Kijárós vagy benti cica?

2015. április 06. 17:06 - Macska_fogó

Nekem megvan erről a kérdésről a véleményem, mert elég sok macskát mentettem már, ezt ki is fogom a poszt végén fejteni. De azért igyekszem tárgyilagosan felsorolni a pro és kontra érveket a benti és a kinti tartásról.

csendelet.jpg

A benti tartás és a kijárás hívei között komoly viták szoktak lenni, nézzük sorban, miket szoktak felhozni az egyik, és mit a másik tábor képviselői. Figyeljétek meg, hogy a veszélyforrások fele hozzánk, emberekhez kapcsolódik.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Kijárás elleni érvek

Elüti egy autó

A leggyakoribb halálesetek egyike ez. Mindegy, hogy a cica hibája (kirohan az autó elé), vagy az autósé (direkt felgyorsít, ha macskát lát maga előtt), a végeredmény ugyanaz.

Az emberi gonoszságra pedig csak egyetlen kommentet másolok be ide olyan poszt alól, ahol valaki azt írta le, hogy elütötték a macskáját:

Sokat jártam, járok vidéken autóval és nem egyszer ütöttem el macskát meg tyúkot meg mindent. Azok ott mind fogyóeszközök és mindenki tisztában van a játékszabályokkal, vagyis ha az útra engeded a majorságot, akkor az potenciális vesztesség. Soha nem is álltam meg nézelődni, úgysem lett volna sok értelme.

Azóta már ütöttem el városban is macsekot, de nem hatódtam meg jobban az esettől.

Az ilyen barmoknak én csak azt üzenem, hogy ha már morális tartása nincsen, akkor legalább ne kövessen el bűncselekményt. Ugyanis az állatvédelmi törvény értelmében elütni egy állatot és hagyni az út szélén kiszenvedni büntetendő:

Állatkínzás

244. § (1) Aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, 
b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, 
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás 
a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy 
b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Én több cicát találtam már út szélén, volt, amelyik már nem élt, de volt olyan is, aki a kezemben halt meg. Nem jó érzés, és hogy valamennyire felfogjátok ennek a súlyát, beteszem ide az utolsó ilyen cicának a képét. Itt már nem él, pár perce adta fel. Mikor megtaláltam csak feküdt és remegett. Amikor felvettem, elkezdett hangosan nyávogni, majd egyre halkabban és lassabban, végül elhallgatott. Az egész fél perc sem volt. Tehát ha kiengeded a macskád, gondolj arra, hogy ez is történhet vele!

wp_002873.jpg

Megmérgezik

A legfőbb indok az, hogy a kijárós cica átjár az ő kertjébe, és összeszarja azt. Persze vannak ez ellen humánusabb megoldások is (macskazavaró spray, vagy Úristen saját macska tartása!), de az ilyennek ez amúgy sem jut eszébe. Ismét egy gyöngyszem:

2 éve lakom a mostani kertes házamban. 2 éve szagolom az összehugyozott bejárati ajtót és lábtörlőt. 2 éve szedem a 2-5 éves gyerekeim elől a fűből a macskaszart. 2 éve nem lehet a fiam szobájában nyáron szellőztetni, mert az ablaka alatti virágoskertből heti 1-2 kiló macskaszart szedek össze.

Megértem [a saját macskáját kalapáccsal agyonütő] ügyvéd urat.

Ellopják

Általában a fajtatiszta, vagy különösen szép, fiatal cicákra leselkedik ez a veszély. Segítség lehet a nyakörv és a chip, de az se ad 100%-os védelmet.

nwp_150213_0013.jpg

Elkóborol

Főleg fiatal, játékos cicáknál fordulhat elő, hogy a játék hevében túl messzire megy, és már nem talál haza. A megoldás, hogy túl fiatalon ne engedd ki.

Elkapja egy kutya, vagy összeverekedik más macskákkal

Ez minden kijárós cicára veszélyes, a fiatalokra azért, mert túl merészek, az idősebbek viszont már lassabbak. A macskák is, főleg az ivaros kandúrok komoly sérüléseket okozhatnak egymásnak. leharapott fül, kikapart szem és társaik. Az ivartalanítás sokat segít ezen, de mindentől az sem véd.

Betegségek

A verekedések és sérülések nem csak önmagukban veszélyesek, hanem mert fertőzést is hordozhatnak magukban. Tipikusan ilyen sérüléseken keresztül terjed a FIV, FIP és FeLV. De veszettséget is elkaphatnak, bár manapság ennek van a legkisebb esélye hazánkban. A rendszeres oltások ezen ellen elvileg védelmet adnak, de persze semmi sem biztos.

Összességében ezek miatt

egy kijárós macska életkora a felét sem éri el a lakásban tartott cicáénak.

Míg egy benti cica 14 évet, vagy többet is élhet, addig egy kijárós cica átlagéletkora mindössze 4-6 év (!).

Kijárás melletti érvek

Szabadon akar élni

Bizonyára ezt a cica mondta, sőt le is írta és tanúkkal ellátva nyújtotta át neked a kérelmét. Amennyiben nem így van, akkor gondolkozz el rajta, hogy nem-e a saját sztereotípiáid vetíted ki a macskára.

Bent unatkozik

Igen, vannak mozgásigényesebb cicák, akik foglalkozást is igényelnek, míg más cicák inkább lustálkodnak. Ez függ életkortól, fajtától és jellemtől is. De te is tudsz vele bent játszani, vagy tarthatsz több cicát, hogy eljátszanak egymással.

Az egyetlen elfogadható indok

Ez pedig az, ha a cica jelleme mindenképpen ezt követeli. A macskák többsége jól viseli azt is, ha kinti cicából lesznek szobacicák, de egyesek furcsán kezdenek el viselkedni. Agresszívek lesznek, kitépik a szőrüket, vagy mindenhova ürítenek a lakásban. Ennek lehet az az oka, hogy nem bírja a bezártságot. De az esetek talán 1%-a az, amikor ilyen durván reagál a macska a benti tartásra. Ha a gazdi odafigyel rá, megadja neki azt, amire szüksége van, akkor ez a viselkedés elkerülhető.

Ha mindenképp kijárós cicát akarsz...

...akkor előbb gondolkozz. A XI. kerületbe, a Fehérvári útra ne engedd ki a macskád, mert elég rövid életű lesz. Egy kisebb faluban, vagy kis utcában, ahol nincs akkora forgalom, már kisebb a veszély, de az emberi tényezőt itt sem tudod kivenni a képletből: mérgezés, lopás. Amit megtehetsz, hogy ivartalanítod és rendszeresen oltod a cicád, adsz neki enni (hallottam már olyat, hogy kijárós cicának nem adtak enni, hiszen tud az egeret fogni magának), és ha megsérül, orvoshoz viszed. Tudom, ezek pénzbe kerülnek, de ha nem akarsz erre költeni, akkor nem kötelező élőlényt tartanod.

Tehát miért jobb szerintem benti cicának lenni?

Tovább él a cica, kevesebb stressz és veszély éri, a betegségek ellen is jobban van védve. Az emberi gonoszság is kevésbé éri el. Ha több cicát tartasz, és foglalkozol vele, akkor unatkozni sem fog. Ha erkélyed van, és azt biztonságossá teszed a cicáid számára, akkor pedig egy macskaparadicsomot hozhatsz nekik létre. Hasonlóan akkor, ha kertes házban élsz, és építesz neki egy macskakifutót. Gondolkozz, mielőtt egy élőlényt befogadsz magadhoz, mert nem kötelező, de ha már megtetted, felelősséget kell vállalnod érte. Nézzétek meg a fenti képgalériát, és a saját szemetekkel fogjátok látni, hogy igenis boldog cicák azok is, akik lakásban laknak. Ez csak rajtad, a gazdin múlik.

Kommentek forrása: http://cink.hu/nyilt-level-annak-aki-hagyta-meghalni-a-macskankat-az-1692568631

Update: Szép kis vitát gerjesztett a cikk, de igazából legtöbben pont nem arról beszéltek, amiről szó volt. A témához nem tartozó, sértő és személyeskedő kommenteket kimoderáltam, ezeket sajnos hozza magával, ha kikerül a poszt Index címlapra. Tisztáznék azonban pár dolgot.

Sokan mondják, hogy a macska szabad lény, nem való lakásba. Gondolkozzunk kicsit el, ki is szelídítette meg a vadmacskát? Mi. Mi szelídítettük őket magunkhoz, és nekünk megváltoztak az életkörülményeink. Miért ne változhatna meg az övék is? Ugyanezt mondom annak, aki szerint lakásban tartani macskát állatkínzás. Mert akkor lakásban élni mazochizmus.

Sokan beszéltetek a gázolásról, amikor elüttök egy macskát. Valaki jött itt a KRESZ-szel is. Abban pedig benne van, hogy minden, a közlekedésben részt vevő egyaránt felelősséggel tartozik az okozott kárért. Legyen az egy koccanás egy parkoló autóba, vagy egy macska elütése. Többen kérdezik, hogy kiugrik eléjük a macska, mit csináljanak. Először is a KRESZ szerint meg kell tenni mindent a baleset elkerülésére. Ha ez nem lehetséges, akkor segítséget kell nyújtani. Emberség, emberek.
Az sem igaz, hogy ha elütsz egy macskát, annak rögtön vége. Számtalan elütött macska kerül be a menhelyekre, és a legtöbb felépül. Persze csak ha elviszi valaki orvoshoz, és nem hagyja kiszenvedni, mert az a kényelmesebb. Mert tudjátok, amiket írtok arra, hogy miért nem álltok meg, mind csak kifogás. Azért, hogy időben hazaérjetek a Barátok Köztre.

Egy énekesmadár-szerető felhozta, hogy a madarak nagy részét a kijárós macskák ölik meg. Hadd világosítsam fel, hogy sokkal több kóbor macska él kis országunkban, mint ahány kijárós macska. Ráadásul a kijárós macskák nincsenek rászorulva a vadászatra. Tehát inkább a kóbor macskák a felelősek ezért szerintem, bármilyen felmérés is mond ennek ellent. Mert gondolom nem a magyar körülményeket vizsgálták kifejezetten. És ők miért van utcán? Hát mert őket, vagy az anyukat, vagy az anyjuk anyját stb. kitették. Ha minden gazdi ivartalanítaná a kedvencét, és nem rakná ki az utcára, ha megunja, akkor ez a probléma is megoldódna. Mindig arra lyukadunk ki, hogy mi, emberek vagyunk a felelősek.

A toxoplamózistól való félelmet ne keverjétek már megint bele, mert totál hülyeség. Gondoljatok csak bele, akkor 100 évvel ezelőtt hogyan maradtak életben a kisbabák? És alapvető higiéniával kivédhető.

Az, hogy nincs a közelben állatorvos, nem mentség. Az meg hülyeség, hogy vidéken nincs is egyáltalán. Az a probléma tudjátok, hogy ilyenkor belegondolok, hogy ha valaki azt írja, hogy elütött egy macskát, de hát úgyis messze van az orvos, biztos nem is lehet már rajta segíteni, és szépen tovább hajt, az akkor is így tesz, ha egy gyereket üt el?

A toleranciát is nagyon helyesen felhozza egy kommentelő. Bizony, nem kellene mindenkiben az ellenséget és a nyugalmat megzavarót látni, próbáljunk meg együtt élni, egy közösségben, mint a kulturált emberek nyugatabbra. Menni fog, ugye?

 

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, vagy rendszeresen olvasod a blogot, esetleg segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

191 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr957344008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2015.04.06. 22:42:36

a macska egy ragadozó állat, semmi keresnivalója a négy fal között.

Éljen rövidebb ideig, de legalább ÉLJEN.

Lucía Pérez Romero de Rivera Pacheco 2015.04.06. 22:56:52

Akkor az én cicám egy ufó. 16 éves lesz nyáron, 1-1.5 éves kora óta jár ki, ő maga harcolta ki. Meleg időben este 8-tól reggel 5-6-ig kint van, télen azért kevesebbet. Örülök annak, hogy kint végzi a dolgát, bár az erkélyen van macskaalom. Olyan betegsége se volt amit más állatoktól kapott volna el, pedig azért bunyózott nem keveset, bár tény, hogy volt oltva, amióta meg matuzsálem korú sokkal jobban odafigyelünk rá.

vukkarak 2015.04.06. 23:06:14

Az írásodból látszik, szobakedvencet tartasz. Rendben, valószínűleg boldog a macskád, de hidd el faluhelyen jobb ha mászkálhat, hisz így tudja ellátni fő feladatát, az egerészést!

Az autósok időnként elütik őket, ezért én nem vetem meg őket. A legrosszabb, ha valaki megpróbálja kikerülni, abból mindig baj van. Egyszer én is majdnem árokba mentem miatta. Láttam autóst majdnem frontálisan ütközni macska miatt. (a két embert, vagy a macskát sajnálod jobban?) Az autós nem direkt kínozza a macskát, de tényleg faluban fogyóeszköz. 40-nél nincs esélyed, mert a macska takarásból rohan!

A másik blogban is azt kérdezték miért nem áll meg az ember egy macska után.

A legnagyobb baj az elütött macskákkal, hogy sokszor kicsit túlélik. Az a baj, hogy nem tudom, a törvény szerint ilyenkor mit lehetne tenni. A másik posztíró az autóba rakás, és állatorvoshoz rohanást javallja, na most falun hétvégén ez sok 10 kilométer lehet (miután az ember kesztyűvel neylonra rakta az autóban). A helyben fizikai megölés, (ami egyébként szerintem humánusabb, mint fél órákat utaztatni az injekcióért) meg nem játszik, mert még valaki felveszi videóra, aztán soha nem mossa le az ember, hogy miért csinálja. Én azt mondom ez az élet rendje. Az egér, mikor ott próbál 20-adszorra kibújni a macska karmai közül többet szenved, mint a macsek a végén. Most akkor sitteljük le a falusi macskákat. Szóval mondj jobb módszert, amit praktikusan is lehet használni, nem csak elméletileg.

dr. HáziMacska 2015.04.06. 23:07:11

Kiengedem oket, mert nagy a kert, ivartalanitottak, tehat a keritesen ketevente egyszer, ha tulmennek, de ettol meg utalom, ha nincsenek szem elott.
A macska egy ragadozo allat, baromira semmi keresnivaloja nincs a termeszetben, nem oshonos, nincs termeszetes ragadozoja. Es ha lenne, akkor nem orulnek, ha leragadozna valami, ha mar nevet adtam neki, meg feleloseget valaltam erte...

halor 2015.04.06. 23:08:52

Nekünk is van macskánk de az még életében a lakásban nem volt. Én nem tűrök meg más állatot az ólamban :D

besztercei 2015.04.06. 23:09:25

Előrebocsátom, hogy csak a főoldalról tévedtem ide :) és nem vagyok macskatartó. A felsorolt érvek jónak tűnnek, de csak a macska szemszögéből vizsgálja a dolgokat, ami egy gazdánál elsőre teljesen érthető ;).

