Hogyan szoktassam össze a cicámat a kutyámmal?

2014. június 06. 14:23 - Macska_fogó

Az összeszoktatós sorozat harmadik, és egyben befejezőző részében a cica-kutya összeszoktatásról írok, hogyan szoktam én csinálni. Több kutyát és macskát szoktattam már össze, volt köztük olyan is, aki korábban máshol macskát ölt, nálam pedig rövidesen átadta a fekhelyét egy kölyökcicának zokszó nélkül.

A pár napja érkezett Lutri cica, háttérben a korábbi gazánál 'macskagyilkos' Tofuval

Alapvetően tudni kell, hogy a kutyák és macskák közötti ellentét a kommunikációjuk ellentétén alapszik. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy ha a cica kedveskedni akar, akkor dorombol, ezt viszont a kutya morgásként érzékeli, ami ugye nem barátságos gesztus. Erről – a macskák és a cicák kommunikációjáról, illetve külön a macska kommunikációjáról – majd írni fogok külön pár bejegyzést, ezért itt most csak azt írnám le, mit tegyünk a sikeres összeszoktatásért.

Már most elárulom, hogy a dolog nagy része a kutyán fog múlni. A kutya ugyanis a leginkább alkalmazkodó állatunk, mindent képes megtanulni és megszokni. Ehhez csak következetesnek kell lennünk vele, ez viszont nagyon fontos. Elmondom, én hogyan szoktam hozzáfogni az összeszoktatáshoz.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

 Az első találkozás

Az alaphelyzet az, hogy az új cica el van zárva a többi állattól, és most engedem ki először hozzá a kutyát (ha több van, akkor az egyiket). Ha nem bízol a sikerben, akkor tehetsz rá szájkosarat és pórázt is, ha ez téged megnyugtat, akkor mindenképpen tedd is meg. Az egész ugyanis a te viselkedéseden fog múlni. Azt is tudd, hogy ez akkor fog működni, ha falkavezér vagy a kutya szemében, tehát hallgat rád. Az elkényeztetett, „mindent megengedünk a kis kutyulinak, mert olyan édes”, jellemzően pincsi méretű méregzsákokat tényleg nem lehet összeszoktatni macskával, ha csak ő nem akarja. Előtte tehát vezérré kell nőnünk előtte, ha ez nehézséget okoz, menjetek el kutyaiskolába.

kutya-macska_1.jpg

Toji (kutya) és Lutri (macska) első találkozása példaértékű. Mindkettőjük teste kihúzva, Lutri farka egyenesen áll, és bújik a kutyához, aki megszagolgatja az új jövevényt.

 

De tételezzük fel, hogy a kutya hallgat ránk. Vidd tehát a kutyát a macska területére, és ha pórázon van, álljatok meg. Fontos, hogy ne feszüljön a póráz! Ettől ugyanis a kutya feszült lehet. Vagy a macska közelít majd, vagy a kutya akar közelebb menni, ezt hagyd nekik. Most jusson eszedbe, hogy két dologgal érhetsz el sikert a kutyánál: tiltással és jutalmazással. Ha a kutya morog, támad, vagy netán csak futni akar a macska után, azonnal tiltsd le, és vidd vissza. Ha viszont jól viselkedik, akkor hívd be és jutalmazd meg, akár jutalomfalattal, akár dicsérettel.  Itt is ugyanazokat a jeleket figyeld a macskánál, amit az előző részben leírtam, és a fő cél elérni, hogy megszagolják egymás fenekét. A képgalériában most is mutatok pár "éles helyzetet".

Trükkök a sikeres összeszoktatáshoz

Ha nehezen megy az összeszoktatás mégis, itt is alkalmazhatod  az alábbi módszereket, kis módosítással az előzőekhez képest.

Szagminta

Fogj 1-1 kisméretű törölközőt, és töröld meg vele a cica pofáját, illetve a kutya mancsát. Majd a cicás törülközőt tedd a kutya tálja, a kutyásat pedig a cica tálja alá. A cicák pofáján sok szagmirigy található, és ha a másik macska illatát érzi evés közben, akkor a jó dolgot (kaja) összekapcsolja vele. A kutyák pedig leginkább a mancsukkal tudják átadni a szagukat.

Etesd őket egymáshoz közel

Persze amennyire lehet. Itt is a jó távolság, ahol már mindketten elkezdenek enni. Idővel ezt a távolságot kezd el szép lassan csökkenteni, hogy teljesen egymás mellett egyenek. Ha nagyon nem jönnek ki egymással, akkor meg lehet próbálni ajtó vagy válaszfal mellett etetni őket, ahol nem érik el egymást. Majd kinyitni az ajtót, vagy kihúzni a tálakat a fal után.

