Menhelyi cica mellé fogadnék be másikat - 2. rész

2015. május 13. 13:13 - Macska_fogó

Macska-fogós kérdések

Folytatom a múlt héten elkezdett levélváltás publikálását. Diego, a nagy kandúr mellé Andi egy félős kiscicát fogad be, és kicsit kétségbe esik, amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy tervezte. Ilyenkor szoktam idézni az örök klasszikust: don't panic!

Pici 10 hónapos lánycica jött hozzám, az óriás kandúr, Diego (9 kg) mellé. Szépen alakult a szoktatás (szigorúan a Te módszered szerint), de most stagnál a helyzet... Kistücsök (mert nem nyávog, fura, ciripelő hangot ad ki) sajnos se félelemmel, se védekezőképességgel nincs megáldva...Tágra nyílt szemmel nézi a fújó kandúrt, se nem púposít, se nem menekül, és védekezni sem próbál, csak nézi álmélkodva hogy mit akar itt ez a köpködő valamicsoda.
Diegot sem értem, morogva, de eszik a kicsitől 1 méterre, aztán lefekszik, és nézi őt morogva 10-15 percig, aztán kislattyog....a kicsi szobájában ennyiben marad a dolog, de ha jönne kijjebb a kicsi, akkor már ütni, támadni is próbál a nagy. Tücsi meg áll és néz. Legalább visszafutna a szobájába, de nem. Néha alszik, odamegy a nagy, morog és fúj a feje fölött, de Tücsi még csak fel se néz, már azt hittem, süket, de nem. Tücsi kolóniás cica, de 3 nap után ölbe bújt. Nem szeretném, ha a szobájában kéne leélni az életét. Mivel nem fél, tök hirtelen odaront Diegóhoz, hogy ő most ismerkedne, és még ugrál is, Diego ezt persze támadásnak veszi. Most így állunk... valami ötlet, tipp? Ja, igen, Diego már megszagolta a kicsi fenekét, bár csak egy pillanatra. Köszi, ha van valami tipped!

11211477_1430329963938648_286155743_o.jpg

Ugye jól emlékszem, hogy Diego sincs túl régóta veletek? Mennyire kötődik hozzád? És amikor konfliktusba kerül Kistücsökkel, hogyan reagálsz? Ha kialakult már közted és Diego között a bizalom, akkor tiltsd le, amikor bántja a kicsit. Kiabálj rá, ha kell, dobj felé egy rongyot. A lényeg, hogy tudja, hogy te nem akarod ezt. Idővel egyre kisebb jelzés is elég lesz neki, és talán egyszer már nem is kell egyáltalán. 

Igen, Diego októberi szerzemény. Igen, rászólok, dobálni csak ha neki is megy, ez még nem történt meg, hálisten. Van bizalom, bár a férjemet jobban imádja. Bár mindkettőnknek nekiment ezen a héten. Elég súlyosan mindkét alkalommal.

Diego mennyire kajás? Én Kemit és Safrát, miután már egy helységben megvoltak, úgy szoktattam össze, hogy felváltva adtam nekik egy-egy falat párizsit. Általában Kemi (nálad Diego) kapott kicsivel többet, de mindig csak akkor, amikor Safra (nálad Kistücsök) is ott volt. Így a másik cicát egy jó dologhoz kapcsolta. Még mindig vannak néha Keminek hisztis pillanatai, de már elég egy rászólás, és rögtön tudja, hogy abba kell hagynia.Próbáld ezt meg te is, és a legfontosabb, hogy figyelj, hogyan reagálnak. És ha kell, változtass valamin, hogy jobban működjön,

11221102_1430329880605323_1962153405_o.jpg

Diego nagyon kajás, csak épp fogyókúráznia kéne a 9 kiló miatt...de azért kap jutifalit ha rendes, ez nagyon működik egyébként! Diego a kicsi hátáról is leeszi a kaját, de utána mogorván elslattyog, és az ajtóból még visszafúj miheztartás végett. De olyan is van, hogy figyelés közben bealszik a kicsitől 1 méterre, résnyire nyílik a szeme, fúj, morog, és visszaalszik. Az a bajom, hogy nem ugyanolyan a viselkedése, néha oks, néha vad, nagyon ingadozó.

Mert még nem tudja, hogy viselkedjen ebben a helyzetben. Adj neki időt, meg fogja szokni. Ha nem is fognak együtt aludni, de tudnak majd együtt élni, ebben biztos vagyok.

Amit itt rögtön láttam, hogy nagyon pozitív az, hogy Diego egyáltalán nem használta ki a testi főlényét. Nem került sor tettlegességre, a kicsinek semmi baja sem lett. Ez egyébként is nagyon ritka, de éppen ezért lehet tudni, hogy van remény, csak idő kérdése, hogy megszokja az új jövevényt. A "fenékszagolgatás" is jó jel, azt jelzi, hogy ismerkedni akar, nem támadni. Sokszor a gazdik egyszerűen csak nem elég türelmesek. Andi remekül csinál mindent, csak ki kell várnia, ameddig Diego is elfogadja az új helyzetet.

A következő, befejező részben kiderül, sikerült-e a bravúr, megvannak-e már együtt a cicák?

Neked is kérdésed van? Tedd fel a Kérdésed van cicás témában? poszt alatt!

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr247448642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása