Macskakaparás vs. bútorok 2. rész

2018. január 15. 12:46 - Macska_fogó

Vagyis mit tegyél, ha a cicád szétszedi a kanapéd?

Az első részben megismerted az elméleti részt, vagyis hogyan és mit kaparhat a cicád. Ez azért fontos, mert ismerned kell a cicád szokásait és igényeit, és ennek megfelelően kell kialakítanod neki azt a helyet, ahol kaparhat - kedvenc kanapéd vagy a fotel helyett. Most térjünk át a gyakorlati megvalósításra!

pexels-craig-adderley-1674724.jpg

Ismerd meg a cicád igényeit! 

Ez a legfontosabb, sokan ezt nem teszik meg. Az előző részben leírtam részletesen, miket szeretnek a cicák kaparni. Olvasd el, és annak megfelelően válassz! Tehát egy gyorstalpaló: ha a cicád az ajtófélfát kaparja, akkor a fát szereti, és függőlegesen kapar. Ha a kanapé fejtámláját, vagy az ágytakarót, akkor a szövetet, és vízszintesen. Fontos, hogy ezeket az anyagokat ismerd meg, és ezekhez hasonló anyagú kaparófát szerezz vagy készíts a kedvencednek! 

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Hogyan változtass?

Van egy fontos szabály, amit jó, ha később is megjegyzel: ha elveszel valamit, adnod is kell valamit cserébe! Vagyis ha megakadályozod, hogy a macska a kanapét kaparja, akkor adnod kell helyette valamit, amit kaparhat. Tehát egyrészt el kell érned, hogy a macska ne akarja az eddigit kaparni, másrészt "át kell vezetned" ezt a szokását valami olyanra, ami neked is elfogadható.

Hogyan vegyél el?

Itt arra gondolok, hogy fizikailag akadályozd meg, hogy kaparni tudja vagy akarja az adott felületet. Tehát tegyél valami olyat a kapart felületre, amit a macska nem szeret. Ez lehet:

  • kétoldalú ragasztószalag
  • alufólia
  • csúszásgátló anyag

Az alufólia zörgését sok cica nem szereti, a csúszásgátló szalag vagy szőnyegalátét sem a kedvencük. Ezzel a kettővel arról is le tudod szoktatni, hogy felugorjon valahova, például a konyhapultra. De egyszerűen letakarhatod egy pokróccal is a kanapét. De itt említeném meg, amit egy barátom mondott, és szerintem is igaz: a bőrkanapénak olyan szaga van, ami a legtöbb macskát arra ösztönzi, hogy rátegye a sajátjáét. Az ugyanis egy másik állat bőre volt valaha, és így a macska védeni akarja tőle a saját területét. Kaparással is akár. A tanácsom egyszerű: ne vegyél bőrkanapét. Fontos azonban tudnod,

ha elveszel valamit, adnod is kell valamit cserébe!

Hogyan adj valami mást?

39063432361_555094037a_z.jpg

Először is, ahogy már elmondtam, hasonló anyagú és helyzetű kaparófát válassz, mint amiről le akarod szoktatni. És tedd minél közelebb hozzá! Akár a kanapé karfájára is rászerelheted a kaparófát, pontosan oda, ahol eddig is kapart. Azt is megteheted, hogy megfogod az egyik mancsát, és kaparsz egy keveset az új szerzeményen. Ez azért is jó, mert így már rajta lesz az ő szaga, így szívesebben kaparja majd. És mindenképpen legyen stabil az eszköz, mert különben a cicád nem fogja használni!

Miből lehet kaparófa?

Nem muszáj drágán vásárolnod állatfelszerelés-boltokban kaparófát, néha az is jó, ha szétnézel a pincében vagy használtan veszel valamit. Néhány példa, lehet:

  • egy régi puff
  • egy darab farönk
  • kötéllel betekert szék- vagy asztalláb
  • méretre vágott padlószőnyeg-lapok - nyírt, nem hurkolt szálakkal, ezeket a falra kell ragasztani
  • egy kartondoboz stb.

A galériában adok pár tippet, mutatok pár jó, készen kapható kaparófát is. de a lehetőségeknek csak a fantáziád szabhat határt! A képeket a blog Facebook-csoportjának tagjai osztották meg, amit itt is köszönök! Kiemelném az egyik tag hozzászólását: Ugyan eléggé leharcolt már, de szeretik. Előszoba szekrény oldalára erősített padlószőnyeg darab. Előtte mindig a szőnyeget kaparták... mióta feltettem, a szőnyeg tabu.

Tehát mi a küldetésed?

Összefoglalva, nagyon egyszerű, ismerd meg a cicád és "szolgáld ki az igényeit": 

  • Ismerd meg a cicád: hol szeret kaparni, mit szeret kaparni?
  • Tegyél ennek a közelébe egy hasonló anyagú kaparófát!
  • A "régi helyet" tedd barátságtalanná: takard le, torlaszold el!
  • Az új helyet pedig tedd könnyen elérhetővé és vonzová!

Utóbbiban lehetsz cseles is! Használhatsz macskamentát, vagy párszor végighúzhatod a cica mancsát az új kaparófán, így már rajta is lesz a szaga! Kísérletezz! És egy nagyon fontos tanács: kicsivel indulj, nézd meg, tetszik-e neki! Ha nem, akkor változtass, ha pedig bejön neki, folytathatod tovább! Hajrá!

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr7913566317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispotzak 2018.01.24. 18:04:48

Eddig itt találtam a leghasznosabb írásokat macsekügyben (pedig még csak 3 bjegyzést olvastam). Kár, h a kanapékaparós részt nem írtad/olvastam (sokkal) hamarabb :-)

Macska_fogó 2018.01.24. 22:40:50

@kispotzak: Köszönöm :) Azért remélem a következő kanapé már túléli a macskát :)
süti beállítások módosítása