9 dolog, amit ne tegyél meg a cicáddal!

2022. szeptember 25. 20:58 - Macska_fogó

9 éve indítottam az oldalam, ahol gazdiknak segítek a macskáik viselkedését megérteni, és sokszor meg is változtatni. Sokszor adok tanácsokat ahhoz, hogy mit csinálj gazdiként a cicáddal, de most kilenc pontba szedtem össze, hogy mik azok, amiket semmiképpen se tegyél meg vele!
pexels-david-yu-13304875.jpg

A macskákról sokan gondolják, hogy maguknak valók, vagy akár azt is, hogy nem szeretik az embert, pedig ez nem igaz, és akinek van cicája, ezt pontosan tudja. De mégis van pár olyan dolog, amit a cicák nem szeretnek, vagy nem jó nekik, ezek közül válogattam most ki a kilenc legfontosabbat.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Ha pedig kérdeznél tőlem a cicád viselkedése miatt, azt is így tudott megtenni. Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

1. Ne félj tőle, és ne haragudj rá!

Ez persze nem mindig könnyű, főleg, ha megtámad, vagy az ágyadra pisil, de ilyenkor inkább  gondolj arra, hogy a cicád ezt nem gonoszságból csinálja, vagy mert utál téged. Az is téves, amikor "bosszúpisiről" beszéltek sokszor, a macskák ugyanis nem bosszúállóak, a bosszúállás kizárólag az emberekre jellemző. A legtöbbször éppen hogy félelemből teszi ezeket a macska, mert nem érzi magát biztonságban az új helyén, vagy félti azt az új macskától, de lehet egy betegség is az oka. Ezért mindig próbálj rájönni a valódi okokra, változtass dolgokon, hogy a cicád jobban érezze magát, és figyeld a reakcióit! Javaslatokat találsz itt a blogban is, de kérdezhetsz is tőlem!

A félelem és a harag pedig azért is rossz irány, mert a macskád megérzi ezt, és ő is félni fog, ami csak ront az eddigi helyzeten is. Próbálj minél inkább nyugodt maradni, főleg, ha a cicád félős! 

2. Ne erőltesd rá az akaratod!

A macskák nagyon önállóak, és jobban szeretik azt csinálni, amihez kedvük van, szemben a kutyákkal, akik kifejezetten szeretik, ha megmondják, mit kell csinálniuk (általánosságban persze, hiszen egyedenként mindkét fajban vannak kevésbé önállóak és önfejűek is). Ez nem jelenti azt, hogy nem tudod rávenni arra a cicád, amit te szeretnél, csak nem parancsszóra fog ez menni. Egy macska figyelmét először fel kell kelteni, azért barátságossá vagy érdekessé kell tenni a dolgot, és ha tetszik neki, akkor hamarosan igényelni is fogja a tevékenységet. Ez lehet a közös játék (amit szintén érdemes jól csinálnod), simogatás, de akár aggility vagy az, hogy ne menjen fel a konyhapultra. Ezeket el lehet érni kitartással és következetességgel, és persze azzal, hogy figyelembe veszed a cicád igényeit.

pexels-dmitry-egorov-10147619.jpg

De kérlek, hogy ne "mássz rá" a macskádra, ne kapkodd fel, ne szorítsd erősen magadhoz, akkor sem, ha nagyon szereted, mert ezt ő valószínűleg nem szereti, maximum elviseli. Itt is persze vannak olyan cicák, akik igénylik az ölelgetést, de a bárhol rátörő embereket még ők sem kedvelik. Vedd tehát figyelembe, mi jó a cicádnak, és másoknak se engedd - pl. ismerős gyerekeknek -, hogy abuzálják a macskád!

3. Ne büntesd!

Régebbi kutyakiképzési elvek szerint fegyelmezni kell a kutyát, és meg kell büntetni, ha rosszat csinál. Manapság viszont az új képzési elv az, hogy nem szabad a kutyát sem büntetni, mert rossz élményei lesznek velünk, félni fog tőlünk, ezért csak pozitív megerősítést használnak a kutyatrénerek is: jutalomfalattal, dicsérettel, simogatással vagy játékkal jutalmazzák az elvárt viselkedést. A macskákra ez hatványozottabban igaz: sose büntesd, de mindig jutalmazd!

