Utolsó kommentek:

Macska_fogó 2019.09.22. 16:22:08

@mai_tai: Valóban nem volt jó ötlet egy idős cica mellé egy fiatal suhancot vinni, az öregebb cicák sokszor nehezen viselik el a fiatalok bolondozását. Volt-e összeszoktatás, vagy rögtön össze lettek engedve? Gyanítom, hogy utóbbi volt, ezért most javaslom, hogy legyenek szétválasztva, és fokozatosan legyen az összeszoktatásuk. Itt találsz ehhez segítséget:
szeretemacicamat.blog.hu/2014/06/03/uj_cica_osszeszoktatasa_masik_macskaval
szeretemacicamat.blog.hu/2018/02/16/utcamacska_vs_szobacica

Illetve Mai Tai-nak van-e saját kuckója? Olyan helye, ami csak az övé, a másik nem megy oda, és ahol biztonságban érzi magát? Ez nagyon fontos, mert enélkül nem fogja otthonának érezni a lakást. Ha nincs ilyen hely, akkor kell neki adnotok egy ilyet, még a különválasztás alatt. Ehhez itt találsz segítséget:
szeretemacicamat.blog.hu/2017/06/13/baratsagos_kucko_vagy_felelmetes_rejtekhely

Sok sikert!

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

mai_tai 2019.09.03. 22:11:43

Kedves Macskafogó!

Rutinos macskásnak gondoltam magam, de most bajban vagyok. Van egy 15 éves ivartalanított nőstény cicám Mai Tai, egész életében szoba cica volt. Tavaly szeptemberig társa is volt, de sajnos 1 éve már, hogy egyedül maradt. Mivel a cica magányt nem tudta megszokni nyár elején hoztam neki egy társat egy 3 hónapos mentett kandúrka személyében. Mangó (most már ivartalanított) nagyon durván játszik. Zsákmányként tekint az öregre és vadássza. Mivel az idős cicám konfliktus kerülő ezért nagyon nehezen éli meg ezt a helyzetet. Menekül folyton. Tudom, hogy hiba volt ez a nagy korkülönbség.... A helyzet odáig fajult, hogy Mai Tainak az elmúlt 2 hónapban 3x volt gyomorgyulladása.Nem eszik, hány... Mivel a verseny súlya 2,5kg ezért egy egy ilyen betegség nagyon komoly probléma nála.Minden létező kivizsgáláson túl vagyunk és nincs szervi baja. Egyértelműen a stressz okozza nála a betegséget, nem érzi biztonságban magát a saját otthonában.

Imádom mind a két macskát de a koránál fogva természetesen Mai Tai érdekei az elsők számomra.

Segítségedet előre is köszönöm!

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Macska_fogó 2019.09.03. 19:49:16

@Noemi Vajda: Pontosan miben kéne a segítség? Szocializáláshoz kellenek tanácsok, vagy befogadó kell? A gazdi akarja szocializálni? A szocializáláshoz ez nagyon kevés infó, sokkal többre lenne szükség. Hogy hívják, van-e ivartalanítva, mit jelent az agresszió?

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Noemi Vajda 2019.09.03. 18:45:09

Szervusz! Segíts kérlek. Idegenekkel agresszív cicáról van szó, nem az enyém, de el akarják altatni, ha nem kell senkinek, és senki nem akart eddig 10 éves cicát. Nekem már 4 van, és ő szobacica. Segíts kérlek, valahogy, én etettem őt néha, mikor a gazdi elutazott, rám is random fújt, de nem harapott meg vagy ilyesmi. Szép és riadt cica. A doki nyugtatót írt neki, de érdemi változás nyilvan nincs, tompábban teszi amit eddig. :( kérlek, írj, vagy mondd, hogy hol kereshetlek, ha lehet. Noémi

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Noemi Vajda 2019.09.03. 18:44:23

Szervusz! Segíts kérlek. Idegenekkel agresszív cicáról van szó, nem az enyém, de el akarják altatni, ha nem kell senkinek, és senki nem akart eddig 10 éves cicát. Nekem már 4 van, és ő szobacica. Segíts kérlek, valahogy, én etettem őt néha, mikor a gazdi elutazott, rám is random fújt, de nem harapott meg vagy ilyesmi. Szép és riadt cica. A doki nyugtatót írt neki, de érdemi változás nyilvan nincs, tompábban teszi amit eddig. :( kérlek, írj, vagy mondd, hogy hol kereshetlek, ha lehet. Noémi

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.08.29. 16:20:29

Először azt hittem: ezzel jelzik, meg fognak harapni.

