Ismered a cicád? Fáramászó vagy barlangász típus?

2015. augusztus 16. 18:36 - Macska_fogó

Macska-ismereti leckék

Ismered a cicád? Tudod, hol szokott lenni a nap nagy részében? Inkább magasról szemléli az eseményeket, vagy épp ellenkezőleg, elbújik az ágy alá? Esetleg napszakonként változik ez, vagy vendégek érkezése után lesz más? Ismerd meg jobban a cicád, mert így lehettek mindketten boldogok és kiegyensúlyozottak! Ha rájöttél, a cicád melyik típusba tartozik, szavazz a poszt végén! 

img_0475.JPG

A jó gazdi ismeri a cicáját, és olyan otthont teremt neki, amiben jól érzi magát. De ehhez ismerni kell, hogy tudja, mi a jó neki, mikor hol érzi jó, vagy éppen rosszul magát. Tudnod kell azt is, hogy a macskák nem csak vízszintesen, hanem függőlegesen is mozognak. Egy cica több kategóriába is tartozhat, a viselkedése függhet napszaktól, ingertől (idegen érkezik a lakásba), vagy mástól is. Lássuk tehát a helyeket!

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Magabiztos helyek

Egyvalamiben biztos vagyok: minden cicának van olyan helye, ahol magabiztos. Ha ezt megtaláltad, akkor felhasználhatod, hogy kiterjeszd ezt a területet.

A bozótlakó

img_0016.JPG

A bozótlakó cica lent érzi magát biztonságban, az asztal alatt vagy a virágcserép mögött. De ne téveszd ezt össze a bujkálással! Ő nem fél, hanem éberen figyel, mint a zsákmányra leső leopárd a fűben. Ez a megfigyelés nagyon fontos a vadászat során, olyannyira, hogy ez tölti ki az idő nagy részét. A zsákmány elkapása sokszor csak egy pillanat, de órákig is figyelheti a kiszemelt állatot. 

A fáramászó

img_0458.JPG

Ez a cica magas helyeken érzi jól magát, mint például a leopárd. Ez nem elbújás a többi állat elől, inkább ezzel mutatja meg, hogy ő képes oda felmenni, mindenki lássa, hogy ő ott fent milyen magabiztos. Ehhez nem kell a szekrény tetejére mennie, van hogy elég csak felugrania a székre vagy az asztalra. Ez egyszerű erőfitogtatás.

A fővénylakó

wp_000919.jpg

A fővénylakó macska a talajszinten van, de mindig szem előtt. A nappali közepén fekszik el, és azt üzeni mindenkinek: "Ez az én területem, én birtoklok itt mindent, ha át akarsz menni, csak rajtam keresztül teheted meg!"

Bizonytalan helyek

Ha a macskádnak nincs kuckója, tehát olyan biztos helye, ahol magabiztosan érzi magát, akkor ő fél, és elbújik. Az ágy alá bújó cica egyértelmű mindenkinek, hogy fél, de a hűtő tetejére menekülő cica is. Hiába van magasan, ha ez a hely arra szolgál neki, hogy a többiektől elbújjon. Nézzük, mik ezek a helyek, és hogyan segíthetsz a cicádon?

Barlangász

img_0479.JPG

Ez a cica félelemből bújik el. Ő az, akit egész nap nem látsz, mert a kanapé vagy az ágy alatt gubbaszt. Ez a cica az, akit a menhelyek gondozói kéthetente egyszer látnak, akkor is éppen iszkol valahova. Ez a viselkedés nem jó, ezért ezen változtatnunk kell. Ezt úgy teheted meg, ha ezeket a helyeket elzárod előle. Dobozokat vagy bőröndöt tegyél az ágy alá.

Hűtőmászó

Ő a hűtő tetején, egy magas szekrény tetején gubbaszt. De nem a területét tartja szemmel, hanem elbújni akar mindenki más elől. Magasan van, de nem látszódik. Az ilyen macskánál a magas helyek szeretetét kell felhasználnod, vagyis polcokkal, mászókkal érd el, hogy úgy tudja bejárni a lakást, hogy ne keljen lemennie a földre.

Lapuló

img_0521.JPG

Ágy alatt vagy a szekrény mélyén bújik meg, ő nincs is itt, hagyja mindenki békén. Belőle magabiztos bozótlakót kell csinálnod a bebázódás módszerével.

Bábozd be a cicád!

kep0563.jpg

A bábok arra szolgálnak, hogy a bujkáló cicát átalakítsd magabiztos cicává. Erre én több cicánál fedett fekvőhelyet használtam, ami zárt is meg nyitott is. Félix-ből így lett félős barlangász cicából magabiztos fáramászó-bozótlakó macsek. A trükköm az volt, hogy a képen látható fekhelyet először betettem az asztal alá, be a fal mellé. Majd mindig kicsit kijjebb húztam, és a végén a szoba közepén feküdt a cica. Majd feltettem ezt a fekhelyet az asztalra. Félix a fekvőhelyben érezte magát biztonságban, ezért mindenhova követte. És mikor látta, hogy a szoba közepén és az asztal tetején is biztonságban van, már a fekvőhely nélkül is odament ezekre a helyekre.

 A cicákkal való foglalkozás során Jackson Galaxy "Cat Mojo" módszerét használom, a cikkhez a nemrég megjelent Cicásítás c. könyvéből (Jaffa Kiadó, 2015) használtam fel részeket. Olvassátok el, nagyon hasznos!

 

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr777709884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrCrepsley 2017.08.04. 14:09:09

Hogyan lehet megkülönböztetni a kategóriákat? Pl.: bozótlakót a barlangásztól?
süti beállítások módosítása