Miért nem használja a cicád az alomtálcát?
2018. január 23. írta: Macska_fogó

Miért nem használja a cicád az alomtálcát?

A cicám összepisili a lakást - 3. rész

Nem használja az almot a cicád? Inkább a szőnyegre, vagy a ruháidra pisil? Ismét próbálok ezen segíteni. De előrebocsájtom, hogy az almon kívül pisilés az egyik leggyakoribb probléma, és a legnehezebb is megoldani. Ha minden oké, a cicád használja az almot, nincsenek balesetek, akkor is érdemes ezt elolvasnod, mert tapasztalatból mondom, könnyebb megelőzni a bajt, mint utána gondolkodni, hogyan oldd meg a helyzetet!
shutterstock_640078696.jpg

Fontos azt is tudnod, hogy nincs megoldás egy csapásra, és nem biztos, hogy ami a szomszéd Cirminél bevált, az a te Ursuládnál is be fog. Neked kell ismerned a cicád, és próbálkoznod, és így rájönnöd, mi a jó neki és neked is. A bepisilésnek rengeteg oka lehet, ezekről sokszor írtam már, de most gyorsan összefoglalom.

Az almon kívüli pisilés leggyakoribb okai

A legfőbb ok az szokott lenni, hogy a cica nem érzi magát biztonságban. Ha most vitted haza a cicát, vagy új helyre költöztetek, ez bizony előfordulhat. És ha a cica nem érzi jól magát a területén, bizony igyekszik mindenhova a saját szagát tenni. Normál esetben dörgölőzéssel, de ilyenkor pisivel is. Sokszor odapisil, ahol szeret aludni, mert ha érzi a saját szagát, ott biztonságban van. A nagyon félős cicák ezért gubbasztanak az alomban.

De a kertbe bejáró kóbor cicák is zavarhatják, egy új családtag vagy állat, betegség vagy az alom/alomtál nem felel meg neki. Ezekről korábban is írtam összegzést, itt most csak az alommal kapcsolatos tanácsaim fejtem jobban ki.

Az alom fontos a cicádnak!

Tudnod kell, hogy az alom nem csak egy hely a cicának, ahol wécézhet. Fontos területmegjelőlést is ellát, ezért nem mindegy, hol van, mennyi van. A macskák tiszta állatok, ha almon kívül piszkítanak, annak mindig komoly oka van. Ez lehet az is, hogy nem érzi magát biztonságban a lakásban, vagy máshogyan fogalmazva, nem érzi otthon magát, de "csak" az is, hogy nem tetszik neki az alomtál. 

Hol legyen?

Kapaszkodj meg, mert lehet nem fog tetszeni, amit most olvasol majd. Az alom nincs jó helyen a fürdőszobában a mosdókagyló alatt, a garázsban vagy a kamrában. Lehet, hogy most nincs belőle problémád, de megváltozhat valami, amit te talán észre sem veszel, és máris takaríthatsz.

Az alomtál legjobb helye a szociális élet középpontjában van - vagyis a nappali közepén, vagy a hálóban az ágy mellett.

Tehát a javaslatom az, hogy ha a cicád nem használja az almot, gondolkozz el, nincs-e eldugva egy jelentéktelen helyre az alomtál. És ha így van, tedd egy központi helyre, mondjuk a nappaliban a kanapé mellé. Ha elkezdi ott használni, és neked mégsem tetszik, akkor nagyon lassan elkezdheted arrébb húzni, mondjuk a fal felé. De csak annyit, hogy használja a cica! El is rejtheted az almot egy paravánnal, vagy beteheted szekrénybe, amin vágsz neki bejáratot. Lehetsz nyugodtan kreatív!

Ha a cicád lepisili a függönyt, az valószínűleg azért van, mert a kertben kóbor macskák vannak, ő pedig nekik üzen így. Olyan, mintha kiordibálna az ablakon: "Ez az enyém, takarodj!". Ennek megoldására tegyél az ablak elé alomtálat, és vedd le egy kis ideig a függönyt. Valamint a kinti macskákat próbáld távol tartani, például tegyél nekik az ablaktól távolabb kaját. A lényeg, hogy ne legyen okuk odamenni. Általánosságban:

Ha valahova rendszeresen pisil a cicád, tegyél oda alomtálcát!

Arra is gondolj, hogy ne tedd olyan helyre az alomtálcát, ahol a cica nem érzi magát biztonságban. Például sarokba, ahová beszoríthatja a másik macska. Gondoskodj arról, hogy több menekülési útvonal legyen: tegyél oda egy polcot vagy széket, ahová még felugorhat. Tehát legyen legalább kettő irány, amin keresztül távozhat!

Ugyanezért fontos a  jó kilátás. Nem arra gondolok, hogy tengerre néző panoráma kell a cicának pisilés közben, hanem arra, hogy lássa, mi történik az almon kívül. Így nem fogja magát csapdában érezni, és ha mégis közeledik valami veszély, fel tud rá készülni. Ezen segíthetsz, hogy ha mégis sarokba teszed az almot, ráadásul zárt alomtálat, akkor ne a falnak told, hanem 45 fokban álljon a falra. Így bíztosíthatod neki a legjobb kilátást.

