Úgy eszik a cicád, mint egy malac?

2018. február 01. 21:23 - Macska_fogó

Macska etetési tanácsok 1.

A cicák tiszta állatok, de azért előfordul, hogy kupit csinálnak. Például evés közben. Többen írtátok, hogy a ti cicátok is ilyen, ezért adok pár tippet, amivel lehet ezen enyhíteni.

pexels-anna-shvets-4587955.jpg

A cicád tehát kiveszi a tálból a kaját, És vagy elviszi és megeszi máshol, vagy csak a tál előtt eszi meg. Mi lehet ennek az oka, és mit tehetsz ellene?

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Miért "malackodik" a cicád?

Ennek több oka is lehet, ezeket olvashatod most el itt.

1. Hol van a víz?

A macskák ragadozók, egy ragadozó pedig nem eszik ott, ahol iszik. Hogy miért? Mert akkor a szétcincált, vérző tetem beszennyezi az ivóvizet. 

2. Elrejti vagy elviszi a kaját?

Tartalékot is képezhet a "rosszabb időkre", vagy attól tart, hogy más ragadozók is felfedezik a zsákmányt, ami lehet akár a másik macska is a háztartásban. De a a zsákmány elfogását is imitálhatja. Ez ösztönös viselkedés, tehát nem kell logikát keresni benne. De jellemzően többcicás háztartásban fordul inkább elő.

3. Érzékeny bajusz

Lehet, hogy érzékeny a bajsza, és az a baj, hogy amikor eszik a tálból, akkor hozzáér a tál pereme.

Mit tehetsz ellene?

pexels-photo-271955.jpeg

  1. Tedd messzebb a vizestálat a kajástól!
  2. Hagyj mindig előtte kaját, ne érezze azt, hogy elveheti tőle bárki! Illetve ha több cicád van, tedd különböző helyekre a táljaikat!
  3. Tedd szélesebb és alacsonyabb peremű tálba a kaját, vagy akár vágódeszkára!

+1 Tegyél alátétet a tál alá, így könnyebb lesz takarítani!

De vigyázz, mert a cicád az ilyen változtatásokat is stresszként élheti meg! Ezért ha a cicád, miután új helyre tetted a tálját, nem eszik, tedd vissza, és fokozatosan vidd arrébb! Ha pedig nem akar enni az új tálból vagy deszkáról, akkor tedd azt a régi tál alá, hadd szokja meg! Ebben az esetben a cicád érzékenyebb a változásokra, így lassan, lépésenként kell haladnod!

Csatlakozz az újonnan létrehozott Facebook-csoportomhoz, akkor nemcsak ilyen tanácsokat kaphatsz személyesen tőlem, hanem a cikkeket is korábban olvashatod el. Ráadásul tehetsz fel kérdéseket is, ha még ezek után sem sikerült megoldani valamilyen problémát a cicáddal kapcsolatban.

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr5813624896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2018.02.02. 15:27:17

Ne botránkozz, meg, teljesen más viszonyokról írok. Falu, 50 évvel ezelőtt. Nem vettek Whiskast a macskáknak. Csak a régi sztorik. A macskák száma 3-7 között változott. Szabad bejárás a lakókonyhába, nyáron nem gond, a szunyoghálós ajtó alsó csücskén nyílás, télen külön „ajtónálló” kellett neki, mert öt percenként vagy ki akart menni egy, vagy bejönni, de nem volt különösebb kényeztetés. A napközbeni ellátás egy tejes tál és egy vizes tál. Este meg ették, amit mi. És a különbőző életvitelek. Kiscica belelépett a tejes tálba. Akkorát kapott az anyjától visszamancsból, hogy kettőt pördült szegény a konyha kövén. Nem volt gondunk a „gyerekneveléssel”. Aki hisz a világ rendjében: bejött, és üres volt a tejes tál (anya nem ért rá, nem vette észre). Visszament a bejárathoz, megfordult, újra bejött, hátha addigra lesz tej, mert annak ott lennie kellene. (töltöttem). Adott kandúr, gondolom többet vadászott, ha bejött, kellett adni neki egy szelet kenyeret szárazon, megette, ivott rá vizet, aztán el. A hülye „jó macska”. Tartottunk állatokat, volt takarmány, volt egér is. Ha fogott egyet, behozta, megmutatta anyának, anya megdícsérte, aztán a macska kivitte. Na, de ezt vasárnap reggeli közben! Aztán a balesetek. Anya kórházba került egy hétre, hazamentem ellátni (a magam módján) a háztartást. Tavasz volt, kiskacsák. Kinn hagytam a kacsatápot egy tálban. Rábuktak a macskák. Kacsatáp, víz. Mondtam anyának, hogy mire hazajön, hápogni fognak a macskái.
Még egy kölyök szitu. Gyönyörű, szürke, kék szemű (ismeretlen keverék), pufók kölyök kandúr. Anyja behozott egy félig már megnyuvasztott egeret, elengedte, tanítani kell a gyereket. Kis hősünk el is kapta, aztán szájában a zsákmánnyal háromszor körbetolatta a konyhát, mert mégiscsak elöl volt az ellenség. Egér megadta magát a sorsának, anyja kivitte, és jött a „lépcsőházi effektus”. Bajszán az egér szagával előadta a kölyök, hogy mit is csinált volna! Anya ledobott neki egy falat dinnyét, hátrált, és rávetette magát. Úgy levadászta, ahogy kell. Szétröhögtük magunkat. Bocs, tudom, ennek semmi köze a blogodhoz, csak mesélhetnékem támadt.
süti beállítások módosítása