Jó zene a "macskazene"?

2022. október 01. 18:15 - Macska_fogó

Ma van a zene világnapja, én pedig még korábban érdekes kérdést kaptam egy interjún: szeretik-e a cicák a zenét? És ha igen, akkor milyen zenét szeretnek inkább? Elgondolkoztam ezen és utánanéztem, voltak-e ilyen jellegű kutatások, illetve titeket is megkérdeztelek erről. Sőt, akár te is letesztelheted, hogyan reagál a cicád a kifejezetten macskáknak írt zenére!
pexels-cottonbro-6853304_1.jpg

A macskák hallása sokkal jobb, mint a mienk vagy akár a kutyáké: a kutyák fülében tizennyolc izom van, míg a macskákéban harminckettő, így képesek például egy harminc méterre lévő egér cincogását is meghallani. Így pedig joggal feltételezhetjük, hogy érzékenyebben reagálnak a hangos zajokra vagy akár a zenére is, mint mi. De az sem mindegy persze, milyen típusú zenéről van szó, a legjobb pedig az, amit kifejezetten macskáknak komponáltak (mert bizony ilyen is van, és nem "macskazene")! A cikk végén pedig arra is választ kapsz, mire használhatod a cicádnál a zenét.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Ha pedig kérdeznél tőlem a cicád viselkedése miatt, azt is így tudott megtenni. Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Szeretik a klasszikus zenét

Széles körben elfogadott tény, hogy az emberekre a zene jó hatással van. Egy kiterjedt kutatás azt mutatja, hogy ezek az előnyök még az általános érzéstelenítésben szenvedő betegekre is kiterjednek, és magukban foglalják a fájdalom, a szorongás és a stressz csökkenését is.

A lisszaboni egyetem állatorvosai és a közeli portugáliai Barreiro város klinikája által 2015-ben közzétett kutatás szerint a zene szintén előnyös a macskák számára műtétek alatt. De nem minden zene megfelelő a kis páciensek lenyugtatására.

pexels-cottonbro-6853287_1.jpg

Miguel Carreira portugál vezető állatorvos így nyilatkozott: "Az egyetemen, ahol tanítok, és az állatorvosi rendelőben is mindig van zene, mert ez jó hatással van a jelenlévők közérzetére, legyenek azok emberek vagy állatok. Azonban a különböző zenei műfajok különböző módon hatnak az egyénre. A konzultációk során észrevettem például, hogy a legtöbb macska szereti a klasszikus zenét, különösen a George Handel kompozíciókat, és a klinikai beavatkozások alatt nyugodtabbá, magabiztosabbá és toleránsabbá válnak. Miután elolvastam a zene emberi élettani paraméterekre gyakorolt ​​hatását, úgy döntöttem, hogy egy vizsgálati protokollt tervezek annak megvizsgálására, hogy a zenének lehet-e bármilyen élettani hatása a műtéti pácienseimre."

Ti mondtátok

Nina: Az enyémeket nem érdekli különösebben. Az éneklés annál inkább. Az éles, sipító, hamis éneklést nagyon nem szeretik. Volt egy családi cicánk gyerekkoromban, benti sziámi fiú, na ő gyűlölte, ha a húgom énekel. Sőt odáig ment, hogy simán lekevert neki egy pofont, hogy hagyja abba.

A klinikusok tizenkettő, ivartalanítás céljából műtéten átesett nőstény macskát tanulmányoztak az operációk alatt, és különböző pontokon rögzítették légzésszámukat és pupillaátmérőjüket, hogy felmérjék az érzéstelenítés mélységét. A fejhallgatóval ellátott macskákat ezalatt 2 perc néma csendnek tették ki (kontrollként), majd véletlenszerűen 2-2 percet Barber 'Adagio for Strings (Opus 11)', Natalie Imbruglia 'Thorn' vagy az AC/DC „Thunderstruckja” következett.

