Macskát a fa alá? Inkább ne!

2015. december 21. 19:29 - Macska_fogó

Mindjárt itt a Szeretet Ünnepe, és ilyenkor mindig valami különleges és örömet okozó ajándékot akarunk adni a szeretteinknek. De biztos hogy az lesz? Van egy vicces videó a neten, amiben egy cicát "becsomagol" karácsonyi csomagolópapírba a gazdája. A macska nem tiltakozik, nem esik bántódása, szóval tényleg csak egy vicces videó. És ez az egyetlen módja annak, ahogyan el tudom képzelni a macskát karácsonyi ajándéknak. Ha pedig te azon gondolkozol, hogy ismerősnek/rokonnak/gyereknek macskát vagy más állatot ajándékozol Karácsonyra, akkor gyorsan olvasd el ezt, és sürgősen felejtsd el. Hogy miért?

adorable-animal-cat-celebration-236587.jpg

Az állattartás felelősség

Ezért. Ennyit talán elég is lenne. Ha pedig valaki a tudta, beleegyezése nélkül kap egy nem kívánt felelősséget, ami évekig, vagy évtizedekig szólhat, akkor annak sosincs jó vége. Így végzik az ajándékba kapott cicák és kutyák menhelyen vagy az utcán. 

Gyereket adnál ajándékba? Ha nem, állatot miért?

Ha nem érted, mi a probléma az állatok ajándékozásával, akkor helyettesítsd be egy kisgyerekkel. Ha pedig azt mondod, hogy de egy állat nem ugyanaz, mint a gyerek, akkor igazad van. A gyerek sokkal nagyobb felelősség. De egy állat is az, és így talán megérted, hogy egy macska vagy kutya is tud ragaszkodni a gazdához és az otthonához, éppen úgy, mint egy gyerek a szüleihez. Mindkettőről a felnőttek gondoskodnak, akik vállalják is ezt a feladatot, amikor a szüleik/gazdáik lesznek. 

A gyerek majd örül neki!

Vagy nem? És ha mégis, tud majd róla gondoskodni? Egy gyerekre, aki maga is gondoskodásra szorul, rá lehet bízni egy másik élőlényt? Felelős szülő ilyet nem tesz. Tudnod kell, hogy ilyenkor a felnőtt, vagyis te vállalsz felelősséget az állatért. Számtalan olyan esetről tudok, ahol az ilyen gyereknek adott ajándék sorsa az lett, hogy "Hát a gyerek sosem vitte le sétálni/nem foglalkozott vele, mindig nekem kellett, így visszavittem a menhelyre". 

12308701_696808903788595_1592665786364340444_n.jpg

Mi akkor a jó megoldás?

Beszélgess el azzal, akinek ajándékba akartad adni az állatot. Kérdezd meg tőle, örülne-e neki, tudná-e gondozni? Mérjétek fel, mire van szükség, mennyi időt, pénzt és energiát kell rászánni az új jövevényre. Ha a gyerekedről van szó, magyarázd el neki, milyen feladatokat és felelősséget jelent egy másik élőlényről gondoskodni. Ha így ő is akarja, menjetek el egy menhelyre vagy nézzétek meg egy állatmentő szervezet honlapján az örökbe fogadható állatokat. 

Az állattartás nagy öröm, sok szeretet kaphatsz egy állattól, de csak akkor, ha mindketten jól érzitek magatokat. A legtöbb, a blogban tárgyalt probléma azért merül fel egyáltalán, mert mi emberek rontunk el valamit. Ezért előzd meg a problémát, és ne adj ajándékba Karácsonyra se állatot!

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr878189892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása