Új cica összeszoktatása másik macskával

2014. június 03. 19:27 - Macska_fogó

A sorozat első részében az előkészületekhez adtam tanácsokat, most arról írok, hogyan szoktassunk össze cicákat.

WP_001095.jpg

Ha több cica is van, akkor is mindenképpen egyenként, úgy, hogy az új macskához (tehát arra a területre, ahol már biztonságban érzi magát) kiengedek egy cicát. Én mindig azzal a macskával kezdem, akiről tudom, hogy mindenkit tárt karokkal fogad. Ha neked nem ilyen a cicád, vagy nem tudod, hogy fog viselkedni, akkor figyelj, és az első negatív dologra reagálj, és küldd/vidd vissza a helyére a másik macskát. Aztán majd a következő nap megpróbálhatod újra. Én mindig etetés előtt szoktam csinálni, mert akkor a legkíváncsibbak, és ha jól sült el a dolog, akkor a kaja egyfajta jutalomként is felfogható, összekapcsolja egy idő után az új jövevényt egy jó dologgal, a kajával. A kaja később is fontos lesz majd.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Jó jelek két idegen macska találkozásakor

Miből fogod tudni, hogy két macska az első találkozáskor kedvesen fogadta egymást? A testbeszédükből és a viselkedésükből. Figyelj tehát rájuk. A jó jelek:

  • érdeklődve közelítenek egymáshoz, szimatolnak
  • a farok nincs a földön és nem is lengeti hevesen
  • bújnak egymáshoz
  • megszagolják egymás fenekét – itt már jóban vannak, befejtettnek tekintheted az ismerkedést

A lenti galériában egy sikeres találkozó fázisait követhetiek nyomon, főszerepben Szofival (a szürke cica, ő a régi lakó) és Lutrival (a fekete foltos cica, ő az új jövevény).


 Ilyenkor dicsérd meg mindkettőt, de még vidd vissza a régi cicádat. Ha van még másik cica, akkor legközelebb (ne rögtön!), azt engedd ki, és csináljátok meg ugyanezt. Addig kell ezt gyakorolni, ameddig nem érsz el a popsiszaglászáshoz. Hogy ez meddig tart? Ez a két macskától függ, nekem volt már olyan, hogy 1-2 alkalom után megtörtént a haverkodás, de volt olyan cica, akit 2 hónapig (!) szoktattam össze a többivel. Ezt majd látni fogod, figyelj oda. De ne sietess semmit, inkább várj pár napot, minthogy utána egymás gyűlölő macskákkal élj együtt.

Rossz jelek két idegen macska találkozásakor

29386262797_e9c74b7852_z.jpg

Vannak csak figyelmeztető jelek, amikre kapd fel a fejed. Ezekkel még csak kommunikálnak egymással, pl. az egyik azt mondja, hogy te nem vagy szimpi nekem. Ilyenkor a végkifejlet függ a másik cica reakciójától is, ezért ezt mindenképp érdemes kivárni. Ne akarj rögtön beavatkozni, mert nem lehetsz ott mindig. De ne is engedd, hogy rossz élmény maradjon bármelyik macskában, mert az hosszú ideig kihathat rá. Tehát a figyelmeztető jelek:

  • felborzolja a szőrét és kihúzza magát (nagyobbnak akar látszani)
  • a farka merev és felfelé áll vagy
  • a farka maga alá van húzva
  • keresztbe áll a másik előtt, és felborzolja a szőrét (nagyobbnak akar látszani)
  • a füleit hátrahúzza (védekezésként, a támadás jele lehet)
  • felhúzza az ínyét, kivillannak a fogak

 Ha pedig ilyeneket látsz, rögtön válaszd őket szét:

  • ráfúj a másikra
  • a másik felé lendíti az egyik mellső lábát („Mindjárt kapsz egy pofont!”)
  • felpúpozza a fenekét, a mellső lábait kinyújtja („Mindjárt rád ugrom!”)
  • vinnyogó, fenyegető hangot ad
  • egymásnak estek (ide inkább ne jussanak el)

Trükkök a sikeres összeszoktatáshoz

Ha ezek után sem megy a cicák összeszoktatása (vagy biztosra akarsz menni), az alábbi módszereket alkalmazhatod.

Szagminta

Fogj 1-1 kisméretű törölközőt, és töröld meg vele az egyik cica pofáját, majd ezt a törölközőt tedd etetés előtt a másik cica tálja alá. A cicák pofáján sok szagmirigy található, és ha a másik macska illatát érzi evés közben, akkor a jó dolgot (kaja) összekapcsolja vele.

Etesd őket egymáshoz közel

Persze amennyire lehet. Az a jó távolság, ahol már mindkét cica elkezd enni. Idővel ezt a távolságot kezd el szép lassan csökkenteni, hogy teljesen egymás mellett egyenek a cicák. Ha nagyon nem jönnek ki egymással, akkor meg lehet próbálni ajtó vagy válaszfal mellett etetni őket, ahol nem érik el egymást. Majd kinyitni az ajtót, vagy kihúzni a tálakat a fal után.

Hiszem, hogy minden cicát össze lehet szoktatni másik macskával, az már persze rajtuk is múlik, hogy milyen mértékben. De a „békés egymás mellett élést” minden esetben el lehet érni, és erre kell törekednünk nekünk is.

A sorozat következő, harmadik részében azt fejtem ki, hogyan szoktam kutyát macskával összeszoktatni.

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, vagy rendszeresen olvasod a blogot, esetleg segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

102 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr276263916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

János Kozma31 2015.07.24. 18:01:00

szia mi ocsemel talaltunk 2kiscicat KB 1honaposak.van itthon nekunk 3cica OK nagyon jok egymasal KB 2-en1evesek testverek es 1lany cica KB 3eves.a ket kicsit nem nagyon fogadjak el 2-3 het utan sem.olvastam hogy ha pofozak oket a nagyok es fujnak meg rossz hangout adnak ki az nem Jo jel.MIT csinaljak ?valaszot elore is koszonom.

Macska_fogó 2015.07.26. 20:45:35

@János Kozma31: szia János!
A kiscicák korát honnan tudjátok, orvosnál voltatok velük? A saját, nagy cicák ivartalanítva vannak?
Hogyan próbáltad őket összeszoktatni? Rögtön összeengedted a kicsiket a nagyokkal? Mert ha igen, akkor ez lehet a probléma. Válaszd szét őket, fokozatosan "mutasd be" őket egymásnak, ahogyan itt a blogban leírtam.
Az, ha fúj rá az egyik nagy macska, és ad neki kisebb pofonokat, az nem a legrosszabb. Azzal csak jelzi, hogy nem örül neki, ezen lehet segíteni a fenti módszerrel, Akkor lenne baj, ha agresszió is lenne, és bántanák a kicsiket. A fújás csak jelzés, el fog múlni, ha alkalmazod a leírtakat.
Sok sikert, és számolj majd be!

zsurtica 2015.08.20. 16:42:34

Kedves Macska_fogó!

Lenne egy kérdésem: hogyan szoktassam gyengédségre a cicámat?
Ez most lehet furán hangzott, megmagyarázom.
Falun nőttem fel, ahol a cicák összeszoktatása soha nem volt probléma, mert mindig nálunk született kiscicáink voltak és ha a felnőtt kandúrunk esetleg akár csak csúnyán nézett valamelyik picire, az anyamacska akkora pofonnal díjazta a gesztust, hogy a büszke férfi-macska visszavonulót fújt és attól fogva nagyon óvatosan bánt a kicsikkel.
Múlt év február óta panelcicás vagyok, az akkor (állatorvos becslése szerint) 7-8 hónapos Doriant (azóta ivartalanított kandúr) az utcáról szedtük fel, bár nem volt elhanyagolt állapotban és nem félt, valószínűleg nem élt sokáig kóbor macskaként. Már az első napokban kiderült, hogy határozott jellem és nem igényli túlságosan a babusgatást. Egy kellemetlen hajlamára is fény derült: harap és mar. Ez nála úgy néz ki, h akár ő jön oda hozzám, akár én hozzá, a vége mindig az, hogy játékból akkorát harap vagy mar rajtam, hogy nyoma marad. Vagy lesből támadás során vérző sebeket hagy a lábunkon. Próbáltuk leszoktatni róla, próbáltunk ilyenkor tapsolni, h a hirtelen hanginger hatására rájöjjön, h ez nekünk nem jó, volt egészen enyhe, jelzésértékű fenéklegyintés, a leghatásosabb (ez napokig hatott) az volt, ha ráfújtam, ahogy a macskák szoktak egymásra. Csak időszakos sikert értem el, akkor éppen abbahagyta a kíméletlen marakodást, de nem sikerült megértetnünk vele, h gyengédebb legyen, mert ez nekünk rossz, fáj.
Így elfogadtuk, hogy Dorian egyszerűen ilyen, amúgy bújós, főleg reggel, el lehet vele beszélgetni (tényleg! :), ha ilyen hát így szeretjük.
Igen ám, de egy hete megérkezett a szintén mentett Arnolda, szintén állatorvos becslése szerint 5-6 hetes lehet, tehát még bőven az anyja mellett lenne a helye, de az elpusztult, így került hozzánk. Az itt olvasható elvek szerint szoktattuk őket egymáshoz, pár nap morgolódás meg fujjogás után, mármint Dorian részéről megtört a jég, odament a picihez, megszaglászta és szeretete jeléül elkezdett vele játszani, sajnos pont olyan durván, ahogy velünk szokott. Minden nap összeengedem őket egy kis ideig, mindig felügyelet mellett, de az eredmény mindig ugyanaz: a játék elvadul, és Dorian akkor sem hagyja abba a harapást-marást, ha a kicsi sír, h elég volt. Ha rászólok Dorianre, abbahagyja, de pár perc múlva újra elkezd vadul játszani a kicsivel. Mivel sokkal nagyobb nála, (Dorian felnőtt kandúr, a pici meg elfér a tenyeremen), félek, hogy kárt tesz benne, így arról, hogy konstans együtt legyenek egyelőre szó sem lehet. De mikor jön el az idő, amikor Dorian nem ilyen vadul fog játszani a kicsivel, illetve velünk, eljön-e egyáltalán? Magától egész biztosan nem, viszont nem tudom, hogy értethetnénk meg vele, hogy amit ő játéknak szán, az a picinek és nekünk nem az, mert fájdalmat okoz. Ebben kérem a segítségedet, előre is köszi a mielőbbi választ.
(Míg ezt a bejegyzést írtam, békésen feküdtek egy helyiségben, most a nagy cica megint bedurvult, kizártam a kiscica szobájából, erre az ajtóban ül és nyávog neki, benyulkál az ajtó alatti résen, az a benyomásom tényleg szeretne játszani vele, csak nem tudja, hogyan.)

Macska_fogó 2015.08.22. 19:06:25

@zsurtica: Itt szerintem nem gyengédségre van szükség, hanem hogy Dorian, a nagy cica megtanulja, meddig mehet el. Ezt a legtöbb cica még kölyökkorában, az anyjától tanulja meg: amikor a kicsi túl erőszakos, megkarmolja vagy megharapja a mamát, akkor az ellöki magától. Ez nem fáj a kicsinek, de rájön idővel, hogy ha ezt csinálja, akkor nem fogja szeretni a mama. Ez valahogy kimaradhatott Doriannál, és nem tanulta így meg. Idősebb korban is meg lehet ezt neki tanítani, bár nehezebb és hosszabb idő. A lényeg a következetességen van. Amikor túl erőszakos veled vagy a kicsivel, akkor lökd arrébb, a ráfújást is használd, hiszen ahogy írod, az jól működik. De ehhez idő kell, egy már kialakult szokást sokkal nehezebb átírni, de ne add fel. A lényeg, h mindig ugyanúgy reagálj, a nem tetszik a viselkedése.
A kicsit viszont válaszd el, egyrészt mert 6-7 hetesen még túl kicsi, hogy ezt kezelni tudja, másrészt, még az anyja mellett lenne a helye. Ám mivel mama nincs, ő pedig még oltatlan, elkaphat bármit a nagy cicától. Pár hét múlva elkezdhetitek az oltási programját, és akkor már elég nagy lesz ahhoz is, hogy akár ő leállítsa Doriant. Ő hogy került egyébként hozzátok?

zsurtica 2015.08.22. 19:53:27

A picike a párom szüleinél született, a mama pedig kinti macska volt és egyszer nem jött vissza :( Ezt az apróságot mi vállaltuk és nálunk is marad, a többi is jó kezekbe került. Egyébként egy kis terminátor, ma úgy ráfújt Dorianre, hogy a nagycica fejvesztve menekült, de persze még nem hagyjuk őket felügyelet nélkül együtt. Köszönöm, hogy figyelmeztetsz, az állatorvosok - akikre eddig mindig szakszerűek és segítőkészek voltak - erre nem hívták fel a figyelmemet, hogy ne engedjem a nagyhoz, egy hónap múlva kell vinnem oltásra, féreghajtót kapott, azt mondták, két hét múlva kell ismételni, ezt itthon is meg tudom oldani. Remélem nem kapott el semmit a Doricica, alapvetően külön szobában vannak, csak néha találkoznak. Egyébként már szépen esznek egymás mellett, bár lehet a betegségek miatt ez nem volt jó ötlet.
Az előző posztban nem írtam, de a blogod nagyszerű, Doriannak is volt ágyba pisilős időszaka és részben a Te tanácsaidat követve oldottuk meg a problémát, az összeszoktatási elveid is teljesen működőek. Én eddig kutyás voltam, csak most tanulok bele a macskák lelkébe.

