6+1 jele annak, hogy a cicáid kedvelik egymást

2019. szeptember 23. 15:38 - Macska_fogó

A legutóbb arról írtam, miből látod, ha a cicád és a kutyád kedvelik egymást, most pedig arról lesz szó, milyen jelekből látod, ha a cicáid kedvelik, vagy akár szeretik is egymást. A képeket és galériákat mindenképpen nézzétek meg, kiakad majd a cukiságmérő biztosan! Ráadásul az összes képet Ti küldtétek be a blog Facebook-csoportjába, ami azt jelenti, hogy ennyi boldogan együtt élő cica gazdija van a csoportban! Megsúgom, hogy ha minden jól megy, akkor egy következő bejegyzésben az általatok küldött cica-barátságról szóló videókat fogom bemutatni, az ha lehet, még cukibb lesz!
00_kiemelt_fo.jpg

Tehát mik az univerzális jelei annak, hogy a cicáid jóban vannak egymással, netán szeretik is egymást? 6+1 ilyen viselkedést írok le, az elsők még csak a kedvelést, a végén lévők a szeretet jelentik, és ha mindegyik igaz a cicáidra, az már az imádat jele, büszke gazdi lehetsz!

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak egy kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

1. "Zászlózva" köszöntik egymást

Macskanyelven ez az üdvözlés jele, amikor a cica egyenesen felfelé meredő farokkal közelít valaki felé, vagyis "zászlózik". Ezt azért is fontos, mert ismeretséget és bizalmat is jelent.

2. Egymás közelében esznek

70474935_10219833623700985_1250382528825524224_n.jpg

Mindegyik állatnál, így a cicáknál is igaz, hogy csak olyan előtt esznek, akiben bíznak. Nem félnek attól, hogy a másik elveszi a kajájukat, vagy megtámadja őket evés közben. Ezért is használható jól a cicák összeszoktatásánál is. 

3. Egymás közelében vannak/alszanak

Ők is, ahogy mi, csak olyanok közelében szeretnek lenni, akiket kedvelnek, vagy legalább is nem utálnak. Ha pedig egy macska akár csak egy pillanatra is lecsukja a szemét egy másik előtt, az már a bizalom jele a másik felé. Nem tart attól, hogy egy óvatlan pillanatában a másik nekiugrik. Az egy helyiségben tartózkodás ezért jó jel, ha pedig egy ágyon alszanak, akkor az már elég jó viszonyt jelent. Tehát ha a cicáid ugyan sosem bújnak össze, de sokat vannak egy helyen, az nem azt jelenti, hogy nem jönnek ki jól. Van egy kis távolságtartás, de a viszonyuk jónak mondható.

4. "Összeorroznak"

70839875_2487428771323102_7781354960704241664_n.jpg

Ez is egyfajta köszöntés a cicáknál. A szaglás náluk is kiemelt fontosságú, sok információt tartalmaz a másik illata. Ezért egymás orrának a közelítése fontos dolog, és ez is bizalmat jelent a másik felé: az orr fontos és sérülékeny testrész, nem nyújtja oda olyannak, aki megkarmolhatja vagy megharaphatja - még ha ez macskák esetében ritkább is, mint a kutyáknál.

5. Együtt játszanak

Bármilyen tevékenység, amit együtt csinál két vagy több cica, az egyrészt erősíti a köztük lévő kapcsolatot, és az összetartozásukat mutatja. A macskák csak olyan egyedekkel játsszanak, akik velük egyenrangúak. A rangsorban alattuk lévő állat préda, vagyis kergetik, a felettük lévő viszont olyan állat, aki rájuk vadászik. Egyikkel sem fognak felszabadultan játszani, ezért ha két macska egy játékkal (labdával, bottal, madzaggal, stb.) közösen játszik, akkor az azt jelenti, hogy elfogadják egymást. Ezt is lehet használni így az összeszoktatásukhoz.

6. Tisztogatják egymást

A macskák életük elég nagy részét töltik tisztálkodással, és ez az egymással való kapcsolatban is fontos szerepet jelent. Általában azt szokták mondani, hogy az állatvilágban az, aki mosdatja a másikat a magasabb rangú, de sokszor látni, hogy egyszerre, felváltva mosdatják egymást a macskák. Ezért szerintem ez inkább egyfajta erős szociális kapcsolatot jelent náluk.

+1 Egymáshoz bújnak

Ezt betehettem volna a harmadik ponthoz, de fontosnak tartottam mégis kiemelni. Ha ugyanis két cica bújik egymáshoz, sőt, összebújva alszanak, az egy magasabb szint, mint amikor csak egymás közelében vannak. Ha megosztják egymással az alvóhelyüket, sőt, a "biztonságos kuckójukat", akkor valószínűleg az ilyen macskák a lehető legjobb kapcsolatban vannak egymással, és nincsenek másban sem nézeteltéréseik. A legtöbbször az együtt felnőtt cicákra igaz ez. Ebben a témában ráadásul annyi képet küldtetek, hogy két galériát kellett csinálnom.

Ezek tehát szerintem a jelei a cica-barátságnak. A te cicáidnál is látod ezeket a viselkedéseket? A képek remélem neked is annyira tetszettek, mint nekem, ugye hogy fantasztikus mindegyik? Öröm ilyen egymással jó viszonyban lévő macskákat látni! Neked melyik páros a kedvenced? Írd le kommentben, kíváncsi vagyok!

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr6415026962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.25. 11:22:07

Hadd mondjak ellent egy-két pontnak:

Az együtt evés nem jelent feltétlenül barátságot. A kutyákkal ellentétben a cicák nem szokták elzavarni a másik cicát az ételtől. Olyan van, hogy az egyik morogva a szájába veszi pl. a csirkenyakat és egy félreeső helyre szalad vele, de olyan nincs, hogy a másikat elzavarná vagy erővel elvenné tőle az ételt. Erővel, írom, mert előfordul, hogy finoman félretolja a másikat, de soha nem erőszakosan, nem fenyegetéssel.

Az egymás közelében, sőt egymáshoz bújva alvás sem jelent feltétlenül barátságot. Volt olyan két cicám, akik nagyon nem bírták egymást, pontosabban az egyik - az ivaros kandúr - állandóan üldözte, verte a másikat, aki ivartalanított kandúr volt. Ennek ellenére békésen összebújva szoktak aludni egy kosárban, főleg amikor hideg volt. :)

Az "osszeorrozás" is érdekes dolog, sokszor tapasztaltam, hogy az összeorrozás után fújni kezdenek egymásra.

A többivel én is csak egyetérteni tudok.

Macska_fogó 2019.09.25. 11:51:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A cicák valóban ritkán zavarják el a másikat a kajától, de ha nem bíznak egymásban, akkor nem esznek egymás közelében. Ez valóban nem azt jelenti, hogy imádják egymást, de jó alapja a további kapcsolatuknak. Ezért is írtam, hogy használható, ahogy én is és sokan eddig is használták és használják most is.
Az ivaros kandúrok viselkedése sokszor teljesen más a hormonok miatt, én úgy gondolom, hogy amiatt voltak a kergetőzések. De ha együtt aludtak, akkor jó volt köztük a viszony.
Az orrozás egyfajta ismerkedés is, és ha "nem tetszik a másik szaga" neki, akkor valóban fújás lesz a vége. De ha nem történik semmi, akkor köztük nincs gond.

2019.09.25. 15:55:37

Három benti macskánk van, a két idősebb anya és kölyke, a szüléskor fogadtuk be őket, ők nagyon cukik voltak egymással olyan 7-8 hónapig, együtt aludtak, játszottak, aztán mikor a kicsi (hím) ivarérett lett, az anyja egyszercsak elutasította, és onnantól fogva ha fél méternél közelebb ment a kölyök az anyjához, kapott pár kiadós sallert, ez így megy a mai napig, most múlt egy éves a kicsi (ivartalanítva lett kb 6-7 hónaposan). Másfél hónapja fogadtunk be egy akkor kb három hónapos kis fiúcicát, a két fiatal hím remekül elvan egymással, játszanak, nyalogatják egymást, sose láttunk egy veszekedést/verekedést sem. Az anyacica viszont a pici cicával is elutasító, ő is kapja a pofonokat, ha közel megy. Egyetlen kivétel van, az etetés, ott a mamacica nem bánt senkit, sőt, hagyja, hogy a kicsik beleegyenek a tányérjába.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.09.25. 21:52:30

@Eugene Horse:
@Macska_fogó:

Mindenesetre az itt és a kommentekben írtak is határozottan cáfolják azt a széles körben elterjedt tévhitet, hogy a macskák maguknak való, nem szociális állatok. Igaz, tényleg nem falkaállatok, de nagyon jól együtt tudnak működni, jól megvannak együtt.

A szemközti házban 2 hét eltéréssel szült két anyacica. Nem testvérek, de nagyjából egykorúak és jól kijönnek egymással. Nos, a jól kijövés olyannyira igaz, hogy közösen szoptattak, csöppet sem számított, melyik kiscica melyik anyának a gyereke, válogatás nélkül megszoptatták egymás gyerekeit. A kiscicák tisztogatásakor sem tettek különbséget a saját és a másik cica gyerekei között. Persze az is tény, hogy a kicsik gyakrabban voltak a saját anyjukkal.

Ezen amúgy igencsak meglepődtem, mert több helyen is azt olvastam, hogy a kiscicák különbséget tudnak tenni az egyes csecsbimbók kissé eltérő szaga/illata között, és mindegyik kiscica az elején saját maga által kiválasztott csecsbimbót szopja a továbbiakban. Az említett kiscicák bizonyára nem olvasták ezeket az írásokat. :)

Ellenpélda: Tavalyelőtt szintén kb. másfél hét eltéréssel szült két kinti cicám. Ők egy kandúrral együtt már itt voltak a környéken, amikor ide költöztünk, de az eredeti gazdáiktól átpártoltak hozzánk, mert mi jobb kajával etettük őket - magyarán elszerettük őket a gazdáiktól. :) (Megjegyzés: a szülés után mindkét cicát ivartalaníttattam, de hagytam őket szülni, mert lelketlenségnek tartom vemhes cicák ivartalanítását, a magzatok meggyilkolását.) Az egyik anyának nagyon kevés teje volt, a legkisebb, leggyengébb kicsinek nem jutott tej. Naponta mértem őket és sajnos nemcsak hogy nem gyarapodott, de fogyni is kezdett. Áttettem a másik anya dobozába, de az következetesen elutasította a kicsit, többször is kidobta a dobozból, ráadásul jó messzire, a kamra sarkába is elvitte. Sajnos meg is halt a kicsi, hiába próbáltam mesterségesen táplálni direkt e célra való energiadús pasztával (Calopet).

Az érdekes a dologban az, hogy a két anyacica amúgy igen jóban volt egymással, a szomszédok szerint anya-lánya voltak.

Sajnos azóta már csak az egyikük él, a másikat a kandúrral együtt megmérgezték. Nem szándékosan, de az egyik hülye szomszéd patkánymérget tesz ki a fészerébe, a cicák pedig mérgezett egeret ehettek. Hiába kértem, sajnos azóta is kiteszi a mérget.

Lángharcos 2019.09.26. 09:25:44

@Eugene Horse: Azért többször nekifutottam a posztodnak.

Szóval a cicáid 7-8 hónapig békésen együtt voltak, aztán ivaros lett a kicsi, aki 6-7 hónaposan lett ivartalanítva. Wut?

Amúgy ha ezen felülemelkedem, gondolom az anyacicád inkább magának való, van ilyen a cicáknál, és egyszerűen nem akar maga mellé társaságot.

2019.09.26. 11:07:40

@Lángharcos: Lehet, hogy nem jól fejeztem ki magam, az ivarérettségi korra gondoltam, tehát arra, amikor kilép a babacica állapotból. Azért ivartalaníttattuk időben, hogy ne legyenek gondok, ennek ellenére az anyacica elutasító lett vele.

2019.09.26. 11:09:26

@Lángharcos: a mamacica meg egyébként öreg, saccra 10-11 éves, és elég leharcolt utcamacskaként került hozzánk, meg daganatos is volt, de most már rendben van külsőleg és belsőleg is, viszont nem egy bújós fajta, azt se szereti, ha a fejét simogatjuk, elhúzza, inkább csak a hátát lehet, gondolom bántották régebben.

Tblog 2020.10.08. 09:05:14

Nálunk 2 cica sokszor üldözi a harmadikat, de ha nem foglalkoznak vele akkor a harmadik keresi meg őket és beléjük köt egy kicsit, mert az a legrosszabb neki ha nem lehet a központban. Mintha szeretné eljátszani az áldozatot. "drama queen". :-)
süti beállítások módosítása