Kérdésed van cicás témában?

2013. október 01. 20:30 - Macska_fogó

Olvasod a blogot, de van olyan kérdésed, amire még ne kaptad meg a választ? Nosza, tedd fel a kérdést, és én megpróbálok válaszolni rá! Vagy kommentben, vagy akár egy teljes bejegyzésben!

Kérdésre tehát fel!

Üdv,

Macska-fogó

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr645546582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KisBuba 2017.12.14. 11:49:25

Kissé el vagyunk keseredve ezért írunk neked a párommal, és bocsánat, ha kicsit hosszú lesz a történetünk, de szeretnénk mindent a lehető legrészletesebben leírni.

Van egy 1 éves (kasztrált) brit rövidszerű kandúrunk (Smafu), aki 4 hónaposan került hozzánk. Akkor nagyon félénk volt és folyton az ágy mögé bújt (eleinte nem is evett / vécézett, hanem csak 2 nap múlva), azonban mára már egy szép nagy cica lett, aki kutya módjára követ minket mindenhova, bár az idegenektől még mindig fél kicsit, nem nagyon engedi magát megsimogatni rajtunk kívül, kivéve persze ha kaja van a dologban.

Természetesen mióta nálunk van elhalmoztuk szeretettel, finomabbnál-finomabb falatokkal, illetve esténként sokat játszunk vele (fut a labda után majd visszahozza, kergetőzünk vele, stb.), velünk alszik az ágyon, de ettől függetlenül rengetegszer nyávog, hogy foglalkozzunk vele ha otthon vagyunk, még ha éppen fél perce is hagytuk abba vele a törődést. A simogatást kevésbé szereti, inkább reggel keléskor illetve este fekvéskor igényli, de akkor nagyon tud neki örülni, mindettől függetlenül áldott jó cica (legalábbis eddig ezt hittük).

Mivel párommal mindketten dolgozunk, úgy gondoltuk, hogy jó ötlet lenne neki egy játszótárs, akivel napközben kergetőzhet és játszhat, ezért másfél hete beszereztünk mellé egy 5 hónapos (kasztrált) kiskandúrt (Gizmó) aki első pillanatban belopta magát a szívünkbe, ahogy hazahoztuk egyből folyamatosan dorombolt, igényelte a simogatást (idegenek is simán simogathatják), játszott / evett / ivott és boldogan fedezte fel a környezetét.

Gizmó az első teljes napot elzárva egy külön szobában töltötte, ott foglakoztunk vele, Smafu meg óvatosan félénken lépdelt és szagolgatott az ajtó körül, de egyébként érdekelte a dolog, hogy mi lehet odabenn. Közben a kicsit ledörzsöltük egy ronggyal és Smafu táljához tettük mikor evett, de annyira nem érdekelte.

Mivel úgy láttuk, hogy Gizmó nagyon bátor és tökös kislegénynek tűnt aki rögtön birtokba vette a területét, illetve Smafu is elég kíváncsi volt, a második nap óvatosan kinyitottuk az ajtót és néztük mi lesz. Persze Gizmó rögtön a legnagyobb határozottsággal megindult, mire Smafu elkezdett menekülni és elbujdosni a kicsi elől, és folyton csak figyelte, gondolom próbálta felmérni a veszedelmet, így a picit inkább megint elzártuk.

Érdekes módon a harmadik napra a helyzet teljesen megváltozott amikor ismét összetalálkoztak, Smafu már jóval bátrabb volt, és mindenhova árgus szemekkel követte Gizmót, aki erre viszont púpozott háttal és morgással / fújással reagált, ettől függetlenül sokszor követték egymást, és pl. a száraztápot már egy tányérból ették meg, és egyébként sokszor elvoltak egymása mellett, de persze azért feszült volt a légkör picit, de azt hittük jó úton haladunk.

Azóta azonban eléggé megváltozott a helyzet. Reggelente ha kiengedjük a kicsit, akkor az első, hogy Smafu megy megnézni (orr- és popsi szaglászás) majd egyszerűen otthagyja, de közben folyamatosan csóválja a farkát. Eleinte a külön tányérból történő közös kajálások alkalmával is morgott Gizmóra (a pici már nem morog és fúj), ez időközben, úgy néz ki lecsendesült, viszont állandóan koslat utána tágra nyílt szemekkel becserkészve, majd rendszeresen levadássza a kicsit.

Ilyenkor sokszor csak nekifut és azzal ijeszti meg Gizmót, de sajnos gyakran előfordul, hogy leszorítja a földhöz és hátul a nyakára ráfog (szerencsére komolyabb sérülést még nem okozott), amikor is a kicsit elkezd nyivákolni és menekülni akar. Ilyenkor általában rászólunk és a nyaki bőrénél fogva leszedjük a kicsiről.

