Új macskaprojekt! Lutri - avagy hogyan lesz bizonytalan cicából magabiztos macska?

2014. január 18. 12:58 - Macska_fogó

Lutri - avagy hogyan lesz bizonytalan cicából magabiztos macska?

Mivel Lucifer 4 hónap után már gyakorlatilag "készen van", tehát örökbe fogadható (aki szeretne egy dorombolós, bújós cicát, az itt mindent megtalál), ezért új projektbe fogtam. A noés lányok nagy örömére ismét hazahoztam egy esélytelen cicát. Esélytelen, mert ő is mindig elbújt, félt az emberektől, ezért a gazdijelöltek sose látták. Egy hete van nálam, és lehet, hogy összekevertük egy másik macskával, mert Lutri nem ilyen, sőt :)

Lutri - a bizonytalan macska

WP_001074.jpg

A "lutri" szó jelentése: kockázatos, bizonytalan. A Noé oldalán ezt található róla: "Lutri gerincsérüléssel került állatotthonunkba. Ideiglenes befogadónál rehabilitálódott és szocializálódott, mivel vad volt. Mára megszelídült bár még félénk. Türelmes gazdinak adjuk örökbe." Adatlapját itt találod.

A találkozás

Az első találkozunk kint a Noéban nem volt a legjobb. A lányok aggódtak Lutri miatt, mert mintha lassabb lett volna, és nem evett pár napja. Próbálták megfogni, de nem sikerült, így hát megkértek engem :) Kis furfanggal, és néhány "harci sérüléssel" sikerült hordozóba tennem, és a vizsgálatok kiderítették, hogy kutya baja. Vagyis macska. Illetve, hát egészséges, na :)

Hazamegyünk!

Ezután úgy döntöttem, hogy ha már ilyen jól indult a kapcsolatunk, akkor haza is hozom, biztos örülni fog neki. Először kicsit ellenkezett, de aztán hagyta magát, és egész hazaúton jól viselkedett.

Az első napok
 
WP_001049.jpg

Az első két napot ketrecben töltötte, de nagyon hamar megszokta a többi állatot. Sőt, inkább a többieknek kellett őt megszokniuk, ugyanis Lutri az első bemutatkozásnál rögtön odabújt mindenkihez :) Ezt a cicák kivétel nélkül mind fújással kommentelték. Túl sok volt ez így elsőre :)

Tapasztalatok egy hét után

Nagyon jók :) Lutri nagyon kíváncsi és aranyos macska. Mindent azonnal fel akart fedezni, pár nap után az ágyon volt. Állatokkal remek a viszonya, más macskákat és a kutyákat is imádja. Az emberektől viszont egyelőre még tart. Ennek ellenére sikerült már simogatni, a fotókon pedig remekül néz ki, igazi fotómodell alkat :) Nézzétek meg a képgalériát mindenképpen!

Nagyon kistestű, szerintem 2 kg az egész macska, de szépen eszik. A félénksége szépen lassan majd elmúlik, ahogy a korábbiaknak is. Ő nem biztos, hogy "ölcica" lesz, de még nagyon fiatal, alig több, mint 1 éves, tehát sokat is változhat. Nagyon meg vagyok elégedve vele, hogy mindössze 1 hét alatt összeszokott a többi állattal, felfedezte az új otthonát, és velem is szépen halad az ismerkedés, még ha nem is túl gyorsan.

 Láthatóan már most sokkal nyugodtabb, talán boldogabb is, és jobb az élete, mint gazdátlanul volt kint a Noéban. Hiába tesznek ugyanis meg kint a lányok mindent értük, az otthon és a gazdi hiányát nem tudják kompenzálni menhelyi körülmények között. Örülök tehát, hogy hazahoztam őt, és esélyt adtam neki ahhoz, hogy boldog, és magabiztos cica legyen belőle. Kövessétek a blogot és a Facebookot, ahol majdnem minden nap teszek ki róla egy vagy több képet, amin keresztül bemutatom, miben fejlődött éppen Lutri. És persze drukkoljatok neki, hogy Félixhez és Luciferhez hasonlóan neki is sikerüljön! 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr1005769007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barkóca berkenye 2014.01.27. 08:59:22

Kedves Macska_fogó!

