Három cica egy lakásban - megférnek együtt?

2023. március 28. 22:01 - Macska_fogó

Macska-fogós kérdések

Fanni három cica összeszoktatásában kért tőlem segítséget, és viszonylag rövid idő, másfél hónap alatt már el is érte ezt! A beszélgetésünk kivonatából te is megtudhatod, hogyan tette ezt meg, érdemes ezért végigolvasni!

pexels-arina-krasnikova-7725636.jpg

Fanninak már volt két cicája, Beni és Peni, akik együtt nőttek fel, így köztük jó volt a viszony, de egy harmadik kislány cica - Lili - befogadása nem ment zökkenőmentesen, pedig Lili utcára született cica volt, akit ők mentettek. Fanni már arra gondolt, hogy rosszul döntött, és nem kellett volna még egy cicát bevinni az összeszokott közösségbe. De segítséget kért tőlem, Patreon pártfogóm lett, így pedig rendszeresen kommunikáltunk, és másfél hónap múlva már örömmel újságolta, hogy sikerült az összeszoktatás, mindhárom cica jól elvan egymással. Elsőre lehet, hogy ez az idő hosszúnak tűnik, de ha belegondolunk, hogy egy cica 10-15 évet él, mi pedig ennek a többszörösét, máris semmiségnek tűnik. Viszont a szokások megváltoztatásához idő kell, az ismeretlenből csak idővel lesz ismerős, ezt nem lehet megúszni, de lehet segíteni! A lentiekben a beszélgetésüket olvashatjátok el, remélem másoknak, akik hasonló problémával küzdenek jelenleg, segítség lesz. Fanninak pedig köszönöm, hogy befogadott három cicát, és segítséget kért tőlem, amikor problémába ütközött, majd pedig hogy megfogadta a tanácsaim! Lent tehát a beszélgetésünk, dőlt betűvel emeltem ki a sarkalatos pontokat. A csodás képeken innentől (a nyitóképen nem)  a cuki cicák a lent szereplő macskák, külön köszönöm Fanninak őket!

LEGYÉL PÁRTFOGÓ!  Ha te is kérdeznél tőlem a cicád viselkedése miatt, akkor kérlek legyél pártfogó! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Két régi lakó, 1 "betolakodó"

Fanni: 
Kedves Attila! Összeszoktatásban szeretnék segítséget kérni.
Van két 3.5 éves ivartalan kandúrom, Beni és Peni, és szeretnék hozzájuk szoktatni egy kb 6 hónapos lánykát, Lilit (ivartalanítás 2 hét múlva esedékes). A fiúk velünk nőttek fel, testvérek, egészen novemberig kinti macskák voltak, amikor is saját házba költöztünk, és kizárólag bentiek lettek. A beszoktatás könnyen ment, alomhasználat rendben az első perctől, nem bujkálnak, jól vannak, kiegyensúlyozott a kapcsolatuk. A kislányt, Lilit kb. augusztus elején hozta az anyja a házhoz, így őt is ismerjük kb. 1 hónapos kora óta. Az anyja sajnos ivartalanítás során elhunyt, így Lili a háznál lévő másik 4 cicával maradt. Szilveszterkor a leukózis elleni oltás után lázas lett, ekkor döntöttünk amellett, hogy beszoktatjuk. 1 hétig a lenti szinten volt amíg felépült, 1 hete hoztam fel a fenti szintre ahol a az időnk nagy részét töltjük, a két kandúr is itt van, lentre a felújítás miatt még nem mehetnek. Lili 3 napot töltött egy szobában (előtte a két fiú sok időt töltött itt, főleg éjszaka), teljesen bezárva, a kandúrok nem látták mikor felhoztam. Etetéskor cserélgettem a rongyukat, Lili minden gond nélkül evett így, de a két kandúr csak akkor ha nem közvetlenül a tál alatt volt a rongy. Hétfőn az ajtót megnyitottuk, azóta egy rács van az ajtóban. Az egyik kandúr, Peni egyszer utánunk akart jönni, a rácsot leborította, a nagy zaj miatt minden macska megijedt, de látszólag gyorsan átlendültek rajta. A két kandúrt felváltva vittem be Lili szobájába 2-2 alkalommal, feszültek voltak, járt a farkuk, és 1-1 alkalommal fújtak is Lilire, úgyhogy kivittem őket. A táljuk kb. 1 méter távolságra van a rács két oldalán, így esznek, de a kandúrok néha csak akkor esznek, ha odaviszem őket, maguktól elmennek. Úgy érzem nem haladunk előre. Ráadásul mióta látják Lilit napközben(éjjelre az ajtaja csukva van), éjszaka pontban fél 4kor elkezdenek verekedni, nyávogni és kaparni a hálószoba ajtaját (a novemberi érkezésük második éjszakája óta így van, mert a nagyok aktívak éjszaka az esti játék ellenére is, de eddig ez nem okozott problémát), illetve este lefekvéskor is pár percig Peni kapar és nyávog, de miután nem reagálunk abbahagyja. Rajta a szeparációs szorongás tüneteit velem felfedezni. Szeretnék segítséget kérni, hogy mit csinálják, mert úgy érzem mindenki feszült, tegnap vacsoránál már Beni Penire is fújt, és kezdek egyre jobban kétségbe esni, hogy rossz döntést hoztam.

