Miért bújnak a cicák?

2018. február 12. 22:21 - Macska_fogó

Nemrég megkérdeztem a Facebook-csoportban, hogy miért bújnak, dörgölőznek a cicák? Sokan azt hiszik, hogy ezzel a szeretetüket fejezik ki, pl. mikor hazajövünk, és a lábunkhoz dörgölőzik a cica. De ez megint csak a mi belemagyarázásunk, hiszen a szék lábához is dörgölőzik, nos azt talán annyira mégsem szeretheti.

pexels-arthouse-studio-4329736.jpg

A cicák sok mindenhez szeretnek dörgölőzni: ajtófélfához, ágy vagy szék lábához, a mi lábunkhoz, vagy egymáshoz. De mi ösztönzi erre őket? 

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

 

Igazából arról van szó, hogy ezzel megjelöli a területét, és hogy valami az övé. A pofája két oldalán és a feje búbján ugyanis szagmirigyek találhatóak, és így teszi rá a szagát a dolgaira, és jelzi a felségterületét. Ez biztonságot ad neki, más cicáknak pedig jelzi, hogy mihez tartsák magukat. Általában a "stratégiai fontosságú" helyeket jelöli meg így: az ajtókat, ablakokat, vagy ahol a mi szagunk erősebb, mint a székeken, kanapékon, ágyakon. Amikor pedig a lábadhoz dörgölőzik, nos, akkor ezzel azt jelzi, hogy az övé vagy. Természetesen ebben van érzelmi kötődés is, de jó ha tudod, mit is jelent ez a mozdulat: ez bizony egy territoriális viselkedés, ami a szociális kapcsolatokban viszont úgy értelmezhető, mint az összetartozás jele.

Csatlakozz az újonnan létrehozott Facebook-csoportomhoz, akkor nemcsak ilyen tanácsokat kaphatsz személyesen tőlem, hanem a cikkeket is korábban olvashatod el. Ráadásul tehetsz fel kérdéseket is, ha még ezek után sem sikerült megoldani valamilyen problémát a cicáddal kapcsolatban.

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr1613660822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikocami 2018.02.13. 19:20:33

Meg is kérdezted tőlük?Én már kérdeztem,de nincs válasz.Annyit tudok,hogy ösztönösen bölcsek.

Terézágyú 2018.02.14. 09:06:18

@mikocami:
Igen, ez a blogger bizonyára hazudik, bizonyára egy macskaellenes valaki. Lehet, hogy kutyás valójában, csak be akar furakodni a macskások közé, hogy belűlről bomlasszon, azért mond ilyeneket a cicákról!!!!!!!

Sic2 2018.07.20. 22:00:15

Szerintem meg csak vakaróznak. Hozzád dörzsölődik, mert ez olyan, mintha simogatnák. A mi macskánk minden kiálló dologhoz hozzádörzsölődik, főként a nyakát szokta vele vakarni. Ettől még persze lehet, hogy a szagával meg is jelöl közben, de hogy saját magát is kényezteti vele, az tuti! :)

Reactor 2018.08.06. 01:19:24

Az én pici cicám pont ilyen - dörgöli a fejét és az orrocskáját is, de csak akkor, ha simogatom! Alapból sose szokta csinálni, csak ha cirógatást kap. Nem tudom, biztos azért, mert nőstény. Egyedüli macs, úgyhogy versenyezni sincs nagyon kivel a territóriumért.

Berelhetoreklamfelulet 2018.11.27. 08:27:44

Na és ha a másik macskához dörgölőzik, akkor is megjelöli, hogy az övé?

Reactor 2019.05.29. 15:15:45

@Berelhetoreklamfelulet: Úgy tudom, ezzel azt jelzik, hogy összetartoznak, kvázi "közös" illattá vegyítik a saját egyéni illatukat.
süti beállítások módosítása