A macskám összepisili a lakást! 2. rész - Alakítsd át a területét!

2015. augusztus 09. 18:28 - Macska_fogó

Korábban már írtam egy posztot ebben a témában, de olyan sokan írtok nekem e miatt, hogy egy másik oldalról is meg akarom közelíteni a témát. Ez pedig az, hogy ha a cica azért pisil a lakás különböző pontjaira, mert ott akarja hagyni a szagát, akkor ezt engedjük neki - csak máshogyan.

cicakaparofahazilag.jpg

Ahogy annyiszor elmondtam már, a macskáink territoriális állatok, fontos számukra a területük. A területüket pedig szagmintákkal jelölik meg, ami magabiztosságot is ad nekik a területen. Ha a cica ezt a vizeletével teszi meg, adjunk neki más lehetőségeket a szaga otthagyására. Azt tudnunk kell, hogy normál esetben a macskák háromféleképpen hagyják a szagukat rajtunk vagy a bútorokon:

  • dörgölőzéssel a kanapéhoz, széklábhoz stb.
  • a pofája odanyomásával a tárgyhoz
  • kaparással

Ugyanis a macskáknak a mancsukon és a pofájukon vannak szagmirigyeik, ezért használják is ezt előszeretettel. Nézzünk pár egyszerű eszközt, amivel segíthetsz ebben neki!

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Kaparófa

 wp_003249.jpg

Ez szinte minden cicatartó lakásában megtalálható, sok cica azonban egyáltalán nem használja. Sokszor azért, mert rossz helyen van. Tedd az ajtó mellé, hogy amikor a cica belép, és felméri a területet, rögtön ott tudja hagyni a szagát! Ilyet te magad is készíthetsz, ha pl. szizálrost kötéllel betekered egy szék vagy asztal lábát.

Cicafa

385.jpg

Ez a lehető legjobb választás, bár nem nagyon kapni ilyet állatfelszerelés-boltokban. Egy kivágott fa ága remek mászóka lehet a cicádnak! A karmait is tudja közben élesíteni, miközben otthagyja a szagát is!

Fekhely

2015-07-05_14_50_58.jpg

A saját, puha fekhely is fontos. Legyen ez csak a macskáé, ahol biztonságban szunyókálhat, Ez lehet cicaágy, de egy puha takaró is. Tegyél ilyeneket olyan helyekre, ahol eddig is szívesen tartózkodott, és biztosan örömmel veszi használatba! 

Szőnyeg vagy kartonpapír

macska_980x480_magic4walls_com_2014.jpg

Egy durvább anyagú szőnyeg is jó szolgálatot tehet, mert ezt kaparva szintén ott tudja hagyni szagmintáit a cicád. De ennek a célnak akár egy kartonpapír is megfelel, amit imádnak a cicák! Próbáld ki, biztos vagyok benne, hogy egy kartondobozt örömmel fogadnak a cicáid!

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr407694144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rövid G. atya 2015.08.10. 19:28:48

Saját fekhely? Jelentkezzen, akinek egy macskája van és az az egy ragaszkodik a saját helyéhez! Mi évekig próbálkoztunk, hogy egy helyre szoktassuk, legyen az párna, kosár, bármi... őnagyságának nem felel meg. Átlag hetente, kéthetente máshova költözik és kirángatni sem lehet onnan.
Van, hogy úgy dönt, én vagyok a megfelelő ágybetét, olyankor szokott hisztizni, mert ha felébredek rá, akkor lelököm. :)

Macska_fogó 2015.08.10. 22:40:21

@Rövid G. atya: Hát persze, mert miből gondolod, hogy neki az a fekhely felel meg, amit te gondoltál neki? ;) Lehet ez a fekhely a kanapé, egy párna vagy a te pólód az ágyon. De ahogy a kommentendből is látom, valami rendszert te is felfedezel benne. A macskák a szokások rabjai, csak sokszor nem jövünk rá, mi a rendszerük. Van, hogy a cica reggel az ágy mellet alszik el, délben átmegy az ablak elé, este pedig a szekrény tetejére. De az is lehet, hogy hetente váltogatja a kedvenc helyeit. De az biztos, hogy vannak kedvenc helyei, mert az ad biztonságot neki. Ha megfejted, hogy mikor melyiket részesíti előnyben, jobban meg fogod érteni a cicád, ebben biztos vagyok.

Rövid G. atya 2015.08.10. 23:40:29

@Macska_fogó: az öreglány tizenhat-tizenhét éves lehet, ebből tizenötöt velünk élt le. Eddig még nem sikerült valódi rendszert találni a rigolyáiban. :)
A kosarától fél, mert már sokszorosan összekapcsolta az orvoslátogatásokkal, de ha pár órára szem előtt marad, akkor egy idő után belefekszik. Van úgy, hogy még aznap, máskor két-három nap után, de megunja és más helyet keres. Rendszer? Ugyan... :)

Macska_fogó 2015.08.11. 21:26:30

@Rövid G. atya: Szerintem most eléggé jól leírtad, hogy mit szokott csinálni a cicád, milyen szokásai vannak ;)

Rövid G. atya 2015.08.12. 02:26:45

@Macska_fogó: persze. Szokásai vannak, csak rendszer nincs bennük. :)
süti beállítások módosítása