Macskagyilkos Tofu és a haverja együtt pihennek :)

UPDATE!

TurboRudi kommentje eszembe juttatott egy nagyon fontos dolgot, amiből aztán még több dolog eszembe jutott (így szokott ez lenni, na:). Ez ugyan nem macska, hanem kutyanevelés, de a témához szorosan hozzátartozik. A fontos dolog pedig az, hogy a kutyának meg kell tanítanunk, hogy a falkában ő bizony a macska alatt van. Itt megjegyezném, hogy a kutya ugye falkában él, a macska viszont nem, tehát megint egy fontos ellentét, ami miatt a kutyán van a hangsúly. És hogyan hozzuk a kutya tudtára ezt a rangsort? Leginkább megint a kajával.

A macska kapjon először enni. Nálam a macskák ráadásul naponta kétszer kapnak enni, a kutyák viszont csak egyszer. A kutya mindig várja meg a sorát, akár úgy, hogy leültetjük, ameddig a macskáknak enni adunk.

A kutya SOHA nem eheti meg a macskák ételét. Ha mégis ez történne, a kutyát azonnal tiltsuk le, szidjuk le, és küldjük a helyére.

Nem bonyolult, ugye? Szándékosan nem adok konkrét tippeket, hogy ha a kutya vagy a macska ezt csinálja, akkor neked ezt kell, és akkor minden jó lesz. Egyrészt azért, mert ilyet látatlanban nem lehet adni, másrészt azért, hogy te figyelj a macskád (és kutyád) viselkedésére, és reagálj rá. Az sem baj, ha rosszul, akkor legközelebb már tudod, mit nem szabad csinálnod. A lényeg, hogy próbálkozz, és figyelj. Szokták nekem mondani, hogy „Persze, neked könnyű, te értesz a macskákhoz!”. Erre mindig azt felelem, hogy senki sem ért a macskákhoz, én csak figyelek rájuk. Figyelj te is a macskádra, tanulhatsz tőle, és mindketten boldogabbak lesztek!

A következő részben a macskák testbeszédéről és kommunikációjáról írok összefoglalót, hogy könnyebben megérthesd a cicádat te is.

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, vagy rendszeresen olvasod a blogot, esetleg segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr646282764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TurboRudi 2014.06.07. 13:27:55

Nekünk most pillanatnyilag van 5 macska es 1 kutya. Nalunk mazli, hogy a kutya meg kölyökkent került hozzank es remekül kijön a macskakkal. Van egy fiatal kandur cicank, meg a kutya is kan, imadnak együtt jatszani. Egyiknek sem art egy kis testmozgas es soha nem bantjak egymast. Söt, amiota megkergette az öreg macskank a kutyat, a kölyköket sem bantja.

Macska_fogó 2014.06.07. 20:44:37

@TurboRudi: Köszönöm, nagyon fontos dolog jutott eszembe arról, amit írtál! Nevezetesen, hogy miután az egyik cicád megkergette a kutyát, a kutya többet nem bántotta a többit sem. Ez ugyanis helyretette a kutyában, hol a helye a falkában. Ezzel mindjárt ki is egészítem a bejegyzést, köszönöm! :)

TurboRudi 2014.06.08. 08:51:09

Nalunk mindenki "homegrown" az "öreg" cica 2 eves es ö is született, annak tavaly voltak kiscicai, abbol egyet megtartottunk, az most egy eves, a kis kandur, meg van 3 baby cicus. Meg a kuty. Teljes lelki nyugalommal eresztem ki a kutyamat a cicak köze. A kicsiket szaglassza, de a kandurral gyönyörüen jatszik. Eleinte fura volt, de a cica keresi a kutyamat. Ha kiengedem, a cica dörgölödzködik a kutyamhoz.

TurboRudi 2014.06.08. 09:14:04

Kar, hogy a poszthoz nem lehet kepet csatolni, fotozom öket telefonnal, millio nagyon magas cukisag faktoru kepem van, amikor kifaradnak es fekszenek egyamason.

Macska_fogó 2014.06.08. 20:08:51

@TurboRudi: küld el emailben a képeket, szívesen kirakom őket Facebookra :) Írtam emailt.

TurboRudi 2014.06.09. 08:47:31

Küldtem at kepeket. Azokat, amiket jonak itelek, de ezek minden napos dolgok nalunk....