Külsősként a kinti tartás ellen (a "csúnya, gonosz, macskákat mérgező szomszéd" mellett) egy olyan érv is szól, hogy a macska bizony ragadozó állat. A kutya is, de ők nem tudnak fára mászni és a kerítés is nagyobb akadályt jelent nekik. Amíg az egerekről van szó, addig a többség megbocsátó, de amikor madárfiókákat, nyúlfiakat vagy kiscsibéket segít át a cica a másvilágra az nem csak bosszantó, hanem jelentős kárt is okoz, emellett pedig érzelmileg is megrázó, különösen, ha pont a gyerek kedvenc csibéjével történik. Nem hibáztatom a macskákat, mert "gyárilag" ilyenek, de eddig semmilyen békés módszerrel nem sikerült őket meggyőznöm arról, hogy hagyják békén a kertünket és a benne élőket. A macskatartás a fent említett (amúgy kétszeres) trauma miatt nem jöhet szóba, bántani pedig nem szeretném őket.

Macska_fogó 2015.04.06. 23:10:53

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Az ember vadászó élőlény, semmi keresnivalója a négy fal között.
Éljen rövidebb ideig, de legalább éljen. Betegen, sérülten, éhezve és fázva, feleannyi időt, mint most a meleg lakásban. Ugyanis cirka 200 év alatt az élettartamunk megduplázódott. Egyszerűen mi változtunk meg, miért nem lehet azt megérteni, hogy akkor a velünk élő állataink élete is megváltozik?

dr. HáziMacska 2015.04.06. 23:13:21

@vukkarak:
A faluban 40-el kirohano macskaval az a legnagyobb gond, hogy kirohano gyerek is lehetne. Faluban az ember kozlekedjen ugy, hogy eleszalado macska-kutya-gyerek-birka-tehen eseten veszfekezes nelkul meg tudjon allni.
A megall, es megnezi, mi a csudat utott el, (van-e rajta nyakorv, legalabb lehuzza a ut kozeperol, hogy a gazdaja legalabb azonosithassa, nem csak a szettrancsirozott maradvanyokon gondolkodjon, hogy az ove volt-e valaha...) alapnak kellene lenni. Minden mas csak szerecsenmosdatas.

Macska_fogó 2015.04.06. 23:15:59

@vukkarak: grat, tehát csak azért nem ölöd meg rögtön, mert még valaki megtudja és bajod lesz belőle. De megmenteni meg sem próbálod, mert az meg sok idő és pénz.
Képzeld akkor azt, hogy egy ÉLETET oltasz éppen ki. Képzelj oda egy gyereket, aki a labda után futott ki az autód elé. Otthagynád őt is?
Egyébként olvasd el figyelmesebben a posztot, benne van a törvény pontosan idézve. De segítek: kötelességed lenne mindent megtenni, hogy megmentsd, ami csak tőled telik.

dex.ion 2015.04.06. 23:24:25

Kijárás elleni érvek

Elüti egy autó

volt egy macskám, ez volt a hobbija. ha nem baszta el minden héten legalább egy autó, tiszta depi volt.

Megmérgezik

á, ezt nem lehetett. mindent túlélt.

Ellopják

sose volt ekkora mázlim:)) titokban sztem több család macskája volt. nem lett volna idegen a természetétől...

Elkóborol

hát ez a kijárás lényege, nem? sajnos mindig vissza is talált reggelre, h aztán úgy csináljon, mint aki egész éjjel vadászott, és rögtön bedobta a szunyát. tudtam amúgy, h kamuzik, a tyúkól mögött volt egy kedvenc helye a szalmán, rajta kaptam párszor ott horpasztani.

Elkapja egy kutya, vagy összeverekedik más macskákkal

a környékbeli macskák rettegtek tőle - herélt kandúr volt -, a németjuhászunkkal együtt nőtt fel, sose bántották egymást, és úgy általában, szerette feszegetni a határokat, elég sok nevelő jellegű pofont kiosztott a határban. egyszer szemtanúja voltam, ahogy a szomszéd kutyája meglátta, és visszament a házába, onnan pislogott ki. wtf.

Betegségek

ez csak lelkibeteg volt, ha egy percig nem csodáltuk eléggé...

phaszfej 2015.04.06. 23:24:31

Ennek az írásnak az írója lelkileg beteg. Biztos pesti.

phaszfej 2015.04.06. 23:31:28

Rendkívül káros, amikor nagyvárosban nyomorgó prolik mindenféle dögökkel azonosítják magukat, saját nyomorukat ezekben az állatokban látják meg és kéretlenül is "segíteni" akarnak rajtuk és "védeni" őket maguk helyett. Kiherélik, kipakolják őket, de ők azt mondják, ivartalanítják, hogyjobb legyen neki. Rendes kaját sosem adnak nekik, csak konzerv szarokat, bezárják őket a négy fal közé, mert ők annyira szeretik az állatokat. 21 évig éltem budapesten, de normális emberrel nem találkoztam. Eggyel sem. Komolyan mondom, ott mindenki beteg. Szegények!

dex.ion 2015.04.06. 23:33:30

@dr. HáziMacska: "A macska egy ragadozo allat, baromira semmi keresnivaloja nincs a termeszetben, "

ezt te érted? elmagyarázod?:D

dr. HáziMacska 2015.04.06. 23:59:47

@dex.ion: Elmagyarazom, ha kell. Mivel ragadozo allat, baromira nem kellene, hogy szabadon koboroljon, es felfalja a enekesmadarakat, facanfiokakat, meg ilyen, kimondottan nem azert letezo dolgokat, hogy egy macska megegye.

dex.ion 2015.04.07. 00:02:21

@dr. HáziMacska: hiszen egy macskának pont attól van a természetben a helye, h ragadozó állat! ragadozza csak le, amit le kell. ez az élet rendje.

Téngér 2015.04.07. 00:19:27

Nagyon jó, hogy bemásolgatod a jogszabályokat, de nem ártana az állattartásra vonatkozó szabályokat is ismerned.

Ha ugyanis a macskád kiszalad az útra, és ott elüti egy autó azért TE VAGY A FELELŐS - mint álattartó -, a te hibád az elütéstől a kínhalálig minden, nem az autósé és nem is macskáé, egyedül a tiéd.

A macskának semmi keresnivalója nincs az úttesten, hogy kerül mégis oda? Hát úgy, hogy a gazdája kiengedte.

Ha az autóban kár keletkezik, azért is te vagy a felelős és ha az autós netán ijedtében félrerántja a kormányt és felmegy a járdára, ahol elüt egy egész családot, azért is te leszel a felelős. A te macskád, a te felelősséged.

Ennyit a kijárós macskákról. Aki nem rendelkezik megfelelő méretű udvarral, az ne tartson macskát.

schawo2 2015.04.07. 00:23:30

Én a szabad kijárás híve vagyok (kertváros). Amikor csak akar bent van, ha meg akar, elmegy. Ha pedig akar, akkor messzire megy.

Igen, sajnos elütik. Tényleg szinte lehetetlen megúszni egy eszetlen macskával való találkozást, még 30-nál is. Eddig még nem ütöttem el egyet sem, de nem egynél csak a mázlija mentette meg az életét, mert a reflexem már nem segített. Pedig én rutinos macskatartóként nagyon vigyázok rájuk.

De a tapasztalatom az, hogy az a macska, amelyik pár évet megélt úgy, hogy nem üttette el magát, az már túléli a következő tízet is. Egyszerűen látszik az út menti mozgásán, hogy tudja a cicus, hogy mit csinál, vagy hamarosan valaki úgyis kivasalja.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.07. 00:30:00

@phaszfej:

"Az a troll, aki személyeskedni kezd, nem pedig érvel."

Igazad van.

"Ez kettőnk közül nem rám jellemző."

Tévedsz, Ezrt írtad:

"Ennek az írásnak az írója lelkileg beteg. Biztos pesti."

Nem hiszem, hogy rajtad kívül létezik még valaki, aki ezt érvelésnek tekinti.

Szóval te vagy a troll, péniszfej, csak így tovább! :)

Téngér 2015.04.07. 00:30:19

@dr. HáziMacska: "Faluban az ember kozlekedjen ugy, hogy eleszalado macska-kutya-gyerek-birka-tehen eseten veszfekezes nelkul meg tudjon allni."

Tehát menjen tízzel. A busz is? A mentő is? És miért csak falun? Városban nincsenek gyerekek? Meg tanyán? Tehát igazából mindenhol mindenki menjen tízzel? És miért csak az úton, falvak mellett vasút is szokott lenni, akkor a vonat is menjen tízzel? Sőt inkább 2-vel, mert egy vonatnak még 10-ről is hosszú a fékútja.

Mindezt azért, mert egyesek felelőtlenül tartanak állatot, mások meg nem figyelnek a saját gyerekükre?

A kutyának, macskának, birkának, tehénnek van gazdája, gyereknek meg vannak szülei. Marha könnyű áttolni a felelősséget arra, akinek a legkevesebb lehetősége van elkerülni a bajt, pedig ugye ha a gazda figyel az állataira és a szülő figyel a gyerekére, akkor se állat, se gyerek nem rohan át az úttesten, se a vasúti síneken.

dr. HáziMacska 2015.04.07. 00:38:37

@phaszfej: Sajnalom, de nem megyek bele ebbe a jatekba oyanokkal, akiket csodalok az elert sikereik miatt az altaluk valasztott muveszetben. :)

dr. HáziMacska 2015.04.07. 00:45:32

@Téngér: extra kerdes: most tenyleg azert regeltel a blog.hu-ra, hogy ezt a velemenyedet megoszd a vilaggal? Akarsz meselni arrol a traumarol, ami arra inditott, hogy egy hol legyen a macska kerdes miatt regeljel?

Killary Fucking Clingon 2015.04.07. 01:16:21

A macskáim fontosabbak számomra mint az emberek 90%-a.

Kijárnak.
Oltva és ivartalanítva vannak.
Drága macskák, negyed millió per egyed.
A barátságuk megfizethetetlen.
Vezettem már úgy kb. 1 millió kilométert, mégsem ütöttem el se nyulat, kutyát, macskát és embert sem. Intelligens, normális ember nem mérgez meg állatot, semmilyen állatot.
Ha azt látom hogy valaki állatot kínoz szétrúgom a seggét ott a helyszínen. Mert megtehetem és meg is fogom. A magyarok többsége rettenetesen bánik az állatokkal. Ezen változtatni kell. Az állatkínzó ügyekben a fasz bíróságok szinte csak és kizárólag felfüggesztett büntetést szabnak ki. Ennek változnia kell. Tarthatatlan ami itt megy.

Gera 2015.04.07. 02:07:26

Sajnos már ütöttem el cicát. Semmit nem tudtam kezdeni vele, de napokig rosszul éreztem magam az eset miatt. Szegény hülye teljes sebességgel elém rohant az út melletti bokorból, beleálltam a fékbe, de így is elcsaptam. Nem, ilyesmire nem kell számítani, ezzel a megengedett sebesség értelmét vesztené, 20-nál gyorsabban gyakorlatilag sehol nem lehetne menni. Olyan gyors volt, hogy az utasom észre se vette, nem értette, miért fékeztem. Szegény buta cicának félig szétment a feje, nem volt esélye.

2015.04.07. 02:28:20

Anno, amikor kertes házban laktunk, a két cica teljesen jól elvolt a két kutyával a kertben (rosszabb idő esetén a fűtött melléképületben, ahol megvolt nekik a kialakított helyük). Nem is igen mászkáltak ki, és jó hosszú életük volt. Az a tapasztalatom, hogy a macskáknak (is) jobb "kinti" cicaként: nagyobb az életterük, levegőn vannak, szabadabban ugrálhatnak, kiélhetik a vadászösztöneiket.

"Szabadon akar élni
Bizonyára ezt a cica mondta, sőt le is írta és tanúkkal ellátva nyújtotta át neked a kérelmét."

Ez nem kicsit sántít. Azt a cica mondta/írta le kérelemben (tanúkkal ellátva...), hogy egy panellakásban szeretne élni, és az ágyadban aludni?

Azért látszik a kommentekből, hogy egyesek nem kicsit átesnek azon a bizonyos lovon, és az embertársaikra magasról tojnak, mert már akkora állatb..ik.

@Shabby Bear: "A macskáim fontosabbak számomra mint az emberek 90%-a."
Ehhez csak gratulálni tudok.
És csodálkozunk, hogy olyan a világ, amilyen.
No komment...

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2015.04.07. 04:16:50

A szüleim kertjében kutya van (nem láncon), elvileg a házat őrzi, gyakorlatilag csak az nem tudna betörni tőle, aki nem akarna, mivel az eb emberre nem veszélyes. Talán még segítene is a zseblámpát tartani. Ellenben sajnos marcangolt már szét mindenféle állatot, akik a kertbe tévedtek: sünit (egyszer), patkányt (na, azt jól tette), a szomszéd csirkéjét (nem adtuk vissza), és sajnos macskát is. Az egyik még kölyök lehetett, belőle csak egy nagy csomó szőr maradt, némi csonttal. A másikból már szabályosabb hullát hagyott hátra, de azért anatómiai tankönyvekbe nem tenném be a fotót. A kutyát megszidtuk, de nem értette, mi a bajunk. Sajnálom a cicát, de ez van. Ha volt gazdája, akkor a gazdát is sajnálom. Remélem, azóta örökbe fogadott egy másikat.

2015.04.07. 06:14:38

Talán csak annyit,hogy a macskák és a kutyák tudják,hogy mit akarnak.Amelyik macska nem szeret bent,szétordítja a fejed és szétkaparja az ajtót,csak az marad,aki elfogadja a bezártsággal járó kellemetlenségeket is.Kutyánknak valóságos erődítményt építettünk az udvarban,szétszedte,csak hogy bejöhessen, benti kutyaként sok év alatt kb. 2 takarót rágott meg,mást semmit.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.07. 08:18:41

@Shabby Bear:

A mi cicáink sima, közönséges házimacskák, többnyire utcáról befogadott kis szerencsétlenek (vagyis már nem azok!), de nekem is fontosabbak, mint az emberiség 99%-a.

Főleg az olyan emberszabású szörnyetegeknél, akik mérget tesznek ki egérnek, patkánynak, mikor a macska úgyis megfogja. Csak ugye a mérget fogyasztott egértől a cica is meghal.

(Előre borítékolok erre egy reakciót.)

Mészáros Laci 2015.04.07. 08:20:24

@Shabby Bear:

"A magyarok többsége rettenetesen bánik az állatokkal"

EZ NEM IGAZ.

A magyarok (és általában az emberek) többsége jól bánik az állatokkal. Vannak szociopata egyedek, akik állatokkal és emberekkel egyaránt érzéketlenül bánnak (az emberekkel csak azért óvatosabbak, mert megbüntetik őket). Ennek a személyiségzavarnak az előfordulása férfiak között 4%, nők között 1% körüli.

Persze ha ilyennel találkozol, az biztosan nagyon felzaklat, de annyi józanság elvárható lenne, hogy nem a kirívó esetekből általánosítasz.

Mészáros Laci 2015.04.07. 08:21:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A cinegék, feketerigók, zöldikék, verebek, meggyvágók és stiglicek nevében ki fog nyilatkozni?

Mészáros Laci 2015.04.07. 08:26:37

Macskamentes környéken így néz ki egy madáretető

www.youtube.com/watch?v=d7vgtnsRmUk

(23 másodperc)

www.youtube.com/watch?v=CVX9kFihLdc

(1 perc)

Macskajárta környéken kihalt (szó szerint).