Nevelni is kezdtem a macskákat.

Azóta kiderült: nem harapási szándék jele.

Bejegyzés: Miért dorombolnak a macskák?

mikocami 2019.08.29. 15:17:20

Miért dorombolnak?
Mert csapágyas bennük a dorombváltó tengely.

Bejegyzés: Miért dorombolnak a macskák?

Macska_fogó 2019.08.29. 13:08:51

@TCrown: kis olvasnivaló: "Egyéb ismert elnevezései még a kaguár, hegyi oroszlán, párduc, ezüstoroszlán, catamount és festett macska"
hu.wikipedia.org/wiki/Puma_(%C3%A1llatfaj)

De abban igazad van, hogy a puma az elterjedtebb elnevezés, át is írom. Köszi a javaslatot, és szép napot! :)

Bejegyzés: Miért dorombolnak a macskák?

TCrown 2019.08.29. 12:50:48

"hegyi oroszlán" az b+. Felmászott a szavannáról, mi? Elment kirándulni, pár földrésszel arrébb. Onnan lehet megismerni, hogy "North Face" logo van a bundáján, lámpás sisak a fején, és kötélcsomó a vállán.

Puma. Gyakoroljuk a szót. Mountain lion = puma. Puma.

Bejegyzés: Miért dorombolnak a macskák?

Mária21 2019.08.29. 07:16:41

@bernatjanka: Nem sántít annyira, rossz szó ez. Leugrott az ablakból, és picit biccent, amikor megy. De el fogom vinni az orvoshoz :)

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

bernatjanka 2019.08.28. 21:29:02

@Mária21: Az a jel, hogy sántít, hisz nem tud ráállni, mert fáj neki! Vidd el orvoshoz, ahogy Macska_fogó javasolta. Amikor a cicák már sírással, nyávogással mutatják a fájdalmat, az kb a vég, nem szokásuk. A haláluk előtt két perccel is képesek szimplán gubbasztani hang nélkül.

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Macska_fogó 2019.08.28. 21:13:13

@Mária21: Azért sántít, mert fáj a lába :) Tehát ezt orvossal ki kell vizsgáltatni, mert sok minden okozhatja egy idős cicánál, például ízületi- vagy porcprobléma. És emiatt is lehet feszültebb. Az alom most semmiképpen nincs jó helyen, ha ennyire védi, a hálószoba viszont ötlet, tegyél oda is egy új, lehetőleg nyitott almot. A lényeg, hogy az ne legyen eldugva, jól belássa belőle a területet.
És zárd el előle az elbújási lehetőségeket, például az ágyneműtartót mindenképp. Ugyanis ha oda bújik, azzal csak megerősödik a félelme.
Etetheted többször egy nap, egy idős macskának ez jobb is, de ezt is inkább pontos időrendhez kösd. A napi rutin ugyanis állandóságot, biztonságot ad neki. A szalámit én nem javaslom, a felvágottak tele vannak olyan alkotórészekkel, amik károsak a macskáknak (is). Inkább főtt húst adj neki, fűszerezés nélkül, azt is szeretni fogja, és sokkal jobb is neki. Sok sikert!