Szeretem a cicámat!
Szia Fanni! Köszönöm a támogatást, és azt is, hogy több cicát fogadtál be, és most is segítséget kérsz nekik! 
Hadd kezdjem azzal, hogy megértem, hogy rosszul esik, hogy nem olyan a cicák között a viszony, mint szeretnéd, vagy ha nyugtalanságot fedezel fel rajtuk. De egyrészt amióta találkoztak, ha jól értelmezem, akkor még csak 1 hét telt el, ami nagyon kis idő. Adj még egy kis időt nekik, hogy jobban elfogadják a változást, főleg Beni és Peni a "betolakodót".
A macskák ugyanis nagyon territoriálisak, és leginkább egy másik fajtársuk tudja emiatt őket nyugtalanítani, ha megjelenik a területükön. Ezt figyelembe kell venned, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának elfogadni idővel egy új cicát.

34b49501-481c-470b-846b-1b8d72aa3c2a.jpeg
Valamint fontos tisztáznunk, hogy a fújás nem rossz dolog. A fújás kommunikáció, és az mindig jó. Ezzel csak azt mondja a macska, hogy nem tetszik neki a helyzet. De ez nem agresszív viselkedés, és lehet kezelni hogy csökkenjen vagy teljesen megszűnjön.
Azt javaslom elsőnek, hogy csak etetéskor lássák egymást. Ne legyen napközben kinyitva az ajtó csak közvetlenül etetés előtt. És etetés után törekedj arra, hogy úgy legyen vége a találkozásnak, hogy jó élményként maradjon meg bennük, vagy legalább ne történjen semmilyen rossz.
Azt is el kell érni, hogy minél közelebb egyenek egymáshoz, tehát fokozatosan vidd közelebb a táljaikat, hogy végül - akár elválasztva a ráccsal - de egymás mellett egyenek.
Idővel pedig a rács nélkül is meg kell próbálni az etetést. Illetve azt is, hogy Lili területére etetés előtt beengeded kicsit a fiúkat, és utána kapnak enni, hogy a találkozást jó élmény (evés) kövesse.
Ezek után a kapcsolatukat majd közös játékkal tudod erősíteni, de így is fontos lesz, hogy legyen mindenkinek saját kuckója, ahová visszavonulhat, de erről majd később beszéljünk.
A hálóból miért vannak éjszakára kizárva a kandúrok? Sosem mehetnek be, vagy csak ha alszotok? Mikor van velük játék?

Fanni
A hálóból a nyugodt alvásunk érdekében zártuk ki őket. A férjemet feszélyezi, hogy bármikor ráugorhatnak (ezt leszámítva imádja őket és a ciccek is őt), illetve mi is felkeltjük őket a forgolódással és ők is minket, mert nem alszanak végig éjszaka. Napközben bemehetnek, Peni a napot gyakorlatilag az ágyunkban alussza át, az esti játék is itt történik mióta Lili van. A játék fél 10 körül van, 10-15 perc, utána rögtön vacsora. Mi fél 11 körül fekszünk általában, ekkor zárjuk az ajtót. Ekkor még egy kis utóvacsit szoktam nekik tenni, kb. 1/3 adag szárazat, főleg azért, mert ilyenkor esznek pár szemet és eltereli a figyelmüket az ajtózárásról.