Sokan szeretitek használni a vízspriccelőt, ha felmegy például a konyhaasztalra, vagy kiabáltok vele, ha almon kívül pisil, de az is előfordul, hogy fizikailag bántalmazza a gazdi, ha rosszat csinált a cicája. Ezek a módszerek nem vezetnek eredményre, sőt, csak rosszabb irányba terelik a dolgokat, a macska ugyanis félni fog tőlünk. Emellett az is baj ezekkel, hogy csak akkor tudjuk csinálni, ha ott vagyunk, és ha nem, akkor a macska úgyis megteszi a tiltott dolgot. Ezért inkább a fentieket mellőzzük, büntetés helyett inkább más technikákat próbáljunk ki a konyhapult macskátlanítására, vagy az almon kívül pisilésre is. 

4. Ne engedd kóborolni!

A magad, a macskád és többi állat és ember érdekében se,  és ne csak azért, mert a törvény is arra kötelez, hogy a saját állatod a saját ingatlanodon belül tartsd!

A kijárós cicák élete minden nap veszélynek van kitéve, elkaphatnak egy halálos macskabetegséget, elütheti őket egy autó, megtámadhatja őket egy kutya, és a macskagyűlölő emberek is bánthatják.

pexels-kate-13597334.jpg

Emellett a macskák rengeteg madarat megölnek csak szórakozásból, sokkal többet, mint amennyire akkor is szükségük lenne, ha nem kapnának tőled enni, és mivel ráadásul nem a fauna részei, nagyon sokat ártanak az élővilágnak. Valamint nem, a macskák nem attól boldogok, ha kijárnak, hanem ha foglalkoznak velük, megfelelő életteret biztosítanak nekik, nem csak hagyják, hogy elfoglalja magát a szabadban. Kicsit olyan ez, mintha a szülő minden reggel kizavarná a gyerekét az utcára, hogy foglalja el magát, de sose játszik vele, viszi el egy moziba vagy olvas neki.

Legyél felelős macskatartó, és tartsd bent a cicádat! Építsd macskakifutót vagy tedd macskabiztossá a kerítésed, de a házban is tarthatod, rengeteg lehetőség van arra, hogy a cicád biztonságban legyen, és emellett boldog is!

5. Ne szabadulj meg tőle!

Ha felnő és már nem olyan cuki, mint kölyökként volt, ha szétkarmolta a kanapét vagy az ágyadra pisilt, ha öreg és beteg lett, ne tedd ki az utcára vagy add le egy menhelyre, mint egy megunt tárgyat! Attól kezdve, hogy befogadtad, felelősséggel tartozol érte, nem csak akkor, amikor örömet okoz, hanem akkor is, amikor gond van vele, időt kell rá szánni vagy pénzbe kerül. Ő bízik benned, ne okozz neki csalódást!

6. Ne hagyd ki az állatorvosi vizsgálatokat!

Nem csak a rendszeres orvosi vizsgálatokra gondolok, hanem arra is, ha beteg lesz a cicád vagy furcsa lesz a viselkedése. Ne hagyd, hogy szenvedjen, ne a közösségi felületeken kérdezz meg ismeretleneket, hogy mit csinálj, mert a kamillatea nem jó mindenre is, és az orvosok nem szoktak kommentekben meggyógyítani senkit. Vidd orvoshoz a cicádat, ha nem tudod, mi baja! Ezt megelőzendő pedig évente iktass be egy állatorvosi vizsgálatot, főleg, ha a cicád már elmúlt 7 éves.

7. Ne adj tejet neki!

Persze, minden cica szereti a tejet, joghurtot, de a fagylatot is, mégse adj nekik. A fagyállót is szívesen megisszák a macskák, azt még sem adsz a cicádnak, ugye? Csak azért, mert szereti, nem biztos, hogy az jó is neki!

pexels-_-5800659.jpg

A felnőtt macskák ugyanis mind laktózérzékenyek, és hasmenésük lesz a tejtől, ami szélsőséges esetben kiszáradást is okozhat. A friss, tiszta vízen kívül nincs szükségük más folyadékra, ha pedig a cicád keveset iszik, próbáld máshogyan ezt pótolni

8. Ne távolíttasd el a karmait!

A "karomtalanítás" vagy "karomeltávolítás" szerencsére hazánkban nem divat, de azért néha lehet vele találkozni, és vannak országok, ahol kifejezetten sokszor alkalmazzák. Annak ellenére, hogy állatkínzás, hiszen gyakorlatilag megcsonkítják ilyenkor a macskát, műtéti eljárás során ugyanis véglegesen eltávolítják annak karmait.

