Új cica a régi mellé 1. rész
2015. október 20. írta: Macska_fogó

Új cica a régi mellé 1. rész

Macska-fogós kérdések

Sokszor felmerül, hogy egy már évek óta meglévő cica mellé lehet-e másik cicát vinni? Bár már volt erről szó, ez az egyik téma, amiről rendszeresen kérdeztek, tehát nem lehet róla eleget beszélni. Ráadásul a sok Facebook-on látható gazdikereső cica képei alatt rendszeresen látom a kommenteket: "Jaj úgy hazavinném, de hát nem fogadná el a cicám". Ez persze csak egy gyenge kifogás, hiszen mint a lenti példából is látható, még egy házsártos cicával is könnyen összeszoktatható egy kölyök is. A gazdi, Yvett Lujzija mellé a kis Döme került, aminek a rangidős cica nem annyira örült :)

Tanácsot szeretnék kérni. Van egy 1 éves ivartalanított kislány cicánk Lujzi. Szombaton hoztunk mellé egy 5 hónapos kandúr kiscicát. Előre olvastam ebben a témában tanácsokat, így a következőt tettük: a kicsit beköltöztettük a fürdőszobába, enni-innivalóval, almos tállal. Persze mikor meghoztuk Lujzi összetalálkozott vele néhány percre amíg a hordozóban volt, azonnal fújt a kicsire, de csak messziről. Ezután kiscica ment a fürdőbe, becsuktam az ajtót, az üres hordozót kitettem a folyosóra. Lujzi ahányszor elment mellette fújt rá, és hát az első nap ránk is, nem lehetett megközelíteni. Ő egyébként sem egy nagyon bújós cica, néha! idejön pár pillanatra, van hogy elkezd dorombolni is, de pár perc múlva már el is megy, nem igényli a szeretgetést. Vasárnap kihoztuk a kicsit a fürdőszobából és hagytuk, hogy Lujzi besétáljon. Mindent megszagolt, aztán kiment. Ilyenkor ismét jobb volt tőle távol maradni, sőt délelőtt még addig is stresszes volt, hogy ez megtörtént volna.
Tegnap egymástól kb 1 méterre etettük őket, ettek szépen, bár Lujzi néha odafújt a kicsire. Ezután hagytuk őket egy helyiségben, a kicsi próbált közeledni, nagyon barátságosan, de Lujzi csak fújt kitartóan, közben hátrált. Majd a kicsi megunta, hátat fordított és otthagyta. Estére már nem próbálkoztunk újra. Ma reggel a kicsit kihoztuk a fürdőszobából, Lujzi bement, végigszagolt mindent, evett a kicsi táljából, bement az alomba. A kicsi persze annyira szeretne közelíteni hozzá, hogy kiszaladt a szobából, odament Lujzihoz. Ő meg persze fújt és fújt. Majd egyszer csak a kicsi még közelebb ment és összeszagoltak, Lujzi egy pillanatra közelebb nyújtózott, aztán eszébe jutott, hogy mégiscsak kéne fújni, és oda is legyintett a mancsával, de nem nagyon, a kicsi meg nagy nyugisan lefeküdt elé, nem úgy nézett ki mint aki agyon stresszeli magát. Jó úton haladunk vajon? S mit tegyünk, hagyjuk őket amíg nem ugrik rá Lujzi, vagy beavatkozzunk a fújásokba is? Eddig nem szóltam rá, és elválasztani sem lehet, mert elég agresszíven reagál ránk is.
Előre is köszönöm válaszod!

Jól haladtok, csak adjatok időt Lujzinak. És ha elkezd fújni az új cicára, inkább vigyétek ki a helyiségből. Fontos, hogy őt vigyétek el, ne a kicsit, ezzel is jelezve, hogy az ő viselkedése nem tetszik nektek. El fogja majd fogadni az új jövevényt, csak új még neki a helyzet.
Azt írod, hogy agresszívan reagál rátok is, ezért nem tudjátok elválasztani. Ez mit jelent? A fújás nem agresszió, de ha rádfúj, reagálhatsz azzal is, hogy te is ráfújsz. Ezzel megérti, hogy nem jó, amit csinál, és általában visszavonulót is szoktak erre fújni a cicák. De ezt csak akkor csináld, ha egyébként kiegyensúlyozott a cicád. Nem a frászt kell rá hozni, csak helyre kell tenni.

Legközelebb megtudjátok, mennyit haladt Yvett a cicák összeszoktatásában, mert következetesen viselkedett velük és felhasználta a blogban olvasottakat. 

Neked is kérdésed van? Tedd fel a Kérdésed van cicás témában? poszt alatt! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr968007963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.