Mákony Béla 2015.04.07. 08:33:49

Nekem egészen elképesztő, hogy az emberekből milyen ellentmondásos reakciókat vált ki a macska lakásban tartásának témája, és elképesztőnek találom, hogy akár nagyvárosi környezetben is szabadjára engednék a legtöbben, mert szerintük ez áll közel a - vélt vagy valós természetükhöz.

Érdekes módon a lakásban tartott kutya az rendben van. Budapest tele van 40 négyzetméteren tartott beagle-ökkel, vizslákkal, más elképesztően mozgásigényes, és nem kistestű kutyákkal, de azoknak a "természetét" valamiért a kritikusok számára kielégíti napi 4x15 perc séta.

Én egyébként főleg a betegségek miatt aggódom egyébként, ami a városi környezetben az óriási kóbor makkapopuláció miatt sokkal komolyabb veszély, pláne úgy, hogy nem minden ellen létezik védőoltás.

emzéperiksz 2015.04.07. 08:42:10

A poszteren nem csak az látszik, hogy benti macskát tart, hanem az is, hogy életében nem vezetett még autót. Sötétben ki vesz észre egy kivilágítatlan macskát? Az meg nem bűncselekmény, ha valaki elüt egy állatot, amelyik elé ugrott. Ha gyalogos ugrana elé, aki azért lényegesen nagyobb állat, az sem lenne az. Van féktávolság, meg mögötted jövő, meg gyerek a hátsó ülésen, akkor inkább arra vigyázol, beléd ne jöjjenek hátulról, nem a macskát kerülgeted, meg vészfékezel orrba-szájba.

FionaG 2015.04.07. 08:44:14

Pár éve költöztünk kertvárosba, és örömmel láttam, hogy sok errefelé a macska, méghozzá szép, jól táplált házimacskák. Egy szerencsés véletlen folytán nekünk is lett egy ilyenünk, és bizony kijárós. Amikor először ment át a kerítésen, akkor úgy aggódtunk érte, mintha a kicsi gyerekünk lenne. Aztán megszoktuk, hogy mászkálnia kell. Az utca felé hálisten nem jár, csak a hátsó kertekbe. Bízom abban, hogy ilyen macskaszerető környéken nem lesz baja. Nem én rakom ki, hanem kiharcolja, hogy kimehessen. Sajnos fogott már madarat, akkor sokat tépelődtünk, hogy mi legyen, de mivel a madárpopuláció elég népes, ezért végül túlléptünk a problémán.
Egyébként fájó szívvel, de ivartalaníttattuk, mert nem tudnánk a kiscicákkal mit kezdeni és túl sok a kóbor macska amúgy is.
A környékbeli kis utcákban meg jó lassan hajtok, mert macska is, ember is előfordul olykor az úton. Nem is ütöttem még el egyiket sem.

Arcade Macho 2015.04.07. 08:48:43

@vukkarak: "A legnagyobb baj az elütött macskákkal, hogy sokszor kicsit túlélik. Az a baj, hogy nem tudom, a törvény szerint ilyenkor mit lehetne tenni."

pedig a poszt tolo beirta a helyes megoldast!!!
torveny: "A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás
a) az állatnak különös szenvedést okoz,"

az en olvasatomban a megoldas az az hogy ki kell nyuvasztani azonnal, hiszen a szenvedes az amit buntetnek

emzéperiksz 2015.04.07. 08:49:15

@dr. HáziMacska: Ezt mégis hogyan képzeled? Vészfékezés nélkül hogy akarsz megállni, ha eléd ugrik valaki? Egy módszert ismerek, belerúgok a kuplungba és a fékbe, ahogy tudok, és közben rányomok a vészvillogóra, hogy a mögöttem jövő is lehetőleg időben megálljon.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.07. 08:49:47

@Mészáros Laci:

"A cinegék, feketerigók, zöldikék, verebek, meggyvágók és stiglicek nevében ki fog nyilatkozni?"

Azok a szabadon élő ragadozó állatok, akik jóval több ilyen kis madárkát ölnek meg, mint a macskák. Esetleg azok a vadászok és egyéb embergörények, akik csapdákat tesznek ki nekik, és a szörnyű kínok között elpusztult madarakat tízezerszám viszik ki főleg Olaszországba.

Hozzájuk képest a cicák a megölt énekes madarak max. 4%-áért felelősek. Ezt az adatot onnan vettem, ahonnan te a szociopata férfiak ill. nők 4 ill. 1%-át.

Persze ha madarat megölő cicával találkozol, az biztosan nagyon felzaklat, de annyi józanság elvárható lenne, hogy nem a kirívó esetekből általánosítasz.

i23kovacs 2015.04.07. 08:51:09

A szavazásból hiányzik az a pont, hogy kinti cicát tartok.

Mészáros Laci 2015.04.07. 08:59:24

"Azok a szabadon élő ragadozó állatok, akik jóval több ilyen kis madárkát ölnek meg, mint a macskák."

szeretnék ezzel vitatkozni.

a macskaszerető környéken nulla énekesmadár él.
nálunk a macskátlanodás után visszatértek a madark, majdnem két évig voltak rendszeres vendégek, ám ezen a télen már rendkívüli esemény volt a "morzsaparti", találtam madárdarabokat is az utcában.

a macskára nem hat "szelekció", jól van tartva, unalomból vagy kedvtelésből öl.

és továbbra is a madarak pártján állok.

Kopasz Szuzukis 2015.04.07. 08:59:28

@Mészáros Laci: Kapásból nem igaz az állításod. Van 6 macskánk, ebből 3 eleve kinnlakó, nem is akarnak bejárni. 2 önkéntes kijáró, 1 önkéntes lakáslakó. És a kertünkben hemzsegnek a cinegék, verebek, feketerigók. Sajnos a szürkevarjú is. Amelyik bizony ragadozómadár. Jóval több kis énekesmadarat öl meg, mint az 5 macska együtt.
Más: látott már valaki olyat, hogy egy aranyos kis széncinege elkap egy füzikét (igen kicsi énekesmadár) ? Kb. 2 perc alatt feltrancsírozta, és a tollak kivételével elfogyasztotta.

A kinnlakók mindannyian 10 év fölöttiek. De sok-sok olyan cicánk volt már, akik 14-16 évet éltek kinti macskaként. A rekorder eddig 20 év. Ő volt a legaggresszívebb patkányvadász. Jópárszor kellett az állatorvossal összevarratni a pofáját, mert verekedett a patkányokkal.

A kinnlakó macskák élettartama is a gazdától függ. Lehet számukra olyan életkörülményeket biztosítani, hogy hosszú macskaéletkort érjenek meg.

Mészáros Laci 2015.04.07. 09:01:22

...tehát, a macskatartóknak azt tanácsolom: NE ENGEDJÉK KI a macskát. bírja a bezártságot, csak azért akar kimenni, hogy énekesmadarakat gyilkoljon.

FionaG 2015.04.07. 09:03:15

@Mészáros Laci: Azt tanácsolom, hogy NE MENJ KI, bírni fogod a bezártságot, csak azért akarsz kimenni, hogy macskákat gyilkolj.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.07. 09:05:23

@Mészáros Laci:

Egyetértesz azzal, hogy a vadászok a vadgazdálkodás keretében és a vadak genetikai állományának fejlesztése/megőrzése érdekében állatokat gyilkolnak halomra?

Ha igen, akkor azellen sem lehet kifogásod, hogy a cicák a természetes szelekció ágenseiként kiválogatják a madárállományból a kevésbé életképes egyedeket.

Ha nem, akkor először kezdd a vadászokkal.

"a macskára nem hat "szelekció", jól van tartva, unalomból vagy kedvtelésből öl."

A vadászra nem hat "szelekció", jól van tartva, unalomból vagy kedvtelésből öl.

Mészáros Laci 2015.04.07. 09:06:00

@Kopasz Szuzukis:

az állításom kapásból IGAZ.

konkrét példákat bármire és bárminek az ellenkezőjére lehet hozni, mert a macskák viselkedése sem egységes.

valóban vannak macskák, amelyek nem vadásznak, sőt, ez a többség (kétharmad körül). vannak macskák, amelyek próbálnak vadászni, csak elhíztak és nem tudnak. de az aktívan gyilkoló kisebbség kiirtja a madarakat. nem NÁLAM, azaz nem csak nálam, a madártani egyesülettel szállj vitába, ha trollkodni akarsz.

a macskák számos pozitív tulajdonságát (pl. hatékony antidepresszáns) elismerve továbbra is azt gondolom, hogy szórakozásból gyilkol.

ja, és a macskák egyik parazitája általában megfertőzi a macskatartó embereket is, betokozódik az agyukba, majd ott olyan anyagokat választ ki, amely befolyásolja a józan gondolkodást. és ez teljesen komoly.

Mészáros Laci 2015.04.07. 09:06:34

@FionaG:

Nem gyilkolok macskákat, sem bent, sem kint.

Mészáros Laci 2015.04.07. 09:09:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

a vadon élő macska a természetes szelekció ágense.

a tápszeren nevelt házimacska, amely a jó meleg szobából, erőben egészségben megy ki a kertbe, hogy szórakozásból madarat fogjon: igen messze van a természetes szelekciótól.

a Lojalista 2015.04.07. 09:12:57

Nekem mindent, amit leírtál volt "szerencsém" megtapasztalni. Az első cicát akkor vettem magamhoz, amikor kertes házba költöztünk, fél éves korában engedtem ki először. Egy csendes kis utcában éltünk, jött-ment. 2006-14. között élt velem boldogan, méreg végzett vele tavaly májusban. A kisebbik cicám, aki 2010-ben került hozzám szintén kijárós volt féléves korától. Olyan jó volt, amikor esténként versenyt futottak elém, amikor hazaértem. Természetesen mindig nagyon féltettem mindkettőt, de főleg a nagyobb jelleme miatt így volt jó. Aztán el kellett hagynunk a házat, városba, lakásba költöztünk én + a kicsi. Ez fél éve volt. Aggódtam, hogy mit fog szólni hozzá, de szépen rászokott az alomra, az ablakban csináltam neki szemlélődő kuckót, éjszaka meg velem alszik. Néha sajnálom, hogy egész nap egyedül van (hiszen dolgozom), de este ezt igyekszem kompenzálni. A nagyobbat nagyon sajnálom, de abban biztos vagyok, hogy Ő nem maradt volna bent.

Arcade Macho 2015.04.07. 09:20:18

ezt az oldalt amugy olvasgattak a T. cicatartok?

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarország_hüllőfajainak_listája
"Magyarországon minden kétéltű- és hüllőfaj védett!"

tudomasom szerint hazi kedvenc macska nincsen vedettsegi statuszban, egyeb kerdes?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.07. 09:52:44

@Mészáros Laci:

"a tápszeren nevelt házimacska, amely a jó meleg szobából, erőben egészségben megy ki a kertbe, hogy szórakozásból madarat fogjon: igen messze van a természetes szelekciótól."

Miért is van távol? A "tápszeres" cica talán a legéletképesebb, legügyesebb madarakat fogja meg?

Én reagáltam minden felvtésedre, te azonban a cherry picking alapján kihagyod a kényelmetlen kérdéseket, pl. a vadászokat. Innentől nem vagy vitapartner.

@Arcade Macho:

"hazi kedvenc macska nincsen vedettsegi statuszban, egyeb kerdes?"

Házi kedvenc kutya sincs. Ettől még nem mérgezhető, verhető, gyilkolható büntetlenül.

Mészáros Laci 2015.04.07. 10:00:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Miután a (nagyobb) vadállatok számára nagyon kicsi életteret hagytunk, természetes fajtársulási egyáltalán nem tudnak fennmaradni. Kicsi területen, általában ragadozók nélkül élnek, és a (norális) vadászat ezt az állapotot tartja fenn. Számunkra, koca-erdőjárók számára.

A macska nem ésszel és szelektíven pusztít - a hol vadászó macska van (mint írtam, az összes macskáknak ez kisebbsége), ott nem "ritkítja" az énekesmadarakat, hanem kiirtja mindet.

Arcade Macho 2015.04.07. 10:04:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hehehe es miert is nem?
szerintem az egyeduli kitetel az az, hogy ne szenvedjen feleslegesen, na most nekem ne gyere azzal hogy videken az aki levagja a birkat / baranykat, az ne tudna a macskoszt is szenvedesmentesen levagni!!!

vagy levagas / megnyuzas szempontjabol vegyuk a nyulat, van egy olyan urban legend, hogy megnyuzva meg nem mondod hogy nyuszi vagy macska volt eleteben...

ja falut is irtak a posztban, ugye?
kismacska - cerna kombo mint a regi falusi ivartalanitast helyettesito modszer az megvan azert ugye?
tudod egyfajta hagyomanyorzes, mint a husveti sonka :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.04.07. 10:11:17

@Mészáros Laci:

Ne fáradj, írtam már, hogy nem tekintelek vitapartnernek.

Killary Fucking Clingon 2015.04.07. 10:28:00

@AntiChrist: ezzel a névvel te is nagy emberbarát lehetsz..

Rikus88 2015.04.07. 10:32:02

Ejj, de gonosz, kötekedő a magyar ember ezen kommentek alapján!
Negyediken lakok, sose akartam macskát, mégis úgy hozta az élet, hogy találtam egy kis szerencsétlen pár hetes cicát pár éve. Azóta családtag lett. És igen, szeretem, imádjuk, hatalmas személyiség.
Őt annyira megviselték azok a napok, amíg kint volt, hogy nem is vágyik ki, fél a kinti világtól. Az erkélyre kimerészkedik nyáron szundítani, de a hangos zajokat ott sem szereti. Esélyem se lenne kiengedni az utcára de nem is akarnám. 24 évig éltem falun, kinti cicáink voltak, egy kivétellel 1-2 évnél többet egy se élt meg. Ez sokkal inkább megviselt mindenkit.
Persze szabad lény a macska, lehet ezzel is érvelni, és engem is zavar, hogy nem vadászhat madarakra, egerekre, de véleményem szerintem jobb ha nem vadászhat, de életben van, mint fordítva, annyit nem ér. Az enyémnek különben is vannak egerei, mongol futóegereink vannak, de őt teljesen hidegen hagyják az egerek. Tehát sok függ a macska személyiségétől is.

kewcheg 2015.04.07. 10:35:41

Én a saját tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy van egy embertípus, amelyik nemhogy nem szereti, de egyenesen gyűlöli a macsekokat, és ha maga nem is öli vagy kínozza, de örül annak, ha egy ilyen történik.(Pár éve volt fenn egy videó, amin csak egy kezet lehetett látni, amelyik a víz alá nyom egy kismacskát....)Namost néhány általam is ismert ilyen emberről nyugodtan ki merem jelenteni, hogy embernek se jók, nemritkán szaremberek.Érdekes módon a kutyák vonatkozásában ilyen fel sem merül, valamiért.... Mi nem tartunk sajna se kintit se bentit, pedig a gyerekem nagyon szeretne, de a felelősségvállalás miatt - meg egyéb okok miatt- nálunk csak teknős és hal lehet a házban..:)

Mészáros Laci 2015.04.07. 10:41:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Hát a türelem nem az erényed :)

@Shabby Bear:

Bizonyára így látod.