Szeretem a cicámat!
Értem, én alapvetően nem támogatom, ha ilyen fontos helyekről ki van zárva a cica, de megértem, ha ez a férjed feszélyezi. Előfordult egyébként ilyen korábban (hogy alvás közben ráugrottak valakire)?
Azért tartom egyébként fontosnak, hogy éjjel is bemehessen a cica a gazdi ágyához, mert az ágy nagyon fontos territoriális hely, valamint a közös alvás erősíti a gazdi és a macska közti kapcsolatot. De nem akarom, hogy ezen változtassatok, csak gondolkozzatok ez azon, hogy minek kellene teljesülnie ahhoz, hogy megtörténhessen.
Mivel úgy látom, rövid idő telik el az etetés és a lefekvés között, ez gond lehet, mert nem tudnak a cicák ellazulni. A fentieken kívül akkor azt javasolnám, hogy próbáljátok azt ki, hogy etetés után fokozatosan (ez nagyon fontos!) elsőtétitek a lakást, ti is egyre nyugodtabbak lesztek, majd végül elmentek aludni. Legyen tehát átmenet, így a cicák is tudnak ehhez alkalmazkodni.

Fanni 
1-2x előfordult, hogy próbából nyitva maradt az ajtó éjszakára és akkor kergetőztek az ágyon, forduláskor támadták a lábunkat, ráadásul Peni elég keményen játszik, sokat harap,szerintem azért mert 6 hetesen el lettek választva az anyjuktól. Ezen próbálunk dolgozni, fújással jelezzük neki ha fájdalmat okoz. Én hajlanék a beengedésre, de a férjem hajthatatlan, úgyhogy

ez biztos nem fog menni.

A játékot és a vacsit előrébb tudjuk hozni, mennyi idő lenne ideális a vacsi és a fekvés között?

Egyébként a mai vacsi nyugodtan telt, délután óta zárva van Lili ajtaja és a nagyokhoz áttettem a Feliway Friendset. A rácsot nem volt időm feltenni, mert ott voltak azonnal amint a konzerv nyílt és nem akartam a csörgéssel megijeszteni őket, de ott álltam felettük. A vacsora végén mindenki ment a dolgára, közben párszor egymásra néztek. Segít esetleg ha olyan ételt kapnak amit nem szoktak általában, de tudom hogy imádják?


Szeretem a cicámat!
Nem az a fontos, hogy mennyi idő telik el, hanem a fokozatosság, hogy ők is szépen lassan elcsendesedjenek, ahogy körülöttük minden. Ha pl 20-30 perccel korábban kapnak enni, ti egy kicsivel később fekszetek le, és közben fokozatosan elsőtétitek a lakást és elcsendesedtek, akkor ez rájuk is hatással lesz. De a kiváltó ok az új cica érkezése volt, ezért azon is kell dolgoznotok.
A leírásod alapján nagyon jól sikerült az esti etetés, ez kellene még párszor! Igen, az összeszoktatás elején jó ötlet, ha a cicák által nagyon kedvelt kaját adsz nekik, mert ez ösztönzi őket arra, hogy egyenek a másik előtt. Így pedig kialakul bennük az az asszociáció, hogy kaja = jó, másik macska = kaja, másik macska = jó. Arra figyelj csak, hogy az etetés után jó élmény maradjon meg bennük.

Fanni
A reggeli is ugyanígy telt mint a vacsora, csak a végén Peni odament Lilihez, szagolgatta, az orruk összeért aztán Peni fújt egyet,de nem rohant el, csak odébb ment. Ez most így rossz élmény volt? Vagy a fújáson ne parázzak? Ha oda akarnak menni egymáshoz, akkor engedjem?

Az segít egymás területére engedem őket úgy, hogy nem látják egymást?


Szeretem a cicámat!
A fújás nem gond, az kommunikáció, és az mindig jó. Az pedig jó jel, hogy egyik sem rohant el és nem volt más sem (pl. nem csapott egyik se oda a másikra). Így ez idővel el fog múlni. Szerintem folytasd így tovább az etetést, ha fújásnál több nem történik, az rendben van. Én a területeket nem cserélgetném, inkább majd kis idő után Lili területére engedném be a nagyokat.