Macska_fogó 2015.08.22. 20:10:40

@zsurtica: Nem biztos, hogy elkap bármit is, ez függ attól, mennyire erősödött meg, meddig szoptatta a mama. Ugyanis ameddig szopik, addig a tejből kapja meg az ellenálló anyagokat, gyakorlatilag a mama immunrendszere védi meg a kórokozóktól. 6 hetes cica már tud szilárd táplálékot enni, de ha korábban lett elválasztva, mert mondjuk elapadt a mama teje (kóbor cicáknál gyakori, mert ők is éheznek), akkor a kölyök lassabban fejlődik, hajlamosabb a betegségekre és meg is jelennek rajta a bolhák, atkák és társaik.
Ha a te cicád rendben fejlődött, és mindent megkapott, akkor nem valószínű, hogy lesz ilyen gond, de jobb az óvatosság. Főleg, hogy ha amúgy is idő kell nekik, ameddig elfogadják egymást.
Örülök, hogy segített a blog, ezért hoztam létre, köszönöm hogy elmondtad! :) Sok sikert a két cicához, és feltétlen várom az eredményt!

bandzsita 2015.09.05. 17:09:34

Kedves Macska-fogó!

Egy kis faluban lakunk, van egy "kültéri", 8 éves lánycicánk, melyet 3 éve ivartalaníttattunk. Kb fél éve elkezdett járni hozzánk egy fiatal kandúr (kb 1,5 éves lehet most). A mi macskánk kezdetben nagyon nem csípte (morgás, kergetés), de aztán úgy láttuk hogy már elviseli és ekkor befogadtuk a csont-bőr kandúrt (ami azóta nagyon szépen összeszedte magát) Sajnos pár hét alatt fordult a kocka, most a kandúr kergeti meg rendszeresen a mi macskánkat, amely már retteg a kandúrtól, már enni is csak lopva jön meg. Hogy miért hajtja, nem tudjuk, lehet hogy csak játszani akar, csak túl durván.
A kérdésem az, hogyha ivartalaníttatjuk a kandúrt, megváltozik-e a viselkedése, fogja-e még bántani a mi macskánkat? Sajnos ha nem akkor meg kell szabadulnunk tőle...amit nagyon nem szeretnénk, de ha nem marad más választás...

Macska_fogó 2015.09.07. 20:37:26

@bandzsita: Én a kandúr viselkedésének megváltozását abban látom, hogy ahogy írtad, már "összeszedte magát", valószínűleg magabiztosan érzi magát az új területén, és ezért védi. Az ivartalanítást ettől függetlenül, mindenképpen csináljátok meg, mert nem csak egy sor betegségtől óvjátok meg a cicát és legalább kétszeresére növelitek az élete hosszát, hanem nem fog napokig kimaradni, verekedésnyomokkal hazatérni utána, és számtalan gazdátlan kölyökmacskát csinálni a környéken. Az agresszív viselkedése is enyhülhet. De ezután mindenképpen javaslom, hogy alkalmazzátok a blogban leírt összeszoktatás módszert. Sok sikert!

bandzsita 2015.09.13. 16:13:22

@Macska_fogó: Megtörtént a kandúr ivartalanítása. Rá két napra újból hajtotta a nőstényt... Tudom, kell neki némi idő míg a hormonális változások megváltoztatják a viselkedését (de mennyi is?) Mivel mindkét macska kültéri, így csiki-csukival nem lehet szoktatgatni őket (amúgy is legalább fél éve ismerték egymást). Így marad a törülközős módszer, nem tudom elég lesz-e... Jelenleg a kandúr egész nap a ház körül van, a nőstény csak enni jár haza, de a kandúr rögtön megtámadja és elkergeti az "őslakost"...

Macska_fogó 2015.09.14. 20:24:33

@bandzsita: Az etetést akkor is felhasználhatod a viszonyuk javítására. Egyenek olyan közel egymáshoz, amennyire mind a kettő eszik. Ha ez 1 m, akkor annyi, de ha 5 m, akkor annyi. Itt alkalmazhatod a szagmintás módszert. A területét akkor is védeni fogja, ha már nem ivaros, ezért amikor ilyet csinál, okozz neki rossz élményt: fújj rá, vagy lökd arrébb, olyan "macskás dolgot" csinálj, amit ő ért, amiből rájön, hogy ezt te nem akarod. Tehát kicsit törd le a szarvát. A nőstény önbizalmát viszont hozd fel. Ezt már azzal is megteheted, ha őt magasabban eteted kezdetben, mind a kandúrt. A lényeg, hogy közel egy szintre kell hoznod őket. Sok sikert!

zsurtica 2015.09.19. 11:28:00

@Macska_fogó:
Kedves Macskafogó!

Most nem kérdezek, nem kérek segítséget, csak örömmel számolok be róla, hogy Dorian, a nagy cica és Arnolda, a jövevény a lehető legjobban vannak, most már folyamatosan együtt, a legnagyobb egyetértés állapotában. Bár én még elzárva tartottam volna a picit, de mivel ha éjszakára a szobájába zártuk, több alkalommal egymás után a kanapé kellős közepére kakilt, vettük az adást. Azóta nem történt ilyen baleset és mivel megkezdődött az oltása és az orvosok szerint minden rendben van vele is, Doriannal is, Arnika végképp beköltözött a lakásunkba (és az ágyunkba). A következetes bánásmód során Dorian nagyon hamar felfogta, hogy nem szeretnénk, ha bántana minket vagy a kicsit, néha most is túlzásba viszi a játékot a picivel (aki jókorát nőtt azóta), de már elengedi, ha jelez, hogy ez már neki fáj, rossz. Egyébként az unatkozós cicás cikkből tudtam meg, hogy Dorian erősen unatkozott nálunk, holott a párom is én is itthonról dolgozunk, vagyis az egész napot együtt töltjük, részben aktív játékkal. De csak most lett kiegyensúlyozott, bújós cica, hogy mellette van Arnika. A nemrég még dúvad Dorian minden reggel úgy ébreszt, hogy az arcomhoz dörzsöli az arcát. Teljes az összhang :)

Macska_fogó 2015.09.19. 21:56:17

@zsurtica: gratulálok, ez gyorsan ment, ügyesek vagytok! Nagyon örülök, hogy segíthettem nektek! Cserébe küldenél előtte-utána képeket, hogy kitehessem ide a blogba? :) Köszi, és további boldog cicáskodást! :)

zsurtica 2015.09.24. 22:28:44

Igen, persze, itt vagy inkább talán e-mail címre?

Macska_fogó 2015.09.24. 23:31:17

@zsurtica: emailre kérlek, szeretemacicamatblog@gmail.com. Köszi!

Viktória Lizer 2015.09.28. 09:17:56

Szia!

Azzal a problémával fordulok hozzád, hogy van egy 1 éves ivartalanított lány cicám Kyra. Tavaly kapott oltás mindenre olyat ami kinti cicáknak jó, idén júliusban nem vittem vissza emlékeztető oltásra, mivel panel macska, nem megy ki sehova csak a lakásban van és nem érintkezik más álattal.

Jelleme: Elég undok, csak engem fogad el arra hogy simogassam, de van hogy engem se ha olyan kedve van ilyenkor eldobja magát a földön és mintegy földharcot vív hogy ne tudjam megsimogatni elkapja a kezem, van hogy kicsit megharap és utána megnyal, de ha nagyon nem akarja akkor nagyon megharap.

Reggelente csak hozzám jön bújni hogy simogassam. ilyenkor fésülni is szoktam.

Játéknál nem mindig megtámad megharap látványosra (karmait vágom). Nem mindig csinálja ritkán csak. Mikor megharap odamegyek hozzá és leszidom és mutatom neki hogy mit csinált. Úgy tűnik érti mikor leszúrom mert úgy néz..
Én nagyon sokat beszélek hozzá, kedvesen meg persze mikor leszúrom akkor más hangon. Én ismerem mikor hogy néz, hol a határ, ő ismeri a hanglejtéseimet és ő is tudja hol a határ.

A páromat nem szereti nagyon fél tőle! Kicsi korába ő vitte el oltásra, az utolsó oltásnál szintén férfi orvos nagyon durván fogta le állítólag és oltotta be azóta fél a páromtól is. Látszik a szemén hogy mikor közelit hozzá fél, (pupillák a közeledésére teljesen kitágulnak, ha hátrébb megy összeszűkül azonnal) ha a kezével közelit hozzá vagy fúj és arrébb megy, vagy rámar nagyon durván.
Mikor a párom nem alszik nálam (még nem élünk együtt) akkor az ő párnáján, vagy takaróján szokott aludni.

A napokban találtunk egy kiscicát szerintem ezen a héten lesz 3 hetes, orvos még nem látta tápszerezzük (tetőn találták két fal közé volt beszorulva valószínűleg az anyja bejtette oda és nem tudta kihozni)

Kyrának mutattam a kezemből a fenekénél megszagolta, de mikor szembe került vele akkor ráfújt és hátrébb ment.
van egy kis doboz amiben tartom a picit volt hogy Kyra ott figyelte a füleit előre hegyezte, a kezével megbökte mintha nem tudná hogy mi az...
Szóval hol így áll hozzá, hol úgy vagy megfújja vagy nem törődik vele mikor mutatom neki csak megszagolja a fenekét mikor odatartom neki.
nem nagyon érdekli egyenlőre a picike, de szeretném ha összeszoknának.

Nem tudom hogy a pici termeli -e már ezt a mirigyét a bajszánál egy sapkával megsimogattam és Kyra étele alá raktam. Nem tudom mennyire vette át a pici szagát.
Azzal is próbálkoztam hogy Kyra szőrét amit kifésültem hozzásimogattam a kicsihez de nyilván többen fogdossuk így Kyra szaga hamar elmegy róla..

Előre is köszönöm a tanácsokat, minden megpróbálok majd megtenni hogy a macskáknak jó legyen!

Macska_fogó 2015.09.28. 21:13:29

@Viktória Lizer: Pontosan nem tudom, hogy melyik problémában is kérsz segítséget.
A pároddal való viselkedését nem magyarázza, hogy párszor ő vitte el orvoshoz. Ha egyébként a macska kiegyensúlyozott és magabiztos, akkor ezeken hamar túl van. Tehát itt más lehet a háttérben. vagy nem érzi jól magát a területén, vagy megvan az oka arra, hogy nem kedveli a párod.
Az új kiscicáról. Nagyon szép dolog, hogy befogadtátok, vigyázzatok is rá, főleg az első időkben! És a legfontosabb, hogy NE ENGEDD ÖSSZE A NAGGYAL! Egyrészt mert a 3 hetes cica nagyon fiatal, mindent elkaphat a nagy cicádtól, ha ő esetleg nincs oltva. A cica még kb. 2 hétig nem ehet szilárd táplálékot, és nem lesz szobatiszta sem, ezt gondolom tudjátok. Hagyjatok időt a kicsinek, hogy megszokjon titeket és az új helyét, tehát zárjátok el a nagytól. A nagynak pedig adjatok időt, hogy megszokja az új jövevényt. Majd ha már önállóan tud rohangálni, akkor meg lehet próbálni az első találkozást, és az összeszoktatást a blogban leírtak szerint.
Kyra viselkedése egyébként teljesen normális, a legtöbb cica így viselkedik egy új macskával. Rövid időn belül meg fogja szokni, de a fokozatosság legyen a legfontosabb! Sok sikert hozzá!

Hope77 2015.09.29. 10:45:21

Kedves Macska-fogó!

Segítséget szeretnék kérni! Van egy 4 éves ivartalanított lány brit cicám. Keti. Annak idején egy túltenyésztett családtól menekítettük ki. Olyan brit viselkedésű. Kicsit hideg, öntörvényű, de szelíd és persze elkényeztetett. Egy kis erdő van a házunk végében, amit idén kiirtottak építkezés céljából. Innen mentettem ki egy anya cicát 3 kiscicájával. Mivel kint nem volt helyem elrakni behoztam őket. Elszeparáltam egy teljes szobát részükre. Külön ruhába mentem be, fertőtlenítős kézmosás mindig volt. Soha nem látta Keti őket csak halotta. És akkor elbujkált. Állatorvos látta a befogadottakat és az anyacica meg is lett műtve és mindenki gazdához került egy kiscicát kivéve. Ő fekete és valahogy rajtunk maradt. Gondoltam megtartjuk. Minden oltást megkapott és heteket töltött külön. Majd az ajtó alját behálóztuk, hogy lássák egymást szintén jó pár hétig. Illatmintákat vittem egyik cicától másikig. A nagy nem csinált semmit, csak ha a kicsit nyávogott, akkor elszaladt. Vettük macska bútort a kicsinek (Mázli lett a neve) amit az elszeparált helyére beraktunk, hogy átvegye az illatát. Természetesen őt is ivartalanítatni fogjuk. A nagy, amikor elbújt aludni a gyerekek szobájába becsuktam az ajtót és kiengedtem a kicsit, hogy ismerkedjen a környezettel. Alom tálcára raktam onnan indultunk. Így telt el jó pár nap. 4 alomtálcájuk van, mindenkinek van külön tálkájuk és macska mászókájuk. Majd eljött a nap hogy összeengedjük. Nagy gond nem is volt. Ismerkedtek. A nagy soha nem bántotta a kicsit. Egy- egy mancsemelés volt meg fújás hőbörgés. Mázli nagyon bújna a nagyhoz, de az továbbra is fúj, hőbörög, morog, lassan ez már 2 hónapja zajlik így. A nagynak időnként a hangja is elmegy, bereked a sok nyávogástól, morgástól. Továbbra se bántják egymást. A kaján sincs háború. Néha az orruk összeér, de ennél több nincs. Kergetik egymást a lakásba. És úgy alszanak, hogy közel legyenek egymáshoz. A nagy lassan kezd úgy viselkedni, mint régen, de vannak nehéz napok. A kicsi meg energia bomba. Igyekszem sok időt tölteni a naggyal és figyelek, hogy a kicsivel akkor foglalkozzak, amikor ő valahol alszik. Mindig ő kap először enni és őt is simogatjuk meg előbb. Este csend van, nyugodtan alszanak. De a család már nehezen viseli ezt a csetepatés hangot egész nap és várják, oldjam meg a problémát. Meg, hogy a kicsi ráugrál a nagyra. És akkor megy a rohangálás. A kicsi lefekszik hátra, ha a nagy közeledik, mint aki megadja magát. Ő nem támad soha max ha játékot szeretne. Nincs ötletem, mit próbáljak meg még, hogy jobban érezzék magukat. És ne kelljen a nagynak állandóan morogni. Minden ötletre, tanácsra szükségem van! Vagy mit rontottam el, amit javítanom kéne! Köszönöm

Macska_fogó 2015.09.30. 23:06:42

@Hope77: Tulajdonképpen Keti "hangja" a probléma? Keti fúj és morog Mázlira? Ez mikor fordul elő? Mert egyébként úgy látom, hogy jól megvannak, együtt esznek, együtt alszanak, mikor jelzi akkor Keti azt, hogy neki ez nem tetszik?
A kiscica játszani akar, ezért ugrál rá a nagyobb cicára. Ez teljesen normális, idővel le fog erről szokni, ha már nagyobb lesz. Le is fog majd nyugodni, persze ez a jellemétől is függ, hogy mennyire.
Miből gondolod, hogy nem érzik jól magukat?