Mészáros Laci 2015.04.07. 10:42:11

@kewcheg:

Szerintem ez túlzás.
A szociopaták (akikből nincs túlsok) nem a macskákat gyűlölik, hanem leginkább mindent és mindenkit, csak a kisállatokon ezt ki is tudták élni (eddig) büntetlenül.

paveway 2015.04.07. 10:48:19

A macska valóban egy fogyóeszköz, az udvaron a helye és a dolga, hogy az embert szolgálja. Ha elütöm és megállok, a kezemben döglik meg, akkor sokkal jobb neki, mintha meg sem álltam volna? Akkor állatbarát vagyok, ha még az utolsó perceiben dajkálom? A természetben a préda általában sokkal durvább körülmények közt pusztul el, mint egy elütött macska. Pl. 6 oroszlán tépi egyszerre, amíg még él.

kewcheg 2015.04.07. 11:04:41

@Mészáros Laci: igen, de azt írtam, hogy akik örülnek egy macska elpusztításának, ezekből már több van...

kewcheg 2015.04.07. 11:09:18

@Mészáros Laci: Plusz még hozzátenném, hogy szerintem tööb szociopata van, mint gondolod, mondjam azt, hogy hazánkban párszáz éve honos közösség tagjai felülreprezentáltak, mert még ha nem is sokan született pszichopaták, sokan szociopatává válnak közülük szüleik és egyéb minták miatt.Ott nem is látsz macskát, csupán kutyát...

Mészáros Laci 2015.04.07. 11:11:19

@kewcheg:

Nem hiszem, ez azért nem olyan.

A kedves édes cicák például hajlamosak a fekvő ember hasára-mellkasára feküdni. Ezt még egy felnőtt ember is megérzi, de egy mozdullattal el tudja kergetni. Ha a macska (rossz szándék nélkül) ráfekszik egy csecsemőre, az bizony esetleg megfullad. Ennek nyomán kialakult egy népi macskagyűlölet - a macska elszívja a gyerek lelkét.

Ennek a macskagyűlölet kellemes mellékhatása, hogy (szerencsés esetben) a várandós nő otthonából száműzték a macskát, így csökkenhetett a magzatra végzetes toxoplazmózis kockázata.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 11:11:32

"Ugyanis az állatvédelmi törvény értelmében elütni egy állatot és hagyni az út szélén kiszenvedni büntetendő:"

Nem kéne enynire túlpörögni a dolgot.

Vidéken ha találsz egy elütött állatot, akkor legfeljebb annyit tehetsz érte, hogy beviszed az udvarra, beteszed egy ólba, hogy ne az út szélén pusztuljon el.

De még ez is megfontolandó, mert a sérült állat HARAPHAT, és a macskákat jellemzően semmi ellen nem szokták beoltani, plusz a nyáluk és a fogazatuk egy komplett baktériumtelep.

Ugyanis vidéken NINCS állatorvos, vagy ha van is, az éppen a haszonállatokat gyógyítja valahol, és nem fog mindent félredobni, hogy egy elütött macskához rohanjon.

Mellesleg vidéken (értsd: kisvárosban, faluhelyen) rendes állatorvosi rendelő sincsen, ahol röntgenezni, műteni lehetne.

Mészáros Laci 2015.04.07. 11:12:58

@kewcheg:

Nem én gondolom, szagemberek elég alapos megfontolás után neveznek valakit szociopatának. A "nyugati civilizációban" férfiak között 4%, nők között 1%, persze országoként (kultúránként) ez lehet eltérő, a szociopátia végülis (kisgyermekkori, csecsemőkori) érzelmi elhanyagoltság következménye.

kewcheg 2015.04.07. 11:27:41

@Mészáros Laci: az említett közösségre pont ez az érzelmi, erkölcsi, fizikai elhanyagolás a jellemző....személyes tapasztalat: sok a szociopata vonást mutató egyed...( amit a legegyszerűbben úgy lehet definiálni, hogy nem tudja mi a jó és mi a rossz...)

SzLacika 2015.04.07. 11:29:29

Nem örülök a kinti macskáknak. Olyan helyen lakok (kertváros) ahol hiába van kert, egymás nyakán laknak az emberek és minden másodiknak macskája van. Az egy dolog, hogy madarak nincsenek a környéken a sok macska miatt. Bár én ezt is sajnálom, inkább hallgatnék reggel madárfüttyöt mint éjjelente macska bagzást. De ami számomra zavaróbb, bemásznak mások kertjébe is. Példának okáért hozzánk. A kertünk kimondottan állatmentes a kisgyerekek miatt: amíg nem tudja mihez nyúl és mibe lép, addig nem akarok se kutyát, se macskát. Így hát finoman szólva sem örülök neki, hogy a virágágyást, homokozó környékét, gyepet rendszeresen macskaszartól kell megtisztítanom. Macska riasztókat szereztem be nem kevés pénzért, de ezek semmit nem érnek. Szomszédoknak szóltunk, akik ezt hasonló indokokkal magyarázták mint amit itt tárgyaltok. Kell a macskának a szabadság satöbbi..
Aki tud hatékony macskariasztó módszert (ismétlem, kutya nem játszik) megoszthatná. Nem fogom már sokáig tűrni, a következő lépés az lesz, hogy csapdával begyűjtöm őket és mennek egy távoli állatmenhelyre.

niemand1 2015.04.07. 11:34:35

Elcsapott macskával nem nagyon tudsz mit csinálni. Egy autóval való full kontakt találkozás számára kb. olyan, mintha rajtad átmenne egy kamion. Pár percen belül kimúlik. Például mert kiköpte a fél tüdejét, meg minden harmadik csontja eltört, más szóval "élettel összeegyeztethetetlen sérülései vannak", mint Kerényi törzszászlósnak miután átment rajta a Hummer. Mégis mit kéne vele csinálni? Megállni és fejbecsapni egy baltával? És ha éppen nincs nálad balta? Arról nem beszélve, hogy a sérült macska utolsó erejével lehet hogy még megpróbál karmolni, támadni, mivelhogy idegen vagy számára, szóval nem biztos hogy tanácsos hozzá nyúlni. Nem szép látvány, de gyakorlatilag nem tudsz vele mit tenni, pár percen belül kimúlik. Annak meg sok értelme nincs, hogy ott állj és nézd. Az meg nem megoldható, hogy egy falusi főutcán 10-zel menjen mindenki, 40-es, 50-es tempónál meg nem mindig kikerülhető ha egy kamikaze macska eléd veti magát a bokorból. Egyszerűen nincs a természetben olyan ellensége, ami egy autó sebességével közlekedne, így emberi környezetben nem a túlélés királyai. Még mellékutcában, kb. 15-tel menve is volt hogy elém ugrott valami idióta Darwin-díjas macska, mákja volt hogy észrevettem és sikerült satufékkel megállni. Szerencsére még soha nem ütöttem el macskát, de párszor csak egy hajszálon múlott...

Mindez nem "emberi gonoszság", ahogy a cikk sugalja, és semmi köze a "morális tartáshoz" vagy állatkínzáshoz. Hanem egyszerűen nem tudsz vele mit csinálni. Szóval ne magyarázzunk már bele valótlant...

nnnnnnnn 2015.04.07. 11:43:12

a kutya és macskatartás urbánus környezetben állatkínzás, így én büntetném törvényileg. kutyát macskát tartson az ember a szabadban faluhelyen. 70 éves kor felett egyedülállóknak engedélyezném városban egyedül.

amúgy a macska attól lesz beteg hogy ki-be engedik, így megfázik. vagy legyen kint, vagy legyen bent. bentre viszont nem való.

phaszfej 2015.04.07. 11:44:51

@paveway: A macskafélék először megfojtják álduzatukat. Ne keverd a farkassal és a hiénával, akik élve kezdenek el falatozni a prédából.

phaszfej 2015.04.07. 11:50:05

@bmedve: Te vagy a hatezredik, aki idemásolja ezt a latin szöveget, de fogalma sincs, mit jelent. Különben nem írnátok le. A nevem a végzetem? Ennek mi értelme? Magyarázd már el?

vincent66 2015.04.07. 11:50:13

@dr. HáziMacska:

Biztos nem szövegértésből doktoráltál.

"40-nél nincs esélyed, mert a macska takarásból rohan"

Erre a te reagálásod:

"A faluban 40-el kirohano macskaval az a legnagyobb gond, hogy kirohano gyerek is lehetne."

Öröm látni ilyen vitapartnert.
:-D

niemand1 2015.04.07. 11:52:09

Itt egy NatGeo-s tanulmány a házimacskák vadászatáról:
theoatmeal.com/comics/cats_actually_kill

Minden harmadik macska vadászik, átlagosan hetente két zsákmányt ejtenek. Ötödét hazaviszik ajándékba (például otthagyják a lábtörlődön), 30%-át megeszik, a felét meg egyszerűen otthagyják rohadni (vagyis ilyenkor csak hobbiból, kedvtelésből ölnek, nem azért mert éhesek).

Szóval a macskák valójában cuki kis sorozatgyilkosok :)

niemand1 2015.04.07. 11:53:51

"A faluban 40-el kirohano macskaval az a legnagyobb gond, hogy kirohano gyerek is lehetne."

Épeszű ember nem a főútra tereli ki a gyerekét rohangálni.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 12:01:00

@dex.ion:

"hiszen egy macskának pont attól van a természetben a helye, h ragadozó állat! ragadozza csak le, amit le kell. ez az élet rendje."

Ezzel az a baj, hogy a természetben a ragadozók sokszor a BETEGSÉGTŐL belassult állatokat kapják el, amitől ők maguk is megbetegedhetnek.

A macskák is inkább a BETEG egértől, madártól, vagy a mérget evett rágcsáló levadászásától betegszenek meg és pusztulnak el, és nem attól, hogy a gonosz szomszéd "megmérgezte" őket.

Gonosz emberek persze vannak, de erre is gondolni kell, mielőtt az ember késsel megy a szomszédra a macska miatt.

Ne küldj levelet 2015.04.07. 12:06:14

Három macskám volt, mind kinti. Nem lett akkor sem agyon ütve, ha bejött a házba, és telente napokra beköltöztek, pedig volt fűtött vackuk.
Valóban 4-6 év után tűntek el végleg (valszeg ennyit éltek).
Az első lerabolta az összes környékbeli madarat, szinte naponta hozott egy még éppen élő madárkát. Aztán felfedeztük, hogy létezik csilingelő nyakörv, ez figyelmezteti a madarakat.

Akinek bent él a dög a lakásban, az nem takarít, hanem szőrtelenít. Én ezt nem bírnám. A lelkiismeretem tiszta, mindhárom macsek befogadott dög volt, oltattam, etettem, itattam és ivartalaníttattam őket, kaptak elektromosan fűtött "házat", vágtam macskaajtót a garázskapuba, és simogattam őket eleget. Aztán, ha 4 év után megmurdel... hát így járt. Egy darabig hiányzik...

turista a saját országában 2015.04.07. 12:15:22

Ha éppen nem akartuk kiengedni, kikövetelte maqának. Sziámi volt, azzal az éles és hangos hangjával...képtelenség egy macskát megakadályozni abban, amit akar.

Azt nem tudom, hány évig élt még, de 3 éves korában egy reggelen nem láttuk többé viszont. Valószínűleg ellopták.

sanyix 2015.04.07. 12:39:00

én macskáim ufók. Budapest kertes házas részében most ősszel halt meg a 2 alapon kinti de bejárós macskám. Az egyik 16 évesen betegségben, a másik 13 évesen állítólag autó által (viszont már nem látott jól), valami állat száguldozik errefelé valami V8-al, mert minden hétvégén/munkaszüneti napon hallani ahogy bőgeti meg fel alá száguldozik az amúgy kis forgalmú környéken. Nem csak macskát, mókust is ütnek el. Na meg ott vannak a X5-össel fekvőrendőrökön keresztül is száguldozó kitartott picsák, akiknek ha beszólsz jön a "kussoljál szét lesz veretve a fejed" szöveg :)

élhetetlen 2015.04.07. 12:41:31

Nem az állatokkal van baj, hanem az emberekkel.
Azok az emberek, akik képesek a saját hobbijukkal folyamatosan megkeseríteni mások életét, semmivel nem jobbak, mint, akik ezt megunva, elteszik láb alól a kellemetlenség forrását.
Tíz éven keresztül szedtem össze, és hordtam le naponta a macskaszart, a szomszéd házban lakó néni macskája után. Több háznak van összefüggő tetőterasza, a néni etette a macskát, macskavécét már nem tartott, és hajnalonta kiengedte szarni, mintha egy falusi kertben lett volna. A macska rendes állat, soha nem szart a saját küszöbükre, a legtávolabbi pontot kereste meg, ez volt az én területem. Tíz, tizenkét leánder cserépben, reggel kinézek, már megint égnek áll egy csomó gyökér, mert a macska rendes állat, ha beleszart a cserépbe, megpróbálja elásni, ergo kikapar egy csomó gyökeret. Próbálom megbeszélni, az a baj, hogy én nem locsolok eleget, és Cili a száraz talajt keresi. Miért, ha többet locsolnék, akkor a bugyijába szarna a macska? Akkor jött, hogy dobáljam meg, ha odajön. Igen, hajnali négytől majd lesben állok. Aztán vettem kutya-macska távoltartó szprét, csak az percek alatt elpárolog a napon, aztán vettem egérfogót, nem azért, hogy a macskát megfogja, csak hátha megijed, mikor elcsattan. Meg is ijedt, annyira, hogy a másik cserépbe termelt. Ez így ment több, mint tíz évig. Nem csináltam semmit (a szarszedésen kívül), végülis itt sem a macska volt a hibás, hanem a nyanya, őt meg nem mérgezhettem meg, bár tíz év alatt eljátszottam néha a gondolattal. Az is felmerült bennem, hogy bombákat gyártok belőle, és visszacsúzlizom a feladónak, de hát kinek van ehhez gyomra munkába menet előtt. Szóval a szemét, hülye emberek ellen nincs orvosság.

Vili Doli 2015.04.07. 12:42:20

@SzLacika:
Mivel lehet ezeket a dögöket MEGMÉRGEZNI?
Engem is rendkívül zavar, hogy a kertünkben rendszeresen megjelennek a szomszédok macskái.
Valami olyan szer kellene, ami a nyestre, sünre, madarakra nem veszélyes.
Több állatfaj fordul elő a kertünkben, a már említetteken kívül gyík, kuszma, az etetőn 19 madárfajt számoltunk össze. Azoknak itt a helyük.
De a macskák maradjanak a saját kertjükben!

Vili Doli 2015.04.07. 12:45:49

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:

Szerintem meg inkább NE ÉLJEN!
A macska tipikusan az az állatfaj, amire semmi szükség!
Régen arra voltak jó, hogy összefogdosták az egereket a házban - ma már ez a feladat megszűnt.
Szűnjenek meg a macskák is!