Az együttéléshez kompromisszumok kellenek

Fanni 
Fújás minden második etetésnél van, de annál több nem. A rácsot nem használom, mert szerintem féltek tőle a fiúk. Az etetési távolságot sikerült lecsökkenteni teljesen, most kb. egymástól 10 centire esznek, Lili a kandúrokkal szemben a szobájában, a többiek a folyosón. Peni nagyon érdeklődik Lili és a szoba iránt, de akkor pár napig nem engedem még be. Ha befejezték az evést akkor egymást szaglászni se hagyjam őket?

A férjemmel megbeszéltük a dolgot, egy hetes próbaidőszakot tartunk az éjszakai beengedéssel. Az első éjszaka konkrétan rajtunk verekedtek, ehhez képest a ma éjszaka nagyon nyugodt volt, mindenki aludt reggelig.

Itt most kiemelnék valami nagyon fontosat, miszerint a macskákkal (mint bárkivel, akár emberekkel is) történű együttéléshez KOMPROMISSZUMOKAT kell hozni nagyon sok esetben. Ha azt akarjuk, hogy a másik jól érezze magát, akkor engednünk kell azt, amit ő szeretne (velünk aludhat), cserébe pedig ő is tesz valamit, amit mi szeretnénk (nem nyávog az ajtó előtt). Nagyon örültem, hogy Fanniék (főleg a barátja) ilyen gyorsan megváltoztatták a korábbi "ez biztos nem fog menni" döntésüket, és kipróbálták mégis a beengedést, nagy tapsot érdemelnek ezért!

Szeretem a cicámat!
Én 1-2 napig etetés után szétválasztanám őket rögtön, azután hagynám a szaglászást, mindent csak fokozatosan, lépésekben. Jól értem, hogy éjszaka most együtt voltak bent a hálóban? És a második este már nyugodtak voltak?

Fanni 
A két kandúr volt bent, Lili továbbra is be van zárva. Most már két éjszaka telt el így nyugodtan, ki-be mászkálnak, lefekszenek a lábunkhoz vagy kimennek a saját kosarukba, de nem verekednek, nem keltenek fel, hangjuk sincs egész éjjel, reggel is én kelek az órámra.

Lili már nagyon érdeklődne a szobán kívüli helyiségek iránt, etetés után egyszer meg is lógott. Akkor még ezt se hagyjam neki?

Szeretem a cicámat!
Értem, akkor nagyon örülök, hogy egyetlen éjszaka után a fiúk már megszokták az új rendet és nyugodtan aludtak.
Lilit én azután engedném ki a helyéről, ha már a két kandúrral jó a viszonya a mostani területén. Etetés előtt engedném be kis időre, utána kaja, és kicsit hagyhatod együtt őket, de aludjanak külön még pár napig. Majd ha ez is már konfliktusmentes, akkor lehet hosszabb időre, akár éjszakára is összeengedni őket. De akkor is legyen lehetősége Lilinek visszavonulni a mostani területére, ha sok lenne neki majd.

2 nap múlva...

Lili már ismerkedik a fiúkkal az ő területén. Azért jó az új cica területére beengedni a már korábban ott élőket, hogy ezzel is az új cica érezze magát "előnyben":

aa8a2953-d55c-432e-a4d2-6f6f07a7759f.jpeg
Fanni 
Szia! Ma először a játék végeztével kaja előtt beengedtem Lilihez a fiúkat. Én mellettük készítettem a kaját, ők ismerkedtek. Lili és Peni egymás orrát szagolgatták, össze is ért, Beni pedig meg akarta szagolni Lili fenekét, de Lili éppen ült. Ettek egymás mellett, aztán mikor végeztek a fiúk, mentek ki kb. azonnal, Peni megszagolta Lili almát, de ennyi.
Ez így jó és folytassam ezt pár napig?


Szeretem a cicámat!
Igen, ha mindenki nyugodt és nincs vita, nyugodtan esznek, akkor ezt csináld pár napig, majd lehet kicsit haladni: maradjanak együtt kicsit evés után, és mindig kicsit több időt hagyni nekik. Lehet majd újra próbálkozni az evés előtti játékkal, de mindent csak fokozatosan, egyenként.

10 nappal később...

A lefekvések már rendben vannak, a reggelek még hullámzóak, az egyik cica még kicsit feszélyezettebb, de van haladás.