Macska_fogó 2014.06.12. 10:40:10

@TurboRudi: köszönöm a képeket, párat ki is tettem Facebookra. Tényleg nagyon jók lettek, aranyosak együtt :)

Judithka 2015.12.29. 14:34:22

Kedves Macska-fogó!Nekem van egy örökbefogadott,most már 11 éve spániel kutyusom.Kertes házban lakunk,eddig az udvaron sokszor kergette a cicákat.mert éjszakára mindig teszek ki ennivalót a kóbor éhezőknek.Arra mindig vigyázott,hogy kergette ,de mindig megállt mielőtt elérte volna.Most örökbe fogadtunk egy árva cicát,benn tartom a hálószobába.Kb 3-4 hete volt az örökbefogadás,a cica,ha jön a kutyus,az ágy alól támadja.Az előbb meglepődik,de aztán izgatott lesz,ugatni kezdi,de szerencse,hogy nem fér be hozzá.Szerintem a kutyi barátkozna,de a cica elég vad vele.Mit tehetnék,hogy ez a helyzet szelidüljön?Ha lenne ideje kérem szépen válaszoljon.Tisztelettel judith538@freemail.hu

Borbala2 2016.01.30. 11:32:04

Kedves macska_fogó! Nekem most van egy cicám ès egy kutyám.Nemrèg került hozzám a cica ès nem nagyon jönnek ki a kutyával.Kint tartom a kutyust ès a macskát is.Szerintem a macska barátkozna de a kutya durván áll a helyzethez.Mit tegyek h a helyzet jobbra forduljon?Tisztelettel nagynkata@ciromail.hu

Macska_fogó 2016.01.30. 12:56:41

@Borbala2: Akkor a kutyát kell letiltani. Amennyiben hallgat rád, akkor elég párszor rászólnod. Ha nem, akkor el kell érned, hogy te legyél a főnök a szemében, ezen egy kutyaiskola sokat segít.

Borbala2 2016.01.30. 19:02:23

Macska_fogó.Nagyon szèpen köszönöm válaszod.

Macska_fogó 2016.01.31. 12:26:22

@Borbala2: Szívesen, és kérlek jelezz majd vissza!

Borbala2 2016.04.16. 09:17:52

Kedves macska_fogó! Köszönöm szépen a nyagy segítséget!A te tanácsoddal összebírtam szoktatni a kutyám és macskám.

Macska_fogó 2016.04.19. 21:59:13

@Borbala2: Hú, nagyon örülök, és gratulálok! :)
Milyen a viszonyuk? Csak elviselik egymás jelenlétét, vagy barátkoznak is?

Hitmanus 2016.06.11. 16:00:09

Szia, Kedves Macskafogó!

Van egy 8 éves francia bulldogom.Két napja került hozzánk egy pár hónapos kandúr.Próbálom szoktatni őket, de nem nagyon megy A kutya amúgy útálja a macskákat.Kerítésen kívül is szét akarja szedni őket.Viszont mikor pórázon próbálom közelebb engedni a cicához a cica betámadja.Ő meg csak nyüszög és tiszta ideg.

Milyen módszerrel barátkoztassam meg őket?Vagy egy nyolc éves kutyánál már nem nagyon lehet ilyet csinálni?

Macska_fogó 2016.06.12. 20:24:32

@Hitmanus: Szia, először is üdv a macskatartók csapatában! :)
Semmiképpen sem lehetetlen az összeszoktatás, csak kis türelem kell hozzá és idő! Ahogy te is írtad, a kutyák máshogyan viselkednek a kerítésen kívül, és a házon belül lévő macskával. A kutyád tudja, hogy a macska a tied, a területen belül van, ezért máshogyan viselkedik vele, mint egy idegen macskával.
Feltételezem, hogy a kutyád hallgat rád. Ebben az esetben, ha rosszul viselkedik a macskával (kergeti, morog rá, megeszi a kajáját stb), akkor tiltsd le. Amennyiben viszont jó gyerek (szimatolja, nyalogatja, egymás mellé fekszenek stb), dícsérd meg simogatással vagy kajával. Idővel a kutya meg fogja érteni.
A macskát máshogyan kell a kutyához szoktatni, rá kel venni, hogy ő is akarja a dolgot :) Azt is fontos tudnod, hogy a kutyák és macskák ellentéte az ellentétes testbeszédükből, kommunikációjukból adódik. Erről itt olvashatsz.: szeretemacicamat.blog.hu/2015/08/23/kutya_es_macska_baratok_vagy_ellensegek
Én mindenképpen először szétválasztanám a két állatot. A cica érezze otthonának a területet (ami lehet a konyha is), és utána engednem be oda felügyelettel a kutyát. Ha gond van, szétválasztani őket. És a kaját mindenképp felhasználnám, igyekezvén minél közelebb etetni őket. Ha már esznek egymás mellett, akkor nagy baj nem lehet. Én még azt is meg szoktam tanítani a kutyának, hogy ő nem eheti meg a macska kajáját, de a macska megeheti az övét. Ezzel ugye kizárod a véletlen odakapásos baleseteket, illetve a kutya megtanulja, hogy a macska felette van. Hiszen aki előbb eszik, az a főnök. Ezt úgy is megerősítheted benne, hogy előbb teszed le a kaját a macskának, és utána a kutyának.
Szóval nem lehetetlen küldetés, csak az elején kicsit jobban oda kell figyelned a két állatra. Drukkolok, írj majd, hogy sikerült!