Az eredmények azt mutatták, hogy a macskák ellazultabb állapotban voltak (ezt az alacsonyabb légzésszám és pupillaátmérőből következtették ki) a klasszikus zene hatására, a popzene pedig köztes értékeket produkált. Ezzel szemben a heavy metal zene produkálta a legmagasabb értékeket, ami „stresszesebb állapotot” jelez. A klinikusok arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos zenei műfajok műtőben történő alkalmazása lehetővé teheti az érzéstelenítőszer szükséges adagjának csökkentését, ami viszont csökkenti a nemkívánatos mellékhatások kockázatát, és ezzel elősegíti a betegek biztonságát.

A macskáknak írt zene a legjobb

David Teie zeneszerzőt mindig is mélyen érdekelte, hogy az emberek miért reagálnak a zenére. Teie kidolgozta az általa „univerzális zeneelméletnek” hívott elméletet, ami szerint a zenéhez fűződő érzelmi kapcsolatunk az anyaméhben megtanult hangok összehangolt remixére adott válasz. Mindenkinek vannak olyan dalai, amelyeket szeret, de valójában nincs tudományosan megalapozott válasz arra, hogy miért szeretjük. Teie elmélete szerint olyan zenék lazítanak el bennünket, amelyek ritmusban vannak anyánk nyugalmi szívverésével. 

pexels-lucas-pezeta-8419952_1.jpg

Annak érdekében, hogy egyetemes zeneelméletét az állatok világára is kiterjessze, Teie 2009-ben Charles Snowdonhoz, a Wisconsin-Madison Egyetem főemlős- és pszichológiaprofesszorához fordult, és majmoknak írt zenét először. A kutató úgy gondolja, hogy az állatok nem zenének hallják a mi zenéinket, és azok "nem elég jók" nekik. Ezért kifejezetten fajtaspecifikus zenéket kezdett írni. 

2014-ben macskákon kezdte el tesztelni laboratóriumi körülmények között, hogyan reagálnak a különböző zenei hangokra. Azért macskákat választott a megszokott kutyák helyett, mert a macskák méretkülönbsége sokkal kisebb az egyes egyedek között, mint a kutyák esetében, így könnyebben tudta sztenderdizálni az eredményeit. (Az egész állatvilágban a kutyák között van az egyes egyedek között méretben a legnagyobb különbség, köszönhetően a tenyésztésnek.)

Ti mondtátok

Dóra: A hegedű hangját nagyon nem bírják, meg a szimfonikus zenét sem, a nyugodtabb, halkabb zongora az nagyjából oké nekik. Ami nagyon vicces az az éneklés. Ha nagy ritkán énekelek, akkor Lizikém kétségbe esve jön vigasztalni, azt hiszi valami bajom van.

Ehhez a tanulmányhoz Teie komponált zenét, és remélte, hogy a macskák érdekesnek és kellemesnek találják majd. A cicák süketen születnek, így hangérzetük a körülöttük lévő világból származik. Tanulják a ritmust, ahogy fülük reagál a madarak csiripelésére, a testvéreikre, amikor szopnak,  és a macskatársaik, köztük az anyjuk dorombolására. Teie azt is figyelembe vette, hogy a macskák egy oktávval magasabb hangot adnak ki, mint az emberek.

A macskáknak fajspecifikus zenét készíteni való törekvés során „valójában nem macskahangokat reprodukálunk” – mondja Snowdon. „Olyan hangmagasságú és tempójú zenét próbálunk létrehozni, amely vonzó a macskáknak.”

pexels-cottonbro-6853291_1.jpg

De miért lehet jó, ha zenét hallgat a cicánk?

A zene képes arra, hogy érzelmeket kommunikáljon, elősegíti a társadalmi kohéziót és a viselkedés koordinációját, ami egy olyan adaptív funkció, amely különösen hasznos az olyan társadalmi fajok számára, mint az emberek. A zene emellett fejleszti a kognitív képességeket, sőt, jótékony élettani hatásokat és pozitív neurokémiai változásokat is kínál. Míg az állatok, amennyire tudjuk, maguk nem tudják megalkotni saját dalaikat, a zene evolúciós előnyei hasonló szükségleteiket kielégíthetik.