Hope77 2015.10.01. 07:00:34

Kedves Macska-fogó!

Minden esetben előfordul, amikor Mázli közelit hozzá vagy csak elmegy mellette. (ami egy nap 150 próba) Akkor, amikor ráugrik akkor kétségbeesett hangot ad ki (na, ez olyan hang, amikor azt hiszi az ember, hogy nagy baj van) olyan elég volt már. Azért gondolom, azt hogy nem érzik jól magukat, mert Mázli a sok próbálgatás után (hogy Ketihez bújjon) feladja, és akkor hozzánk jön. Nagyon erősen bújik, és a végén odavackolja magát az ölünkbe és olyan kis édes valaki szeressen, pofija van ilyenkor. (Tény hogy nagy állat szerető vagyok és képes vagyok folyton aggódni, hogy boldogok legyenek, hiszem, imádom őket.) Ketiről meg azért gondolom, mert folyton azt látom, menekül, és nem látom, hogy úgy aludna, mint régen háton kinyúlva vagy oldalán csak, hogy magason összegömbölyödve, és ha bárki simogatja is meg nekünk is azt a siránkozós hangot adja ki vagy megkapja a kezünket. (de ezt finoman tehát sérülésünk nem lesz)Tény, hogy együtt esznek, de nem egymás mellett. És aludni is egymás közelében alszanak, de azért távolság van köztük.

Köszönöm segítséged!

Macska_fogó 2015.10.01. 22:54:03

@Hope77: szerintem csak idő kell Ketinek, és ezt te is tudod. Azzal tudsz neki segíteni, hogy még egy kicsit különzárod a két macskát. Így Keti vissza tudja nyerni a biztonságérzetét. Pár napig találkozzanak csak etetésnél, majd zárd őket külön. Aztán engedd össze őket etetés előtt addig, ameddig valamelyik nem jelzi, hogy ez neki már sok. Utána jöjjön a kaja, hogy jó dologgal kapcsolhassák össze egymást. Tegyél a kajástáljuk alá a másik macska szagát tartalmazó rongyot (a pofájukról tudott levenni), ezzel is segíted, hogy elfogadják egymást. Idővel egyre jobban megtanulják, hogyan tudnak majd együtt élni. A kicsit pedig mozgasd le, játssz vele, de az lenne a legjobb, ha rá tudnád őket venni, hogy együtt játsszanak, egy madzaggal vagy labdával. Ez ugyanis erősíteni a kötődést, mert közös tevékenység.
Sok sikert, és várom a visszajelzésed!

Viktória Lizer 2015.10.02. 09:47:34

Kedves Macskafogó

Mást nem nagyon tudok felhozni a párom és a macska (Kyra) közötti viszonyra. Mostanában azt veszem észre hogy néha megtámadja és nem játékosan. Van hogy ráfúj, mi is fújjunk vissza esetleg mikor megtámadja?

A párom már az elején hogy észrevettük hogy fél a cica tőle és nem akarja hogy hozzá érjen stb. abba is hagyta a közeledést hozzá.

Voltak próbálkozások hogy közeledett a macskához ilyennel, hogy a kézfejét közelítette hozzá és közben beszélt hozzá, de akkor is támadott.

Most nyáron el kellett vinnem az állatorvoshoz, és pont az a férfi doktor rendelt (aki beoltotta és lefogta) Bejött velem egy másik férfi megvenni valami gyógyszert és miközben ők beszéltek a macskát a dobozzal együtt letettem a pultra, a macska amint meghallotta a hangjukat azonnal fújni kezdett és morogni (a vizsgálat sem volt egyszerű...) úgyhogy nagyom emlékezetes volt neki azaz oltás sajnos... :(

Az a kérdésem hogy hogy lehetne elnyerni esetleg a macska bizalmát újra, azt szeretném hogy legalább fogadja el a páromat és ne féljen tőle...milyen gyakorlatok vannak erre?
Néztem ezt a Cat from hell-es műsort abban csak annyi volt hogy kajával dédelgesse magához (míg a kezében volt a száraz kicsit szaglászott de nem nyúlhatott hozzá akkor se)

Kyra szeret hajgumival játszani úgy hogy ellőjük neki ő meg szalad azt az egyet elfogadja a páromtól.

Hope77 2015.10.05. 07:47:14

@Macska_fogó: Pénteken elolvastam tanácsodat és meg is csináltam Mázli helyét. És külön raktam őket. De nem tudom, hogy ennek kellett e volna történnie. Mázli bent a helyén nem csinált semmit csak kis vékony hangján nyávogott. Ha kiengedtem nem jött ki elbújik. Kety meg, ahogy meghallotta Mázli sírását bevackolta magát a fiam szobájába az ágy alá és nem jön ki onnan. Így most egyik sem eszik, nem használ alom tálcát és elbújtak. Tehát tanácstalan lettem. Várjak még vagy szüntessem meg a különlétet?

Macska_fogó 2015.10.05. 22:14:27

@Viktória Lizer: Ez nem egy gyors dolog lesz, és kis lépésekben fogtok haladni, az biztos. A kaja valóban jó irány, de kicsit jobban kellene felhasználni. Van mindig kaja elől? Ha igen, akkor mostantól ne legyen, etetés után, amit nem evett meg, vegyétek fel. És mostantól mindig etesse a cicát a párod, és maradjon ott mellette. Eleinte ez is elég, majd ha már nyugodtan eszik így, akkor próbálja simogatni. Ha támad, akkor vissza kell lépni egy szintet, ha engedi, akkor jó, akkor folytatni kell.
A közös tevékenység, a játék is jó kapcsolatépítő. Ha ez már működik a párod és Kyra között, akkor ezt rendszeresen használjátok ki, akár minden nap játsszon vele kicsit.

Macska_fogó 2015.10.05. 22:22:20

@Hope77: történt azóta változás? A leírásod alapján mindketten elég nagy stressznek élték meg a különzárást. Az ágy alatti részt én mindenképpen elzárnám, hogy elől legyen a cica. Viszont így pár nap után összeengedném őket, megnézni, hogyan reagálnak. Az lenne a legjobb, ha fel tudnád venni videóra, a találkozást és ha lesz, Keti hangját.

csakhajnalka 2015.10.06. 08:28:59

Kedves Macska_fogó!
A következő a problémám: Páromnak van két lány cicája, egy sziámi (5 éves) és egy ragdoll (2 éves), remekül kijönnek egymással. Próbáltuk őket összeszoktatni az én cicámmal, aki 5 hónapos, lány. Mindannyian benti cicák, és nem ivartalanítottak. A ragdoll cicával minden jól ment, néhány nap után már játszottak is. A sziámi cica eleinte látni se akarta, majd pár nap elteltével érdeklődőbb lett. Tudom, hogy ők nagyon territoriális cicák..... Azonban ekkor történt valami (nem verekedtek össze, nem bántották egymást, mindig felügyelet alatt voltak) mert a kicsi cicám fújni, vinnyogni kezdett, mikor a sziámi megszaglászta, és azóta konkrétan retteg tőle -és a ragdolltól is.
Nem tudnak egy szobában lenni, nagyon fél, a sziámi pedig folyton támadná, és ha párom vagy én közéjük kerülünk, minket is támad. Ez az állapot kb 1-2 hete fennáll, és semerre nem változik. Azóta az én cicám a ragdolltól is nagyon fél, pedig ő nagyon kedves macs,még arra is volt példa, hogy mikor a sziámi közeledett a kicsi felé, adott neki két pofont, tehát kvázi megvédte a cicámat.
Nem tudom, mi lenne a jobb, ha hazavinném a kicsimet, és nem erőltetném pár hétig az összeszokást, vagy ha maradna, és előbb-utóbb megszokják egymást, valamilyen trükk segítségével....? Ja, és a kicsi cicámat hamarosan szeretném ivartalaníttatni, ez megoldás lehet, vagy segíthet a helyzeten?
Tudnál segíteni a problémámon? Köszönöm előre is a válaszodat!

Hope77 2015.10.06. 09:00:19

@Macska_fogó: Hát kissé gyorsan, de zajlottak az események. Sajnos nekem kórházba kellett mennem a lányommal így a család megunta az otthoni siránkozást és kiszedték az ágy alól Ketit és Mázlit is kiengedték. A videó nekem is eszembe jutott és szóltam a fiamnak hogy készítsen videókat és képeket is, de a kiengedés lemaradt csak az után napközben készültek. Természetesen éhen haltak és rohantak enni és almot használni azt mondta a fiam. Rögtön vita nem volt nyugtázták egymás jelenlétét azt mesélte a fiam. Este már én is láttam, hogy megint egymás közelében vannak. Kicsit talán csendesebb lett Keti csak akkor morog és fúj, ha Mázli inzultálja játékra, és ha nem érti, és újból ugrál, meg akkor adja ki azt a szörnyű kiabálós hangot. De most Keti is megy utána, ha Mázlit nem látja, és a közelében fekszik. Igyekszem ma is felvételeket készíteni, de szerintem sejtik, mit szeretnék, és jól viselkednek:). A meglévő videókat és képeket a szeretemacicamatblog@gmail.com-ra küldjem? Köszönöm segítségedet.

Macska_fogó 2015.10.06. 22:21:00

@csakhajnalka: érdekes, de valami biztos történt köztük, amit te nem vettél észre. A sziámi cicák nagyon erőteljes személyiségek általában.
Hogy történt az összeszoktatás? Tartottad a blogban leírtakat, vagy össze lettek rögtön engedve? Ha utóbbi, akkor próbáld ki az összeszoktatási módszerem, főleg a közös etetést!
A cicák miért ivarosak még? És hogy viseled a rendszeres "párzási táncaikat"? :)

Macska_fogó 2015.10.06. 22:24:49

@Hope77: Azért az, ha a cica jelzi, hogy ezt ő nem akarja a másiknak, tehát ráfúj vagy rámorog, még nem baj. Sőt, ez kifejezetten jó, hiszen így a másik megtanulja, meddig mehet el. És ő is szerintem idővel enyhülni fog. A kislányod volt beteg? Remélem már jobban van!
Igen, a videót oda küldd majd kérlek! De ha nem lesz, mert most már nem lesz köztük konfliktus, az sem baj, a lényeg hogy elértük a célunkat! :)

csakhajnalka 2015.10.07. 12:46:22

@Macska_fogó: Több-kevesebb időre, felügyelet mellett engedtük őket össze, a ragdoll cica, Mufu 2 nap után már játszott a kicsivel (Lena), de előtte is csak méregették egymást, nem volt morgás, vinyogás, mindig egymás nyomában voltak. A sziámi, Cheli 3 napig nem is volt egy szobában vele, utána meg egyszer csak kijött, és "összevitáztak." Szerintem előröl kezdjük a dolgot, a módszereiddel! Bár jelenleg ha az ölemben van a Lena, morog és fúj, ha látja Chelit, ő pedig megtámadja a lábamat.... Kicsit reménytelennek látom a helyzetet.
Lena hamarosan ivartalaníttatva lesz, Mufu és Cheli spanyol cicák, párom Spanyolországból jött, mikor ott volt még, Cheli kicsi volt, itt meg nem műttette őket. Hogy később mi lesz, nem tudom, ezt majd ő eldönti, én ajánlottam neki, hogy ivartalaníttassa őket. A "tánc" Mufunál alig észrevehető, mert ő amúgy is egy nagyon bújós, nyávogós, beszélgetős macska, szóval kb ugyan azt csinálja minden nap :) Cheli meg kezesbárány lesz olyankor, pedig ő nem az a típus, akit csak úgy lehet simogatni.

Macska_fogó 2015.10.07. 22:18:39

@csakhajnalka: Valószínű, hogy Chelinek több idő kell, hogy elfogadjon egy új jövevényt. Veletek mennyire jó a kapcsolata, hallgat rátok? Mert ha igen, akkor amikor rosszul reagál Lenára, akkor szólj rá, ez sok esetben működik (saját tapasztalat).
Szerintem is próbáld ki az itt leírtakat elölről, a külön zárást, a kajával összekapcsolást és a fokozatosságot tartsd szem előtt.
Az ivartalanítás általában nem befolyásolja a macska jellemét, legfeljebb abban, hogy a párzási ösztön eltűnésével sokkal inkább lesz önmaga, illetve előfordult már, hogy a korábban magának való nőstény macska utána nyitott az emberek felé, és bújós cica lett :) A tüzelő nőstények általában egyébként olyanok, mint Cheli, de az ivartalanítás után is lehet még kedves cica, ráadásul sok betegségtől megóvod a műtéttel. Valamint képzeld el, hogy mit él át így évente többször heteken át: folyamatosan vágyik valamire, amit nem kap meg, vágyakozás beteljesülés nélkül. te hogy viselnéd? Nem lenne jobb neki, ha nem vágyna folyton olyanra, amit sosem kap meg?