Metálvörös 2015.04.07. 12:46:02

Sokat gondolkodtam egy célkövetős öntözőrendszeren (olyasmi mint az Aliensben, csak vizet nyom lőszer helyett), ez a T. macskatartóknak megfelelne? A macskákból kinézek annyi észt, hogy ahol 2x egymás után ilyen fogadja, oda nem megy többet. A gyerekek meg biztos szívesen játszanának vele, ha bekapcsolva hagyom amikor otthon vagyunk :)

dex.ion 2015.04.07. 12:46:52

@Shlomo a halott zsidó terrorista: hát azt nem mondanám, h sokszor, de biztos előfordul ilyen eset is. sztem azért a mérleg nyelve nem erre billen el. egy jó reflexű, egészséges macska képes és hajlamos megfogni az egészséges zsákmányt.

dex.ion 2015.04.07. 12:48:25

@Vili Doli: amennyire én tudom, tuti eredményt csak olyan méregről lehet mondani, amiről az ember maga bizonyosodik meg, h működik. válassz ki egy családtagot, aztán hajrá ;)

Tudományos Iibsizmus 2015.04.07. 12:50:32

@Vili Doli: Előbb próbáld ki magadon! A ciánnal kezdd!

Bobby Newmark 2015.04.07. 12:52:45

@Macska_fogó: Konkrétan egy büdös szó nincs az idézett törvényben balesetről meg segítségnyújtási kötelezettségről. Szándékos cselekményről van szó.

niemand1 2015.04.07. 12:53:51

@élhetetlen:
"Tíz, tizenkét leánder cserépben, reggel kinézek, már megint égnek áll egy csomó gyökér, mert a macska rendes állat, ha beleszart a cserépbe, megpróbálja elásni, ergo kikapar egy csomó gyökeret."

Erre van egy jó módszer - rakjad tele a cserepek tövét kis kaktuszokkal (például kukackaktusz). Garantáltan nem fog többet odaszarni semelyik macska. Mi így szoktattuk le a cserépbe piszkításról.

A kaktusz a macska természetes ellensége ;)

Tudományos Iibsizmus 2015.04.07. 12:55:01

@phaszfej: Ennek a kommentnek az írója pszichopata.

2015.04.07. 12:55:25

@Macska_fogó:
Ezek szerint te nem kijárós ember vagy. :-)

Bobby Newmark 2015.04.07. 12:59:18

@dr. HáziMacska: Aki tonna vasakkal veszi körbe magát a közlekedéshez, az tudod valójában egy, az egyéb forgalomtól elkülönített, direkte többtonnás vasakkal közlekedésre szolgáló közterületen teszi ezt, teljes joggal.

Na most, ha ember vagy, gyalogosan, akkor tudod ezt és figyelsz rá, betartod a szabályokat. Ha meg macska vagy kisgyerek vagy, akkor meg van egy gazdád, aki figyel, hogy betartsd ezeket a szabályokat.

Persze lehet sírni is, mikor már késő bánat, meg rázni az öklöt az ég felé, csak kevésbé célravezető.

niemand1 2015.04.07. 13:01:29

"Ki akarta kerülni a macskát, szörnyethalt az 5-ösön"

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ki_akarta_kerulni_a_macskat_szornyethalt_az_5-oson/2374402/

Szerintem jobban járt volna, ha csak szimplán elüti.
Elvégre, az emberélet többet ér, mint egy macska.
Én nem adnám az életem egy macskáért.

nyelv-ész 2015.04.07. 13:03:10

Azt azért számoljuk bele, hogy faluhelyen a macskát csak úgy tudnánk a kertben tartani, ha körbefalaznánk jó magasan a telket, legalább 3 méter magasan, visszahajló szögesdróttal, mint egy kz-lágert. Ezt ugyebár senki sem fogja megtenni.

Akinek meg az idegen macskák piszkálják a csőrét, az vegyen macskariasztót, de ne gyilkolja a szerencsétlen állatokat. A mi harmadik szomszédunk is kinyírt már néhány macskát, többek között a mienket is. Sajnos annyi esze nincs, hogy ha egyet kinyír, jön kettő másik.

élhetetlen 2015.04.07. 13:03:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nézd, azt meg kell érteni, hogy senki sem örül az egérnek, patkánynak. Ezt a mérgezés ügyet gyerekkoromban úgy oldották meg a szüleim, falun, hogy a macskák által bejárt területen megbeszélték a szomszédokkal, hogy ne mérgezzenek, szóljanak. Aztán, ha valahol baj volt, anya fogott egy macskát, és egy csésze tejet, átment a szomszédba, telepítette a macskát, a macska szagot fogott, és pár nap alatt rendet tett. Haza, haza jött közben, de amíg „dolga„ volt, addig visszajárt. A gazdának meg mindegy volt, hogyan tűnik el a patkány, ez a módszer is megfelelt, a macskáink pedig biztonságban voltak.

Rikus88 2015.04.07. 13:08:31

Azt hiszem a blog írója kifejezetten arra a kérdésre, amit feltett, nagyon kevés igazi választ kapott.

Megdöbbentő milyen primitív itt néhány ember! Megmérgezni? Miért? Mert zavar? Engem zavar a szomszéd gyerek ordítása. Mérgezzem meg? Zavar, hogy a szomszédék erkélyen cigiznek. Mérgezzem meg a szomszédot? Tolerancia emberek! Nagy érdem. Egy érző lényt megölni, mert bennetek nincs szeretet egy másik élet iránt (függetlenül attól, hogy ember vagy állat) nagyon buta viselkedés.

Éveket falun raktam, a szomszédunk állatokat tartottak, onnan aztán a felelőtlenül tartott és szaporodott macskák tömkelege jött át hozzánk a kertbe. Zavart? Nem. A macska, ellentétben a kutyával, elássa az ürülékét. Mérgeztünk meg macskát, mert ott voltak? NEM! Soha. Nem ember, aki ilyet csinál! És az se, akinek a csepp agyában ilyen megfordul.

2015.04.07. 13:09:18

@Bobby Newmark:
Amit írsz, az macskánál nem működik, mert a macska ugyanis nem teljesen háziasított állat, nem lehet úgy nevelni, hogy bizony a gazda engedélye nélkül ne hagyja el a kertet, mint mondjuk egy kutyát. Mindenképpen elő fog fordulni olyan, hogy valaki elüt egy macskát, minél több macska van, ez annál gyakoribb. Inkább az a gusztustalan, hogy ha valaki ezt le meri írni, az érzéketlen tuskó lesz egyes állatvédők, akarom mondani embergyűlölők szemében (írom ezt úgy, hogy egyébként szeretem a macskákat).

nyelv-ész 2015.04.07. 13:10:23

@Vili Doli: Nem szűnt meg ez a "feladat". Ugyanis az egerek még mindig itt élnek ezen a bolygón, és még mindig bejönnek a mezőről télen a házak közé. Sőt, a falon is átrágják magukat, ha a kamrában kiszimatolják a kaját. tehetsz ki mérget, egérfogót, riasztót, az mind csak kidobott pénz.

Egy esetben nem jönnek be: ha a sokak által utált macskaszagot megérzik.

2015.04.07. 13:12:02

@Rikus88:
Végigolvastam a kommenteket, összesen egy kommentelő írt olyat, hogy megmérgezné a macskákat. Ehhez képest a kommentelők fele azon sír, hogy milyen gonoszak az emberek.

nnnnnnnn 2015.04.07. 13:13:35

@niemand1: jujj, te egy pszichopata vagy. egy macska ártatlan, míg egy ember gyarló :)

Ferenc Valenta 2015.04.07. 13:13:54

Az volt mar, hogy:
-Elkapja a parazitakat (kullancs/bolha/tetu/ruh/fereg/mittomen), betegsegeket, hazaviszi oket, es egy reszuket a gazdinak, vagy a gyerekeknek atadja
-Beleszarik a homokozoba, a gyerekek meg macskaszarral jatszanak utana
-Megoli az osszes, kornyeken feszkelo madarat es egyeb kisallatot
-Egyeb kart okoz
-Kulonosen tavasszal igen komoly cicaharcok szoktak lenni, van amelyiket ket darabbol kell osszerakni utana, jelentos az orvosi koltseg. (Mutetek!)

Osszegezve: sem a macskanak, sem a gazdinak, sem a tobbi embernek nem jo a kiengedett macska.

élhetetlen 2015.04.07. 13:16:36

@niemand1: Lehet, de már nincs probléma, így nem próbálom ki, de az is lehet, hogy gazolásnál nekem okozott volna gondot a sok szúrós. Az tíz, tizenkét cserép csak a leánder volt, azon kívül 50-60 cserép egyéb, azaz sok. Arról nem is beszélve, hogy ez a dög odatojt a kövirózsa tálam közepére is, pedig az sem egy sima felület. Remélem, nem lesz több ilyen futamom. A mostani szomszédnak is van két macskája, de ő nem meri kiengedni őket, szerencsére.

nyelv-ész 2015.04.07. 13:17:36

@Ferenc Valenta: Amig egy macska jól van tartva, madarat csak nagyon ritkán öl, vagy sosem. Ahhoz teli gyomorral lusta, hogy madár után kajtasson, a vadászösztönét meg kényelmesen kiélheti a kerti bogarakon.

sanyix 2015.04.07. 13:20:26

@Vili Doli: van egy olyan állatfaj aminek még kevesebb értelme van hogy éljen, pl te. Te még az egereket, és patkányokat sem fogod meg, aranyos sem vagy... Nincs értelme tovább élned.

nnnnnnnn 2015.04.07. 13:21:33

@Ferenc Valenta: macskát tartani eleve hülyeség, ez alap.

igazi hős 2015.04.07. 13:24:18

Kutya, macska nem lakásba való. Sok szerencsétlen állat hiába él kétszer annyi ideig, ha ezt gyakorlatilag börtönben töltik. De inkább a gazdáik a szerencsétlenek, akik panelmagányukat akarják csökkenteni, hogy egy másik élőlény magukhoz börtönöznek.
A posztoló szeretne 150 évet élni egy 2x3 m-es cellában jó kaják és teljes ellátás mellett _egyedül_?
Ha kérdezik azt mondom, hogy én BP határán belül is falun lakom, mert itt a kutyák és macskák többsége nem a lakásban van. Többnyire nekünk is van macskánk (most épp nincs, mert "elfogytak", ahogy a posztban is szerepel), majd lesz megint a kerti faházban, mert ott a helye.

sanyix 2015.04.07. 13:31:09

@Ferenc Valenta:

-te is elkapod a parazitákat pl kullancs, féreg. Tetves rühes egészséges macskáról még nem hallottam. Bolhásról igen, amit megold egy pár száz forintos bolhanyakörv.
- az a gyerek aki macskaszarral játszik annak már úgy is mindegy... mellesleg a kutya is oda szarik ha oda van szoktatva.
-baromság, tel van madárral a kert, mikor még a szomszéd macskák is erre járnak nem csak a sajátok. Mókusra pl már rá se néz a macsek, az már túl nagy neki. Madarakból is csak a gyengéket tudja elkapni nagy ritkán.
-mondj egy ilyen egyéb kárt
-látszik hogy nem volt macskád... cicaharc néha hangos és brutálisnak tűnik, de néhány karcoláson és megtépett fülön kívül nem igazán szokott más sérülés keletkezni.

ami senkinek sem jó az a leszart kutya, ami órákig ugatja ugyan azt ugyan ott, nap mint nap, vagy egyéb módokon örjöng, esetleg harap is.
A németjuhász különösen elmebeteg fajta, ha azzal nem foglalkoznak eleget veszélyessé válik, és még egy alapvetően állatbarátot is úgy fel tud idegesíteni az örjöngésével hogy legszívesebben puszta kézzel tépné ki a légcsövét, és taposná ki a belét.

niemand1 2015.04.07. 13:32:17

@Ferenc Valenta:
"Az volt mar, hogy:
-Elkapja a parazitakat (kullancs/bolha/tetu/ruh/fereg/mittomen)"

Mi semmilyen módszert nem találtunk arra, hogy a kiengedett macska ne szedjen össze parazitákat. Próbálkoztunk mindennel: bolhanyakörv, bolhaírtó csepp, különböző bolhaírtó szerek, de hatástalan. Gyakorlatilag semmi sem vált be, ha bejön a macska, akkor behozza a bolhákat. Amik viszont imádják a fincsi embervért. Az egyetlen megoldás, hogy nyakon csípem a bolhát miután megcsípett vagy épp vért szívni készül, és kinyírom, így kordában tartható a beltéri populáció.

Ugye ez akkor probléma, ha a macska kint is van meg bent is. Kint összeszedi a bolhát, bent meg lerázza magáról. Ami aztán boldogan szívja a véred.

Időnként kullancsot is kell belőle szedni.

@nyelv-ész:
"Amig egy macska jól van tartva, madarat csak nagyon ritkán öl, vagy sosem."

Tévedés. Javaslom tanulmányozásra az alábbi NatGeo kutatást:

theoatmeal.com/comics/cats_actually_kill

A macskák harmada - bármilyen jól is van tartva - hobbiból, kedvtelésből öl, átlag hetente kétszer. Mivel az áldozatok harmadát megeszi, felét meg ott hagyja, így nem látod.

Ezt úgy derítették ki, hogy kamerát szereltek a macskákra, és úgy figyelték meg, hogy mit csinálnak.

nnnnnnnn 2015.04.07. 13:32:55

@igazi hős: ezér tiltanám be. emlősállatot nem panellakásba talált ki a természet. sokan ezt nem fogják fel, mert ők a nagy "állatbarátok".

sanyix 2015.04.07. 13:39:06

@$$$=$$$: ez egy olyantól aki szeret patkányok között élni, és rájuk is szavazni nem meglepő :)

niemand1 2015.04.07. 13:42:19

@sanyix:
"- az a gyerek aki macskaszarral játszik annak már úgy is mindegy"

Toxoplazmózisról hallottál már?

hillman. 2015.04.07. 13:44:04

@$$$=$$$:"macskát tartani eleve hülyeség, ez alap."
pöstön nyilván, de itt a szomszédban van diszno, nyul, csirke, galamb emiatt egér és patkány is. a macskám heti 3-4 rágcsálot rak a lábtörlöre. valamit valamiért. vagy mérgezek mindent és bajlodom a csapdák takaritásával vagy macskát tartok.

nyelv-ész: fasság. ha választhat a konzerv vagy egy madárka között akkor a madárkát választja. a bogarakra legyekre szarik magasrol(szerintem az csak a szobacicákat izgatja), mikor a szomszéd galambja a kerti tora jár inni.
a békák sem izgatják ellenben az aranyhal. az különösen. évi 1-2 halat kiszed a tobol.
összeségében nyáron fele kaja fogy, mert hiszünk(én és a cicám) a természetes táplálékkiegészitökben és a természetes szelekcioban.

a házimacska, a vidra és az ember vadászik kedvtelésböl; és sok esetben meg sem eszik a zsákmányt.

nnnnnnnn 2015.04.07. 13:47:20

@hillman.: vidéken lehet, faluhelyen, az oké. városban lakásban szvsz állatkínzás.

Kekeckokec 2015.04.07. 14:04:34

@Metálvörös:
Ezzel a gondolattal én is eljátszottam, de nem macskák ellen hanem a kertembe szemetet bedobáló gyökerek ellen.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 14:55:19

@nyelv-ész:

"Sajnos annyi esze nincs, hogy ha egyet kinyír, jön kettő másik."