Egyébként az utóbbi egy hétben párom otthon volt velük, ezért napközben sokat voltak összeengedve, és míg a pici sokszor ügyet sem vet a nagyra, az nem tudja levenni a szemét róla, állandóan követi figyeli, egészen addig amíg el nem alszanak, de egyébként látszik rajta, hogy teljesen rá van fixálva és féltékeny, pedig ugyanannyit próbálunk vele foglalkozni mint korábban, ha nem többet.

Ajtón keresztül lábaztak már kimondottan játékosan. Illetve sokszor a nagy is játékosan közelít felé, kerreg, hívogatja. Viszont itt sokszor nem tudni hogy reagál, amikor a kicsi besétál a csapdába. Van hogy tényleg játékosan várja, de van hogy elkapja a nyakát és leszorítja a testével, lábával. Vagy éppen szépen fogadja, majd átmegy durvába.

Leginkább akkor lesz ideges, ha a kicsi játszik és fut, akkor egy idő múlva ő is nekiered, hogy elkapja, amitől Gizmó megijed, és már megy is elbújni. Közösen nem nagyon játszanak, mert amint szeretnénk Smafuval játszani, akkor a kicsi is rögtön játszani akar, így a nagynak már nincs kedve ahhoz, inkább azon töri a fejét, hogy mikor kapja el a kicsit. Persze ettől függetlenül reggelente amikor találkoznak, továbbra is köszönnek egymásnak, de félünk őket egyedül hagyni. A napközbeni alvással nincsen gond, egyik itt, másik ott, békésen alszanak.

Mit rontottunk el, és hogyan tehetnénk jóvá? Olyan jó lenne, ha végre a együtt játszanának és a nagy nem bántaná a kicsit.

Kérünk segíts!

Macska_fogó 2017.12.25. 20:41:59

@KisBuba: Én azt mondom, legyetek türelmesek Smafuval. Mivel sérülés nem történt, bántani nem akarja a kicsit, ezek jelzések, hogy nem akarja látni a területén a "betolakodót". Ezért továbbra is zárjátok külön őket, de mindig próbálkozzatok, és engedjétek őket össze felügyelet mellett. Idővel el fogja fogadni az új cicát. Mivel veletek jó a kapcsolata, ezért ti erre rásegíthettek: jelezzétek neki, ha nem jó a viselkedése, és azt is, ha jó. De mindezt "macskanyelven". Ha bántja a kicsit, akkor fújjatok rá, vagy lökjétek el (finoman), és zárjátok külön őket. Ha viszont jól reagál, akkor jutalmazzátok meg: simogatással, vagy játékkal. Idővel együtt tudjátok majd hagyni őket. Hogy ez mennyi idő, azt viszont nem lehet tudni. Függ a cicátoktól és tőletek is. Sok sikert!

Previcz Zsuzsanna 2018.03.10. 08:54:12

Szep napot! Van egy 20 eves cicam. Sajnos a koranal fogva vese problemaval kuzd. Erre specialis etelt kap, regebben surun hanyt,erre zantac nevu inekciot kap. Most az a problema vele hogu a hatan a farok iranyaban a szorzete ossze al csomokba , nem engedi magat fesulni es haki akarom vagni ezeket a csomokat nagyon ideges lessz. Azt szeretnem kerdezni ennek mi az oka es hogy lehet megoldani... Koszonom szepen eloreis a valaszt. Zsuzsanna

Macska_fogó 2018.03.11. 20:24:43

@Previcz Zsuzsanna: Kérlek vidd el állatorvoshoz! Ez nem viselkedési, hanem egészségügyi probléma, amit egy 20 éves cicánál komolyan kell venni!

Holdgyöngy 2018.03.12. 16:18:20

Jó napot! Van egy ivartalanított anyamacskánk, aki mostanában a lakásban mindenhova odapisil, utána akár ki is megy az udvarra. Falu, kertes ház, kinti-benti macska, macskaajtóval. (Előtte volt egy lábsérülése, talán azóta?, de az almot már elvettük, mert a lába meggyógyult. Tehát kijárhat a dolgát intézni.)
Velünk él a 11 hónapos nem ivartalanított kandúr fia. Talán ő a ludas a jelölésben(ha ez jelölésnek számít), mert ő is jelölhet. Bent a lakásban, bár nem érezni. Most kizártuk őket az udvarra, tavasz van. Megfelelő házzal ellátva. Jól tettük? Vagy mit csináljunk, de az állandó szőnyegmosás, parkettára vizelés sem megoldás. Köszönöm válaszát. Elutazás előtt is vagyunk mit tegyünk?