Forczek Judit 2015.10.24. 23:55:31

Drága Macska_fogó!!! Most már 1hete van nállunk egy 5-6hetes kislánycica,de van 1ivartalanított 2éves lány cicánk is. Csodát vártam ennyi idő elteltével! Mindent úgy csináltam ahogyan azt Te leírtad az első perctől kezdve. A nagy már megeszi a kicsi kajáját is de 5percnél többet nem bír meglenni vele morgás és fújtatás nélkül,majd fogja magát és elvonul, már elcsattant 2 pofon is a nagytól! A 7.napon ettek együtt 20cm-re egymástól, de a nagy hamar abbahagyta majd elegánsan távozott. Mit tehetek még??? Kérlek segíts!!!! Köszi előre is!!!! :)

Macska_fogó 2015.10.25. 19:53:44

@Forczek Judit: Amit eddig, azt csináld tovább. Türelem, 1 hét semmi idő egy cica életében. Ha esznek egymás mellett, az már jó. A nagy cicád viselkedését te is tudod befolyásolni, amennyiben jó köztetek a kapcsolat. Ha rosszul viselkedik, küldd vagy vidd el, ha pedig jól, ezt is add a tudtára, simogatással vagy kajával, attól függően, neki melyik a fontosabb. És türelem, és ne a csodát várd, hanem haladjatok kis, de biztos lépésekben!

rvfnn 2015.11.03. 23:16:30

szia!
3 hónapos fiú cicánk eltűnt 3 hétre, kerestük mindenhol és szerencsére meglett, de közben befogatunk egy kb 6 hónapos szintén fiú macskát az utcáról és a kicsi(játékos,örökmozgó)bántja a nagyobbat,aki szegény nem csinál semmit csak nyávog( nagyon nyugodt cica). Mit lehet ilyenkor tenni? mind két cicát imádom.

Macska_fogó 2015.11.03. 23:51:45

@rvfnn: próbáltátok az összeszoktatást a fent leírtak szerint? Mit jelent az pontosan, hogy bántja a kisebb a nagyobbat? A külön zárás, és a fokozatos összeszoktatás mindig hatásos szokott lenni, itt is érdemes ezt csinálni.

Viktória Lizer 2015.11.18. 07:43:57

@Macska_fogó: Kedves Macskafogó!

Sikerült felnevelni és összeszokatni a kiscicát amit találtunk a nagy másfél éves cicánkkal Kyrával. A kicsi fiú (Riddick) és most olyan 6 hetes. Mi folyamatosan szoktattuk hozzá a nagyhoz néha fújt rá a nagy volt amikor nem foglalkozott vele, de volt olyan is hogy mikor a kicsi odament hozzá helyből elugrott mintha félt volna tőle. Ez mára megváltozott egész jól meg vannak egymás mellett (egy szobában aludnak, egymás mellett esznek, evéssel nincs gond).

Viszont, van olyan eset a játék idejükben hogy Kyra vastag farokkal kergeti a kicsit, néha megharapja a hátánál akkor a kicsi nyávog mert fáj neki (ez nagyon kevésszer fordult elő, inkább csak a vastag farokkal kergetés van)

Az lenne a kérdésem, hogy ez a vastag farokkal kergetés mennyire jó vagy mennyire rossz. Mert a nagyon nem látom hogy most mérges lenne rá, csak egyszerűen szerintem játékból kergeti a fülét se húzza hátra.

Ha úgy látom hogy esetleg nagyot ütne rá a mancsával a kicsire, vagy csúnyán néz rá azonnal rászólok a nagyra, volt olyan is hogy odaütöttem neki, vagy ellöktem, ráfújtam.

Néha látjuk hogy a kicsi fél tőle, de van amikor meg a kicsi megy oda hozzá játékosan oldalrol megüti a kicsi mancsával, vagy ráugrik és Kyra ilyenkor nem foglalkozik vele.

A másik kérdésem a kicsi játszik egy kisegérrel és játék közben folyamatosan morog, ilyet még nem láttam ez normális, vagy miért van az hogy morog? De csak ennél az egy egérnél pl labda közben nem.

Előre is köszönöm a választ :)

Macska_fogó 2015.11.19. 02:06:38

@Viktória Lizer: örülök a leírtaknak, az egymás mellett evés és alvás komoly bizalmi szint :)
A kérdések alapján pedig úgy látom, hogy mindketten elragadtatják magukat játék közben. Ilyenkor szerintem fontos azt is megnézni, hogy a másik macska hogy éli mindezt meg. Amennyiben ő ebben partner, és játéknak fogja fel, akarja folytatni, akkor nincs gond. Amennyiben persze inkább menekülne, a másik pedig ész nélkül veti rá magát, akkor közbe kell avatkozni. De a leírás alapján itt nem ez áll fenn.
A morgás játék közben teljesen normális. Ilyenkor a zsákmány elejtését imitálja a cica.
Tehát a cicáid teljesen normálisak, gratulálok hozzájuk! :)

Zsuzsanna Anders 2015.11.22. 17:51:52

Kedves Macska_fogó!

Nekem is két cica összeszoktatása okoz jelenleg fejtörést. Elöször is leirom az elozmenyeket röviden :) 3 cicam volt, 2-vel (Plüsi, Berci) 9 éve kiköltöztünk külföldre, imádták egymást, együtt nöttek fel pici koruk óta. Két honapja a fiu (ivartalanitott) cicámat sajnos egy halálos betegség miatt el kellett altatni, 10,5 éves volt, igy a kislány cica Plüsike (ivartalanitott) egyedül maradt. Ö eleve egy királykisasszony tipus, nagyon kötödik hozzám, kényes stb :) mivel ö már 9 éve fialt is, gondoltam jót fog neki tenni egy kiscica..hogy ne legyen egyedül. Megérkezett a pici cica (kandur), ennek másfél honapja, Plüsi azota sem akarja magát rajta tul tenni. Egymás fenekét már megszimatolták elég sokszor, szemböl is, egymás mellett esznek, söt olykor egymás ételét, egy WC-t, és vizes tányért használnak, néha a cicakaparófán is együtt alszanak, de persze más emeleten. Ezenkivül; Plüsi fúj a kicsire (Nyafira), morog, néha pofozgatná, a kicsi ismerkedne, bujna hozzá, játszana már vele, nagyon rossz ezt látni, tudom, hogy mindenkettönek szüksége lenne a cicaféle szeretetre. Én mindkettöt puszilgatom, együtt alszunk, igyekezek egyenlö szeretetet adni nekik. Plüsi nagyon anyás (én, mint cica mami), szerintem még Berci halálát nem dolgozta fel. Nagyon szeretném már, ha együtt aludnának, és egymást mosdatnák, mint Bercivel nap, mint nap. Mit tanácsolsz? :) A kicsi maradni fog megválni már nem tudnék töle.
Köszi a választ elöre is!

Macska_fogó 2015.11.23. 23:47:23

@Zsuzsanna Anders: Részvétem Berci miatt :(
A leírtak alapján jó irányba haladtuk, csak adj még egy kis időt a cicáidnak. Plüsi elvesztette a társát, és egy ismeretlen valakit kapott maga mellé. Ennek elfogadása nyilván idő. Te segíthetsz ezen, ha tudtára adod, hogy mit vársz tőle. Idővel így biztos el fognak múlni a fújások és a pofozkodások. De azt ne várd, hogy ugyanolyan viszonya lesz Plüsinek Nyafival, mint Bercivel volt. Ez nem lehetséges, hiszen Plüsi már idősebb, más élethelyzetben van, és Nyafi is más egyéniség. Én inkább arra törekednék, hogy mindkettő cica magabiztos és boldog cica legyen, és jó legyen a viszonyuk. A többit pedig rájuk bíznám, és elfogadnám az egymáshoz való kötödésük erejét. Sok sikert!

Zsuzsanna Anders 2015.11.26. 21:42:25

Köszi a választ, irok, ha lesz valami fejlemény! :)

Kovácslilla 2016.08.26. 15:25:20

Kedves Macska_fogó !

Nem régiben (2 hónapja ) a menhelyről örökbe fogadtuk immár 3 hónapos lány Pitét.
Pite mindig is agresszívebb volt. Sokszor játszott úgy ,hogy a kezemet addig harapdálta vagy karmolászta amíg nem vérzett és ha ellöktem akkor ő hátra csapta fülét és még jobban neki ugrott :(
Pár napja megmentetnünk egy 1 hónapos ismét lány cicát Szotyit ,mert elakarták altatni . 1 .nap biztosítottuk a külön szobákat külön macska wc-ket is. Direkt a szagmintás trükköt próbáltam alkalmazni amit leírtál ,illetve az ajtó mögötti etetést. De sajnos Pite addig nem evett míg érezte a kisebb cica jelenlétét és ingerlékenyebbé vált.
Az első találkozásuknál Szotyi dorombolva próbált közelíteni Pite felé, de ő hátra csapta a fülét és fújással díjazta ,inkább vissza vittük őket a saját szobájukba. Másnap ismét próbáltuk őket bemutatni egymásnak de ebből az lett hogy Pite tovább fújt és befeszített ara hogy ráugorjon a kicsire , és Szotyi is elkezdet fújni és morogni a nagyobb cicára Pitére.
Félek összeereszteni őket ugy ,hogy ha az egyik nincs a kezembe mert félek hogy a nagyobbik kárt tesz a kisebbe :((( Mit tegyek ?

Macska_fogó 2016.08.29. 01:12:40

@Kovácslilla: Legyél kicsit türelmesebb! Tudom, hogy ijesztő lehet a helyzet, de úgy tűnik, Pitének idő kell a változás megszokásához.
Ameddig rá akar ugrani, vagy más támadó viselkedést fedezel fel benne, addig felügyelettel engedd csak össze a két macskát. Az etetést jól csinálod, de ha az egyik cica nem eszik, akkor vidd messzebb a tálját. Majd szép lassan csökkentsd a távolságot a következő etetéseknél.
A fújás nem agresszió, az jelzés, kommunikáció, ami mindenképp jobb dolog. Adj tehát időt Pitének, hogy megszokja Szotyit.
A játék közbeni agressziót levezetheted úgy is, hogy a kezed helyett adsz neki vmi mást, amit támadhat: labdát, kaparófát, egy botot stb. De egy másik cica is segíthet Pite energiáinak levezetésében.
Egyébként Szotyi előtt mennyire érezte magát otthon Pite? Veletek kedves volt-e, és az idegenekkel? Sokat volt-e látható helyen, vagy inkább elbújt? A magas helyeket szereti, vagy a talajszintet? Mert ha nem érzi magának a területet, akkor is erőszakosabban léphet fel egy "betolakodóval" szemben,

Pinto 2016.11.22. 23:30:54

Kedves Macska_fogó!

Kissé tanácstalanná váltunk. Van egy 11 éves ivartalanított lánycicánk. Szőrmók kinti-benti macska, esténként kimegy, vadászik, reggelre hazajön, eszik és átalussza a napot. Egy hónapja azonban befogadtunk egy apróságot, Pamacs most múlt két hónapos, kislány. Eleinte külön voltak, de már összeengedtük őket. Van külön tálkájuk, mégis mindig megnézik mit eszik a másik. Van külön almuk, mégis a kicsi össze vissza használja mindkettőt. Bár úgy tűnik Szőrmókot ez nem zavarja, ő ugyan úgy a sajátját használja, jelölni sem kezdett el, azonban Pamacs energiabomba. Még csak "felügyelettel" 1-1 órára jön ki velünk az udvarra, a nap többi részében a lakásban randalírozik, és ilyenkor van hogy a nagy játékban Szőrmikére is ráugrik, úgy mintha játszani hívná, de ő ráfúj a kicsire, és hangosan morogva megy át egy másik helyre. A kicsi mindig játszana vele, de ő fúj és morog, mintha zsörtölődne. Nem bántja, de nem engedi magához közel. Egymás mellett esznek, ha Szőrmike hagy egy kicsit az ételéből azt megeszi a kicsi, ebből sincs baj. De mégis távolságtartó vele. Fog ez változni? Mit tehetnénk mi, hogy békességben éljenek egymás mellett? Vagy ezen csak az segít, ha nem a kicsi megkomolyodik?
Köszönöm a választ!

Macska_fogó 2016.11.27. 22:57:07

@Pinto: Én úgy látom, hogy nincs nagy probléma. A fújás csupán egy jelzés, amit ezek szerint a kicsi is megért. Egy 11 éves cicánál már nem várható el, hogy örömmel fogadja egy kölyök ugrálását, szertelenségét. Ő már nyugalmat szeretne, a megszokott kis dolgait, és esze ágában sincs kergetőzni vele az egész lakáson :) Ezt idővel a kicsi is meg fogja érteni, de ha nem, akkor meg pár hónap múlva már kevésbé esz szertelen. Addig annyit tehettek, hogy biztosítotok olyan nyugodt helye Szőrmóknak, ahol Pamacs még nem éri el. Ha van olyan biztonságos helye, ahová visszavonulhat, az sokat segíthet neki. Lehet, hogy sosem lesznek barátok, de a békés együtt élést meg tudják tanulni. Persze az is lehet, hogy idővel Szőrmók belejön a nagymama-szerepbe :D
Szóval csak várjatok, az eddigiek alapján nagy baj nem lehet.

LESM 2017.01.19. 11:22:58

Kedves Macska_fogó!

Hasonló problémával küzdünk, mint Pinto felhasználó. Az idősebb cicánk, Pocak (6 éves), a fiatalabbik, Picur (6-7 hónapos.) 2-3 hónapja vannak együtt, mégis Pocak még mindig morog és fúj a kicsire. Azonban időnként hajlandó vele játszani. Pocak rendszerint velünk aludt az ágyban vagy egy takarón mellettünk a szekrényen. Most azonban már csak a szekrényen, mert a kicsi elfoglalta az ágyat. Ha a kicsi nincs a szobában akkor odajön. Nagyon egészséges cica, de mióta megvan Picur 3x volt beteg (lázas, levert és előbújt a harmadik szemhéja). Minden esetben gyógyszeres kezelés segített rajta. Kezdünk attól félni, hogy Picur jövetele rendítette meg ennyire az immunrendszerét. Mit lehet tenni ilyen esetben? Milyen lehetőségeink vannak? Picurt hamarosan ivartalanítani szeretnénk, esetleg az is segíteni fog?
Előre is köszönöm a választ!

Antal Adrienn 2017.02.15. 22:44:21

Kedves Macska_fogó!

Szeretném a segítségedet kérni. Van két cicám az egyik kislány, a másik kisfiú, befogadott cicák, kb 9 évesek. A kislány cicám jött előbb, ő 8 éve él velünk. Kb 3 évvel ezelőtt a fiú cica a környéken kóborolt és őt is befogadtuk, de a mai napig érzem, hogy nem az igazi a kapcsolat közöttük. A lány cicám egy kicsit félős, a fiú cicám viszont egy igazi agresszor, még a kutyáknak is neki megy. Szóval az elején nem látszódott semmi , viszont egy nap arra lettem figyelmes, hogy a lány cicám keservesen nyávog és a fiú a mellkasán áll. Egyszer volt egy seb a lány cicám fülén, amit nagy valószínűséggel a fiú okozott, de azóta kicsit jobb lett, egymás mellett alszanak, de azért a tisztes távolságot megtartják. A kislány cicám úgy megy el a fiú cica mellett, hogy nagy ívben megkerüli. A fiú cicám elég agresszívan közelít hozzá néha, nem bántani akarja, szerintem inkább megfélemlíteni. A minap is elment mellette a lány cicám és felemelte a mancsát, hogy ad neki egy pofont, de nem adott, meg elkezd neki rohanni, de megtorpan a lány cica előtt. Mindig nézi és szagolgatja. Látom, hogy a lány cicám tart tőle, néha kicsit megütögeti a fiú fenekét, de olyan lányosan. Most ez elmúlt hetekben megint előjöttek sűrűbben ezek a problémák. Ha kimegy a kislány, akkor a fiú is kimegy. Ivartalanított cicák. Nagyon félek, hogy el ne kergesse a lány cicámat. Esetleg tudnál nekem valamilyen tanácsot adni, hogy hogyan tudom ezt a helyzetet kezelni, hogy jobban érezze magát a lány cicám. Esetleg hogy lehetne teljesen összeszoktatni őket. Amúgy a lány cicám nem valami bújós, olyan magának való, ha akar jön, ha nem akar, akkor hagyjuk békén. A fiú viszont nagyon bújós. Mind a kettőbe szerelmes vagyok, nem szeretném, ha baj lenne, nagyon remélem, hogy tudsz valami jó tanácsot adni. Nagyon várom a válaszod.
Előre is köszönöm a választ.

Macska_fogó 2017.02.21. 22:29:38

@LESM: Lehetséges, hogy a változás, az új cica érkezése okozta stessz miatt gyengűlt meg Pocak immunrendszere, de más, fizikai oka is lehet. Fontos ugyanis, hogy új állat érkezésekor mindkettőt kezeljük külső élősködök ellen (bolha-kullancs csepp) és férgek ellen (féreghajtó). Ha orvos látta, akkor ez valószínűleg kizárhatjuk. Egyébként egy 6 éves cica még nem idős, nekem két 15 éves macskám is van :)
Hogyan történt az összeszoktatás? Esznek együtt? Pocaknak fontos hely lehet az ágy, ezért meg kell próbálni visszaadni neki. Tegyétek fel az ágyra, ha Picur miatt lemegy, akkor tegyétek le inkább őt. Simogassátok, és tudassátok vele, hogy jó az is, ha Picur is ott van. Ezt lehet lépésenként is, tehát először a kicsi nélkül, majd feltenni Picurt az ágyra, Pocakot közben simizni, ha gond van. Picurt letenni, és ezt időnként próbálgatni. Szépen meg fogja érteni, ha következetesek vagytok, hogy ha Picur is fent van az ágyon, akkor többet foglalkoztok vele, tehát kvázi ez neki jó :)

Macska_fogó 2017.02.21. 22:40:56

@Antal Adrienn: Hm, tehát évek óta együtt élnek a cicák, de most fordultak elő először ezek a problémák?
Érdemes lenne rájönni, mi változott az ő, vagy a ti életetekben akkoriban, amikor elkezdődte az esetek. Új állat kerül be, vagy hoztak látogatóba? Bejár egy másik macska a kertbe, amitől megbolondul a kandúr?
Az is előfordulhat, hogy mindennek a tavasz az oka :) Cicáknál ritka, de lehet, hogy mivel ivarérés után lettek mindketten ivartalanítva, a nőstény úgy viselkedik, mintha tűzelne, és ez megzavarhatja a kandúrt is. Még ritkább, hogy a kislány ivartalanítása nem sikerült jól, és maradt valami az ivarszervből. Előbbi esetben a viselkedés elmúlik pár hét alatt, utóbbi esetben meg kell ismétleni az ivartlanítást.
Ha ezek ki lettek zárva, akkor használjátok azt fel, hogy jó a viszonyotok a cicácal. Ha látjátok, hogy agresszívan viselkedik, akkor szóljatok rá, akár lökjétek el a másik cicától és fújjatok rá. Idővel meg fogja tanulni, mit vártok tőle. Sok sikert!

Andy84 2017.02.26. 01:08:13

Kedves Macska_fogó!

Nekünk Ficánka (3 éves ) okoz fejtörést. 2kicsinyét megtartottuk, nem tudom már hogyan szoktassam hozzá őket .Ficánka benti-kinti macska egyedül nőt fel.Gárfild és Rolika szinte elválaszthatatlanok, nagyon jól kijönnek .Ficánka ha meglátja őket morog,fúj rájuk meg is pofozza őket pedig ők közelednének.Az előző alomból is volt 2cicánk akiket megtartottunk, őket sem viselte el sajnos.Próbáltam egyesével szoktatni a kicsiket hozzá.Etetés elött , közben, jutalomfalattal . Etetésnél ha nagyon duzzog akkor inkább nem eszik csak nézi őket az ajtóból és morog.Mikor már nem szoptak a kicsinyei akkor kezdte és azóta is tart !

Antal Adrienn 2017.02.27. 22:54:08

@Macska_fogó: Kedves Macska_fogó!

Nagyon köszönöm a válaszod. Lehet valamit nem írtam le. A cicák a kezdetek óta nem szívlelik egymást, a kisfiú mindig nézi a cicalányt, de állandóan, le se veszi róla a szemét. Megy utána, ahova a lány megy, néha neki szalad, de nem bántja. Bár volt már olyan, hogy a mellkasán állt, de komoly sebet még sosem ejtett rajta. Egyszer a lány fülecskéjén egy kis seb volt, talán azt a kisfiú ejtette, de nem láttam. Viszont néha fekszenek egymás mellett, de tisztes távolságban és a kislányon látszik, hogy tiszta ideg, amikor meglátja a fiút. Szóval nem tudom ezt a helyzetet megszüntetni. Nagyon sajnálom a kislányt, mert, ha a fiú nem is bántja, akkor is terrorban tartja. Próbáltam ráfújni már, erősen nézni a fiú szemébe, amikor nézi a lányt illetve olyan is volt( lehet most lököttnek fogsz nézni), hogy négykézlábra állva követtem, hogy tudja milyen ez..., de nem hat semmi. Beszéltem is vele, amikor rosszat csinált. Az a problémám, hogy nagyon sajnálom a lányt, mert látom, hogy tiszta ideg, kétségbeesetten néz körbe, hogy merről fog támadni vagy megjelenni a fiú. Az imént például odatettem a lányt a fiúhoz és mind a ketten emelték a mancsukat pofozkodni. Fújás nem volt , csak kis mancs csapkodás, de el is távolítottam a lányt gyorsan, aki a kezemben volt. Ez a félelem aggaszt a lányban és a terror, amit a fiú csinál. Nagyon félek attól , nehogy elzavarja a kislányt. Azt látom a kislányon , hogy , amikor kimegy a kertbe idegesen kapkodja a fejét és , ha meglátja a fiút idegesen csapkod a farkával és elkerüli messzire, ha mégis a fiú közel kerül, már fúj vagy üt egyet és megy arrébb. De van olyan, amikor a kislány előtt megy a fiú és a kislány ütögeti a fiút, de igazából csak a levegőbe üt, mert nem a verekedős fajta. Szóval... tudnék mit írni még...gondolhatod:). Azt szeretném kérdezni, hogy most alaposabban leírtam ezt az egészet, mit tudok tenni és vajon szerinted elzavarja-e a kislányt, mert ettől nagyon félek. Más állatot mi nem hoztunk a kertbe illetve én is gondoltam a tavaszra, csak az a baj, hogy ez állandóan van, most kicsit erősebb, talán a tavasz miatt. Ha odáig eljutnánk, hogy a kislány nem ideges és a fiú nem terrorizálja , az már tökéletes eredmény lenne.Nem baj, ha nem bújnak össze, csak nyugodt életet szeretnék nekik biztosítani. Az ivartalanítással kapcsolatban utána nézek a dolgoknak. Nagyon bízom benne, hogy nem zavarja el a kislányt, ettől rettegek nagyon :(

Macska_fogó 2017.03.06. 15:17:00

@Andy84: Van pár kérdésem, mert szeretnék tisztán látni. Mennyi idősek most a kicsik? Milyen neműek? Már esznek önállóan? Ficánkának milyen veletek a viszonya? Kedves cica, vagy inkább magának való? Garfield az apuka? Ő hogyan viszonyul a kicsikhez?
Ha ennyire rosszul viseli el a kiscicákat, miért nincsenek a cicák még ivartalanítva?

Macska_fogó 2017.03.06. 15:33:11

@Antal Adrienn: Ez alapján a hosszabb leírásod alapján én azt mondom, hogy ez territoriális vita a cicák között. A fiúnak túl sok az önbizalma, a lánynak pedig túl kevés. Ezért a fiúcicát kicsit vissza kell fogni, a lányt pedig fel kell emelni. Ehhez tudnod kell, melyik cica hol érzi magát jobban. Melyik szeret inkább a szekrény tetején lenni, és melyik inkább a földön? A kislányra jellemző, hogy elbújik?
A pofokodás még önmagában nem agresszíó, inkább annak előzménye, egyfajta jelzés, hogy most már elegem van. Ez előfordul egymással jó viszonyban lévő cicák között is. A következő lépést kell megakadályozni, vagyis hogy verekedjenek.
Ők kijárós cicák? Egyrészt akkor legalább a házban meg kell szüntetni az elbújási lehetőségeket, és "többsávossá" kell alakítani a házat a cicáknak. Arra gondolok, hogy polcokat tegyetek be a falakra, amire a cicák fel tudnak menni, és úgy tudnak közlekedni a házban, hogy ne kerüljenek egymással szembe. Több almot is érdemes betenni.
Az etetésnél azt kéne kipróbálni, hogy a lánycicát "magasabbra pozicíónálod", vagyis ő pl. egy széken egyen, alatta pediga fiú. Aki magasabban van, az magabiztosabb, és ezt akarjuk elérni ugye a kislánynál.
Azt nem írtad le, milyen a ti viszonyotok a cicákhoz. Gondolom hogy jó, így az is sokat segíthet, ha a fiú tudtára adod, hogy nem tetszik, amit csinál. Ha rosszul viselkedik, fúj rá (ahogy ők fújnak egymásra), vagy kicsit lökd el, hogy kizökkentsd.
Több irányból próbáld megközelíteni a probléma megoldását. Attól viszont én nem félnék, hogy bármelyik cica elmegy, nekik az az otthonuk, annál csak bárhol máshol rosszabbul éreznék magukat. Ja és ne ess pánikba, ez szerintem teljesen kezelhető :)

_Dor_ 2017.05.08. 16:42:09

Üdv!

Jó összefoglaló cikket írtál, gratulálok hozzá.
Pár megjegyzés:
A közös etetés egy bizonyos fázisban működik jól, ha nem jó fázisban teszi ezt az ember, akkor árthat is vele. Míg az egyik vagy esetleg mindkét macska ideges a másik jelenlétében akkor habzsolni fog, rágás nélkül nyeli az ételt és utána gyomor problémák lehetnek.
A szociális előélete alapján (pl. utcáról befogott sok macska között felnőtt macska) az étel megjelenése kiválthatja hogy "megküzdjön" az ételért és ha ez van akkor a közös etetés olaj a tűzre.

Fújás nem az agresszió jele, ha nagyon leakarjuk így fordítani inkább a félelemé talán, de ez sem pontos. Ezt csak a "Ha pedig ilyeneket látsz, rögtön válaszd őket szét: -fújás" részhez írtam. Valóban sok esetben rosszat jelez, de nem általános. Simán vannak összeszoktatva úgy macskák, hogy jól éldegélnek együtt, soha nem tesznek kárt egymásba és játszanak is, de vannak olyan szabályok amit ha az egyik megszeg a másik fújni fog egyet és utána folytatódik a boldog élet.

Hiányolom a leírásból az aktív macskák esetében való játékot. Úgy gondolom hogy egy pörgős kölyök és egy nyugodt (esetleg lusta) idősebb macskánál ez szinte a kulcs megoldás.

+1. a korán elválasztott és/vagy anya és testvérek nélkül felcseperedett macskáknál kialakulhatnak rosszul a kommunikáció és ezekben az esetekben az általános "macska beszéd" szabályai nem ráhúzhatók.

Köszi a cikket!

