Minden a cicád megneveléséhez

2017. március 27. 12:36 - Macska_fogó

Macska-nevelési kisokos

Frissítve: 2022.10.11.

Az utóbbi időben nagyon sok kérdést intéztetek hozzám, aminek természetesen nagyon örülök, mert azt jelenti, hogy törődtök a cicátokkal, még ha kicsit problémás is :) Sok esetben olyanokról kérdeztetek, amikre a blogban már beszéltem, ezért most összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat és hogy mire hol találtok megoldást a blogban. Ezt fel lehet fogni úgy, mint egyfajta "user manualt a cicámhoz". Természetesen ha kérdésetek van, továbbra is forduljatok nyugodtan hozzám.

pexels-photo-60224_1.jpeg

Az első és legfontosabb tanácsom: ne ess pánikba!

Akár új cicát viszel haza, akár "rosszul viselkedik" a cicád, mindenképpen maradj nyugodt! Egyrészt, mert semmit sem segít, ha még fel is húzod magad, másrészt ez kihat a cicádra is. Ő ugyanis érzi, hogy te ideges vagy, és ez csak növeli a valószínűleg amúgy is stresszes állapotát.

Legelőször tehát saját magad készítsd fel, ehhez olvasd el a Magunk felkészítése c. bejegyzésem!

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak egy kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Figyelj rá és tegyél érte!

Az eddigi tapasztalataim ráadásul azt mutatják, hogy ha te, a gazdi meg akarod oldani a problémát, akkor meg is fogod. Eddig ugyanis csak olyan gazdiknak nem tudtam segíteni, akik valójában nem akartak megoldást. Ha meg akarsz szabadulni a macskától, és nem akarsz vele foglalkozni, akkor nemhogy én, de senki a világon nem tud neked segíteni. Mert ez a "te harcod", a te cicád, akit te ismersz a legjobban, aki benned bízik. Ezért szoktam nemet mondani azokra a kérésekre, hogy fogadjam be a cicáját valakinek, és neveljem meg, majd adjam vissza. A macska nem egy fékhibás autó, hogy elviszem a Józsihoz, ő megcsinálja, én meg hazamegyek vele. Nem hazudok neked, ahhoz hogy eredményt érj el, időt kell rá szánnod, foglalkoznod kell a cicával, és valószínűleg lesznek kellemetlen dolgok, kényelmetlen időszakok, lehet hogy pénzt is kell kiadnod (nem nekem). Ha ezekre nem vagy hajlandó, akkor el se kezdd. De ha fontos neked a cicád, és hajlandó vagy foglalkozni vele,akkor biztos vagyok benne, hogy sikert érsz el. Ugyanis 90%-ban rajtad fog múlni, én csak rávilágítok pár dologra vagy mondok pár dolgot, ami segíthet. Viszont neked kell ezeket alkalmazni, neked kell ismerned a cicád, és tudnod, mi jó neki és mi nem.

Egyetlen dolgot csinálok jobban, mint mások: figyelek a cicákra. De ezt te is meg tudod tenni.

Azért jó hírem is van: nem valami lehetetlen küldetésbe fogsz bele. Én is több macskát rehabilitáltam, de még több cica életét változtatták meg a gazdik a segítségemmel. Olyan gazdik, mint te. Nekem sincs diplomám "macskasuttogásból", egyetlen dolgot csinálok csak jobban, mint mások: figyelek a cicákra. De ezt te is meg tudod tenni.

A Legfontosabb alapelvek írásom nagyon fontos, mindenképpen olvasd el, úgyszintén a Lakás felkészítése is kötelező olvasmány!

Valamint azt a hozzáállást is el kell sajátítanod, amivel boldog lehet a cicád!

Azt is jó ha tudod, miért nem jó, ha bünteted a cicád, ha rossz volt, és ehelyett mit kell tegyél!

Ha pedig a cicád megtámad, vagy más miatt félsz tőle, itt leírtam, miért ne tedd, és hogyan győzd le a félelmed!

Valamint olvasd el azt is, hogy mik azok, amiket mindenképpen tegyél meg, és mik azok, amiket semmiképpen se tegyél meg a cicáddal! ÚJ!