Szeretném a segítségedet kérni. Azt hiszem én elrontottam valamit az új cica és a régi összeeresztésében. Úgy voltam vele, hogy intézzék el egymás között a dolgot, és ha úgy látjuk hogy veszélyesek egymásra, akkor közbelépünk. A meglévőnk egy sziámi cicó, 3 éve van velünk, alomhasználat legelső perctől alapból ment neki. Ivartalanított nőstény. Az új cicót 2 napja vettük magunkhoz, 7 hónap körüli, ivartalanított kisfiú, és menhelyes cica. Nem nagyon kapkodtak érte, mert korábbi sérüléséből adódóan(csavarozott combcsont) csak benti cica lehet. Mi elhoztuk. Sanyika nevet kapta, bújós, édes, tündérpofa, emellett a vasszöget is megenné. A kezdeti utálat is elmúlni látszik, már fél méteren belül vannak egymástól morgás nélkül, és szagolgatják egymást.
A probléma viszont az, hogy Sanyika összepisilte a ruháimat, ugyanakkor nagydolgára az almot használta. Az ideiglenes befogadójánál is közös almot használtak a cicák, elviekben annak nem volna szabad gondot okoznia nálunk sem. Esetleg az befolyásolhatja, hogy addig nyitott alomhoz szokott, most meg csapóajtós zárt fedelű van? De akkor meg kakálni be tudott menni, csak pisilni nem? Esetleg tudsz nekem jó tanácsot adni ebben az ügyben? Nem szeretnénk lepasszolni a cicát, olyan kis bájos, szeretetre méltó, de azért természetesen a pisit sem szeretnénk megtűrni a ruháimon.
Köszönöm előre is a segítségedet.

Üdvözlettel:
barkóca berkenye

Macska_fogó 2014.01.27. 23:53:42

@barkóca berkenye:
Először is meg szeretnélek kérni arra, hogy néhány nap után, még ha ilyen rossz tapasztalatokat is szereztél, semmiképpen se vidd vissza a cicát. A hiba legtöbbször bennünk van, mi nem értjük a macskát, és ez neki nagy törés lenne. Ugyanakkor köszönöm, hogy megbízol bennem ismeretlenül, igyekszem segíteni, de mivel nem láttam a cicákat, csak tippeket tudok adni, a neheze rátok vár.
Azt tudnod kell, hogy ha egy macska minden összepisil, az azért van, mert nem érzi biztonságban magát. A saját vizeletének szaga megnyugtató a számára, ráadásul így a területét is egyértelműen kijelöli. Ez lehet a másik macska jelenléte miatt is, hogy túl hamar engedtétek össze őket. Nem alakult ki még benne, hogy mi az ő területe, ezért most sehol sem érzi magát biztonságban. Az alomajtó levételét is meg lehet próbálni, illetve betenni még egy alomtálat.
Pár kérdésem is lenne. Sanyika mennyi van szem előtt? Inkább elbújik? Ha elől van, akkor hol? Inkább a föld közelében, vagy a szekrény tetején? Van olyan hely, amit már láttok, hogy egyértelműen az ő helye? Oda nem megy a másik macska, és ti is békén hagyjátok.
Ha kajával motiválható, az jó, próbáljátok minél közelebb etetni egymáshoz a két cicát.

Egyelőre ennyi jutott, kérlek írd meg a fejleményeket!