Macska_fogó 2017.05.15. 20:58:14

@_Dor_: Köszi, örülök hogy tetszik!
A fújás valóban nem agresszió, ezt nagyon sokszor leírom én is, mert sokan félreértik. A fújás inkább egy jelzés, hogy a dolog nem tetszik a macskának. De ez egy kezdeti, ismerkedős fázisban fontos jelzés, mert ilyenkor inkább a jó élményekre kell helyezni a hangsúlyt, ezért kell ilyenkor őket szétválasztani, és később próbálkozni.
A közös etetésnél, mint mindennél egyébként, fontos a fokozatosság, Lehet először egy ajtó egy-egy oldalán etetni a macskákat, vagy a szoba ellenkező végében, és fokozatosan közelíteni őket. De itt is a legfontosabb az, hogy figyeljen a gazdi a cicájára, és tudja, mire van szüksége. Ugyanis volt olyan macskám, aki egyetlen nap alatt megszokta a többi macskát és az új helyet, de olyan is, akinek 2 hónapra (!) volt erre szüksége. Tehát minden cicagazdi akkor teheti a legjobbat a kedvencével, ha figyel rá, és ismeri.

_Dor_ 2017.05.15. 23:00:12

@Macska_fogó: Viszonylag sok összeszoktatásokban működtem közre, de a sors úgy hozta hogy mindig a sajátjaim voltak a legnehezebbek. ☺️
Most 2 saját macskám van és az egyik volt nehezebb eset. 2 éve laknak együtt és még most fejlődik a kapcsolatuk. Soha nem aludtak együtt és szinte egymáshoz sem érnek, de fognak csak idő kérdése. ☺️

Vadilku A. Nina 2017.06.03. 22:27:05

Kedves Macska fogó! :)
Tanácsot szeretnék kérni! Van két gyönyörű cicánk. Az egyik 5 éves, ivartalanított kislány,(Cica) 5 hetes korától van velünk, a másik 2,5 éves ivartalanított kisfiú (Henrik), 2 éve van velünk, ő mentett cica. A ő összeszokásuk kb 4 napig tartott. Most úgy gondoltuk, hogy örökbe fogadnánk egy apróságot, aki most még 4 hetes körül van, kb 4 hét múlva hoznánk haza. A különzárás, külön-külön bemutatás megoldható, viszont mivel elég picike még, meg lehetne e próbálni egyből megismertetni őket? Illetve, a legfontosabb kérdés, h száraz tápból ami ugye steril ehet e a pici (Zokni), vagy nem? Illetve bármilyen észrevételt és ötletet, tanácsot szívesen fogadunk. A 2 nagycica szereti egymást, együtt esznek, popsi szaglás, minden megvan, velünk is jó a kapcsolatuk.

Macska_fogó 2017.06.05. 09:11:21

@Vadilku A. Nina: Az ismerkedés nem a kicsi miatt lehet problémás, hanem a két felnőtt cica miatt. Lehet, hogy ők nem akarnak egyből befogadni egy új cicát. Abból nem lehet megtudni, hogyan fognak viselkedni, hogy ők ketten, mikor még fialatok voltak, könnyen összeszoktak. Általában a kölyköket könnyebben elfogadják a felnőtt cicák, de pl. etetésnél lehet egy kis "nevelés". A fújás, pár kisebb pofon még nem gond, ebből megtanulja a kicsi, hol vannak a határok, arra kell csak figyelni, hogy ne menjen át támadásba, és egyik macskának se legyen túl rossz élmény az első találkozás. Illetve a nyugodtabb felnőtt cicák sokszor nehezen fogadják be a folyton rohangáló kicsiket. Ilyenkor neki megfelelő helyet kell biztosítani, ahová elvonulhat, és a kicsitől nyugton lehet. Szekrény teteje vagy magasabb helyek erre tökéletesek.
A fokozatosság a kicsi szempontjából pedig azért lenne jó, mert így nem egyszerre "robban minden az arcába", és nem kell hirtelen mindent feldolgoznia: új helyet, új embereket, új állatokat, új szokásokat. Vannak a kölykök között is félősebbek, akiket ez megviselhet, ezért érdemes neki is egy "bázist" adni, ahová visszavonulhat, és biztonságban érezheti magát, és onnan mutatni meg neki az egész területet.
A szoktatás idejét a macskák fogják meghatározni, hogy nekik mennyi idő kell. Lehet, hogy szinte rögtön elfogadják egymást, és a kicsi is belakja a lakást, de lehet hogy kellenek erre hetek. Sok sikert hozzá!

Tibi1985 2017.08.30. 09:38:43

Kedves macska-fogó,

Párommal az összeköltözés mellett döntöttünk, és mindkettőnek van egy cicája, akik -egészen tegnapig- még sosem találkoztak. Szagmintákat már hetek óta viszünk az egyik lakásból a másikba, így próbáltuk gördülékenyebbé tenni az átállást, a jelek szerint sajnos sikertelenül. Tegnap megtörtént a költözés, és a következőket tapasztaltuk: Az én cicusom (Murci- 10 éves ivartalanított kandúr) ahogy kijött a hordozóból, azonnal körbejárta az új lakást, és nagyon barátságtalanul fogadta a párom cicáját ( Luca- 1,5 éves ivartalanított kislány) : folyamatosan fújt, morgott, sőt egy idő után már felénk is ugyanezeket a jeleket produkálta. Egyik pillanatban jött simogatásért, a másik pillanatban már fújt, támadólag felénk kapott, ilyet előtte még sosem csinált.Érthető módon Luca ettől nagyon megijedt, mi ezért Őt folyamatosan simiztük, de egy idő után elbújt, és valószínűleg egész éjszaka nem is mozdult a "rejtekhelyéről", nem evett,nem ivott, és nem is wc-zett. Amikor ma reggel felébredtünk, Murci már teljesen otthonosan mozgott az új lakásban, de sajnos Luca szinte remegett a félelemtől, így most szétválasztottuk őket, és most azon gondolkodunk, hogy mi lehet a következő lépés. Tudjuk, hogy az ismerkedéshez még extra"sokk-ként" hozzájön a teljesen új környezet, de még költözés előtt jó ötletnek gondoltuk, hogy ha egyszerre visszük oda a cicusokat az új helyre, akkor a sok új inger miatt majd talán nem lesz annyi idejük az egymással történő viaskodásra. De sajnos ez abszolút nem jött be. Az én cicám Murci "tipikus kandúr", egy kicsit öntelt, vagány,más állatkákkal nem szívesen barátkozó, ámbár nagyon sok szeretetet adó, és szeretetre vágyó cicus, rettentően igényli a társaságot, míg Luca egy "tipikus" kislány, aki az eredeti környezetében szintén nagyon jó fej ,vidám , érdeklődő, játékos cica. Nagyon szeretnénk, ha mindketten boldog cicák legyenek egymás társaságában, de most egy picit kétségbe estünk. Ehhez szeretnénk kérni a Te tanácsodat / segítségedet! Előre is nagyon köszönjük! Évi és Tibi

Macska_fogó 2017.08.30. 22:43:44

@Tibi1985: Kedves Tibi!
Őszinte és kegyetlen leszek: a lehető legrosszabb megoldást választottátok. Egy ismeretlen, új lakásba vittétek a két, egymásnak idegen macskát. Semmilyen biztos pontot nem adtatok így szegény állatoknak. Ráadásul rögtön össze is engedtétek őket. Ne csodálkozzatok, hogy rosszul sült el.
Amit javaslok: zárjátok külön helyiségbe a macskákat. Ha megszokják a helyüket, engedjétek az egyik helyére a másik cicát. Jellemzően a magabiztosabb cicát kell a kevésbé magabiztos helyére engedni. Ha gond van, szétválasztani őket és később próbálkozni. Ahogy leírtam többször a blogban, az etetéssel lehet őket legkönnyebben összeszoktatni, alkalmazzátok a fenti tanácsokat, és legyetek türelmesek. Sok sikert!

Tibi1985 2017.08.31. 09:06:23

Kedves macska-fogó,

Köszönöm az őszinte választ! Ha egy picivel előbb rátalálok a blogodra, biztosan másképpen csináljuk.Most már mi is látjuk, hogy rosszul döntöttünk.
Tegnap már el is kezdtük az etetéses módszert:két külön helyiségben a cicákat egy ajtó választotta el, így kaptak jutalom falatot. Az első néhány jutifalat után aztán résnyire kinyitottuk az ajtót, hogy lássák egymást, miközben kapják az újabb adatot. Még mindig volt valamennyi egymásra fújás, de már közel sem olyan vészes a helyzet, mint ahogyan azt első nap éreztük. Egyelőre még egy darabig külön lesznek, és szépen lassan lépésről lépésre haladunk előre.
Egyébként nagyon szuper a blogod, ha legközelebb elakadnánk cica-nevelés ügyben, most már tudjuk, hogy hol keresgéljünk megoldást! :)

Dorinesz 2018.01.25. 16:14:06

Kedves Macskafogó!
Kb 3 hete összeköltöztem a párommal. Mindkettőnknek van egy cicája. A párom cicája a "bentlakó" az enyém meg a "beköltöző". A párom cicája nem tud megbékélni az én cicámmal. Először amikor meglátta, összepisilte magát és elrohant. Külön vannak szeparálva kezdetektől fogva. Az én cicám a konyhában, a páromé a szobában. Eleinte próbálkoztunk azzal, hogy hálót tettünk fel az ajtó helyére, hogy szokják egymást, de ne tudjanak egymáshoz érni. A párom cicája ahogy meglátta, azonnal fújt rá, volt hogy betámadta, persze a hálótól hozzá érni nem tudott. Két hét után úgy gondoltuk, csillapodtak annyit a kedélyek, hogy bejöjjön az én cicám a szobába. De páromé nem így gondolta. Örületes virnyákolás közepette nekiesett az enyémnek, és keresztül kergette a lakáson. Így a cicám visszament a konyhába, és még mindig külön vannak választva. Az én macskám 12 éves, a páromé 9. Mindketten lányok és ivartalanítva vannak. Az ismerőseim azzal riogatnak, hogy soha nem lehet majd őket egy légtérben tartani, mert mindig támadni fogják egymást. Odáig már eljutottunk, hogy az én cicám fekvő párnáját bevittem a szobába, a párom macskája azonnal befoglalta, pedig "bűzlött"az idegen macska szagtól. Ugyanez történt a hordozó dobozzal is, amit szintén bevittem, párom cicája azt is elsajátította. Szóval úgy tűnik a szagát már elfogadta, de ha meglátja, még mindig hisztérikusan kikel magából és rátámad az enyémre. Az én cicám nem támadt őneki soha. Nem tudom ez jó jel e, meg egyáltalán azt se tudom, hogy jófele haladunk e mert már 3-4 hete ez a helyzet, és kétségbe vagyok esve, hogy valaha is változni fog. Jól értettem, hogy azt a cicát kell kivinni a másik területére, amelyik magabiztosabb, tehát párom cicáját az enyémhez? Csak félek őt odaengedni, mert kiszámíthatatlan. Egyik percben érdeklődő, a másik percben meg váratlanul támad. Odáig is eljutottunk már, hogy ha nyitva a konyhaajtó, akkor tudnak enni - persze az egyik a konyhában, a másik a szobában - kb 3 méterre egymástól. Ezt napi szinten kellene gyakorolni ugye? Hogy nézegessék egymást. Elég kemény diónak tűnik a helyzet, kezdem azt hinni hogy már csak a csoda segíthet. Nem élheti le a cicám az egész életét a konyhában. Kérlek segíts, hogy jó úton haladunk-e, mert már kezdem elveszteni a hitemet ebben az egészben. Előreis nagyon köszönöm a válaszodat.

Macska_fogó 2018.01.25. 21:58:33

@Dorinesz: Először is hatalmas köszönet nektek, hogy ennyit foglalkoztok a cicáitokkal! Elmondom, én mit gondolok ez alapján.
A két cica valószínűleg régóta, vagy talán egész életében egyke cica volt, és nem is sokat, vagy talán sose költöztek, ugye?
Én elsőként, mivel már egy ideje el vannak zárva, megcserélném a cicákat, aki a szobában volt, az menjen a konyhába és fordítva. Így még jobban megishetik egymás szagát. De ennél sokkal fontosabb, hogy a te cicád feltehetően szeret téged, a párod cicája pedig őt szereti. Ezt eddig használtátok az ismerkedésnél? Arra gondolok, hogy tudadtátok a cicátokkal, ha valami nem tetszett nektek? Mert ez lenne a legfontosabb. Szerintem a cicáitok összeszoktatásában ti vagytok a kapocs.
Beszéljetek hozzájuk kedvesen, mikor együtt vannak, de mikor összekapnak, adjatok ennek hangot, de lehetőleg cicanyelven. Vagyis "fújjatok" a rosszul viselkedő cicára, ha pedig kell, lökjétek el, és zárjátok ismét külön őket.
Az együtt etetés jó ötlet, próbáljátok őket egyre közelebb etetni egymáshoz. Huzzátok fokozatosan egyre közelebb egymáshoz a tálakat. Ha már elég közel esznek egymáshoz, akkor a te cicád egyen magasabban, mondjuk egy széken, a párodé pedig a földön. Így a te cicádat jobb helyzetbe hozzuk. A cél az, hogy teljesen egymás mellett egyenek, nyugodtan.
Sok sikert!