Borbala2 2016.08.09. 16:56:51

Macska_fogó:Nagyon testvéries a viszonyuk nagyon örülök neki.Együtt esznek,alusznak mindent együtt csinálnak amit lehet.Nagyon szépen köszönöm.

JuniMse 2016.08.21. 22:45:54

Szia!
Nekem egy 7éve lány cicám van. Nem igazán jön ki a szomszédos állatokkal. Most hozzánk került egy 5 éves vizsla fiú, és nagyon nagyon szeretnénk, ha sikerülne összebarátkozniuk. A cica kijárós a lakásbó, de sokszor bent van. Bent kap enni is. A kutyus egyenlőre bent van, csak sétáltatni visszük ki. A kutyus érdeklődik a cica iránt. Szerintem játszana vele, nagyon kedves állat. A cica viszont védené az "otthonát". Fúj rá. Próbáljuk elkerülni az összekapást. Ha kontroll nélkül találkoznának még nem lenne jó vége. A kutyust lefogjuk, myugtatjuk, amikor találkoznak. A cicánál meg imádkozunk, hogy ne támadjon.
Van valami jó tanácsod, hogy sikeres legyen az összeszoktatás?
Köszönöm előre is :)

Macska_fogó 2016.08.29. 00:16:36

@JuniMse: Ha a cica ráfúj csak a kutyára, az jelzés, hogy menjen tőle távol. Ez nem az erőszak jele! Sőt, ez idővel teljesen elmúlhat. Amire ti is figyeljetek és próbáljátok ki, az az, amit fentebb Hitmanusnak írtam. A kutyát nevelni kell, a macskára meg figyelni. De azt nyilván ti is tudjátok, hogy egy vizsla kicsit akaratosabb és önfejűbb kutya, tehát ezt is számításba kell vegyetétek :) Amikor a kutya játékos viselkedése már sok a cicának, akkor tiltásátok őt le. Idővel szerintem a cicátok is meg fogja szokni az új családtagot így. Sok sikert!

šljiva 2016.10.05. 22:40:55

Szia,
A következő helyzet kezelésében szeretnék tőled tanácsot kérni:
Van egy 1 éves cicalányunk, aki kizárólagosan benti cica. Úgy néz ki a közeljövőben, egy családtaggal lakást fogunk cserélni társasházból kertesbe mennénk. A családtagnak van egy 5 év körüli kutyusa, aki (a gazdi szerint) nem tudna megszokni kizárólagosan lakásban tartott kutyaként (örökbefogadott kutya, szeparációs gondokkal küzd) úgy hogy a gazdi munkaidőben a lakásba hagyja, hiszen eddig akkor a kertben volt.
Felmerült hogy ha odaköltözünk, akkor maradna a kutya. Eddigi tapasztalat alapján ki nem állhatja a macskákat, a cicusunk pedig retteg a kutyáktól, fújtat menekül. Lenne esély összeszoktatni őket esetleg? A kutya egyébként elkényeztetett, és önkényes kis jószág, a gazdi nem igazán neveli csak szeretgeti őt.
Köszönök minden tippet :)