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Mária21 2019.08.28. 20:10:30

Kedves Macska_fogó!
Nem gondolnám, hogy fájdalmai lennének, azt jelezné. Szokott sántítani a lábára, ha leugrik az ablakból, de fájdalmat nem mutat. Kalciumot szoktam neki adni, akkor jobban lesz.
Ha ketten vagyunk otthon, akkor nyugodt, fekszik valahol, közel hozzám, mindig ott, ahol én vagyok. Elbújni szokott, a nappaliban az ágyneműtartóba, szabad bejárása van, ott biztonságban érzi magát. Egyébként szabadon közlekedhet az egész lakásban, nincs zárt ajtó előtte. A WC ajtaja ki van vágva, bármikor tud menni az alomra, a konyhán nincs ajtó, tehát enni is tud, a szeretne napközben is enni.
Reggel 6-kor eszik, délben, ha hazaérek a munkából, kb. 2 órakor, és este egy kis szelet szalámit. Az idegenektől fél, eddig, ha csöngettek, akkor elbújt az ágyneműtartóba. Mostanában kijön, és megnézi, ki érkezett. Akkor van gond, ha valaki a WC-re szeretne menni, akkor támad. Az alom jó ötlet, de nem a nappaliba tenném, hanem a hálószobába. Oda nem szokott menni idegen, ott is jól érzi magát, az ágyon szokott aludni, vagy az ágy melletti szőnyegen. El fogom olvasni a Kemeny cica történet. Köszönöm a válaszát.

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Macska_fogó 2019.08.28. 18:29:46

@Mária21: Kedves Mária! Mivel már idős cica, ki kellene zárni az egészségügyi okokat, például nincs-e valamilyen fájdalma. A leírás alapján nem tartom ezt valószínűnek, de jobb megnézetni orvossal.
De szerintem a cica valóban a területét védi, de nem azért, mert támadás éri, hanem mert nem érzi magáénak. A macskák territoriális állatok, szükségük van a saját területre, és ha ezt nem érzik magukénak valami miatt, akkor így (is) viselkedhetnek.
Amikor nincsenek idegenek, hogyan viselkedik? Ez szokott valahova bújni, vagy szem előtt van? Hol vannak a kedven helyei? Ki van-e zárva valahonnan? Csak egy alom van, és ha jól értem, az is egy kis helyiségben (wc)? Van-e rendszer az életében, például mikor kap enni?
Ha vannak helyek, ahová elbújik, pl. ágy alá, akkor ezeket el kell előle zárni. Be kellene tenni még egy almot a lakásba, ami nem eldugott, hanem központi helyen van, pl. a nappaliban. Ha eddig nem napirend szerint kapott enni, akkor most szigorúan be kéne tartani egyet, és mindig ugyanakkor, ugyanott etetni. Érdemes ilyenkor mellette maradni, hogy jó dolgot kössön hozzád, majd később megpróbálni evés közben simogatni. És időt adni neki a változásra, egy ilyen korú macska már nem gyorsvonat :)
Kemivel nagyon hasonló dolgom volt, ő 7 évesen került hozzám, és ugyanígy, vagy inkább rosszabbul viselkedett. Olvasd el az ő naplóját, sokat segíthet!
szeretemacicamat.blog.hu/tags/Kemeny

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Mária21 2019.08.28. 10:07:24

Van egy 12 éves, ivartalanított nőstény macskám. Pici korában hoztam el, azóta együtt élünk ketten egy 8. emeleti panelban.
Előfordult, hogy a munkahelyemmel el kellett utazni 1 hétre, akkor édesanyám ette, és takarította a helyét.
Két évvel ezelőtt is ezt történt, akkor a lányomat kértem meg erre, mert nagyon csúszós volt az idő, (február eleje), kíméljem az anyukámat, nehogy elessen.
A macska, ahogy belépett az ajtón, azonnal nekiment, fújt rá, és meg akarta ütni a mancsával.
A lányom pánikolva kirohant, végül anyukámnak kellett ellátnia, míg távol voltam.
Az idén jött hozzám egy ismerősöm, beszélgettünk majd megszólalt a telefonja. Erre a macska nekiment. Fúj, és mancsával el akarta verni a bokáját. Szerencsésre nem érte el, és ő ebből nem érzékelt semmit, lekötötte a telefon.
Kb. 3 hónap múlva jött legközelebb, akkor kértem, hogy a telefonját halkítsa le.
Beszélgettünk, majd el szeretett volna menni a mosdóba. Ahogy kiment a szobából, a macska abban a pillanatban utána rohant, és nekiment. A bokáját nagyon csúnyát összekarmolta.

