Unatkozik a cicám!

2015. szeptember 13. 19:08 - Macska_fogó

Unatkozhat-e a cicád? Hát persze! Főleg a fiatal, lakásban tartott cicákra igaz ez, azokra, akik mozgásigényesebbek. Mikor este hazaérsz, a cicád nem hagy békén, lehet, hogy "támadja" a lábad/kezed, éjjel rád ugrik alvás közben, vagy jó hangosan elkezd játszani valamivel? Mit tehetsz, ha a te cicád így viselkedik? Ez esetleg azt jelenti, hogy meg kell szabadulnod tőle? Dehogy! 

img_0201.JPG

Mint minden, ez is a macska jellemétől függ, hiszen van olyan makka, amelyik egész nap heverészik, míg a másikat lelőni sem lehet. Az a fontos, hogy rágyere, mire van szüksége a cicádnak, és azt add meg neki. Leírok pár lehetőséget, amikkel le tudod vezetni a kis örökmozgód energiáit.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Macskabútorok, játékok

Azzal érdemes kezdeni, hogy eleve úgy rendezed be a lakást, hogy már ott ki tudja élni magát a cica. Ehhez nem kell feltétlenül többszintes macskabútort venni, elég lehet az, ha egy széket teszel a szekrény mellé, amiről fel tud ugrani a cica a szekrény tetejére, veszel vagy csinálsz neki macska-alagutat, de egy üres doboz is jó szolgálatot tehet. Hagyj lent neki játékokat, mikor elmész, ezek lehetnek csörgő labdák, székre kötve vagy csak a földön hagyva, de egy alufóliából tekert labda is lázba tudja hozni a legtöbb macskát. Csinálhatsz "kincskereső játékot" is, egy üres fél literes palackba lyukakat vágsz, teszel bele pár jutalomfalatot, és leteszed a földre. Biztos érdekelni fogja a cicádat!

Cicatévé

img_0482_1.JPG

A cicák is szoktak tévézni, csak nem a dobozt nézik, mint mi emberek, hanem a kinti világot. Az ablakban ülő cicáról beszélek, ilyet biztos mindenki látott már. De azt nem mindenki tudja, hogy ilyenkor a vadászösztönüket élik ki. Ugyanis náluk a vadászat idejének nagy részét a préda megfigyelése teszi ki, annak elkapása sokszor csak pár pillanat. Az ablakban ülő cica tehát egyáltalán nem passzív, sőt, nagyon is aktívan figyel! Tehát biztosítsd ezt a fontos tevékenységet a cicádnak, engedd fel az ablakpárkányra, vagy ha nem elég széles, tegyél az ablak elé egy asztalt vagy macskabútort. Ha van lehetőséged, tegyél az ablak elé egy madáretetőt, így egész nap mozizhat a kis kedvenced!

Közös játék

pexels-yuliya-kota-3791591_1.jpg

A vadászat befejezése pedig a zsákmány elfogása. Ezt a játékkal tudod helyettesíteni. Rengeteg módja van annak, hogy játssz a cicáddal, aminek két jó hatása is van: egyrészt levezeted a cicád energiáit, másrészt a közös tevékenység alatt javul vele a kapcsolatod. Labdázhattok, egy madzaggal is felkeltheted a figyelmét, de ami minden cicánál beválik, az a lézermutató: imádják levadászni a rejtélyes fényt :) Ha minden este csak 10-15 percet játszol vele, már sokat tettél azért, hogy jobban érezze magát a cicád - és te is.

Kell egy társ

A macskák, hozzánk hasonlóan, társas lények. Így ha egy egyke cicának túl sok energiája van, akkor kézenfekvő megoldás lehet egy másik cica beszerzése mellé, akivel kergetőzhet, birkózhat. Arra figyelj, hogy hasonlóan mozgékony cicát szerezz be, hiszen egy lusta cicával nem a várt hatást fogod elérni. Ezért is inkább fogadj örökbe cicát menhelyről, érdeklődj a cica jelleme iránt. Ha ideiglenes befogadónál van elhelyezve, akkor ráadásul sokkal több mindent megtudsz a cicáról még azelőtt, hogy hazahoznád, hiszen már családban él, valószínűleg van mellette másik macska, és pontos leírást tudnak neked adni a viselkedéséről.

A lényeg tehát, hogy figyelj a cicádra, és segíts neki abban, hogy jól érezze magát! Ugyanis egy olyan otthonba hazamenni, ahol egy boldog cica vár, sokkal jobb érzés.

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr137785372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Juca 2018.11.04. 14:00:13

Sziasztok! Hasonló problemám van 10hónaposivartalan maine coon cicam agresszívan játszik ok nélkül véresre mar harap széttépte a függönyt letepte a tapétát lelök tárgyakat a polcról. Se ejjel senappal nem lehet tölealudni a szeretere agresszió a válasz.
süti beállítások módosítása