Új cica befogadása

kep0563_1.jpg

Általában olyankor fordultok hozzám, mikor befogadtok egy új cicát. Néha még előtte, de általában inkább akkor, ha már nálatok van, de nem megy minden simán. Pedig szerintem a legfontosabb, és a legegyszerűbb is a problémák megelőzése. Ezek a lenti bejegyzések ezekben segítenek. Éljétek bele magatokat a cicátok helyébe: idegen helyre, idegen emberekhez kerül, akár még idegen állatok közé is. Szerintem a legtöbb embert ez eléggé stresszelné. Ezért én ilyenkor javaslom az elzárást és a fokozatos bemutatását az új életének. Vagyis tedd be a konyhába, fürdőbe vagy akár egy mobilkennelbe, és hagyd hogy azt megszokja Utána ismertesd meg magad vele, majd egyenként vidd be neki a többi állatot. Ha ez megvan, akkor kezd el kiengedni a lakás többi részébe, akár szobánként. Az, hogy ez mennyi időbe telik, csak a cicán múlik, lehet pár nap, de hónapok is.

ÖSSZEFOGLALÓ: Hogyan szoktasd be a mentett cicádat a lakásba?

Részletesen:

Mielőtt befogadod, Jól gondold át!

Ezeket semmiképpen se tedd meg egy új cicával!

Ezeket viszont mindenképpen alkalmazd a zöldfülűnél!

Segítség ahhoz, hogyan közelíts félős cicához

Az első napokra vonatkozó tanácsok

Miért kell az elbújási lehetőségeket megszüntetned?

Mitől érzi magát biztonságban nálad a cica?

10+1 tanács, hogyan viselkedj félős cicával!

"Kényszersimi", avagy hogyan szerettesd meg a cicáddal a simogatást? 

Ismered a cicád?

2015-07-04_18_57_48.jpg

Tudod, hogy mit szeret? Hol szeret lenni, mennyit van szem előtt? Vagy inkább elbújik, és biztonságos helyről szemléli az eseményeket? Ha igen, a szekrény tetejére megy fel vagy az ágy alá bújik? Ezeket fontos ismerned, hogy megtudd, mire van szüksége a macskádnak, mit szeret!

Ismered a cicád?

Barátságos kuckó vagy félelmetes rejtekhely?

Magabiztos vagy bizonytalan a cicád?

Miért bújnak a cicák?

6 jele annak, hogy boldog a cicád 

Miért dorombolnak a macskák?

Időskori viselkedési változások cicáknál

A macskák szeretnek minket! 

Tévhitek cicákról

Simogasd jól a cicád! 

Miből látod, ha boldogtalan a cicád? 

Félős vagy magabiztos a cicád? - Teszt!

Miből látod, hogy hiányoztál a cicádnak? 

Cicák összeszoktatása

A legtöbb kérdés ebben a témában érkezik. Van már otthon egy cica, befogadsz egy másikat, és a cicák nem lesznek rögtön barátok. Ismét csak arra kérlek, hogy gondolod bele magad az ő helyzetükbe, mondjuk most a már meglévő cicádéba. Képzeld el, hogy a párod hazaállít egy másik nővel/pasival (ez szabadon választható ízlés szerint), akivel meg kell osztoznod az ágyon, a kaján, a pasidon/csajodon, sőt, még a távirányítón is. Könnyen vennéd? Nem? Akkor ne csodálkozz, ha a cicád se örül neki rögtön. Persze olyan is előfordul, de főleg idősebb cicáknak ezt nem könnyű megemészteni. Itt is a legfontosabb a fokozatosság, valamint a kaja. Engedd össze őket etetéskor, és ha már egymás mellet, nyugodtan esznek, akkor jó úton jársz.

2015-07-12_13_30_11.jpg

Először csináld vele végig a beszoktatást, és csak ha már biztonságban érzi magát a területén, utána jöhet a többi állat: Felkészülés

Új cica összeszoktatása a meglévővel

Ha verekedés van

Miből látod, ha a cicáid kedvelik egymást?

Sok a konfliktus? Építs cicasztrádát! 

Ha kutya is van

cica-kutya.jpg

Kutyával kicsit másképpen kell összeszoktatni a cicát, ugyanis a kutya hallgat rád. Remélem legalább is :) Így itt azt kell neki megtanítanod, hogy a cica a falkában felette van (a kutya ugye falkában él, a macska viszont nem, ezért nem működik ez náluk), tehát a kutya nem eheti meg a macska kajáját, viszont a macska feküdhet az ő fekhelyére. Tiltással és jutalmazással a kutya megtanítható arra, hogy mit szabad, és mit nem.

A macskánál teljesen máshogyan kell eljárni, hasonlóan ahhoz, mintha egy cicához szoktatnád hozzá. És figyelembe kell venned a két állat eltérő kommunikációját is.