Ennek oka az, hogy így a macska nem tud kárt tenni a bútorokban - karmokkal legalább is. Sok esetben viszont a beavatkozás után a macska nem használja többet az almot, mert a megszokott kaparás fájdalmas neki, ezért inkább a kanapét vagy ágyat választja.

A rosszul elvégzett műtétek ráadásul egész életén át tartó fájdalmat a mancsokban vagy a hátban is okozhat, le is sántulhat, vagy elkaphat valamilyen fertőzést a cica a műtét után. De egy sor viselkedési változást is eredményezhet: agresszívabb lehet a cica a fájdalom miatt, vagy mert tudatába van annak, hogy nem képes megvédeni magát egy konfliktus során. De a macskák számára fontos kaparás elmaradása is személyiségbeli változásokat okozhat, hiszen így kevésbé érezheti biztonságban magát.

pexels-stayhereforu-12389734.jpg

Ezért inkább rendszeresen vágd le a karmait, vagy vidd állatorvoshoz, aki segít ebben, és tegyél a lakásba több helyre kaparófelületeket, amik "hirdetőoszlopok" a cicák számára. A legjobb, ha olyan helyre és olyan anyagból és olyan állásba teszed ezeket, ahol, amit és ahogyan kapar a cicád.

9. Ne vidd el nyaralni!

A macskák territoriális állatok, ezért a saját, megszokott területükön érzik jól magukat. Fokozottan igaz ez azokra a cicákra, akik kölyökkoruk óta egy helyen éltek, és nem voltak nagy változások az életükben. Egy ilyen cicának óriási stressz, ha elviszed 1-2 hétre egy idegen helyre, és mire megszokja, már jöttök is vissza. Egy ilyen "kaland" után előfordul, hogy elveszti a cica a szobatisztaságát, vagy más módon akarja a területét megjelölni. Ennél sokkal jobb megoldás, ha a cica otthon marad, és egy szomszéd, rokon, ismerős vagy cicaszitter minden nap elmegy hozzá.

Természetesen vannak nagy utazó cicák is, de nem ez a jellemző, és most is az a legfontosabb, hogy ismerd a cicád: mit szeret és mit nem.

Te mit tartasz be a fentiekből, vagy mit nem? Írd le kommentben! Hamarosan lesz folytatása a fentieknek, amikor azt fogom leírni, mik azok, amiket mindenképpen tegyél meg a cicáddal.

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd Te is a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Valamint lépj be a blog Facebook-csoportjába, ahol szintén kaphatsz a tagoktól segítséget, és beszélgethetsz a cicák viselkedéséről!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr7817938858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2022.09.26. 12:58:10

4. : Ökörség. Természetesen vannak forgalmas környékek, ahol a macska veszélyben van, de ott egész egyszerűen nem érdemes macskát tartani. A macska háziasítása nem régen történt, így még benne van a szabadságvágy, a ragadozó ösztön, igényli, hogy kimehessen. Macskát tartani nem muszáj, aki ezt nem tudja/akarja biztosítani neki, inkább vegyen díszhalat, az nem akar kimenni.

Grabb 2022.09.26. 17:25:41

@Sir Galahad: EZ az ökörség, amit te írsz, a bloggernek tökéletesen igaza van. Felelős vagy az állatodért, teljesen ,mindegy, hogy mire van „igénye”, ha az kárt okoz. Más állatoknak sem engedjük meg, hogy „igénye” szerint öljön, romboljon, pusztítson. A házimacskák által szórakozásból tömegével elpusztított énekesmadarakban is van életösztön meg szabadságvágy, ezek pont olyan jogos igények, mint a macska vélt igényei.
süti beállítások módosítása