Mennyi alomtál kell?

cat-litter-mat-diy.jpg

Ez EGYETLEN alomtálnak számít!

Minél több! De tényleg, ez a legfontosabb tanács. Néha az is segít, ha beteszel még egy alomtálcát. A legjobb az, ha eggyel több alomtál van, mint ahány cica. Tehát ha két cicád van, akkor három alomtál a jó választás. Van olyan cica, aki "kisajátítja" az almot, és a többi cica nem megy bele. De van egy fontos szabály:

Az egymás mellett lévő alomtálcák egynek számítanak!

Tehát hiába is teszel egymás mellé három alomtálat, az egynek fog számítani! 

Mekkora legyen az alomtálca?

Legalább másfélszerese a macska hosszának - behúzott farokkal. De minél nagyobb, annál jobb!

Alomtálca típusok

Ez sem mindegy, ugyanis nem minden cica szereti mindegyik típust. Nézzük a választékot!

Nyitott

ferplast_nip_plus_206.jpg

Ez a legjobb választás, ez minden macska kedveli. Itt a tálca oldalának magasságára kell figyelni, mert ha túl magas a cicának, például mert még kicsi, vagy éppen mert idős, akkor nem fogja használni.

Zárt

592d43161aabc_1070x800.jpg

Ezt a gazdik szeretik nagyon. Eltakarja a "terméket", valamennyire a szagot is bent tartja. Nem minden cica szereti viszont, mert érezheti magát benne csapdában, vagy zavarhatja az ajtó. Ilyenkor érdemes levenni a tetejét, és megnézni, úgy bejön-e neki.

Magasított falú

aseo4_grey_01933_1459850199_500_659.png

Ez akkor jön, ha a cicád nem kedveli a zárt alomtálat, de imádja kikaparni az almot. Ez némileg megakadályozza ezt.

Minden oldalon magasított

450.jpg

Ez egy még hasznosabb nyitott alomtál. Akkor fogsz neki örülni, ha a te cicád is állva szeret pisilni, és rendszeresen kipisil az alomtálból. Ennek a tálnak ugyanis a hosszabbik oldalon van a bejárata, így ha a cica bemegy, kénytelen megfordulni, és így az alom falára megy a végtermék! De mivel a teteje nyitott, nem érzi magát bezárva.

Automata alomtálcák

automata_macskaalom_gep.jpg

Ilyen is van, igen. Ennek az a lényege, hogy saját magát takarítja ki, és elég elvileg havonta egyszer cserélni az almot. Én nem szeretem, és ezért nem ajánlom. Egyrészt, mert nem látod a "végterméket", így ha valami betegsége van, később veszed észre. Ráadásul olyan gazdiktól, akik kipróbálták, azt hallottam, hogy egyáltalán nem jól működik. Elég, ha kicsit magasabbra teszi a cuccot a cica (az alomtál falára) vagy folyékonyabb, és már nem tud vele mit kezdeni.

Miért nem használja a cicád az alomtálcát?

Ennek ugye lehet nagyon sok oka, akár viselkedési is, ezekről a sorozat első két részében (1. és 2.) beszéltem már. Most az alommal kapcsolatos problémákat tárgyalom ki.

Túl sok az alom

Bizony, a sok sem mindig jó. Vannak cicák, akik nem szeretik, ha túl sok almot teszel a tálcába. Elsülyednek  benne, vagy zavarja őket, hogy a mancsukba szorul pár kis alomdarab. Elsősorban a hosszú szűrű cicákra, és a nagyobb testűekre jellemzőbb ez, de más macskára is előfordulhat.

Túl kevés az alom

Oké, azért ne ess kétségbe, hogy semmi se jó! De ha túl kevés almot teszel, és nem szívja fel a "folyadékot", és közben a cica mancsára folyik, annak ő se örül, meg te se. Főleg mikor utána felugrik az ágyadra. És így elkaparni se tudja rendesen a "termést". Szóval arany középút, se túl sok, se túl kevés!

Túl kicsi az alomtálca

kicsi.jpg

Ha nem fér el benne a cica kényelmesen, akkor szinte biztos, hogy ki fog belőle kerülni valami, vagy akár a cica bele sem megy. Tehát a szabály: a cica hosszának legalább másfélszerese legyen!

Kevés az alomtálca

Ha szabályt szeretnél, akkor ahogy mondtam, eggyel több alomtál kell, mint ahány macska van. Így biztosan lesz mindenkinek olyan tálja, amit szívesen használ, és nagyobb eséllyel lesz tiszta alomtál.

Túl magas az alomtálca pereme

Ha nehezen tud bemenni az alomba, akkor lehet meg se próbálja. Gondolj arra, hogy nagyon nehéz kinyítni a WC ajtaját, neked viszont nagyon sürgős lenne bemenned. Na ugye hogy nem örülnél? Ez általában a kiscicáknál, az idős, és/vagy nehezebben mozgó vagy túlsúlyos cicáknál fordul elő.

Zárt a láda

Igen, ahogy említettem a zárt alomládát nem minden cica szereti. Lehet, hogy azért, mert nem érzi magát biztonságban benne, de lehet azért is, mert nem tud benne megfordulni, nem fér kényelmesen be, vagy zavarja az ajtó. Egy nagytestű, túlsúlyos vagy idős cica sem rajong ezért.

Túl puha az alom vagy túl durva szemű

Bizony, az se jó, ha puha, az se, ha durva! De ez persze macskafüggő, van amelyik ezt nem szereti, van amelyik azt. Ezt neked kell kitapasztalnod. Például van olyan cica, aki a szilikonos almot nem hajlandó használni, míg másik pedig a puha, homokos almot.

Már nem tiszta

Ez szinte minden cicára igaz valamennyire. Gondolj bele, te se szívesen ülsz le egy piszkos ülökére! Ragozzam még? Inkább takarítsd rendszeresen! Ne csak vedd ki naponta többször, ami belekerült, hanem rendszeresen ürítsd ki az egészet, és fertőtlenítsd, mosd ki! Valamint azért is fontos, hogy több alomtál legyen, mert így később telnek meg.

3993230.jpg

Illatosított almok

Ez tök jópofa dolog, hogy pl. jázmin illatú almot is lehet kapni, de nem biztos, hogy a te cicád szereti. Sőt, lehet, hogy taszítja az illat, mert elfedi az ő szagát, vagy csak egyszerűen nem szereti.

Almot váltottál

Ha kicseréled az eddig megszokott almot az is okozhat stresszt a macskának, és hirtelen már nem is használja a tálcát. Ezért az ilyet mindig óvatosan vidd véghez! Ha például új alomtípust akarsz használni, akkor tegyél egy másik alomtálat a meglévő mellé, és abba tedd az új almot. Ha pedig már látod, hogy azt használják, akkor válts át az újra!

Arrébb tetted az alomtálcát

Ha máshová teszed az alomtálat, ugyanúgy hathat a macskádra, mint az alomváltás. A javaslatom az, hogy ha új helyre akarod vinni a tálcát, akkor azt fokozatosan tedd meg! Told kicsivel (de tényleg kicsivel, először csak pár centivel!) arrébb, és ha már ott is használja, akkor told megint kicsit arrébb, és így tovább. Így úgy tudod arrébb vinni az almot, hogy a cica szinte észre sem veszi.

Költözés

Figyelem, költözésnél is előfordulhat ilyen, vagy ha most fogadtad be a cicát! Ilyenkor kicsit úgy csalhatsz, hogy beleteszed a cica szagát a friss alomba. Például beleöntöd vagy beleforgatod a "terméket", és megszagoltatod a cicával, beleteszed az alomba. Sokszor ez felesleges, mert a cica rögtön "tudja a dolgát", de ha nem, ez a trükk jól jöhet.

Alomtípusok

Ma már többféle alom közül választhatsz, felsorolok párat:

  • homok
  • bentonit alapú ("kavicsos")
  • szilikon kristályos
  • papír alapú
  • faforgács
  • bio macskaalom

Hogy melyik lesz a cicádnak a legjobb, azt neked kell megfigyelned. Van amelyik cica a homokos, puha almokat nem szereti, a másik pedig a keményebb darabokat utálja. A szilikonos alom van hogy elsőre furcsa a cicának, nekem pedig azért nem kedvencem, mert nem látom mindig, ha kiszórja kaparás közben, és azon taposok :). A papír alapúak között is vannak már egészen jók, amelyek több nedvességet szívnak be, mint az egyszerű forgács. A bio macskaalom pedig biológiailag lebomló, normál WC-be kiönthető, különösen magas felszívó képességű, és jó szagelszívó.

DE! Nem mindegyik tetszik a cicának! Kisérletezz, melyik jön be neki!

Tippek

baking-soda-for-freshening-litter-box.jpg

A végére pedig három egyszerű, de nagyszerű tipp:

Ha csatlakozol az újonnan létrehozott Facebook-csoportomhoz, akkor nemcsak ilyen tippeket kaphatsz meg minden nap, hanem a cikkeket is korábban olvashatod el. Ráadásul tehetsz fel kérdéseket is, ha még ezek után sem sikerült megoldani a "pisiproblémát", és szívesen segítek!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr6213597133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmarc 2018.01.24. 13:20:25

Nálunk a fapellet jött be a cicáknak, és nekünk is. Olcsó, fatelepen kapható, kellemes természetes illata van, irdatlan mennyiségű pisit képes felszívni, és ha már kicsit telítődik, akkor a kakiszagot is teljesen elnyeli, szabályosan ki kell régészkedni belőle, szag alapján nehéz megmondani van-e benne. Azt szeretik, ha minél viseltesebb, a teljesen tiszta alomra nem mennek rá ha van annál koszosabb. Egy kis lapát a régiből, és már mennek is bele. :)