Ez tényleg így van. Ha a macskák észreveszik, hogy egy udvar nincs körbejelölve, egyből odamennek és jelölik.

Nekem 3 hétig be volt zárva a kandúr, mert kimaradt csajozni és beteg lett. Azonnal megjelentek az idegen macskák, nézni, hogy birtokba vehetik-e a területet, meg hogy kapnak-e enni :)

Laciii 2015.04.07. 15:10:22

A kertet valami össze fogja sz*rni mindenképpen.
Kutyáét legkönnyebb összetakarítani, utána jön a macskáé.
Ha nincs macska jönnek a patkányok meg a madarak és azok fognak odasz*rni.

ArnWald 2015.04.07. 15:20:09

@Mészáros Laci: na akkor ezt neked rohadtul meg kellene nézni még mielőtt hasonló baromságokat írsz (itt éppen a toxoplasmosis-ról)... www.youtube.com/watch?v=DGtpTEskboI

Laciii 2015.04.07. 15:20:46

@sanyix:
Ha nem cicaharc van, hanem két megtermett kandúr megy egymásnak ott biza komoly sérülések vannak. Általában időben belátja a gyengébb, hogy nem nyert, de néha késő és annyi.

Ismerek olyat akinek műteni kellett a kezét, mert megpróbált szétszedni két "cicát".

FionaG 2015.04.07. 15:22:51

@Mészáros Laci: A toxoplaztmózist terhes nőknél szűrik és kezelik, így a magzat nem károsodik. Érdekes módon nem is minden macskatartó fertőződik meg vele.

FionaG 2015.04.07. 15:28:03

Egyszer bejött a házunkba egy egér, onnan vettem észre, hogy éjjel a szobában hallottam szöszölni. Másnap bevittem a jó egerésző macskánkat, két perc alatt elkapta.
Szóval aki azt mondja, hogy nem kell macska, mert nincs egér, az nem gondolja végig, hogy miért is nincs egér.

ArnWald 2015.04.07. 15:29:40

Eddig sikerült a hozzászólások mintegy felét elolvasnom, de az már most kiderült hogy a tolerancia az igencsak tendál a 0 felé, mindkét táborból. (Mondom ezt két panel-macska (azaz bentlakók) tulajdonosaként, csak hogy ne kelljen találgatni...)
Van aki a gyerekeit félti a kertben a macskasz@rtól (mondjuk azt nem értem, hogy akkor miért kertesházban lakik, minek neki a természet, hiszen annak majd minden komponense FERTŐZ, úristen, és gondolom naponta ledomestoszozza a teljesen lebetonozott kertet, hogy az esetlegesen odapottyant madársz@rt még csak ne is lássák a hiperhigiéniában nevelt kölykei...). Szóval: a mérgezésen kívül (amit egyébként csak kifejezetten rohadék pszihopaták tesznek meg) azért van jópár módszer, amivel egy macskát távol lehet tartani, horribile dictu egy saját macskával, esetleg. De ezen túl a tetthelyen szétszórt narancshéjtól a kereskedelemben kapható macskariasztókig széles a paletta. Innen csak akarat kérdése a dolog.
Mások a madarakat féltik. Erre a kijáró macskák tartójának nagyon egyszerű és frappáns válasza lehetne (ha alkalmaznák, ezt eddig egy kommentben sem olvastam): a macsek nyarörvén egy halk kis csengő. Ilyet is direkte lehet kapni, és amelyik madarat így elkapja a macsek, az tényleg természetes szelekció.

Bobby Newmark 2015.04.07. 15:40:12

@ArnWald: A saját macska csak akkor jó megoldás, ha elég termetes és mellette még jó mestertől is tanulta a macska-tzu-t, mert ha kis girnyó és a saját kertjében elverik az arra járó kandúrok, akkor sok mindent nem tart távol...

Bátyám befogadott egy ilyen nyomit, múltkor láttam is egy ilyen akciót. Macska benn, hirtelen felpattan, odarohan a teraszajtóhoz. Kint másik macska. Kiengedtük hogy meccseljék le, azzal a lendülettel elrohant a picsába, aztán messziről nézte, mit csinál a másik, idegen macska. Fura, hogy egyébként ki _akart_ menni, de aztán elszaladt mégis, és nem vissza a házba...
Hülyék ezek mind... :P :D

ArnWald 2015.04.07. 15:45:22

@niemand1: Látom, te nem (hallottál a toxoplasmosisról, hiába sugallja ezt a kérdésed...) akkor neked is egy kis oktatóanyag, utána okoskodj: www.youtube.com/watch?v=DGtpTEskboI

sanyix 2015.04.07. 15:46:40

@niemand1: igen hallottam. Csak az a gyerek aki képes szarral játszani, az már annyira hülye, hogy neki már csak puki a hurrikánban...

Egyébként annyi hülyeség terjed a toxoplazmózisról... elkerülni viszont kb lehetetlen, ha van macska a közelben, ha nincs...
www.youtube.com/watch?v=DGtpTEskboI

sanyix 2015.04.07. 15:51:10

@Bobby Newmark: nekem egy nőstény ivartalanított macskám volt, átlagos termetű. Nem csak a szomszéd nőstényeket (sőt még az albérlőnkét is), de általában a kandúrokat is megkergette, sőt, még a nagy testű kutyánkat is :)

A lánya (még ivartalanítás előttről) viszont pont az ellentéte volt, az nagyon beszari volt.

Mészáros Laci 2015.04.07. 15:56:23

@FionaG:

ezt rohattul megnéztem, és kevesebb baromságot fogok írni, köszönöm. az emberorvosok más szempontból nézik a toxoplazmózist (és például az encisztálódott parazita által kiválasztott anyagok élettani, idegrendszeri hatásait tanulmányozzák -- miért van az, hogy a toxoplazma köztigazda egér NEM FÉL a macskától)

Mészáros Laci 2015.04.07. 15:57:11

@ArnWald:

@FionaG:

Bocsánat, az előzőt ArnWald-nak szántam.

kairouan 2015.04.07. 16:03:54

@ArnWald: A csengőig teljesen egyetértettem veled. Szerintem az is állatkínzás.
Egyrészt nem tudom mit szólnál, ha folyton egy csengő csilingelne a nyakadban.
Másrészt egy kijárós macska nem csak ragadozó, hanem préda is, egy csengővel a nyakában nem igazán tud halkan meglépni, ráadásul még egy kerítésen is fennakadhat. :(

ArnWald 2015.04.07. 16:11:35

@Mészáros Laci: ha megnézed, akkor elmesélhetnéd, hogy miért is pont a macskákkal (illetve az azok - mint köztigazda - által "szállított" toxoplazmosissal) van problémád?
Pl. az egérsz@r mint olyan nem érdekes? Vagy mosatlan gyümölcs? Persze tudom, mindig mindenki - leginkább a gyerekek - megmos minden gyümölcsöt/zöldséget, pláne ha azt frissen szedte a fáról/földről/bokorról.
De akkor egyébként kiragadnám a lényeget:
"a toxoplazmás macska az egész kib@szott életében (10-15 év) mindösszesen 2 hétig fertőz." (sic) Szóval: mivel is nagyobb a sansza, hogy pont attól a szerencsétlen macsektól kapja el bárki is a betegséget? Már ha persze nem direkte a friss sz@rral gyurmázik a delikvens.

Bobby Newmark 2015.04.07. 16:13:01

@kairouan: Itt van a szomszédban egy sziámi keverék (hosszú szőrű, de a fényezés sziámi) csengővel a nyakában, szoktunk röhögni szerencsétlenen ahogy cserkészi be a madarat, és nem érti, hogy mi a baj, miért bukott már le megint. Gondolom neki a világ ilyen csilingelős, nem tudja, milyen az, ha nincs a nyakában csengő.
Úgyhogy valószínűleg nem is szenved tőle túlságosan.

Mészáros Laci 2015.04.07. 16:13:48

@ArnWald:

mondom: megnéztem, kevesebb baromságot fogok írni, köszönöm.

ArnWald 2015.04.07. 16:13:54

@kairouan: szerintem is. Viszont macskabarát mellett madárbarát is vagyok, és ha döntenem kell, a kertemben tanyázó madarak érdekében ennyi kényelmetlenséget bevállaltatnék a macskámmal (azon túl, hogy ha egyszer végre odajutok, a kertes házban is inkább a nem kijáros macsekok gazdáinak sorát gyarapítanám: így mindenki jobban jár.)

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 16:34:59

@ArnWald:

"a macsek nyarörvén egy halk kis csengő"

Kijárós macskára nem szabad nyakörvet tenni, mert fennakadhat vele kerítésen, bozótban, ott fog elpusztulni, és sose fogod megtalálni.

niemand1 2015.04.07. 16:38:51

@sanyix:
"@niemand1: igen hallottam. Csak az a gyerek aki képes szarral játszani, az már annyira hülye, hogy neki már csak puki a hurrikánban..."

Szerintem valamit félreérthettél. A gyerek nyilván nem DIREKT játszik a macskaszarral, hanem csak szimplán HOMOKOZIK, amely - esetleg - macskaszarral szennyezett (mivel a macskák szeretnek homokba szarni). Így - effektíve - "macskaszarral játszik", amikor csak szimplán "homokozik". Gyerekek néha esznek homokot, földet. Lehet, hogy van benne egy kis macskaszar is, meg esetleg lehet tőle toxoplazmózist is kapni, ami esetleg neurológiai elváltozásokat is okozhat.

Ha nem hiszed, akkor olvass egy kis tudományos munkát is a témában, ne csak jútyúb videókat nézzél:

ijpa.tums.ac.ir/index.php/ijpa/article/view/379

Persze ha nem zavar, hogy a homokozóban található homokban esetleg állati ürülék is van, akkor nyugodtan szarasd a homokozóba a macskádat, utána meg küldjed oda a gyerekedet homokozni. Egészségedre.

Bobby Newmark 2015.04.07. 16:39:45

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Ennyire azért nem bénák azok a macskák. Ez most megint a ló túloldala, csak szólnék, ha esetleg nem tűnne fel...

Olyan tömegével nem látok fákon, kerítéseken oszladozó macskatetemeket...

niemand1 2015.04.07. 16:42:32

@ArnWald:
Zsenikém, itt egy kis _tudományos_ anyag a toxoplazmózisról, tudod, hogy okosodjál:

ijpa.tums.ac.ir/index.php/ijpa/article/view/379

("Full Text" utáni PDF-re kattintva tudod letölteni, elolvasni)

niemand1 2015.04.07. 16:48:32

@ArnWald:
Egyébként - ellentétben azzal, amit az általad linkelt videó állít - nem mindenki fertőzött toxoplazmózissal.

niemand1 2015.04.07. 16:49:33

@ArnWald:
Egyébként - azzal ellentétben, amit az általad linkelt videó állít - nem mindenki fertőzött toxoplazmózissal.

niemand1 2015.04.07. 16:52:41

@sanyix:
A videó leírásában, amit linkeltél, szerepel az alábbi mondat:

"A gyerekek védelme érdekében érdemes a kültéri homokozókat használaton kívül letakarni, hogy kóbor macskák ne ürítsenek oda. Hiszen melyikünk nem evett kisgyerekként „homoktortát”?"

...na vajon miért?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.04.07. 16:56:31

@Mészáros Laci:

Nálunk, az utcában rengeteg az énekesmadár és a kijárós macska is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.04.07. 16:58:53

@phaszfej:

"21 évig éltem budapesten, de normális emberrel nem találkoztam. Eggyel sem. Komolyan mondom, ott mindenki beteg."

Az emberek általában hozzájuk hasonlóakkal ismerkednek, érdekes.:) Én budapesti vagyok, szeretek itt élni - vidéken sem lenne problémám -, és egy csomó jó fej ismerősöm, haverom van.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.04.07. 17:05:57

@Mészáros Laci:

"A macska nem ésszel és szelektíven pusztít - a hol vadászó macska van (mint írtam, az összes macskáknak ez kisebbsége), ott nem >>ritkítja<< az énekesmadarakat, hanem kiirtja mindet."

Anyóséknál volt olyan macska, amelyik néha fogott egy-egy feketerigót - nem, nem hízott el, teljesen kinti macska volt -, de ugyanolyan maradt mellette a madárállomány azután is, hogy megmérgezték.

Laciii 2015.04.07. 17:05:57

Na még egyszer.

A kertet valami mindenképpen telesz*rja. Ha nincs se kutya se macska akkor a patkány meg a madarak.

Mondjuk olyan kicsi gyereket amelyik még nem tudja, hogy nem eszünk sz*rt nem hagynám felügyelet nélkül amúgy se.

niemand1 2015.04.07. 17:13:52

@ArnWald: @sanyix: @Mj:

Szóval "milyen érdekes", hogy az általatok ellenérvként linkelt videó pontosan ugyanazt mondja, mint mi - hogy a macskák szeretnek homokozóba szarni, ez toxoplazmózis veszélynek teszi ki a benne játszó gyerekeket, és ezt elkerülendő, használaton kívül érdemes a homokozót letakarni, hogy a macskák ne tudják teleszarni.

Idézem ismét a linkelt videó leírásából:

"A gyerekek védelme érdekében érdemes a kültéri homokozókat használaton kívül letakarni, hogy kóbor macskák ne ürítsenek oda. Hiszen melyikünk nem evett kisgyerekként „homoktortát”?"

Oda van írva még ez is:

"Nem hangzik el, de a bélfalban szaporodó toxoplasma okozhat tünetet, mégpedig enyhe hasmenést."

kairouan 2015.04.07. 17:16:34

@ArnWald: Hogy lehet kertes házban nem kiengedni a macskát? Mindig zárva tartod a teraszajtót?

Nekem kijárós macskáim vannak, de inkább egerekre és rovarokra vadásznak.

kairouan 2015.04.07. 17:23:22

@niemand1: Próbáld ki a foresto nyakörvet, tele van kullanccsal a környékünk, de a macskáinkban egy sincs, mióta rajtuk van (se egyéb parazita)!
Egy évig hatásos!

niemand1 2015.04.07. 17:24:00

@ArnWald: @sanyix: @Mj:

Továbbmegyek: ha megnézitek a videó alatt található kommenteket, akkor a videó feltöltője az alábbiakat írja az egyik kommentben:

"Szándékosan fertőzni magunkat nem ugyanaz, mint teszem azt vakcinázni. Nincsen semmilyen garancia a tünetmentességre, sőt továbbmegyek: arra sem, hogy SÚLYOS egészségügyi hátrány nélkül ússzuk meg a történetet - ritka, de előfordulhat nagyobb gebasz is. Arról nem is beszélve, hogy a toxoplasma fertőzöttség permanens viselkedésbeli változást is okozhat. (Egérben tudjuk, hogy így van, emberben pedig feltételezik.)"

Tehát azt állítja:
- nincsen semmilyen garancia a tünetmentességre
- nincsen semmilyen garancia arra, hogy SÚLYOS egészségügyi hátrány nélkül megússzuk
- ritkán, de előfordulhat nagyobb gebasz is
- a toxoplasma fertőzöttség permanens viselkedésbeli változást is okozhat

Még egyszer hangsúlyozom, ezeket a VIDEÓ FELTÖLTŐJE saját maga írja a kommentben. Ezeket éééérdekes módon nem említette a videóban.