Ti mondtátok

Nikolett: A mi cicánk a kisbabánk játszó szőnyegén szeret maga zenélni. Eredeti használatba úgy van [a játék], hogy a baba a hátán fekve nyomkodja a kis lábaival a billentyűket. Na most a cica az első két mancsával szereti ezt a tevékenységet folytatni.

Hogyan vizsgálták a cicák muzikalitását?

A fajspecifikus macskadalok tesztelésére Snowdon és Savage egy laptopot és két hangszórót vittek 47 macska otthonába, és mindegyiküknek négy kompozíciót játszottak le: két macskáknak komponált, kettőt pedig embereknek komponált dalt kontrollként. A „Cozmo's Air” című macskadal a doromboló tempót használta, 1380 ütemet percenként. A „Rusty's Ballad” egy másik macskadal, amely tempóként szoptatást használt. A macskadalok átlagos hangmagassága körülbelül két oktávval volt magasabb (1,34 kHz), mint a klasszikus zenei (335 Hz), amelyet kontrollként használtak. 

pexels-cottonbro-6853299_1.jpg

A kutatók kétféle viselkedést tapasztaltak: elkerülő/félős és figyelő/megközelítő magatartást. Az elkerülő/félős viselkedések közé tartozott a szoba elhagyása, a hangszóró felé való sziszegés és az ívelt hát. A figyelő/megközelítő viselkedésmódok közé tartozott a dorombolás, a hangszóróhoz való közeledés és a hangszóróhoz való dörgölődzés.

Mi lett a kutatás eredménye?

A macskák az egyes zenetípusokkal végzett 94 tesztből nyolc elkerülő reakciót mutattak macskazenére, kilencet pedig emberi zenére; de a macskazenére adott pozitív válaszok általános átlaga macskánként 1,5 volt, vagyis összesen 141 pozitív válasz.

A macskák átlagosan feleannyi idő alatt reagáltak pozitívan a macskazenére, mint amennyi időre volt szükség ahhoz, hogy bármilyen pozitív viselkedést tanúsítsanak az emberi zenével szemben. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a házimacskák valóban kifejezik érdeklődésüket és érzékenységüket a fajspecifikus elemekből álló zene iránt.

Mire használhatod te a zenét a cicádnál?

Több mindenben segíthet, hiszen sokszor fordul elő, hogy kicsit meg kell nyugtatni egy cicát. Például ha akkor fogadtad be, és minden új neki, de használható más cicával vagy kutyával való összeszoktatáshoz, valamilyen otthoni orvosi kezelésnél vagy gyógyszerbeadásnál is. De ha félős a cica, kicsi az önbizalma, és például le szokta pisilni a kanapét, a jól megválasztott zene jó kiegészítője lehet a terápiának. Vagy például ha az örökmozgó cicád éjszaka nem hagy aludni, a megfelelő lefárasztás és etetés után egy relaxáló zene segíthet lenyugtatni. De ha a cicádat nehezen tudod bevonni a játékba, akkor egy pörgősebb zene segíthet felkelteni az érdeklődését. Tehát rengeteg felhasználási lehetőség van, de figyelj a zene megválasztására, mert ellenkező hatást is kiválthat, mint amit el akarsz érni, és persze az is lehet, hogy a cicádra semmilyen hatással sem lesz, mert vannak muzikálisabb, és kevésbé zenekedvelő cicák is.

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd Te is a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Valamint lépj be a blog Facebook-csoportjába, ahol szintén kaphatsz a tagoktól segítséget, és beszélgethetsz a cicák viselkedéséről!

Források:

Sage Publishing

Wisconsin Academy
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr2717826743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása