10+1 tanács Karácsonyra macskásoknak

2019. december 23. 08:35 - Macska_fogó

Boldog Karácsonyt Neked és a cicádnak! De vajon tudod-e hogy mi lehet veszélyes az Ünnepek alatt a cicádra, ami akár az életébe is kerülhet? Mire kell figyelned, mit kell tenned, hogy megelőzd a bajt? Most összegyűjtöttem 10+1 tanácsot, ez az ajándékom Neked, hogy problémamentesen teljen az Ünnep!

adorable-animal-cat-celebration-236587_1.jpg

1. Ne etesd sütivel!

Nem csak elhízást okoz és rossz szokásra, a kéregetésre neveled rá, de egészségügyi bajt is okozhat! A cicádnak ráadásul ez életveszélyes is lehet! Milyen veszélyes összetevők vannak a süteményekben a cicádra nézve?
  • csokoládé, kakaó és koffein: mindhárom tartalmazza a teobromin nevű alkaloidot, amely mérgező hatással bír a macska szervezetére. Ha rendszeresen fogyaszt csokoládét kedvencünk, akkor annak az eredménye hányás, hasmenés, láz, roham, kóma vagy akár halál is lehet.  
  • nyírfacukor: A nyírfacukros (xilites) édességek egyenesen mérgek a cicádnak! A xilit, akár már 1 g (!) is, azonnali súlyos vércukorszint esést okoz, amibe BELE IS HALHAT! Emellett, ha ezt mégis túléli, akkor a májat is súlyosan károsítja!
  • kelt tészta: szétterjedhet a gyomrában, ingerli és kellemetlen érzést okoz.

cat-under-the-christmas-tree-6279.jpg

2. Ne etesd gyümölcsökkel se!

Bár ez kevésbé jellemző a cicákra, de érdemes figyelni, hogy a lenti gyümölcsökből és zöldségekből ne egyenek. A felsoroltak egyes részei ugyanis veszélyesek a cicádra:
  • almamag, barackmag: cianogén glikozidokat tartalmaznak, amelyek cianid mérgezést eredményeznek. Ez zavarja a vér azon képességét, hogy oxigént engedjen a szövetekbe, így a macska megfullad, miközben a vére tele van oxigénnel.
  • avokádó: a persin néven ismert toxint tartalmazza. Az avokádó minden részében megtalálható, és toxikus a legtöbb háziállat számára. A tünetek közé tartoznak a gyomor-bélrendszeri irritáció, hányás, hasmenés, légzési nehézségek, a szív szövetei körüli folyadék felhalmozódás, sőt a halál is.
  • citrusfélék: Hányást okoznak a cicádnak.
  • szőlő és mazsola: vesekárosodást okoz.
  • hagyma: A vöröshagyma szulfoxidokat és diszulfidokat tartalmaz, amelyek károsítják a vörösvérsejteket, és hemolitikus vérszegénységet okozhatnak.
  • paradicsom és burgonya: nyersen szolanin-glikozidokat tartalmaznak, amelyek hányást, hasi fájdalmat, véres hasmenést, idegrendszeri ingerlést, depressziót, remegést, bénulást és szívmegállást okozhatnak.

tabby-cat-lying-under-christmas-tree-with-gifts-770012.jpg

3. Ne igyon bele a puncsos tálba!

Vagy bármilyen más alkoholos italba, és ne egyen alkoholt tartalmazó ételt! Az alkohol ugyanis mérgezést, gyomor-bélrendszeri irritációt, légzési nehézséget, kómát és halált okozhat a cicádnak!

4. Ne egyen főtt csontot!

Eltörhetnek, és elzáródást okozhatnak a a gyomorban, vagy kilyukaszthatják a beleket. Ez szintén okozhat halált, ha nem veszed észre időben!

5. Készülj a fel a legrosszabbra is!

Legyen ezért kéznél a legközelebbi állatorvosi ügyelet telefonszáma és címe, ne akkor keljen keresgélni a neten!
pexels-photo-236586_1.jpeg

6. "Macskabiztos" díszeket használj!

A fa alsó ágaira olcsó, műanyag gömböket tegyél. Így ha azt leveri a kedvenced, a dísz nem törik össze, és nem vágja meg vele magát a cica.

7. Kösd ki a fát!

white-and-black-cat-beside-christmas-tree-with-string-lights-1645768.jpg
A macskák szeretnek fára mászni. Ne könnyítsd meg a dolgukat, tedd stabillá a fát! Kösd ki legalább kettő, de inkább három irányba.

8. Ne hagyd rágni veszélyes dolgokat!

Figyelj arra, hogy a cicád ne egye meg a díszeket, madzagokat! Némelyik macska szeret madzagot, műanyagot rágcsálni, és néha le is nyelik. Az égősor vezetéke is kedvelt "csemege", ezért mindig kapcsold le, ha kimész a szobából. Nem jó Szenteste ügyeletre menni a macskával, előzd inkább meg!
close-up-photography-of-white-cat-besides-christmas-lights-735423.jpg

9. Ne hagyj felügyelet nélkül nyílt lángot!

A gyertyákat olyan helyre tedd, ahol a cicád nem érheti el, és ha kimész a szobából, oltsd el őket! A hosszú szőrű cicák sokszor nem veszik észre azonnal, ha lángra kapnak, mondjuk mert felugrik az asztalra, és belelengeti a farkát a gyertyába.

10. Utazás előtt készülj fel!

Ha elutaztok az Ünnepekre, és otthon hagyjátok a cicát, gondoskodjatok róla! Megfelelő mennyiségű élelme és vize legyen, és ha több napra mentek, kérjetek meg valakit, aki legalább naponta egyszer ellenőrzi a kedvencetek, megeteti és takarítja az almot!

+1. NE ADJ AJÁNDÉKBA ÁLLATOT!

grey-kitten-on-silver-paper-bag-141496.jpg
Az állat felelősség, időt kell rá szánni, pénzt kell rá költeni, törődni kell vele, és szeretni sem árt! Ezért ez legyen mindenki saját döntése! Tehát nem jó ötlet a madzaggal átkötött kiscica kariajinak. Beszéljétek meg, és ha az ajándékozott tényleg akarja, akkor menjetek el együtt egy menhelyre és válassza ki ő a macskát! Így mindjárt két életnek segítesz: egyet hazaviszel, és egyet tudnak a helyére menteni!
Gyereknek pedig még annyira se adj ajándékba macskát! A gyerek egyrészt magáról sem tud gondoskodni, hogyan tudna egy másik élőlényről? Ezért az állat gazdája te, a felnőtt leszel! Másrészt a gyereknek meg kell értenie, hogy az állattartás felelősség, és nem egy plüssmaci, akit ha megun, beteszi a szekrénybe. Ezt neked kell elmagyaráznod neki, és megtanítanod, hogyan bánjon az állattal!
 
BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK NEKED ÉS A KEDVENCEIDNEK!
Ha érdekelnek a macska-viselkedési tanácsaim, kövesd a Facebook-oldalam, illetve csatlakozz a Facebook-csoportomhoz.
Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr4315362602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyatlagosfelhasznalo 2019.12.23. 17:50:29

Nálunk két macsek van, kint laknak a kertben, a teraszon alszanak. Így nőttek fel, nekik ez teljesen természetes, nem is próbálnak bejönni, még akkor se, ha nyitva az ajtó. Mottó: ember bent, állat kint.

NoComment 2019.12.23. 19:36:11

Van benti és van kinti cicánk is. A kintiek egyszercsak megjelentek (2 cicáról van szó), nem hiszem hogy van gazdájuk. Úgy gondoltuk, hogy hiába van két cica bent a lakásban, mégha félvadak is a kintiek, a portán elférnek. A kintieket nem sikerült teljesen kézhez szoktatni. Van hőszigetelt cicaházuk vagy alszanak a szénában (állatokat tartunk) vagy valahol. Ivartalanítottuk őket, parazitamentesítve vannak rendszeresen. Tehát igenis lehet kint tartani állatot. A kutyánkkal jól elvannak. Azóta nincs patkány, pocok, egér.

Weißkopf 2019.12.24. 14:22:21

"Másrészt a gyereknek meg kell értenie, hogy az állattartás felelősség, és nem egy plüssmaci, akit ha megun, beteszi a szekrénybe." Nem csak gyereknek, felnőttnek is meg kell(ene) ezt értenie, akkor nem végezné húsvét után sok csibe, nyuszi stb. a kukákban.
süti beállítások módosítása