Cica összeszoktatása kutyával

Kutya és macska - Barátok vagy ellenségek?

Miből tudod, ha a cicád és a kutyád barátok?

Pisis problémák

A második legtöbbet előforduló probléma, legalább is a kérdéseitek alapján, de egyben a legnehezebb feladat is. Az almon kívül vizelés - amennyiben nincs egészségügyi oka - mindig valamilyen stressz kifejező eszköze: a cica nem érzi magát biztonságban a területén. Az okok változatosak lehetnek: a másik macska nem fogadja el, egy családtag nem szereti, de akár egy, a kertbe bejáró idegen cica is. Itt sokszor nem is derül ki, mi a pontos ok, pedig az lenne a legfontosabb, ezért általában a cica önbizalmának megerősítését szoktam javasolni.

Gyűjtőlink

Szokásos okok az almon kívüli vizelésnek

Alakítsd át a területét!

Miért nem használja a cicád az alomtálcát? 

Miért nem használja a cicád az alomtálcát? - 2. rész

Alomundor - te is elkaptad? 

Költözés

Amikor a cica területe változik meg egyik pillanatról a másikra, szintén adhat okot problémákra. Leginkább az idősebb, egész életében egy helyen élt cicákat viseli meg egy új ház vagy lakás, de fiatal cicákkal is gond lehet. Itt azt szoktam javasolni, hogy ugyanúgy járjon el a gazdi, mintha most fogadta volna be a cicát, és fokozatosan mutassa be neki az új területét. Így biztonságban fogja érezni magát az új helyen is, és sok későbbi kellemetlenségtől kíméled meg magad. 

Elköltözöm! Hogyan mondjam el a cicámnak!

Hogyan szoktassam hozzá a cicámat a hordozóhoz?

A félelmetes hordozóról és az orvosi kezelések utáni teendőkről 

Rombolás és támadás

source.gif

Az sem éppen kellemes, ha a kedves kiscicánk szétszedi a kanapét, vagy a fiatal macskánk a kezünket/lábunkat szétkarmolva játszik velünk. Esetleg éjszaka nem tudunk aludni tőle, mert ő nem azt akar. Lakásban tartott cicánál ez sűrűn elő szokott fordulni, ezért erről is írok lent.

Éjszakai dorbézolás ellen: 

Unatkozik a cicám!

Macskatévé

Nem hagy aludni a cicád?

Rombolás ellen:

Macskakaparás vs. bútorok 1. rész  

Macskakaparás vs. bútorok 2. rész 

Kreatív macskabútor-ötletek 

Durva játék ellen:

Játssz jól a cicáddal!

Megtámad a cicám! 

Otthoni munka esetén:

Home office macskával

Újra bemész dolgozni, a cica pedig otthon marad?

Milyen hatással volt a pandémia a cicáinkra?

Bosszantó szokások megoldása:

A konyhapult "macskátlanítása" 

Kajabajok

cenazhbweaawpdf.jpg

Az evés és az etetés fontos dolgok, nem csak a testi egészség miatt, hanem a cicák mentális egészsége miatt sem mindegy, hogyan zajlik. Ezekben segítenek a lenti cikkek.

Úgy eszik a cicád, mint egy malac? 

Harc van az ételért?

Ha nem iszik eleget a cicád

Ezek a szerintem legfontosabb tanácsok ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, boldog életet élhess cicáddal vagy cicáiddal. Remélem, hogy tudtam neked segíteni. Ha kérdésed van továbbra is, akkor ahogy már írtam, kérdezz nyugodtan.

Ha tetszenek az írásaim, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett egy cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr412340235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2017.03.29. 11:59:16

Milyen jó lenne ha az ilyen blogokba be lenne írva, hogy "Mindez csupán az állatot-sose-látott városi macskatartókra és a túltenyésztett városi macskákra vonatkozik"...

Macska_fogó 2017.03.29. 12:23:18

@Terézágyú: Nem nyert, mert most is egy tanyán lakom :D És "túltenyésztett városi macskák" :DDDDDDDD
Bocs, de egy mondatba sikerült két ellentmondást is beletenned, szerintem gondolt át és térjünk vissza rá, ha konkrét dolgokat is tudsz mondani ;)

Terézágyú 2017.03.29. 16:39:55

@Macska_fogó:
" Nem nyert, mert most is egy tanyán lakom"

Attól még áll az, hogy a blogod az állatot-sose-látott városi macskatartókra és a túltenyésztett városi macskákra vonatkozik.