Egy másik kommentjében pedig az alábbi tudományos munkát linkeli, amely a toxoplazmózis okozta permanens viselkedésváltozás korrelációját vizsgálja:

jeb.biologists.org/content/216/1/127.full?

Szóval "ennyit" a toxoplazmózisról, meg erről a "zseniális" videóról. Persze akit mindez nem zavar, az nyugodtan szopogasson macskaszart. Biztos jót tesz.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.04.07. 17:38:35

@niemand1:

Írtam én bármit is a macska és a homokozó kapcsolatáról?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.04.07. 17:40:56

@niemand1:

Ki akar macskaszart szopogatni? Én nem is a homokozós példára linkeltem a videót, de ne zavarjon.

ArnWald 2015.04.07. 17:54:58

@niemand1: Akkor tőled is megkérdezem:
ha megnézted, akkor elmesélhetnéd, hogy miért is pont a macskákkal (illetve az azok - mint köztigazda - által "szállított" toxoplazmosissal) van problémád?
Pl. az egérsz@r mint olyan nem érdekes? Vagy mosatlan gyümölcs? Persze tudom, mindig mindenki - leginkább a gyerekek - megmos minden gyümölcsöt/zöldséget, pláne ha azt frissen szedte a fáról/földről/bokorról.
De akkor egyébként kiragadnám a lényeget:
"a toxoplazmás macska az egész kib@szott életében (10-15 év) mindösszesen 2 hétig fertőz." (sic) Szóval: mivel is nagyobb a sansza, hogy pont attól a szerencsétlen macsektól kapja el bárki is a betegséget? Már ha persze nem direkte a friss sz@rral gyurmázik a delikvens.

ArnWald 2015.04.07. 17:59:53

@kairouan: még nem tudom :) (Sajnos). Itthon erkély van, a szúnyogháló jó megoldás, bár macskaajtó van rajta, ott kijárhat, ha akar.
Viszont máshol (rokon) már láttam, hogy kis odafigyeléssel megoldható a "zsilipelés". És kis szoktatás után a macs nem feltétlenül akar kijáró lenni, bár biztos van ilyen is, azt viszont gondolom muszáj lesz engedni.

ArnWald 2015.04.07. 18:06:30

@niemand1: bár akár kiegészíthetem azzal is, hogy a sokak által (az itteni hozzáállásod alapján ebbe a körbe tartozhatsz, bár ez részemről csúnya-csúnya előítélet) "repülő patkány"-nak becézett galambok ürüléke (hiszen az is jujdenagyon fertőz ám!) nem zavar? Az elől nem takarnád le a homokozódat? vagy esetleg nincs benne galambsz@r, mert az általad károsnak ítélt macskák esetleg elzavarják a környékedről is őket?

niemand1 2015.04.07. 18:09:18

@Mj: @ArnWald:
A videó elmondja, hogy a mosatlan zöldség nagyobb toxoplazmózis veszélyt jelent a terhes nőre.

Na és vajon hogy kerül a kórokozó a mosatlan zöldségre? Hát például úgy, hogy a szomszéd macskája odaszarik az ágyásba. Ezt nem említik a videóban, a Toxoplasma gondii ugyanis NEM a zöldségen nő. Hanem valamilyen élőlény szarjából kerül a földbe, és így a zöldségre. Például a szomszéd macska szarjából. Esetleg egy egér szarjából.

"a toxoplazmás macska az egész kib@szott életében (10-15 év) mindösszesen 2 hétig fertőz."

Ha emiatt történetesen PONT elvetél a feleséged és PONT meghal a gyereked, mert a szomszéd macskája PONT abban a két hétben üríti a fertőzést és szarja le a répaágyásodat, és a feleséged nem mossa meg a répát, és emiatt elvetél vagy vízfejű gyereked születik, akkor az elég kellemetlen. Nem?

Tisztázzuk: fán, bokron NEM él a Toxoplasma gondii, ugyanis kizárólag melegvérű állatok parazitája, elsősörban macskaféléké. Zöldségre, gyümölcsre kizárólag a szennyezett földdel kerülhet, még egyszer mondom, például úgy, hogy egy kóbór macska, aki PONT fertőz, odaszarik az ágyásba.

Nem muszáj, hogy PONT attól a macsektól kapja el, elkaphatja bármelyik másik macsektól is, aki éppen akkortájt odaszart. Ezt nem említik ebben a zseniális videóban.

Értsd már meg, hogy a toxoplazmózis fő forrása a macskák ürüléke. Ez által kerül a földbe, és a szennyezett földdel a zöldségre. Fán, bokron NINCS toxoplazmózis, mindaddig, amíg a gyümölcs nem érintkezik földdel, illetve ürülékkel. Mindezeket elfelejtik megemlíteni a videóban.

niemand1 2015.04.07. 18:12:01

@ArnWald:
"@niemand1: bár akár kiegészíthetem azzal is"

Kiegészíthetnéd, de minek? Semmilyen fajta ürülék nem tesz jót egy terhes nőnek, sem a macskaszar, sem a galambszar...

A két állat között a különbség, hogy a galamb nem szarik előszeretettel homokba, míg a macska igen.

niemand1 2015.04.07. 18:22:46

@ArnWald:
"a toxoplazmás macska az egész kib@szott életében (10-15 év) mindösszesen 2 hétig fertőz."

Egyébként azt tudtad, hogy ezek az oociszták amik a toxoplazmás macska ürülékéből a földbe kerülnek, több hónapig is fertőzőképesek maradnak?

Szóval ha pár hónapja odaszart egy toxoplazmás macska az ágyásodba, és nem mostad meg a zöldséget, akkor megfertőződhetsz. Hiába csak 2 hétig ürítette, az ürülékével szennyezett föld még hónapok múlva is fertőz. A fertőzés az állati ürüléktől származik, nem pedig a zöldségtől.

ArnWald 2015.04.07. 18:26:22

@niemand1: Nem hát. A galamb ellenben előszeretettel sz@rik a járdádra, a házad elé, a virágaidra, és igen, a földre hullott gyümölcseidre, amitől ugyanúgy fertőződsz, ha nem mosod meg, márpedig megmosod, gondolom, hiszen mint írtad "Semmilyen fajta ürülék nem tesz jót egy terhes nőnek, sem a macskaszar, sem a galambszar...". És innentől, hogy megmosod, hol is zavar, hogy bármi (azaz BÁRMI, értsd macska, galamb egér, sün, vagy a hétfejű sárkány) odatojik a kerted akármelyik részére? Téged PONT csak és kizárólag a homokozódba sz@ró macska zavar, az igen kis eséllyel toxoplazmózist hordozó ürülékével? Basszus, aki kertesházban él, az tudhatná, hogy - bárhogy is szeretné - a természetet NEM tudja kívül tartani a kerítésén, legyen az egy, a gyedrek kedven csibéjét elkapó héja vagy a szomszéd kijáró macskája, aki igen, ugyanúgy az ember által teremtett környezet része, mint a kertedben lévő kutya - bár ha jól sejtem az sincs, hiszen a., akkor nem posztolgatnál ilyeneket, hiszen a macs meg sem jelenne a homokozódban; b., akkor a kutya sz@rná tele a homokozódat és a füvedet. Jól sejtem, hogy semmiféle állatot nem tűrsz meg magad körül, hiszen az mind potenciális halálhordozó veszélyforrás?

(A macskatoxoplazmához még annyit:köszi a linkeket, attól, hogy valami angol nyelvű, még nem biztos, hogy meggyőző - ráadásul én bevállalom, hogy középfokú vizsgával sem merném azt állítani, hogy teljes mértékben megértem a cikket a szakszavakkal együtt - ez nálad nyilván nem akadály. Bár ha szóról szóra érteném, akkor sem citálnék ide egy cikket a "Iranian Journal of Parasitology"-ból... :) Maradjunk annyiban, hogy ahol ez a betegség a legveszélyesebb ( -> várandós nők), na ők nem fognak egyrészt sz@rral gyurmázni, másrészt mosatlan gyümölcsöt enni.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.04.07. 18:42:48

@niemand1:

Ezt már megint minek írod nekem? Ha tudni szeretnéd, van macskám, nemsokára családot is alapítunk, és ahogy eddig is, ezután is kezet fogok mosni szappannal, úgyhogy nem rettegek a toxoplasma miatti vetéléstől, amíg betartom a higiénia alapvető szabályait.

niemand1 2015.04.07. 18:44:39

"Nem hát. A galamb ellenben előszeretettel sz@rik a járdádra, a házad elé, a virágaidra, és igen, a földre hullott gyümölcseidre, amitől ugyanúgy fertőződsz, ha nem mosod meg"

A toxoplazmozis végső gazdája a macska. A többi állat csak köztes hordozó, és a szöveteikben (agyban, májban, izomszövetben) vannak fertőző ciszták, amelyek elfogyasztásával fertőződik meg a macska. Ezeket hívják cisztának. A macskák beleiben azonban nem ciszták, hanem ú.n. oociszták képződnek, amit a macskák a kakájukkal ürítenek. Emiatt elsősorban a macskák felelősek a fertőzés terjeszéséért.

Erről itt egy ábra:
en.wikipedia.org/wiki/File:Toxoplasmosis_life_cycle_en.svg

És itt egy másik ábra:
https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Fájl:Toxoplasmosis_LifeCycle.jpg

Amint láthatod, a macskákban és más élőlényekben másként fejlődik a kórokozó. A galamboknak, egereknek nem a kakájában van a fertőzés, mivel a macska nem növényevő, tehát nem eszik földdel szennyezett magvakat, mint az egér vagy a galamb. Hanem egeret meg galambot eszik, ezért a kórokozó ezekben az állatokban a szövetekben hoz létre fertőző cisztákat. Ami akkor fertőzi meg a macskát, ha az elfogyasztja az egeret, illetve galambot. Egyik növényevő, másik ragadozó, tehát a kórokozó másként fejlődik a kétfajta élőlényben. A fertőző oociszták ürítéséért elsősorban a macskák felelősek.

(Erről egyébként szó van a videóban is, amit linkeltél.)

"köszi a linkeket, attól, hogy valami angol nyelvű, még nem biztos, hogy meggyőző"

Mivel nem fordították le magyarra, így csak angolul elérhető. Ha az iráni cikk nem tetszik, nézd meg a másikat, az egy prágai egyetemen készült, és hasonlókat írnak ők is, mint az irániak. (Mondjuk az iráni kutatók nem tudom, miért lennének kevesebbek, mint más kutatók.)

A második (prágai) linket egyébként nem én hoztam, hanem az általad linkelt videó szerzője, és az is angolul van.

niemand1 2015.04.07. 18:48:04

@Mj:
"Ha tudni szeretnéd, van macskám, nemsokára családot is alapítunk"

Állapotos nőket tudtommal szokták vizsgálni szerológiailag, hogy fertőzött-e már toxoplazmózissal.

Ha ugyanis már fertőzött, akkor a további fertőzés nem jelent rá semmilyen további veszélyt. (Ezt elmondják a videóban is, amit linkeltetek.)

ArnWald 2015.04.07. 18:48:27

@niemand1: Ok, elfogytak az érveim. Neked van igazad. Azt még azért mondd el, van-e BÁRMILYEN állat a környezetedben? (Az én tippem: "nincs, és soha nem is volt.")

Részemről ennyi.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.04.07. 18:51:13

@niemand1:

Tudom. Ettől még vannak, akik rettegnek attól, hogy elvetél a kismama, ha ilyen meg olyan mosatlan, bacis, egyebes dolgokkal találkozik. Aminek nagyon egyszerűen az a megoldása, hogy használ vizet és szappant.

niemand1 2015.04.07. 19:45:40

@ArnWald:
"Ok, elfogytak az érveim. Neked van igazad. Azt még azért mondd el, van-e BÁRMILYEN állat a környezetedben?"

Van macskánk :)

@Mj:
"Tudom. Ettől még vannak, akik rettegnek attól, hogy elvetél a kismama, ha ilyen meg olyan mosatlan, bacis, egyebes dolgokkal találkozik. Aminek nagyon egyszerűen az a megoldása, hogy használ vizet és szappant."

Pontosan. Itt van még pár megelőzési tipp:

macska.mancsok.hu/betegsegek/toxoplazmozis.htm#megelozes

sanyix 2015.04.07. 19:58:44

@niemand1:

És a megfázásnál sincs garancia rá hogy nem lesz tőle komoly bajod, és arra sincs garancia hogy nem talál fejbe egy meteorit, miközbe sétálsz az utcán.

Hát nem érted te szerencsétlen? Nem lehet elkerülni a toxoplazmát, vergődhetsz akár hogy, úgy is szinte mindenki megkapja, így vagy úgy.
A gyerek meg már az anyjától elkapta a toxoplazmózist, születése előtt...

niemand1 2015.04.07. 20:09:46

@sanyix:
Igen nagy tévedésben élsz, barátom. Az embereknek mindössze kis része fertőzőtt toxoplazmózissal:

"Az amerikai CDC 1988 és 1994 között készített felmérése szerint az USA lakosságának 22,5% szeropozitív, a szülőképes korú (15-44 éves) nők 15%-a."

Forrás:
hu.wikipedia.org/wiki/Toxoplazm%C3%B3zis

Hivatkozott cikk:
↑ McQuillan G, Kruszon-Moran D, Kottiri B, Curtin L, Lucas J, Kington R (2004.). „Racial and ethnic differences in the seroprevalence of 6 infectious diseases in the United States: data from NHANES III, 1988-1994”. Am J Public Health 94 (11), 1952-8. o. PMID 15514236.

Itt tudod letölteni:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15514236?dopt=Abstract

Javaslom, legközelebb alaposabban nézzél utána a témának, mielőtt hozzászólsz.

niemand1 2015.04.07. 20:14:54

@ArnWald:
"köszi a linkeket, attól, hogy valami angol nyelvű, még nem biztos, hogy meggyőző"

Most láttam, a magyar nyelvű Wikipédián is van róla információ:

hu.wikipedia.org/wiki/Toxoplazm%C3%B3zis

Hivatkoznak a korábban említett cseh kutatók tanulmányaira is, ha érdekel, itt olvashatsz róla magyarul (lásd az "Emberi fertőzések" részt).

niemand1 2015.04.07. 20:19:35

@sanyix:
"A gyerek meg már az anyjától elkapta a toxoplazmózist, születése előtt... "

Ehhez még annyit, hogy ez akár halálos is lehet a magzatra nézve, és jellemzően vetéléshez vagy magzati károsodáshoz vezet:

"Így például tragikus következményekkel jár a magzat számára, ha egy korábban nem fertőződött nő éppen terhessége korai szakaszában esik át élete első fertőzésén. Az első fertőzés kiváltotta különösen heves immunválasz ugyanis a magzatot is károsítja."

(forrás: Wikipédia)

kairouan 2015.04.07. 20:26:49

@Mj: Igazad van.
Huszon x éve van macskám, toxo negatív vagyok.
Szerencse vagy alapvető higiénia??

Mindenesetre az egyik legszomorúbb történet számomra az volt, amikor egy állatorvosi asszisztens lett terhes és vitte a macskáját elaltatni. :(

Jó lenne, ha a nőgyógyászok arra is ennyire odafigyelnének, hogy még terhesség előtt kiderüljön volt-e a gyermeket tervező nő bárányhimlős, vagy rubeolás!

Arcade Macho 2015.04.07. 22:13:30

erdekes a macskasok mentalitasa, hogy amikor felvetik nekik, hogy van egy tipikusan macskak altal terjesztett betegseg, akkor nekiallnak vagdalkozni, hogy a tobbi is veszelyes, pl. a meteor vagy a rubeola nelkuliseg

gondolom eszukbe nem jutna a szomszednak a homokozo befedesebe beszallni, de hat ilyen a joszomszedsag, par rozsdas drot mindig akad a haznal, es aki meg meloskent tartja a kulteren tartott macskoszt az eleve vesztes helyzetbol indul

az meg a pofatlansag netovabbja amikor a macskatartoknak az oregecske macskaja mashova megy megpusztulni, atlagembernek osszepucolni nem tul kellemes dolog, de ez is olyan kis huncutsag amivel a macskatartok meglepik a szomszedsagot

2015.04.07. 22:53:31

@Shabby Bear: Nálad alighanem nagyobb emberbarát vagyok - mondjuk túl magasra nem tetted a lécet ezen a téren, ez kitűnik az előző hozzászólásodból. Segítek: ne a nickből indulj ki, mert az szimplán lehet egy poén is. Gondolom téged se a nickneveden anyakönyveztek...

2015.04.07. 22:58:45

@élhetetlen: @igazi hős: Sajnos van ilyen. Akinek az állat "mindenekfelett".
Megboldogult gyermekkoromban panelban laktunk néhány évig: volt olyan elvetemült idióta, aki a tízemeletes házban magyar vizslát tartott, akadt olyan, aki német juhászkutyát. De természetesen iszonyatosan nagy állatbarátnak mondták magukat.

Sajnos, ahogyan a fenti kommentek némelyikéből is látszik, jó néhány olyan személy van, aki a macskáját/kutyáját az emberek felé helyezi, "úgy szereti, mintha a gyereke lenne" (hallottam már nem egy ember szájából). Az ilyen ember ugyanolyan seggfej, mint aki legszívesebben megmérgezné a környék összes macskáját. Gondolom az ilyen ember a nemi életét is a macskájával/kutyájával éli.
Gyász...

SzLacika 2015.04.07. 23:51:46

@ArnWald: Elnézést, de nem értem milyen toleranciáról beszélünk, amikor valaki más kóbor házikedvence napi szinten budinak használja a kertem. Szó nincs arról, hogy burokban élnének a gyerekeim, sőt, pont hogy bogarásznak, kúsznak másznak a fűben, kertben, homokban. Nem véleltenül irritál a dolog. Azt sem szeretem ha belelép de ha belenyúl vagy beletérdel/fekszik rendesen fel tud húzni. Nincs nagy udvarom és kertem így sem a macska sem a gyerek nem mehet sokfelé. Ennek ellenére az egész kertet mégsem fedhetem le, bár a homok természetesen fedett. Hülyeség, hogy minden macska elássa, mert nem. Saját szememmel láttam és tapasztaltam. Ha olyanja van, elvégzi a pázsitra vagy a betonra is.

A narancsos tippért azért köszi, egy próbát lehet megér. Ártani nem akarok nekik. Az automata locsoló még jó ötlet amit valaki más írt.

SzLacika 2015.04.08. 00:15:23

Apropó, jut eszembe.. Valami oknál fogva sok macska heppje a parkoló autókon való henyélés ugyebár. Gondolom a felmelegedő fém miatt. Nem mondanám, hogy ezzel is belopnák magukat a szívembe. Akkor sem ha frissen mosott a verda, de volt már hogy a macska karmának nyoma meglátszott a lakkon. Gondolom minden "kijárós" macska tulajdonosa jókedvűen vigyorogva fizetné ki a vaxolást.

Viszont pont ma fedeztem fel, hogy a macskalábnyomok mellett jókora tappancs nyomatok virítanak az autó oldalán. Persze a hozzá tartozó karomcsíkokkal együtt. Egy arra járó kutya próbálhatta elkapni a nyamvadt nyávogót. Egyszer lássak meg ilyet, meg hogy melyik macska/kutya volt. Sanszos, hogy a gazdi gereblyével kapja vissza. Miért is lenne probléma, tolerancia, ugyebár??

kairouan 2015.04.08. 09:22:04

@Arcade Macho: Tudod az ismeretségemben nincs olyan, akinek a toxoplazmától bármi baja lett volna, ellentétben van olyan, aki terhesen elkapta a bárányhimlőt és el kellett vetetnie a gyereket. :(

Még mindig megdöbbent mennyire nem bírnak manapság az emberek együtt élni a természettel!
Régen, amikor sokkal több ember élt kertes házban akkor szerinted mi volt? Mindenki bent tartotta a lakásban a macskáját??

kairouan 2015.04.08. 09:35:52

@SzLacika: Könyörgöm a macskát háziasítottuk, világéletükben kint éltek a szabadban.

Aki nem tudja elfogadni, hogy kertes házas övezetben előfordulnak macskák a kertben, az költözzön vissza a panelbe, vagy menjen el a holdra!

Tudod engem sokkal jobban idegesít a sok gyorshajtó, a vasárnap reggel 7-kor füvet nyíró stb ember. Most akkor mérgezzem meg őket, vagy nyírjam ki??

Laciii 2015.04.08. 09:56:40

@SzLacika:
A macska karma közismerten sokkal jobban karcol, mint a 70-el felverődő kavicsok.

Azt hogy oldod meg, hogy a madár ne nézze wcnek? Meg egy nyest sokkal csúnyábbat tud ám művelni ha nincs kutya-macska ami távol tartsa.

niemand1 2015.04.08. 16:38:54

"A toxoplamózistól való félelmet ne keverjétek már megint bele, mert totál hülyeség. Gondoljatok csak bele, akkor 100 évvel ezelőtt hogyan maradtak életben a kisbabák? És alapvető higiéniával kivédhető."

Gondolom tudod, hogy 100 évvel ezelőtt kb. 50x akkora volt a csecsemőhalandóság, mint ma:

"A múlt század elején 1000 kisbabából 226 halt meg egy éves kora előtt. Mára ez a szám 4,9-re csökkent." [...] "100 évvel ezelőtt a csecsemőhalandóság legfőbb okai a fertőző betegségek voltak, amik ellen az antibiotikumok felfedezése és elterjedése előtt nemigen tudtak védekezni."

szamvarazs.blogspot.hu/2012/10/a-mi-kis-angyalkaink.html

Manapság - ha felismerik - antibiotikummal lehet kezelni egy toxoplazmózisos fertőzést, általában sikerrel, ami 100 éve még lehetetlen volt. Ezért fontos a megelőzés és felismerés, ugyanis a toxoplazmózis manapság már antibiotikummal kezelhető, nem úgy, mint 100 éve.

niemand1 2015.04.08. 17:16:49

@Arcade Macho:
"az meg a pofatlansag netovabbja amikor a macskatartoknak az oregecske macskaja mashova megy megpusztulni"

Mondjuk erről speciel nem a gazdi tehet, hogy a macskája hol dönt úgy, hogy megpusztul...

@SzLacika:
"A narancsos tippért azért köszi, egy próbát lehet megér."

Tény, hogy a macskák utálják a narancsféléknek még a szagát is. A mindenféle kutya-macska távoltartó spray-k is különböző illóolajokkal operálnak. Meg lehet próbálkozni naranccsal, narancsolajjal, de - mint a nevében is benne van - ezek ILLÓ olajok, tehát elég hamar elpárolognak, rendszeresen kell őket alkalmazni, különben nem hatásosak. Meg lehet próbálni körbeszórni a kertet narancs vagy citromhéjjal, vagy ha egy liter vízbe teszel 10-20 csepp illóolajat (citrom, narancs, eukaliptusz stb.), meg pár csepp mosogatószert, azzal egy permetezhető oldatot kapsz.

A mentol szagát is utálják, esetleg meg lehet próbálni körbeültetni a kertet egy sáv mentával. Levendula is hatásos lehet, annak is erős az illata.

Rákerestem a neten, miket írnak külföldi fórumokon, ilyeneket találtam:
- keverj össze tabasco szószt, fokhagymát és mosogatószert egy liter vízben, szűrd át, és pár naponta permetezd vele körbe a kertet
- pár naponta permetezd körbe a kerted szélét ecettel
- szórd tele a kerted szélét kávézaccal, a szagát nem szeretik
- léteznek mozgásérzékelő vízpermetezők, a macskák utálják a vizet
- valaki azt írta, összekevert vizet, tabasco szószt, és a saját vizeletét, és ezt permetezte körbe (a macskák utálják az erőspaprikát és más állatok vizeletének szagát)

Szóval legtöbb helyen különböző illóolajokat, vagy erős szagú dolgokat ajánlanak körbepermetezni, mint pl. narancsolaj, citromolaj, eukaliptuszolaj, feketebors kifőzve, erőspaprika kifőzve, kávézacc, ecet, fokhagyma, narancshéj, citromhéj, rozmaringolaj, rókapisi, és hasonlók. Egyesek szerint az erőspaprika ártalmas lehet a macskák számára (meg kisgyereknek sem biztos hogy jó), emiatt nem mindenki ajánlja, a többi módszer kíméletesebb.

Bobby Newmark 2015.04.10. 12:20:33

@ArnWald: Mondjuk nem teljesen értem, mi bajod az iráni tudományos lappal.
Valószínűleg több tapasztalatuk van parazitákkal arrafelé, mint a nyugat-európaiaknak...

Bobby Newmark 2015.04.10. 12:25:30

@SzLacika: A környék alfahím macskája hagyja elöl a szart, üzenve a többinek, hogy ő a helyi nagymenő. Az összes többi elássa.

Bobby Newmark 2015.04.10. 12:27:48

@kairouan: Önkormányzati hatáskör, szal nem tudom, hogy nálad helyileg épp van-e ilyen, de léteznek törvények a vasárnapi fűnyírás ellen. Szal ha igazán geci szomszéd akarsz lenni, nyugodtan nézz utána hogy lehet-e, és jelentsd fel.

Bobby Newmark 2015.04.10. 12:34:13

@niemand1: Az erőspaprikában semmi ártalmas nincs, csak a kapszaicin ingerli a fájdalomreceptorokat.
Gyakorlatilag egy "fájdalom ON" kapcsoló, de semmiféle kárt nem okoz az érzeten kívül.

A madarak fájdalomreceptorait nem ingerli, azok felfalják gond nélkül.

niemand1 2015.04.10. 23:32:35

@Bobby Newmark:
Mivel több macskariasztó szer tartalmaz kapszaicint (az erőspaprika hatóanyaga), így valószínűleg valóban nincs rájuk káros hatással, különben nem forgalmaznák. Emellett a legtöbb más emlőst is távol tartja.

Kisgyereknél mondjuk nem biztos hogy szerencsés, ha a gyerek kint hempereg a kapszaicinnal lepermetezett fűben, utána meg a szeméhez nyúl.

Ugyanis a kapszaicin embereknél is "fájdalom ON" kapcsoló, ha nyálhakártyára kerül :) (ezért használják gázspray hatóanyagaként meg tömegoszlatásra)

niemand1 2015.04.11. 00:57:39

Meg ugye, erőspaprika-főzet készítésekor fennál az a veszély, hogy ha az ember nem visel gumikesztyűt, kilöttyinti, összekeni vele a kezét, kilincset, ezt-azt, akkor utána "érdekes" meglepetésben lehet része, ha óvatlanul a szeméhez nyúl :) Vízzel sem lehet lemosni, vagy a szemből kimosni, szal a kapszaicin egy kicsit agresszívebb anyag, mint a többi illóolaj (bár pont emiatt hatásos is, csak körültekintően kell alkalmazni).

Itt egy képes illusztráció arról, hogy lehet ilyen "paprikasprét" készíteni:

www.wikihow.com/Get-Rid-of-Animal-Pests-With-Hot-Pepper-Spray

Hatásos kutya, macska, őz, nyúl, mókus, és más rágcsálok ellen is. Készítésekor / alkalmazásakor mondjuk erősen ajánlott a gumikesztyű és védőszemüveg viselése, különben "csípős" elmény lehet a vége :) (a durvább gázspray-k ugyanezt a hatóanyagot tartalmazzák, közterületen nem is lehet nálad ilyen).

Egy haveromék kutyája rendszeresen rágta a kerítést egy ágyás körül, ezért jól bekente erőspaprikakrémmel. Na azóta nem jut eszébe ismét arrafelé rágcsálni :)

medali (törölt) 2015.07.12. 23:17:21

@niemand1:
:)) Erdekes, a lakotelepen (a '80-as evekben) kb. 90-en igy nottunk fel, hogy ott volt a homokozo, ettuk a homokot, sot, bogarakat is, macskakaka is volt es egyikunk sem lett beteg.
Talan mert nem olvastunk tudomanyos hulyesegeket, es elfelejtettuk, hogy meg kellene betegednunk tole. :)

YenZen 2015.08.10. 16:17:05

Megnyugtatott a cikk, én is így vélekedem róla, de a környezetem engem is szapul, hogy kínzom a két macskámat 50 nm-en, ahol minden bútorra ugrálhatnak és játszhatnak - mennyire sanyarú sorsuk lehet :)
Múltkor kinyitottam a bejárati ajtó rácsát, kíváncsi voltam, kirohannak-e, de eszükbe se jutott. Visszamentek a kanapéra :)

YenZen 2015.08.10. 16:22:08

Az elpusztult cica képtől majd megszakadt a szívem :( De a többi kép ismerős, a mieink is ezeket művelik felváltva!

wilhelmina 2017.08.22. 13:25:39

Jó régi ez a cikk, de azért ideírom: nekünk otthon mind kijárós cicáink voltak. Kettő kivételével (az egyiknek agydaganata volt, a másik fiatalon lebénult - beltenyésztettség miatt sajnos) mind 13-14 évet éltek meg, a mostani, szintén kijárós állatka 13 éves. Rendesen féreghajtottak, bolha-kullancs stb. ellen csepegtettek voltak. Itt nálam egy brit rövidszőrű van aki szobacica volt, de megőrzésre odaadták a faluba, ahol lakunk. Megszökött a felügyelet alól, egy hétig kóborolt az erdőben és kikötött itt nálunk. A chip alapján találtam meg a tulajt, aki lemondott róla, így itt lakik velünk. A férjem nem engedi be a lakásba, így előszoba-udvar macska lett. DE jobban szeret kint lenni. Csak télen hajlandó bent aludni. Csak ha elönti vmi szeretethullám, akkor akar még beljebb jönni, olyankor nem lehet levakarni. Itt nem üti el autó, kevés kutya van a szomszédságban, kap ő is oltást, parazitahajtókat és tök jól érzi magát. Én nem tudnék egy macskát lakásba zárva tartani. A toxoplazmózis körül pedig felesleges hisztéria van - ahgoy ezt egy állatorvos ismerősöm mondta.
süti beállítások módosítása