Dorinesz 2018.01.25. 23:22:14

@Macska_fogó: Kedves Macskafogó!
Nagyon köszönöm a válaszodat. Az az érdekes, hogy párom cicája, ahonnan elhozták, 8 macskával élt együtt vagy 2 évig. Utána meg egy kis yorkshire terrierrel élt 3 évig. Szóval volt már társaságban. Az enyém mindig is egyke volt, de már többször költöztünk. Egyszer hazavittem két kismacskát, akiket pár nap múlva tovább adtam, mert mentett cicák voltak és eleve gazdát szerettem volna találni nekik. De ő nem hisztizett ennyire. Csak rájuk morgott aztán otthagyta őket. Amikor a konyhában az ismerkedést gyakoroljuk, akkor párom cicája egész jól viselkedik, néha fúj egyet de nincs hiszti egész addig amíg árgus szemekkel figyelem. Általában pár percig nézik egymást, aztán párom cicája felvonul a galériára és otthagyja az enyémet. Próbáltuk már azt is hogy helyet cserélnek. Pont pár napja, de párom cicája úgy hisztizett a konyhában, hogy nem lehetett tőle megmaradni. Párom kiment egy pohár vízért, a macskusz beslisszolt a lába között. Aztán jó kis rodeó vette kezdetét, mivel keresztül kergette a lakáson az enyémet. Majd megkérem páromat hogy többet segítsen, mert ebben igazad van, hogy a két macska két külnböző emberben bízik meg. Szóval a tépázós jelenet után úgy gondoltam, hogy talán jobb lenne, ha az enyém maradna a konyhában és párom cicáját vinnénk ki ismerkedni. Az én cicám nagyon visszahúzódó. Ha támadás éri, elmenekül és elbújik. Ha meglátja párom cicáját, már kúszik is a másik irányba. Hát gondolom türelem. ☺ Csak hát nagyon nehéz ezt látni. Megfogadom a tanácsod, macska helycsere többször, és az etetést is úgy fogjuk csinálni ahogy mondtad. Egyszer csak megtörik a jég. ☺

Macska_fogó 2018.01.26. 00:07:40

@Dorinesz: A türelem és a következetesség a legfontosabb, úgyhogy csak hajrá, drukkolok! :)

Imola Timar 2018.01.27. 22:23:36

Kedves Macska_fogo! Szuksegem van a tanacsodra. 1 evvel ezelott orokbe fogadtam egy olyan cicat amelyet elutott az auto, emiadt hianyzik egy resz a farkabol, a csipojet es a szemet megmutottek. Az autobaleset miadt nem szulhet ezert kimiskaroltattuk. Fajtaja: hocipos. Neve Mici. Ma orokbe fogadtam egy hosszu szoru birman macskat, mert sajnos az elso gazdaja meghalt. Cirmi a neve. Cirmi sokkal nagyobb termetu. Elso talalkozasukkor Mici kopkodte, hatra huzta a fulet s probalta pofozni. Cirmi nyugodt volt egesz vegig. Mici elbujt az agy ala. De kesobb elejott. Mici evett Cirmi taljabol. Cirmi is evett Mici taljabol. Cirmi nagy etvagyu. Bar biztositottunk kulon talakat. Mici keservesen nyavog. Ossze-vissza karmolt bosszubol hogy tarsat hoztam neki. Cirmi meglepoen nyugodt es szomoru. Ahanyszor talalkoznak Mici kopkodik. Mit tanacsolsz?

Imola Timar 2018.01.27. 22:28:52

Elfelejtettem szolni, hogy van egy Lady nevezetu labradorom. Igaz , hogy o kint lakik, de ahanyszor talalkozik Micivel jol egyeznek. Mici meg Lady-n is szokott aludni.

Macska_fogó 2018.01.28. 22:48:28

@Imola Timar: Külön kéne zárni a cicákat, ahogy feljebb is írtam. Fokozatosan megszoktatni az új jövevényt az új helyel, új gazdival és új cicatárssal. Mivel mindkét fajta eléggé kötődik az emberhez, ezt felhasználhatod az összeszoktatásuknál. Cirmi is ivartalanítva lett? Bentiek vagy kijárnak? A cicáknak milyen a viszonya hozzád?

Imola Timar 2018.01.29. 01:17:52

@Macska_fogó: Micivel nagyon jo volt a kapcsolatunk. Most, hogy itt van Cirmi nem hadja, hogy simogassam. Cirmivel jol nincs gond, de van csaladtagom akivel jobban egyezik. Az hogy kulon zarjam oket csak ugy lehetseges, hogy kulon szobaba zarjam. Az a telutet eleg nekik? Tudom hogy nem tudsz pontos valaszt adni, de kb. mikor tudnak ossze szokni?

Imola Timar 2018.01.29. 01:20:36

@Macska_fogó: Cirmi es Mici benti cicak. Nem tudom, hogy Cirmi ivartalanitva volt-e.

Macska_fogó 2018.01.29. 17:57:04

@Imola Timar: Először mindenképpen külön kell őket zárni, egy új cicának a kisebb terület jobb is, mert könnyebben megszokja. Ahogy írtad, nem tudok pontos időpontot mondani, mikorra szoknak össze :) Ez ugyanis tőlük és tőled függ. Lehet pár nap. de lehet 1-2 hónap is.
Azt viszont nem értem, hogy nem tudod, hogy Cirimi ivartalanított-e? Nem vitted még orvoshoz?

Imola Timar 2018.01.29. 18:10:46

@Macska_fogó: Holnapra van kiirva az allatorvoshoz Cirmi. Igyekeztem az etetesi modszert alkalmazni, de sajnos nem valt be. Mici regebb se volt nagy etvagyu. Sokszor volt hogy kezbol etettem meg. Nagyon valogatos, minden fajta kajat kiprobaltam. De nagyon hasznos volt az informacio amit a macskak arcarol mondtal. Megsimagatom az egyiknek az arcat s az utan ugyanazzal a kezzel megsimogatom a masiknak az arcat. Koszi szepen! :)

Imola Timar 2018.01.29. 18:19:29

@Macska_fogó: Egyebkent a tortenetunk vicces fordulaton megy at. Mici ( a regi cicam) szeretne baratkozni Cirmivel. Kozeledik hozza, probalja szagolni, de Cirmi morog ra. Igyenkor olbe veszem Micit megnyugtatom es a szobajaba viszem.

Imola Timar 2018.01.29. 18:24:56

@Macska_fogó: Egyebkent most mar kulon szobajuk van. Csak nekem van buntudatom, hogy nem foglalkozok veluk eleget. Felek, hogy nem egyforman mutotom ki a szeretetemet irantuk.

Macska_fogó 2018.02.01. 00:04:58

@Imola Timar: Nem is az a lényeg, hogy egyforma szeretet kapjanak, hanem hogy úgy szeresd őket, ahogy az nekik jó! :)

Anna Zsófia 2018.06.29. 10:04:50

@macskafogó.van egy 8 honapos ivartalanitott kandur cicám és 5 napja kaptam egy 6 hetes nöstény cicát.a nagy elsö nap fujt egyet rá azota nem.már nyalogatta ha kezembe odavittem hozzá sose morog rá.hámon porázzal összeeresztettem már öket játszanak egymással nem fuj nem morog mégcsak nincs is felborzolva a kandur ilyenkor de nekem elég vad játéknak tünik.lehet csak tul aggodom az egészet mert nagy a testmagasság beli külömbség.honnan tudhatom ez tényleg játék vagy támadás a kandur részéröl?kérlek segits mert nagyon tanácstalan vagyok

Macska_fogó 2018.07.01. 20:50:40

@Anna Zsófia: Egy 6 hetes cica még nagyon kicsi, honnan "kaptad"? Ne engedd össze őket, tegyél úgy, ahogy fent írtam, zárd külön őket és fokozatosan szoktasd a kicsit mindenhez. Orvosnál voltál már vele? Miért lett ilyen korán elválasztva a mamájától? Eszik már önállóan?

zsiki_borza 2018.07.08. 06:30:48

Kedves Macska fogó!

Szombaton érkezett hozzánk az új cica, 12 hetesen. A régi macskánk másfél éves. Nem szeretnénk az összeszoktatást elsietni, mert ahhoz képest, hogy a régi cicát kenyérre lehetne kenni, nem jól fogadta a kicsit. Ilyennek még sose láttuk. De "nem agresszív", csak fúj és egyből lelép a színről. A kérdésem az alvással kapcsolatban lenne. A kiscicát a hálószobába tudtuk csak külön szobába elhelyezni. Este én ott alszom vele, a férjem pedig a régi cicával a nappaliban. De ha elhúzódik az összeszoktatás, nem szeretnénk hetekig külön aludni. Melyik cicával töltsük tehát az estét? :) Lehet a picihez nem kellett volna bemenni de nem bírtuk a keserves kis nyávogását. A választ előre is köszönjük!

Anna Zsófia 2018.07.09. 10:05:39

@Macska_fogó: orvosnál jártunk féreghajtot kapot holnapp megyuünk oltásra.találták a cicust én örökbe fogadtam.anyuka sehol nem volt elmondás szerint erdöben találták de megtartani nem tudjákk.eszik egyedül szépen.alomra is jár.megismerte a lakást a naggyal is játszana a nagy is barátságos a kezdetektöl vele sose fujt morog rá..elzárom még mindig de a nagy nyávogva hivja az ajto elött.de még mindig tartok a szabadon összeengedéstöl.bár már voltak szabadon játszottak rohangáltak egymással a nagy nyalogatta őt.szerinted hogyan tovább???

Macska_fogó 2018.07.11. 22:03:59

@zsiki_borza: Ha nem agresszív a régi cicátok, akkor lehet minden nap kicsit beengedni őt a kicsihez, és figyelni a reakciókat. Ha ez sokáig tartana, akkor meg is cserélhetitek a területüket, ezzel egymás szagát is érzik, és a találkozásnál is könnyebben viselik el egymást. A lényeg, hogy adjatok nekik időt, és szerintem nem lesz baj. Sok sikert!

Macska_fogó 2018.07.11. 22:12:37

@Anna Zsófia: Szerintem fokozatosan szoktassátok őket össze, minden nap egy kicsit legyenek együtt, de csak addig, ameddig mindketten jól érzik magukat. Ki csak akkor engedd, ha a házban már biztonságban érzi magát, és akkor is fokozatosan azt is. Örülök, hogy befogadtad, respect neked! :)

zsiki_borza 2018.07.12. 06:49:07

@Macska_fogó: Köszönöm a választ. Azt hiszem túl gyorsak voltunk. Sajnos a régi cica nagyon agresszíven viselkedik. Különböző távolságokból látszólag nyugodtan figyeli, de amint egy pillanatra is lankad a figyelmünk, egyből megtámadja. És nem játékból. Biztosan féltékeny szegény. Meg is értem, csak a kicsivel is szeretnénk foglalkozni. Hol van az egyensúly, amivel egyiknek sem ártunk? Ami érdekes, hogy az ebédnél nincs gond, szep fokozatosan egymás mellé tettük az etetőket, és a régi cica nyugodtan eszik a kicsi jelenlétében is. Nagyon köszönöm a támogatást!

Macska_fogó 2018.07.15. 20:44:04

@zsiki_borza: Pontosan mit értesz agresszív viselkedésen? Az előzőekben még azt írtad, nem agresszív a régi cica, mi változott? Milyen sérülés volt eddig? Tudsz videót csinálni a találkozásokról? Ha esznek egymás mellett, azt fel kell használni, és tovább folytatni. A másik cica hogyan reagál, hogy érzi magát?

zsiki_borza 2018.07.16. 07:45:11

@Macska_fogó:
Három napig ment a fújás a nagy részéről, és nem evett a kiscica jelenlétében. Ezután elhagyta a fújást, és az éves is rendben ment. De nekem olyan érzésem volt, mintha a nagy rájött volna a fizikai fölényére, és ezért nem fél már az új cicától. Úgy csinál, mint mikor vadászik: lapít, csóválja a farkát, teljesen kitágulnak a pupillái, majd ráveti magát. Ráharap a nyakára és köré csavarodik. Próbáltam, hogy nem választom szét azonnal őket, hátha csak játék, de a kiscica nyűszíteni kezd, gondolom azért mert fáj neki. És utána el is szalad, fél a régi cica jelenlétében. De szerencsére még játékkal hamar el lehet terelni a figyelmét a rossz élményről. Vagy hagynom kellene tovább ezt a helyzetet, mikor ráveti magát? A régi cica megtámadja a kiscica helyén is, és akkor is, ha az "ő területére" engedjük ki bóklászni a picit. Vízipisztollyal szoktam közbelépni. Tudja a nagy, hogy én vagyok, de nem haragszik rám. Nem elutasító. Szerintem tudja, hogy rosszat csinál. De lehet csak túlgondolom ezt a részét. A délutáni szieszta alatt a nagy már a kicsi vagy a mi közelünkbe helyezkedett, és a nyútozkodásnak és forgolódásnak az lett a vége, hogy már egymás mellett aludtak. Sajnos nem tudom, hogyan kell itt képet csatolni.

Macska_fogó 2018.07.17. 17:05:32

@zsiki_borza: A régi cicád betolakodóként kezeli az újat. Meg kell neki mutatnod, hogy nincs veszélyben, és nem kell így viselkednie. Milyen a viszonyod vele, mennyire vagy fontos neki? Ugyanis a legegyszerűbb módszer az, ha jelzed neki, hogy ez a viselkedés nem tetszik neked. Ha durvul a kicsivel, vedd le róla vagy lökd finoman arrébb, és fújj rá. Őt el kell kicsit nyomnod, és a picit kell felemelned. Screbi és Folti történeténél találsz erre tippeket: szeretemacicamat.blog.hu/2018/02/16/utcamacska_vs_szobacica

zsiki_borza 2018.07.18. 07:32:39

@Macska_fogó:
Kedves Macskafogó!
Köszönöm a cikket. Elkezdjük azokat a módszereket, amiket javasoltál. Írok majd a fejleményekről.

zsiki_borza 2018.07.25. 17:57:01

@zsiki_borza:
Kedves Macskafogó!
Elég érdekesen alakul/nem alakul a kapcsolat a két cica között. Sajnos a régi cicánk, pedig csak 1,5 éves elég nehezen játékba vonható, illetve, ha sikerül is, mindig az új cicán tartja a szemét. Nem tud feloldódni.
Próbáljuk fegyelmezni, ráfújni, de ha egy pillanatra is nem nézünk oda, egyből ráugrik a kicsire. Tudja, hogy rosszat csinál, mert lapít, illetve ha még időben rászólunk, elsomfordál a kicsitől. A fegyelmezés ellenére is szeret minket továbbra is, azaz nem veszem észre, hogy haragudna ránk. A kicsit mégsem viseli. Bár már volt olyan, hogy nyalogatta. Mindkettő fiú, a nagy ivartalanított 8 hónapos kora óta. Már megszoktuk a logisztikát, és hogy folyamatosan figyeljük őket, amikor egy térben vannak, ezért nem is sürgetni szeretném a folyamatot, csak egy visszajelzést kérni tőled, hogy mi is történik közöttük. Nagyon köszönöm!

zsiki_borza 2018.07.25. 17:59:09

@Macska_fogó:
Kedves Macskafogó!
Elég érdekesen alakul/nem alakul a kapcsolat a két cica között. Sajnos a régi cicánk, pedig csak 1,5 éves elég nehezen játékba vonható, illetve, ha sikerül is, mindig az új cicán tartja a szemét. Nem tud feloldódni.
Próbáljuk fegyelmezni, ráfújni, de ha egy pillanatra is nem nézünk oda, egyből ráugrik a kicsire. Tudja, hogy rosszat csinál, mert lapít, illetve ha még időben rászólunk, elsomfordál a kicsitől. A fegyelmezés ellenére is szeret minket továbbra is, azaz nem veszem észre, hogy haragudna ránk. A kicsit mégsem viseli. Bár már volt olyan, hogy nyalogatta. Mindkettő fiú, a nagy ivartalanított 8 hónapos kora óta. Már megszoktuk a logisztikát, és hogy folyamatosan figyeljük őket, amikor egy térben vannak, ezért nem is sürgetni szeretném a folyamatot, csak egy visszajelzést kérni tőled, hogy mi is történik közöttük. Nagyon köszönöm!

Macska_fogó 2018.07.26. 09:37:00

@zsiki_borza: Szerintem jó úton haladtok. Ha mosdatja, az egyrészt törődés, másrészt azt jelenti, hogy a magasabb rendű csapatban, és ha a kicsit ezt elfogadja, az sokat segít az ismerkedésen. Időt kell neki adni, hogy megszokja az új helyzetet. Ha nem játszanak együtt, akkor olyan távolságban játsszatok velük, ahol már nem a másik cicát figyeli. Ez lehet egy kanapé vagy fal két oldalán, tehát nem kell látniuk egymást feltétlenül, úgyis tudni fognak egymásról. És fokozatosan kell egyre közelebb vinni őket egymáshoz. Ebben a közös etetés tud még sokat segíteni, és az, hogy a nagy cicának legyen hova visszavonulnia, ha megunta a kicsit. Szerintem jól csináljátok, drukkolok!

Modern háziasszony 2019.10.03. 17:59:29

Kedves Macskafogó!

Januárban fogadtunk be egy kölyök kandúrt, aki 1-2 hete a ház ablakában összebarátkozott egy 4-5 hónapos kandúrral. Ma őt is befogadtuk. Az idősebb, aki január óta velünk él, szagolgatja a kicsi fenekét, de meg is harapja a kicsi nyakát. Mintha le akarná győzni. A kicsi ilyenkor nyávog. Amúgy a nagy közelségére a kicsi dorombolással reagál, ez akkor is így volt, amikor az ablakban a szúnyoghálón keresztül ismerkedtek. Ez a nyak harapdosás normális, nem lesz baja a kicsinek? Vagy lehet ennek az az oka, hogy a kicsivel ma voltunk állatorvosnál, ahol többek közt bolhairtót kapott (a nyaka területére csepegtették).

Macska_fogó 2019.10.08. 18:10:42

@Modern háziasszony: A cicák még ivarosak? Pontosan hogyan harapdálja, fölé és gugol? Mert akkor az párzási mozdulat, lehet hogy ivarérett már, és így próbálgatja a mozdulatot, illetve lehet dominanciára is utaló jel, mint amikor a nőstény kutyák "hágják" a ledominálni akaró kanokat. Javaslom a mielőbbi ivartalanítást mindkettőnek, 4-5 hónapos korban már lehet.

Modern háziasszony 2019.10.09. 10:50:05

@Macska_fogó: Köszönöm a választ! A nagy megragadja a szájával a kicsi nyakát és ráteszi az egyik mancsát. Érdekes mód csak akkor csinálja, ha a kicsi jön-megy. Ha fekszik, alszik, eszik, akkor a nagy békén hagyja. De az ivartalanítás a terv.

Fekete_demon 2020.04.24. 11:30:38

Kedves Macskafogo! Kicsit tanacstalan vagyok a macskainkkal kapcsolatban, ezert fordulok hozzad. Az idosebbik macskank ugy 4 eve van velunk, eleg ontorvenyu, de soha nem kap hozzam, de a paromon kivul mas nem erhet hozza. Ezzel nincs is semmi gond, mert ok nelkul sosem tamad es ha valaki elnyeri a bizalmat egy bizonyos szintig kozel engedi magahoz. Sok az energiaja de jatekok teren nagyon valogatos, igy nehez olyat talalni amivel ki is lehet farasztani. Valoszinuleg koran lett elvalasztva az anyjatol es ezert nem tanulta meg, hogyan kene a masik macskaval viselkednie es velunk is eldurvul neha jatek kozben, mert eszre sem veszi, hogy tul belelendult. (olyankor ugy szuszog mint egy bika :D) A masik cica ugy 1 es fel eve van velunk, altalaban jol elvannak egyutt, nem puszi pajtasok, de egyutt esznek, kergetoznek is, olyankor nem is nagyon ernek egymashoz csak futkaroznak egymas utan, de alvasnal mindig van egy olyan jo meter tavolsag kozottuk. A problema az, hogy a nagy sokszor minden elozmeny nelkul megtamadja a kicsit, hallja hogy kozeledik es mar keszul is tamadni, altalaban a kicsi ilyenkor bemenekul az agy ala, ahova mar nem megy utana, igy konkret verekedes csak akkor lesz, ha nem tud hova elmenni, de az is eleg rovid. A nagy ilyenkor nagyon merges, ha bele akarok szolni hozzamkap, altalaban korom nelkul, de nagyon hirtelen, latszik rajta, hogy feszult es emiatt gondolom ,hogy ez mar nem jatek. Van valami javaslatod, hogy hogyan tudnank minimalizalni az ilyeneket? Tudom, hogy azok a cicak is neha osszevesznek, akik a legjobb baratok, de igy kart tehet a kisebben. (mindketten lanyok, ivartalanitva)

Macska_fogó 2020.04.26. 17:21:32

@Fekete_demon: három dolgot javaslok.
A fő probléma az, hogy az új cicátok most préda szerepben van, az idősebb pedig így felvette a vadász szerepét. Egy szintre kell hozni őket, és így nem lesz probléma.
Először is szüntessétek meg az elbújási lehetőségeket, hogy a kicsi mindig látható legyen. A macskák rettegni mennek az ágy alá, ezzel csökken az önbizalmuk. Ha elől kell lennie, attól már magabiztosabbnak érzi magát. Adj helyette neki egy kuckót, ahol látható és ő is látja a területét. Ehhez itt találsz segítséget: szeretemacicamat.blog.hu/2017/06/13/baratsagos_kucko_vagy_felelmetes_rejtekhely

Az idősebb cicának meg kell tanítani, hogyan játszhat. Ezt a veletek való játékkal tudjátok megtanítani. A legfontosabb, hogy a kezetekkel, lábatokkal sosem játszhat, egy játékkal kell játszania! Ha pedig mégis nektek esne, akkor finoman lökjétek el és fújjatok rá, ezzel jelezve, hogy ez nem tetszik. És tereljétek át a viselkedését egy játékra. Részletesebben itt: szeretemacicamat.blog.hu/2020/02/25/segitseg_megtamad_a_kiscicam

A két cica önbizalmának közös szintre hozásához pedig a lenti cikkben találsz segítséget, ezek közül a legfontosabb a közös játék. El kell érnetek, hogy a nagycica ne prédának, hanem társnak tekintse a kicsit, ezt pedig úgy lehet elérni, ha látja, hogy ő is vadászik, vagyis ugyanazzal a játékkal játszanak mindketten: szeretemacicamat.blog.hu/2018/02/16/utcamacska_vs_szobacica

Drukkolok!

Fekete_demon 2020.04.27. 12:59:09

Koszonom a segitseget. Gyakran jatszunk veluk egyszerre, de mindig megvarjak, hogy elottuk legyen a jatek, ha epp a masik jatszik vele, akkor csak varnak turelmesen, nem torodnek olyankor egymassal. Vagy amikor eldobok valamit imadnak futni utana, de olyankor sem egymast kergetik, csak futnak a labda iranyaba. A kisebb sokszor atugrik a nagyon is, hogy hamarabb erjen oda, tehat ilyenkor mindketten egyforman jol szorakoznak. A nagy altalaban akkor tekint a kisebbre predakent mikor epp nem veluk foglalkozunk es valoszinuleg unatkozik. Ha elzarom a helyeket ahova a kisebb bemenekulhet, akkor nem sertik meg akar gyakrabban egymast? A kisebb mindig a hatara dobja magat es fuj, de ha a nagy eleri akkor mindig odakap vagy akar harap is (ver meg nem folyt szerencsere). Etetesnel mindig egymas mellett esznek, egy arasznyi van a ket tal kozott, amelyik vegez az elmegy. A kicsi mindig kihasznalja, hogy a nagyot nem zavarja es teljesen belefurja az orrat a nagyobb bundajaba, aki csak turi, de sosem kap oda.

Macska_fogó 2020.05.01. 17:45:23

@Fekete_demon: Azt kell megértened, hogy ha nem azzal véded meg a félős cicád, ha hagyod elbújni, hanem éppen ellenkezőleg, azzal azt éred el, hogy féljen. Ha elől van, nőni fog az önbizalma. Persze kell neki adni egy saját kuckót helyette, ahonnan beláthatja a területet. Ezután remélhetőleg el fog múlni, hogy a hátára veti magát, mert ezzel pont prédaszerepbe kényszeríti magát. Úgy gondolom, hogy nem komolya vita köztük, csak kicsit finomítani kell a viszonyukon.

Macska fan 2020.06.20. 22:31:09

Nálunk a helyzet nem ilyen egyszerű. Két kóbor macska szokott hozzánk. Folyton vitatkoznak. Tudjátok hogy hogyan lehet két macskát összeszoktatni úgy hogy ők már rég óta vitatkoznak?
Választ előre is köszönöm.

Macska_fogó 2020.06.21. 16:04:17

@Macska fan: ennyi információ alapján sajnos nem tudok segíteni, ahogy te is írod, ez ennél bonyolultabb. Mit jelent, hogy hozzátok szöktek? Most bent vannak vagy kint? Mit értesz vitatkozás alatt? Milyen neműek, korúak, ivartalanítva vannak-e? Mit tettek eddig a helyzet javítása érdekében?

Macska fan 2020.06.21. 20:08:18

@Macska_fogó:
Kedves macska fogó!
Mindkét macska nőstény és nincsenek ivartalanítva. Az eggyik 1 éves a másik 7 éves. Kóbor macskák voltak de nagyon megszerettük őket és etetni kezdtük majd oda szoktak. Az idősebbik macska szokott hozzánk először kb. 1 éve, a másik macskát fél éve szerettük meg. Mikor egyszerre vannak nálunk akkor az ön által leírt rossz jeleket mutatják. Nem tudom hogy hogyan tudnám összeszoktatni őket és aggódok, hogy valamelyikük elszokik tőlünk vagy ami rosszabb, hogy a másik valami bajt okoz benne/rajt. (Őket kint tartjuk)
Válaszát előre is köszönöm

Üdvőzlettel:
Macska fan

Macska_fogó 2020.07.05. 21:47:57

@Macska fan: Pontosan mit értesz "általam leírt rossz jelek" alatt? Kérlek mondj konkrétumokat, mert így lehetetlen segíteni. Az ivartalanítást addig is végezzétek el, mert a viselkedésükön is változtat így párzási időszakban, és az egészségüket is véded ezzel. Ha jól értem, amellett, hogy ivarosak, kint is vannak tartva, ez duplán rossz. Szoktassátok őket be, mert így sok fertőző betegséget elkaphatnak, vagy elütheti őket egy autó és sorolhatnám.

Macska fan 2020.08.24. 09:44:09

@Macska_fogó:
Kedves Macska_fogó!
Az idősebb macskát már ivartalanítottuk, a másikat meg tervezzük. Mikor találkoznak akkor felborzolják a szőrüket és kihúzzák magukat
a farkuk merev és felfelé áll,
keresztbe állnak egymás előtt,
a füleit hátrahúzzák és vinnyogó hangot adnak ki.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvőzlettel,
Macska fan

Judit90 2020.08.24. 16:56:58

Kedves Macska_fogó!

A meglátásodra lennék kíváncsi. Adott egy 14,5 éves sziámi leányzó, Lili (kb 3 kg), valamint egy erdőből mentett 1 éves kandúr, Manó (kb 8 kg). Mindkettő 1 éves kora előtt ivartalanítva lett, benti cicák, kedvesek, kaparófát használnak és almot. Alapvetően kerülik egymást, nincs kontakt kettejük között, szinte semennyi. Kivéve amikor Manó gondol egyet és elkezdi kergetni Lilit. Valószínűleg csak játszana, de jóval nagyobb és zömökebb macska lévén Lili nem veszi jó néven, hogy ráugrál, ilyenkor hangosan sikít-visít-fúj,stb. Lili bár nagyon jól tartja magát, nem mai darab és mostmár néha ha Manó csak elmegy mellette akkor is visong/fúj. Nem szeretném, ha stresszes öreglány lenne, de úgy látszik Manó nem ért azokból a hangokból, amiket Lili kiad. Most elektromos elven működő feromonos összeszokató löttyel próbálkozunk. Mit gondolsz, mit tehetnénk, hogy Lili stresszreakciója elmúljon, illetve hogy Manó megértse azt, hogy Lili nem akar játszani?

Üdv,
Judit
süti beállítások módosítása