Macska_fogó 2016.10.09. 23:16:11

@šljiva: Ha jól értem, akkor a kutya a kertben lesz, a cica pedig eddig lakásban élt, tehát ő gondolom a házban él majd. Hol itt a probléma? :)
De ha mégis találkoznának, akkor meg kell próbálni összeszoktatni őket. Azonban először én hagynám, hogy a macska megszokja a házat, a kutya pedig elfogadjon engem falkavezérnek, és csak utána kezdeném el az összeismertetést. A kutyát le kell tiltani a rossz viselkedéstől, a cicának pedig meg kell mutatni, hogy jó dolog a másik négylábú (érdemes kajával összekapcsolni). Két dolog miatt lesz nehezebb dolgotok: a kutya nem ismer titeket, és a macska nem ismeri a területét. Márpedig a kutyáknak az ember a legfontosabb, a macska pedig ragaszkodik a területéhez. Ezért előbb ezt oldjátok fel, és utána kezdjétek el az összeszoktatást.
Egyébként nekem van egy túlkötődős, rombolós és szökős staffordshire terrier keverékem, és a kezdeti problémák ellenére megtanulta, hogy nem kell pánikba esni, ha egyedül hagyom, így most már a dolgok ugyanúgy vannak a házban, mikor hazaérek, mint amikor elmentem :D Persze ehhez akarat kellett és türelem, ami ha jól látom neked jobban megvan, mint a kutyus gazdájának.

Hmann 2016.11.13. 09:42:19

Kedves Macska_fogó,

Kertes házban van két, hát nem túl nevelt kan kutya (mudi és egy keverék). Egymást imádják. Állítólag nem macskabarátok. Viszont most került hozzánk 2 kölyök kislány cica, akik kertben születtek, de a kutyák és az új környezet miatt a lakásban vannak (kutyák egyáltalán nem jöhetnek be).
Szeretnénk ha a cicák is kijárnának és természetesen össze szeretnénk szoktatni a két kutyával, de egyelőre ők még tőlünk is félnek (nem lehet közelíteni hozzájuk mert elszaladnak - próbálkoztunk az elkapom ölbe tartommal, így akár fél órát is elvannak, el is alszanak dorombolnak, de azt olvastam, hogy ez nem jó módszer.
Szóval egyrészről szeretnénk ha hozzánk szoknának a kiscicák, jönnének ölbe.
Másrészről pedig a kutyákkal szeretnénk összeszoktatni őket, mert sajnos ettől függ, hogy maradhatnak e.
Tudnál tanácsot adni?
Segítségedet előre is köszönöm.

Erika Baranyi 2016.12.13. 11:36:55

Kedves Macska_fogó,
A segítségedet szeretném kérni, családi okok miatt gazdája lettem egy 6 éves németjuhász kutyának a kutyus ismer söt nagyon fegyelmezhető és szerintem elfogadott gazdájának, kertes házat örzi, de nekem meg van egy 7 éves ivaratalanított lakásban tartott cicám, szerintem a cica nem igazán tudja mi a kutya, össze kéne szoktatnom a kutyust és a cicát, olvastam a cikkedet kivittem cica egyik kedvenc takaróját a kutyus megszagolta de nem foglalkozott vele, rex és zseni is bisztos érzi rajtam egymás szagát mégis félek bele kezdeni, a kutyus ha kint vagyok ejjel a lakásba alszik, nagyon védi a házat ha idegen jön akkor hátra zárom a kiskertbe a kutyust, de utána ha odaviszem az idegent akkor megbarátkozik, volt nálunk egy kislány kutya mult héten a kertben nem tudtuk öket össze haverkodtatni, de kivittük öket sétálni és pár perc mulva barátok lettek, de a cicát nem tudom elengedni semleges területen.
meg voltam rexel állatorvosnál nagyon szótfogadó volt pedig a váróba pár perc alatt 4 macska érkezett, nem foglalkozott velük az orvosnál is nagyon szótfogadó volt.
kérem ha van valami jó tanácsa ötlete, írjon, köszönettel várom válaszát.

Erika Baranyi 2016.12.13. 12:40:03

Kedves Macskafogó,
Még az elöző levelemet azzal szeretném bövíteni, hogy hogyan vigyem be a cicát a kertbe, vagy a házba? /a cica utál utazni álltalába ha vinnem kell valahova az utcán még elvan nézelödik, de a kocsiba mindíg nyávog és bepisíl, pedig a házig is kocsival kell elvinni/.
Előre is köszönöm, várom válaszát.

Macska_fogó 2016.12.15. 21:52:06

@Erika Baranyi: Ha jól értem, akkor Rex a kertben él, Zseni pedih a házban? És melyik menne a másik területére? A kutya is idővel be lenne engedve a házba, vagy a cica járni ki a kertbe?
Az összeszoktatást én úgy csinálnám meg, ahogy fent is leírtam. Külön zárni őket, és összeengedni felügyelet mellett. Ha jól reagálnak, örülni kell, ha nem, akkor azzal kell foglalkozni, aki problémázik.
Az fontos, hogy ha a kutya elfogadja a házban a macskát, és jó is a viszonya, nem jelenti azt, hogy kint a kertben sem fogja megkergetni! Az egy másik terület, ott ismét meg kell tanítani a kutyának, hogy "mit illik". Alapvetően ez azon múlik, mennyire tud a gazdi parancsolni a kutyának.
El kell kezdeni, és figyelni az állatok reakcióit. Sok sikert!

Macska_fogó 2016.12.15. 21:59:04

@Hmann: Először titeket szokjanak meg a cicák, majd a házat. Utóbbit javaslom hogy lassan, ha iyen félősek, akkor akár szobánként mutassatok meg nekik. Ha ez már megvan, és titeket is elfogadtak, és magabiztosan érzik magukat a házban, akkor lehet elkezdeni a kutyákkal való összeszoktatást. Az lenne a jó, ha nem a macskákat mennének először ki a kutyához, hanem a kutya menne be az ő területükre. Előszoba vagy bármi olyan helyen találkozzon kutya és macska, amit a macskák ismernek. Ha a kutya rosszul reagál, ki kell vinni és jelezni felé, hogy nem tetszett a viselkedés. Ha jól reagál, akkor pedig jutalmazni kell. A cicánál kicsit bonyolultabb, de amennyiben egyiknél sincs agresszív viselkedés (a fújás nem agresszíó!), akkor csak idő kell nekik és fokozatosság. Sok sikert!

Széti 2017.01.12. 14:49:02

Kedves Macska-fogó!
Hasonló a problémám, mint Judithka nevű társamnak. 13 éves Yorkim - nem hónaljkutya, jólnevelt, kirándulunk,póráz nélkül közlekedik stb - tavaly februárig 2 évvel idősebb cicánkkal élt együtt. amióta kölyökkora óta nálunk van. Panelban lakunk, a cica 12 éves koráig minden este lement, reggel a kutyasétánál kirombolt a bokorból, hazajött velünk. Reggeli koreográfia,játékos fésülködés.kutya bekapja a cica fejét, én fésülöm, birkóznak, játszanak, reggeli, majd egymás üres tányérjának csekkolása. Nos, a cica sajnos elment-a kutyának megmutattuk, mondtuk, hogy ő marad itt, kutya el.Megértette. Egyszer sem kereste, de biztos gyászolt ahogy ők szoktak.Bár evett, szívesen jött sétálni, kirándulni velünk. Napközben egyedül volt, ami új és nem volt jó neki, észrevettük. Aztán, meglepetésünkre, fél évvel a cica elmente után elkezdte a régi koreográfiákat.Hozta a keféjüket, a cica tálja helyét szaglászta(kidobtam mindent, almot,tányért, játékot, csak a fészkét hagytam meg,gyakran cseréltek helyet.Nos, az említett régi viselkedés ébresztette a gondolatot, fogadjunk mellé cicát. Feltételesen hoztuk el a menhelyről, hisz kétesélyes volt a 13 éves kutya reakciója. Én 3 hétig sírva etettem, mert a macska-gyors mint a villám, seperc alatt eltüntette mindkettőjük kajáját. A kutya ugye, besorolt az előző cicánknál, nem volt gond, de ez a kis betolakodó átvette az irányítást, , a kutya pedig nem ellenkezett.Szivem szakadt a 13 éve velünk élő kutyáért, akit jogtalan rablás,támadás ért.Persze a cicát nambántottam, ki volt éhezve szegény.A cica állandó mozgásban van, titkon reméltük, kicsit vitalizálja csökkenő fordulatszámu szeretett kutyánkat. Így is volna, de úgy látom, valóban kommunikációs probléma van köztük. A kutya feltolt popsival, kinyújtott elsőlábbal hívja játszani, mire ő "átöleli" a nyakát, ami persze a kutyáknál a dominancia Kezdődik a tánc, de általában a kutya vonul vissza a kanapé alá.Csupán értékes kincseit védi morogva, vagy egy pillantással, amire a macska eloldalog.. Még nem alszanak együtt, ott tartanak, ha a kutya befészkel este a hálóban az ágy alá, a macska 1 méterre tőle lefekszik. (2 percig) .Most a kutya épp próbálja nyalogatni, picit hagyja, aztán cicc elvonul.Az állatorvos szerint semmivel sem tudom segíteni az összeszokásukat. Szoktam együtt simogatni őket, érdekes, nem féltékenyek.Aztán persze, mikor a kutyának mát terhes a harapdálás, ugrálás,lábkapkodás, kergetni kezdi, aztán ő vonul vissza. Ez nekem furcsa.
Nem szeretném untatni, kérem írja meg véleményét, tévúton járunk-e, tudok-e valamit tenni érdekükben. BARF diétán vannak mindketten, figyelve a macska nagyobb fehérjeigényére és a kutya korára.Ha van néhány tanácsa,tippje, megköszönném. Köszönöm. Üdvözlettel: Széti