Macska_fogó 2018.03.12. 23:41:00

@Holdgyöngy: Három tévedést látok a leírtakban. A nőstény cicák nem jelölnek. Az ivartalanított cicák sem. Ellenben az ivaros és ivarérett, fiatal kandúrok igen!
Valamint ha egy cicát bevitt a házba, tett le neki wécét, majd ezt hirtelen eltüntette, akkor simán lehet, hogy ez a változás megzavarta, keresi az almot, de nem találja, és ezért pisil valahova. Alom helyét megváltoztatni hirtelen sosem szabad, megszüntetni pedig tilos, mert ezzel teljesen össze lehet zavarni a cicát.
A következőket tegyék: ivartalanítsák a kandúrt, tegyék vissza az almot, és engedjék vissza a macskákat a házba,

Holdgyöngy 2018.03.13. 06:55:18

@Macska_fogó: Köszönöm, most olvastam önt. A választól függetlenül ezt tettük az este. Nem tudtam elnézni a vergődésük, az almot újra "munkába állítottam", ma reggel eredményt is találtunk rajta. A kandúrkát próbáljuk ivartalanítani. Köszönöm válaszát. Örülök, hogy rátaláltam a blogra, ha gondjaim vannak. Még egyszer: köszönöm.

Lapid 2018.05.25. 08:04:15

Kedves Macskafogo,
Segitseged szeretnem kerni az alabbi problemank megoldasahoz.
Olyan orszagban elunk, ahol rengeteg utcan koborlo cica van. Mivel nem tudtam elnezni az allatok szenvedeset, elkezdtem etetni es itatni oket illetve a raszorulokat befogadni.
Az elso cicank egy ivartalanitott lany, aki kutyakkal nott fel. Kesobb tovabbi befogadott raszoruloval kellett osztoznia a szeretetben es a helyen. Sajnos eleg rosszul turi a macskak tarsasagat, csak a kutyakat kedveli, macskakkal verekszik es osszepisili az egesz lakast.
Mar elkoltoztunk nagyobb kertes ingatlanba, ahol mind a kertben, mind a lakasban tartozkodhatnak, de a pisilesek nem maradtak el.
Mindennap hypozom az egesz lakast, a wcjuk naponta tisztitva, hetente cserelve vannak.
Ugy vettem eszre, fel a zart wct hasznalni, mivel a tobbiek argus szemekkel varjak az eppen dolgukat vegzo pacienseket, hogy a kijovetelkor jol elverhessek. Ezert neki kulon elhelyeztem egy nyitott wct, ahol nincs mitol tartania, olykor elvegzi ott a dolgat, de a legtobb esetben a lakas minden reszen talalhato pisi.
Mit tehetek meg? Mire nem figyeltem oda?
Koszonom valaszod, sok sikert a tovabbiakban!

Macska_fogó 2018.05.25. 16:57:40

@Lapid: A leírásod alapján a cica nem elég magabiztos, és a többi cica területén kifejezetten zavarja őt. Ezen úgy tudsz segíteni, hogy egyrészt próbálod növelni az önbizalmát: rendszerességgel és állandósággal, például hogy mindig ugyanakkor, ugyanott eteted. Valamint kell neki adnod saját teret, ahová elvonulhat a többi macska elől. Ez lehet egy szekrény teteje, vagy bármi olyan hely, amit ő szeret. És érdemes olyan megoldásokat találnod, hogy ha a cicák találkoznak a lakásban, ne legyen konfliktus, el tudjanak menni egymás mellett/felett/alatt. Ezt polcok felfúrásával, pár székkel, kisebb asztallal meg tudod oldani.

Horanka 2018.05.25. 19:57:17

@Macska_fogó: A helyzet: a cica megtanulta használni a zárt macskavécét, azóta kertes háznál lakva ugyan, de odapiszkít. Viszont nem vizel sehova, a virágoskert is kímélve van. Alomtisztítás vezéráldozattal. Viszont, azt hiszem megéri.

Bárány Nikoletta 2018.09.19. 18:19:36

Szia :) Nem regiben kaptam egy házi cicát (ez az elsö cicusom : "Bogyó" .Azzal a kérdésekkel fordulnék hozzád hogy a cicám most 5 honapos es elég gyakran harap es karmol akár simogatás közben akár amikor csak szaladgál a házban hogyan tudnám erröl leszokatni hogy ne harapgáljon ?
A masik kerdésem hogy otthon hogyan tudnám biztonsagosan a cicám fülét megtisztitani ?
Valamint utolsó kerdésem hogy milyen védö oltások vagy teendöim vannak még a cicával hogy egészseges es boldog elete legyen válaszodat előre is köszönöm :)

Macska_fogó 2018.10.27. 17:43:55

@Bárány Nikoletta: Facebook-üzenetben már válaszoltam, de ide is bemásolom, hátha másnak is jól jön :)

A harapás és karmolás valószínűleg játék neki, Ezért ha harapdál, fújj rá vagy finoman lökd el, ezzel jelezve, hogy ez nekem nem tetszik, és vezesd át a játékot egy botra vagy labdára.
Miért kell a cica fülét megtisztítani? A cicák nagyon tiszta állatok, ezért ha koszosnak látod, lehet hogy valamilyen élősködő van a fülében. Vidd el orvoshoz, ő kitisztítja és az oltásokban is tud neked segíteni.
süti beállítások módosítása