Fanni 
Szia! Egy kis helyzetjelentést szeretnék írni. Szombat óta Lili szabadon mászkál a lakásban amikor otthon vagyunk, éjjelre és munka idejére zárjuk csak be. Penivel egészen jóban lettek, sokszor szagolgatják egymás pofiját és már bátortalanul ugyan, de játszanak is egymással. Beni tartózkodóbb, szokott fújni Lilire ha elmegy mellette, de már náluk is láttam néhányszor a szagolgatást. Az esti játék Lili szobájában van, de Beni nem hajlandó bejönni, a folyosón van az ajtóban, úgyhogy vele a küszöbön játszunk. Ezt azért furcsállom, mert az etetés úgy 1 hete ebben a szobában zajlik, és akkor jön minden gond nélkül. Szerintem egyelőre jó úton haladunk, remélem te is így látod.

Szeretem a cicámat!
Szia! Tehát az evés alatt nyugodtak, és mindenki játszik a többiek jelenlétében, de Beni csak messzebb. Ez nem gond, mindig próbáld kicsit beljebb csalni, idővel majd át kell lépnie a küszöböt. Az éjszakák nyugodtak most már?

Fanni 
Változó, van amikor keltenek 4-kor és sokat verekednek, és van hogy velünk együtt alusszák át az éjszakát. Összefüggést még nem sikerült találnom semmivel. A sötétítés egyébként működik, este ők is lefekszenek velünk.

a2dc8a31-859e-4fba-adaf-5682055493db.jpeg
Szeretem a cicámat!
Az nem gond, ha még most nem mindig ugyanakkor kelnek, várjunk kicsit, hogy legyen idő kialakulni a szokásnak. Arra figyeljetek, hogyha éjjel felkelnek, ti ne foglalkozzatok vele. És igen, szerintem jól haladtok, csak így tovább!

Fanni 
Igyekszünk ignorálni őket, bár mikor fél centiről szaglássza az arcunkat Peni akkor nehéz... Honnan tudhatjuk, hogy mikor engedhetjük ki Lilit akkor is ha nem vagyunk otthon?

Szeretem a cicámat!
Ha már pár napja nyugalom van köztük napközben, akkor én rövidebb időre megpróbálnám őket összeengedni, mondjuk ameddig leugrotok a boltba, 10-20 percre. De ilyenkor is legyen mindenkinek visszavonulási lehetősége, és ne készüljetek túlságosan, csak menjetek el teljesen természetesen. Ha minden ok, akkor lehet hosszabb idővel is próbálkozni.

Fanni 
Ha nagy balhé történne közben azt látnám a viselkedésükön, ugye? Gondolom Lili félősebbé válna.

Szeretem a cicámat!
Igen, vagy elbújna. De beüzemelhettek kamerát is, amin figyelemmel tudjátok őket követni.

1 hónappal később: minden rendben!

Beni és Lili imádják egymást, Beninek kicsit sok néha a túl aktív kölyök, de az éjszakák többsége már nyugodt, és több hete állandóan együtt vannak a cicák!

da40a7b4-1b2d-49ae-8d20-d51b68607f15.jpeg
Fanni
Minden rendben van a macsekokkal, kb. 3 hete együtt vannak 0-24-ben. Peni kb. pótapukája lett Lilinek, Lili észrevehetően másolja Peni szokásait. Beni kicsit talán visszahúzódóbb lett, sokat van a kisszoba ablakában, ahova mi is ritkán járunk és a két másik macska is. Szerintem ő nehezen viseli, hogy Lili hiperaktív, folyton játszana és sokszor nem hagyja békén a nagyokat. Elvétve van néha fújás és Lili felé csapás, de úgy vettem észre Lili nem veszi ezt véresen komolyan. Ezt leszámítva mindenki minden almot használ, beleesznek a másik táljába, ha van maradék és nyalogatják egymást (egyszer Benit is rajtakaptam, hogy Lilit takarítja). Lassan Lili is megérti, hogy éjszaka nincs játék és egyre ritkábban kelt fel az kezem harapdálásával. Úgyhogy sikeresnek ítélem az összeszoktatást, köszönöm szépen a hozzá nyújtott segítséget!

Tehát ismétlem, másfél hónap alatt sikerült Fanniéknak a tanácsaim alapján összeszoktatni a cicákat, nyugodttá tenni az estéket, és szerintem ők és a cicák is boldogabbak lettek. Igazi sikertörténet, ugye?

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd Te is a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Valamint lépj be a blog Facebook-csoportjába, ahol szintén kaphatsz a tagoktól segítséget, és beszélgethetsz a cicák viselkedéséről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr1318082938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása