Országok, amelyek élen járnak a felelős állattartásban

2018. november 02. 22:53 - Macska_fogó

Magyarországon a felelős állattartás még csak gyerekcipőben jár. Ma az állatvédők még sokat harcolnak, hogy az emberek megértsék az ivartalanítás, chipezés, és a felelős állattartás fontosságát. Most megmutatok nektek néhány európai országot, amelyekről példát vehetünk.

pexels-photo-1543793_1_1.jpeg

 

Svédország

Egy régi állatmentő barátom kiköltözött Svédországba, és elmesélte, mennyire másként gondolkoznak a svédek az állattartásról.

Svédországban maximum 12 órára lehet egyedül hagyni cicát a lakásban. Kutyákra még szigorúbb a szabály, őket max. 5-6 órára lehet lakásban magukra hagyni. Ha pedig kinti kutya, akkor is szabályozzák, milyen körülmények között lehet kint a kutya. Emiatt elég nagy biznisz a kutyaovi és kutyasétáltató cég. A gazdáknak meg luxus a lakásban kutyatartás, mert egy vagyon a kutyaovi is meg a sétáltató is.

De ennek ellenére, rengeteg kutya van lakásban. A barátom mesélte: "Egyik barátnőmnek kutyasétáltató vállalkozása van. Rengeteg ügyfele van, mind belvárosi lakáskutyák. Persze a gazdik jómódúak, nem gond nekik kifizetni havi 100 ezer forintnyi svéd koronát kutyasétáltatóra."

A világon Svédországnak van az egyik legszigorúbb állatjóléti iránymutatása, ami ugyan nem törvény, így nem kötelező, de a menhelyek betartják, és az örökbeadásoknál elvárják a betartását a gazdiktól is. 2008. január 1-én a Svéd Mezőgazdasági Minisztérium (Jordbruksverket) kiadott egy átfogó iránymutatást, mely szabályozza a kutya- és macskatartás kereteit. A 2005 óta készülő szabályozás alaptétele, hogy az állatok számára biztosított legyen, hogy jól érezzék magukat, és természetesen viselkedhessenek. Részletesen leírja, milyen gyakran kell a kutyákat, macskákat etetni, illetve mozgást biztosítani számukra, mekkora és milyen élettér fogadható el számukra. Továbbá előírja, hogy legalább napi kétszer törődni kell az állattal, hogy szociális szükségleteik is ki legyenek elégítve. A lakásban tartott állatok számára biztosítani kell ablakot, hogy természetes fényhez jussanak, valamint a kint tartott kutyák számára biztosítani kell napos és árnyékos helyet egyaránt, továbbá eső- és szélvédett helyet is. A részletes szabályozástól azt remélik, hogy az állatvédelmi hatóságok dolga egyszerűsödik az állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód kivizsgálásakor, hiszen van mire hivatkozni, ami részletesen leírja a megfelelő bánásmódot. Többnyire azok, akikről bebizonyosodik, hogy bűncselekményt követtek el állatok ellen, pénzbüntetést kapnak, de az sem példa nélküli, hogy letöltendő börtönbüntetésre ítélnek valakit.

Alapvetően jó élete van Svédországban a házi kedvenceknek, de sajnos még így is szükség van, cica- és kutyaotthonokra, mert azért ha nem is olyan tömegesen, mint Magyarországon, de vannak utcára kidobott kutyák és macskák, magukra hagyott felesleges szaporulatok.

Olaszország

Rómában a törvények többet engednek a gazdiknak, mint otthon, de ami fontos, hogy a hozzáállás az állattartáshoz teljesen más.Egy blogolvasó ismerősöm írta:

"Mikor mondtam, hogy macskával repülök, az otthoniak kiakadtak: hát van ott is, minek költesz rá annyit? Itt senki se kérdőjelezte meg, mindenki mondta, hogy hát persze alap, hogy jön velem a cica."

raoul-droog-678059-unsplash.jpg

"Be lehet vinni állatot a legtöbb étterembe, illetve szinte minden bárba és bevásárlóközpontba. Tehát ha macskával utazol Rómában, és megállsz egy étteremnél, simán visszük be a cicát is, és nem a kocsiban sül meg. A bárokban is ott ülnek az emberek kutyákkal, senkit se zavar, a törvény is engedi."

A chip és ivartalanítás nem, de a kombinált oltás kötelező, és Sardegna régióban a veszettség elleni oltás is kötelező cicának.

Belgium

Belgiumban az ott élő kétmillió macska csaknem mindegyikét ivartalanítani kell, hogy jobban tudják ellenőrizni a túlszaporulatot. Ezt írják elő az új törvények ez évtől először a francia nyelvű vallon régióban vezették be, és az év elején lépett Brüsszelben hatályba, országos szinten pedig 2020-ra kell alkalmazni. Így ez lesz az első ország a világon, ahol arra kötelezik az embereket, hogy sterilizálják a macskájukat.

feline_vaccinations_blog.jpg

Egy olyan országban, ahol valaha a cicák vitték ki a postát egy bizarr kísérlet jegyében az 1800-as években, mára mintegy 30 ezer állatot hagynak magára évente. Ezek felét végül elpusztítják a túlzsúfolt menhelyeken.

A menhelyeken kialakuló nyomás enyhítése érdekében a kormány úgy döntött, hogy minden újszülött macskát hat hónapos kor előtt ivartalanítani kell, míg az országba csak ilyen állatokat lehet behozni, ha azok 30 napnál tovább tartózkodnak ott. Az idősebb cicákat is meg kell műteni. Miközben több önkormányzat jogilag bevezette a kötelező orvosi beavatkozást, a világon egyedülálló, hogy Belgiumban nemzeti szinten is végre kell hajtani ezeket az intézkedéseket. (Forrás: Euronews)

Én alapvetően nem a törvényekben látom a megoldást a felelősebb állattartásra Magyarországon, hanem az egyes emberek gondolkodásában való változásban. A szerető, féltő és gondoskodó gazdik fontosabbak, mint a törvény szigora.

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr2013659680
süti beállítások módosítása