üdv,
MF

barkóca berkenye 2014.01.28. 08:34:59

@Macska_fogó:
Én ezt nem vettem úgy rossz tapasztalatnak (annak ellenére, hogy most úgy szaglászok a lakásban, mintha vadászgörény lennék :) ), inkább magamban kerestem a hibát, hogy mit rontok el. Eszemben sincs visszavinni, pláne nem ilyen hamar.
Az alomajtó tűnt hibásnak. Leszereltem róla, azóta használja. Most nekünk fura egy kicsit, hogy úgymond belelátunk, meg további praktikákat kell bevetnem a szagmentesítés érdekében (szódabikarbóna most megmutathatja, mit tud), de egyenlőre ezt még jól viselem/viseljük.
Ami kicsit nehezebb, az a "szülés utáni depresszió". Ugye volt egy kialakult életünk hármónknak (sziámi a gyermekünk :) ), erre jön Sanyika (azaz hozom), és még nem nagyon tudunk vele érzelmileg mit kezdeni. Kicsit olyan betolakodó még. Pedig ő próbálkozik. Bújós, aranyos, simogatható (ugyanez a másikról nem mondható el), valakihez állandóan hozzá kell érnie, játszik velünk, és hiába kétszer akkora már most mint a 3 éves sziámi, akkor is csak egy nagy kamasz szamár. Szóval még valami hiányzik belül. Tudom, hogy túlzásba viszem ezt, és más ember a saját gyerekével sem adja elő ezt az érzelmi rohamot, de most eléggé megviselt vagyok/vagyunk. Ugye elmúlik?
Sanyika amúgy nem az asztal alatt kuporog, mindig szem előtt van. Ha szabad úgy fogalmaznom, ő nem lesz egy bonyolult cicus! :) Legyen kaja, legyen simogatás, kicsit játszunk néha, nna és ő ennyivel boldog. Eleinte mellettünk akart aludni az ágyon, de úgy gondoltam, hogy annyi szigor belefér a "kapcsolatunkba" hogy ezt ne hagyjam (nem akarom kiszolgálni neki az összes életterünket, a másiknak sem tettük anno). De úgy próbál velünk egy magasságban lenni, és a másik szőrmók felé is nyit. Saját helyét még nem nagyon látok, az egyik fotelban többet heverészik miután lezavarom az ágyról, a földön is elheverészik, szerintem még keresi az igazi kuckót.
Viszont kajával nem akarom motiválni egyiket sem. Azt látom, hogy Sanyesz még a szőnyeget is felzabálná, a másik meg válogat.
Nagyjából így állunk most.
Sajnálom, ha terhellek ezekkel, de tényleg kicsit labilis lettem. :)És köszönöm az eddigi segítségedet.

Macska_fogó 2014.01.28. 20:28:59

@barkóca berkenye:
Egyáltalán nem terhelsz, örülök, ha sikerült segítenem! Akkor jól értem, hogy az alomajtó levételével megszűnt a mindenhova pisilés?
Azon, hogy pár nap után még nem szereted annyira, mint a a több éve veled élő cicát, szerintem ne kattogj :) Neked, és neki is idő kell ahhoz, hogy megszokjátok egymást. Ami ebben segíthet, az az, hogy a macskák a szokások rabjai. Alakíts ki neki szokásokat, pl. etesd ugyanakkor, ugyanott, játssz vele mindig ugyanakkor, stb. Ezzel biztonságot és állandóságot viszel az életébe, magabiztosabb lesz, amitől feléd is fog nyitni.
Hadd kérdezzem meg, miért nem akarod kajával motiválni?
Sok sikert!

barkóca berkenye 2014.01.29. 08:46:57

:) Igen, az alomajtó lekerült, azóta nincs mindenhova pisilés. Ez igazán hamar ment! :) (de már arra is gondoltam, hogy alig került hozzánk, máris vinni kellett az állatorvoshoz fülatka, bolha és körömvágás miatt, így lehet hogy sok volt neki a negatív élmény, és emiatt történt baleset)
Tegnap este már sokkal jobb volt érzelmileg is. Látjuk, hogy a másik macskánk is kezd észhez térni az első sokk okozta lelki válságból, valszeg érzékeli, hogy nem szeretjük őt kevésbé, sőt, kicsit még rá is mentünk arra, hogy nyeregben érezze magát (ő kap először enni, ha összeugranak Sanyikával, akkor nem avatkozunk közbe, mert ez nem vérre menő, csak határaikat próbálgatják).
Bevallom, hogy legjobban párom miatt aggódtam. Ez olyan láncreakció volt. Mivel a másik macska megzuhant, ez frusztrálta az uramat, láttam, hogy dünnyög magában, ez pedig engem frusztrált. :) De mivel másik macska tegnapra észhez tért, és depressziója helyett előjött Artemisz énje (állandóan "levadássza" Sanyikát :) ), így uram is megnyugodott, ami az én békémet is hozta magával! Kicsit UFO család vagyunk... :)
Azért nem szeretnék kajával motiválni, mert nagyon beles Sanyika, annyiszor eszik, ahányszor adok neki, így inkább rendszert alakítanék ki a reggel-esti kajával. A közel etetés sem nagyon működik egyenlőre, mivel a sziámi szeret lassan enni, Sanyika meg zabál, aztán megeszi a sziámi kajáját is, így a frusztráltság adott.
Evés után rögtön megy alomba, így én is tudom azt rögtön takarítani, nem kell attól félnem, hogy trágya szag fog terjengeni a lakásban. Pusztán ennyi lenne az oka. De ha nem jól látom, szívesen veszem véleményedet. Vagy lehet hogy nem jól értelmeztem a motiválást?
Köszönöm az eddigi segítségedet!

Macska_fogó 2014.01.29. 22:00:15

@barkóca berkenye:
Sokszor a legegyszerűbb dolgok a legjobb megoldások :) Mindenesetre örülök, hogy kezdenek megoldódni a dolgok.
Amit még tanácsolok, hogy próbálj kicsit külön is foglalkozni az új cicával, hogy hozzád is szokjon.
Azt nagyon jól csinálod, hogy az etetéssel rendszert viszel az életébe, azt mindenképp folytasd is. Én inkább arra gondoltam, hogy némi párizsival vagy sonkával próbáld magadhoz csalogatni. Ha először nem fogadja el a kezedből, akkor csak tedd le neki, akár messzebb is magadtól, és tedd egyre közelebb magadhoz a falatokat. A cél az, hogy elfogadja a kezedből. Ez lehet pár perc után, vagy akár pár nap, hét után is. Közben lehet simogatni (ha hagyja), felcsalni párizsival az öledbe, és ilyen mutatványokat végrehajtani :) Ez javítja köztetek a kapcsolatot, mert közvetlenül tőled kap enni.
Haladjatok csak így tovább, és persze olvasd a blogot is! ;)

barkóca berkenye 2014.01.30. 08:31:56

Sanyikával vannak külön "programjaink", de arra is figyelünk, hogy a sziámi ne kapjon agyvérzést ettől! :)
Értem már a kajamotivációt, de az az igazság,hogy eleve én vagyok a "menzásnéni" és "vécésnéni" a cicók életében, ezáltal én vagyok a főisten is, és Sanyika akár a talpamról is elfogadja a falatokat, mert mint mondtam, eléggé éhenkórász. :) Ráadásul a kis vörös már a legelső naptól ölbe mászik, és bújik mindenkihez (pont hogy ebben is inkább a következetességet követjük...pl. a nászágyban szőrös négylábúnak nincs keresnivalója). Probléma a pisi volt csak (de az nagyon megviselt minket),illetve az hogy érzelmileg hárman hogyan tudunk viszonyulni a kis jövevényhez. De úgy néz ki, hogy ezek megoldódnak. Nagyon szépen köszönöm az érzelmi és technikai támogatásodat! Sokat jelentett, és sokat segített! :)

Macska_fogó 2014.01.30. 20:31:04

@barkóca berkenye:
Örülök, hogy ilyen jól állsz az új cicához, és hogy szépen haladtok. Ahogy látom, innen már csak sikerélmények lesznek :) Örülök, hogy segítettem, és kérlek néha majd írd meg, hol tartotok :)

barkóca berkenye 2014.01.31. 08:02:24

:) Feltétlenül!
Köszönöm még egyszer!
süti beállítások módosítása