Városi macskatartók olvassák, vagy azok akik éppen kiköltöztek a városból egy tanyára.
Egy igazi tanyasi/falusi, akinek van (mindig is volt) macska a portáján, nem foglalkozik ilyen dolgokkal, amit te leírsz.

Macska_fogó 2017.03.29. 19:03:42

@Terézágyú: Biztos hogy te egy marketing nagyágyú vagy, mert másképpen nem tudnád ennyi alapján meghatározni a célcsoportom :D
És értem, mire célzol, de én pont a te állatartási felfogásod ellen harcolok. De te nem érted a lényeget, de nem most fogom ezt neked elmagyarázni. Ha te úgy érzed, hogy nem neked szól a blogom, akkor ne olvasd, én nem foglak erre kényszeríteni ;)

Terézágyú 2017.03.30. 09:39:12

@Macska_fogó:
" én pont a te állatartási felfogásod ellen harcolok"

Hát pont erről van szó. Akkor miért ágálsz az ellen, hogy ezt észrevettem?? És csodálkozol, ha én meg reagálok az "én" állattartási felfogásom ellen harcolókra...

Persze most mondhatnám a te szavaiddal, hogy "amilyen nagyágyú vagy" annyira jól tudod, hogy mik az én felfogásaim :)... ha már én "nagyágyú vagyok", mert ismerem a célcsoportodat... :)

Attilajukkaja 2017.03.30. 15:10:53

@Terézágyú:
"Egy igazi tanyasi/falusi, akinek van (mindig is volt) macska a portáján, nem foglalkozik ilyen dolgokkal, amit te leírsz."
És nem is olvassa az ilyen bejegyzéseket.
Te viszont megtetteted. Szóval te mennyivel vagy autentikusabb náluk?

De tételezzük fel, hogy neked van igazad, és csak a városi macskatartókat érinti a bejegyzés. Akkor mi van?

Attilajukkaja 2017.03.30. 15:29:39

@Terézágyú:
"Egy igazi tanyasi/falusi, akinek van (mindig is volt) macska a portáján, nem foglalkozik ilyen dolgokkal, amit te leírsz."
Gyerekkoromban falun pont ezt tapasztaltam. Volt ott egy csomó állat, és úgy bántak velük, ahogy. Ott kerültem közelebb a háziállatokhoz, a bánásmódjukhoz, ... na meg a békákhoz és rovarokhoz is. A kutyákat láncra verték, a macskákat éheztették, hogy egerésszenek. A disznókat pedig egy pici ólba zárták, hogy hízzanak. Gyerekként ezt természetesnek tartottam, de ma már nem ezt látom természetesnek.
Talán lehetne ezt másképp is csinálni.
Nem gondolod?

_Dor_ 2017.05.08. 17:00:02

A tanyán élő "kinti" macskák és a városi macskák, illetve a vidéken élő de szoba macskák egészen más esetek, ez tény.

De a tanyán élő macskát is lehet úgy nevelni hogy okos és jó macska legyen, aki a társunk; vagy úgy hogy egy állat a ház körül. A cél meghatározza mit érdemes olvasni és mit nem...

zsurtica 2017.06.15. 22:14:14

És ha városi macskások olvassák a blogot? Én olvasom és nagyon sokat segített, főleg a két cicó összeszoktatásánál. Hiába nőttem fel falun, ahol mindig is voltak állataink, macskáink is, a panelmacskázás egészen más. Úgyhogy azt gondolom, ez a blog nagyon hasznos, aki nem így gondolja, ne olvassa. :)

Pálmai Viki 2020.01.16. 10:26:51

Es mit csinaljak akkor, ha most meg kicsi a cicam, igy bent tartom a lakasba. Viszont ha mar jo ido lesz, szeretnem, hogy kinti cica legyen?. Hogyan szoktassam ki?

Szilvia Vas 2020.05.08. 20:04:50

Nagyon hasznos ez a blog, köszönöm hogy létrejött!
Volt egy társállatom macska képében, aki 11 évig boldog volt velem.... Ő utána még lesz, hiszen nem kell bemutatni annak aki érti, mekkora öröm élni velük a lakásban.. harmóniát, egészséget hoznak a házba..., és mindegyik más - más személyiség! : - ) De csak akkor, ha tudunk bánni velük... ezért mindenkinek ajánlom ezt az oldalt, mióta rátaláltam!

Macska_fogó 2020.05.19. 19:27:44

@Szilvia Vas: köszönöm, örülök, hogy tetszik! :)
süti beállítások módosítása