Macska_fogó 2017.02.21. 22:13:39

@Széti: Ez a cica-kutya sétáltatás aranyos lehetett, részvétem a cica miatt :(
Azt nem írtad, hogy neked, nektek az új cicával milyen a viszonyotok? Kedves veletek, bújik, igényli a simit vagy inkább magának való? Ez ugyanis fontos lenne a kutyával való összeszoktatáshoz. Először ugyanis a területét kell megszoknia, utána téged, és csak a következő lépés a kutya. Azért is fontos, hogy téged elfogadjon, mert így valószínű, hogy hallgat rád valamennyire. Ugyanis a kutya kapcsán egyértelmű, hogy neked kell megmondani, mit tehet és mit nem. Ha olyat csinál, ami nem tetszik a cicának, tiltsd le, ha jól viselkedik, jutalmazd. Így meg fogja tanulni, mik a preferál viselkedések. A cicánál is lehet valamennyire letiltani, de nála sokkal inkább azt kell figyelned, ő mit tolerál még, és te mit szeretnél még elérni nála. Az együtt etetés jó az összeszoktatáshoz, de nem jó, ha az egyik állat közben éhen hal :) Próbáld ki azt, h szintbeli különbséggel eteted őket, tehát a cica tálját mondjuk az asztalra vagy egy székre teszed, a kutyáét meg a földre. Ha a kutya így sem jut élelemhez, akkor külön helyiségben etesd inkább őket.

Edit Soltesz 2017.04.04. 20:32:59

Szia! A segítséged, vagy ötleted kérem. 4 éves kinti-benti cicánk életét felborítottuk egy 8 hetes német juhász kölyök kutyával. A kutya először félt ugatott, nyüszített. A macsek kíváncsian nézte. Amikor a 10 kilós kutya nagy lendülettel meg akarta közelíteni, a macska -érhető módon- elfutott.
És azóta is fut, ha meglátja a kutyát és a kutya persze fut utána...
Két hete a cicám nem tud a helyén aludni, nem tud a helyén enni, nem mer a házba bejönni és már a kert helyett is inkább az erdőben kóborol. Szeretem a kutyust, aranyos és valószínűleg nem akarná bántani, de a játékhoz elég nagy már most. Nagyon félek, hogy elveszítem a cicám, aki családtagként élt velünk. Kérlek segíts ha tudsz! Köszönöm Edit

Macska_fogó 2017.04.04. 20:45:23

@Edit Soltesz: Egyszerű a válaszom, neveld meg a kutyát! Kölyök még, új lakó, nem ismeri a szabályokat. Pedig kutyaként szüksége is van rájuk. Ha most nem tanítod meg neki, mit szabad és mit nem, felnő, és a fejedre fog nőni. Legyél te a falkavezér, tiltsd le, ha kergeti a macskát, és tanítsd meg neki, hogy a macska felette áll! Ha ez egyedül nem megy, kérd kutyatréner segítségét.
A cicának pedig biztosítsd menedéket, ahová addig is a kutya nem tudja követni. Magas helyeket pl. szekrény tetejét, vagy akár helyiségeket, ahová a kutya nem mehet be. És semmiképpen ne engedd meg a kutyának, h megegye a cica kajáját vagy egyen az alomból.
Döntsd el, h ki a főnök a házadban: te vagy a kutya? Ha ugyanis most nem tudod megnevelni a kutyát, később, ha felnő, nem csak a macskát fogja kizavarni a házból, hanem lehet h téged is... Szóval legyél falkavazér!

Tímea Kapásné Wild 2017.06.19. 20:23:46

Szia Kedves Macskafogó

Van egy kutyám 9 éves lesz, tacsko és foxi keverék Találtam egy leépült kiscicát, és sajnáltam ott hagyni ezért hazahoztam kb 5-6 hetes 5 napja van nálunk
Viszont a kutyám gyülöli az összes macskát megugatja őket ha tudná meg is fogná
Kivittem neki de természetesen a kezembe fogtam
leültem a kutya mellé és erőszakosan bújt hozzá
a farkàt orrá alà dugtam nehezen, azt nyalogadta de megfogna szerintem ha leraknám nagyon félek hogy tényleg megfogja szegénykét de kutyámat is nagyon szeretem . De viszont a macska is fúj rá
Össze lehet szoktatni valahogy őket?
Mert a csalàdba mindenki azt mondja hogy lehetetlen meg hogy igy fog meghalni a kiscica

Macska_fogó 2017.06.19. 20:40:29

@Tímea Kapásné Wild: Javaslom, hogy próbáld ki a fenti bejegyzésben leírtakat! A családnak pedig üzenem, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen! ;) Sok sikert!

Mary Vass 2018.02.07. 11:46:56

Kedves Macskaszakértő!
A szomszéd kutya kapott egy csodás házat a kertbe.A macska azóta ott alszik,a kuty meg az ajtók előtt.
Nem sikerült megszerettetni vele az uj helyet,a macska viszont elfoglalta.
Mit csináljunk?
Előre is köszönöm...Üdv:Mari

Macska_fogó 2018.02.07. 22:18:39

@Mary Vass: Az a baj, hogy a cica fekszik a kutyaházban, a kutya viszont nem?
Nos, ha a kutya átadja a helyet a cicának, annak örülni kell, mert akkor elfogadta, hogy a cica fölötte van, így nem fogja bántani. Ha a cicát ki akarod tessékelni onnan, akkor kell neki valami sokkal jobbat adnod. Nem tudom, milyen a belseje a kutyaháznak, de valami hasonló anyagból kellene tenned a ti házatok elé valamit, amibe bekuckózhat. A szomszédnak pedig javaslom, hogy a kutyaházba tegyen be olyan ruhákat, amin vagy az ő, vagy a kutya szaga rajta van. Illetve kezdje el etetni bent a házban, tegye be a tálját a kutyaházba. Így remélhetőleg hamarosan magáénak fogja érezni :) Persze lehet, hogy kicsi neki a ház vagy a bejárata, esetleg nem volt korábban háza, így nem szokta meg.

Vilagros 2018.11.19. 18:13:53

Szia kedves macskafogó!2napja vittük haza a kertből a cicàt ott màr összepuszilkottak .Most a kutya nekifutásból tàmadja mikor a cica pàromhoz megy hizelegni amúgy nem fél a cica tőle fúj rà de nem menekül vagy bújik el.Mit tehetek hogy ne legyen bunyó féltjük a kutya szemét

Macska_fogó 2018.11.19. 20:30:37

@Vilagros: Nem egyértelmű, hogy a cica támadja a kutyát, vagy fordítva?
Azokat javaslom, amiket fent leírtam: válaszd szét őket, ha a kutya támadna, tiltsd le, a cicánál pedig alkalmazd a fentieket.

Macska_fogó 2019.12.08. 17:53:25

@Zsuzsanna Zudor: Szia! Ez sok mindentől függ. Attól, hogyan reagál a kutya a macskákra, és attól is, mennyire hallgat rád. A kutyának ugyanis meg kell tanítani, hogy a macska a rangsorban felette van, és ha te vagy a falkavezér, akkor ez sikerülni fog. Ha viszont nem tudod őt irányítani, akkor először azt kell megoldani. Egy 11 éves kutyánál viszont már nehezebb elérni, hogy jelentősen változtasson az eddigi szokásain, ezért nagyon fontos, hogyan viselkedik most. Szükség esetén érdemes kérni kutyakiképző segítségét is.

Zsuzsanna Zudor 2019.12.08. 19:40:33

Köszönöm szépen a gyors választ. Igazából anyukám a falkavezér a kiskutyánál. Úgyhogy kell az Ő segítsége is. De az már pozitívum hogy nem kell elvessem az ötletet

NoTaMi 2022.03.07. 11:49:22

Kedves Macskafogó!!

A segítségedet szeretném kérni. Bő egy hónap múlva elköltözünk anyósom házába, ahol van egy kutya és négy macska. Nekünk is van egy lassan 3 éves kiskutyánk, aki nincs hozzászokva semmilyen állathoz, mert egyedül van. Olyan kérdésem lenne, hogy hogyan kezdjem az összeszoktatást. Hiszen nem szeretném, hogy elkergesse a macskákat, vagy a másik kutyával vitázzanak. Mind a kettő kutya kislány. Milyen módszert ajánlasz? Szeretném, ha nem lenne közöttük semmilyen konfliktus. Előre is köszönöm szépen a válaszodat!

További szép napot kívánok!!
süti beállítások módosítása