Az utolsó esetben a területféltés lehetett az oka a macska viselkedésének, mert a mosdó és a konyha, ahol enni szokott, egymás mellett van.
Az alom is a WC-ben van, ahová szokott járni.
Viszont ez a magatartás a macska részéről számomra elfogadhatatlan, hiszen nem élhetem le az életem úgy, hogy nem jön hozzám senki, mert fél a macskámtól.
A lányom, ha jön, a macskámat be kell zárni a kisszobába, ami nem egyszerű feladat, ugyanis őkelmét megfogni nem lehet.
Tegnap este, lefekvés után tüsszentettem, erre a macska belém harapott, amikor le akartam zavarni, akkor rám vágott, megkarmolt.
Szeretnék tanácsot kérni, mit tegyek vele, elaltatni nem szeretném, de ez nem mehet így tovább.
Nincs mellette másik állat, nem is szokott állatokkal találkozni. Az embereket utálja, lesi minden mozdulatokat, és félő, hogy nekik megy.

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Macska_fogó 2019.08.27. 16:07:54

@álomontológus: A leírás alapján ez lehet neurológiai, de viselkedési probléma szerintem, előbb ezt kéne kideríteni, melyik áll fenn. A Trittico egy antidepresszáns, vagyis ha ez hat, akkor valószínűbbnek tartom az utóbbit. De ezekben a gyógyszerekben sok tapasztalatom nincs, de ha gyógyszerezéssel jól érzi magát a cica, akkor inkább ez, mint az altatás, és mellette meg kell próbálni rájönni a viselkedés okára. De azt is fontos tudni, hogy lehet komoly neurológiai oka is, ha ez a helyzet, akkor orvos tud segíteni. Én a cica előélete miatt úgy gondolom, ez is benne van a pakliban. De az önmaga rágcsálásának és a nyugtalanságnak az oka lehet a stressz is, vagy valamilyen külső élősködő - pl. bolhaallergiánál -, vagy valamilyen testi fájdalom. Ezért rá kéne jönni, mi okozza a rendszeres nyugtalanságot. Fáj valamije, ha például valahol (pl. hátán) hozzáérnek, nyugtalan lesz vagy odakap? Nincs benne/rajta élősködő? Mennyire érzi magáénak a területét? Sokat van jelen, vagy inkább elbújik? Vannak-e saját, kedvelt helyei, ahol láthatóan nyugodtabb, és ha igen, hol? Van-e rendszer az életében, például mindig ugyanakkor kap-e enni, vagy ez változik? Ezeket a kérdéseket mindenképpen tisztázni kell.

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.08.25. 03:39:11

Rájöttem az idők folyamán, hogy az a legjobb, ha a jószomszédnak, közeli barátnak van macskája: át lehet menni meggyámbálni, gyömöszölni, focizni vele, stb de a kellemetlen részei a dolognak nem nekünk kell foglalkozni, hanem a gazdának, nem okoz problémát a nyaralás, elutazás sem, stb...
:D

Bejegyzés: 6 jele annak, hogy boldog a cicád

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.08.25. 03:34:30

Cafka cica, egy büdös q népség ez mind, útszéli, hátonfekvős, lábukat szétrakos céda banda...
:-))))
És nehogy már a hasát ne súroljam meg, ott a legfinomabb a prém rajta.Nyilván nem vadulva, de sose hagynám ki.
Vagy 20 évvel ezelőtt volt cirka tíz évig macska még a szülői házban, ismerem a fajtájukat, nekem is megvolt a döfés, tukkolás, a purrogás, motyogás, hazaérkezve várás, kertbe hátramenéskor kutya módjára elkísérés, hóójaj...
:D
Jó volna most is egy ilyen beste, a lányom is imádná, de lakásba nem akarom, saját kert meg nincs jelenleg.

Bejegyzés: 6 jele annak, hogy boldog a cicád

pizo 2019.08.23. 22:26:06

Mind a 6 jellemző Fanni macskámra és a hasát is vakartatja. Menhelyről került hozzánk kb. 8 hónaposan, nem harap, nem fúj, nem morog, nem karmol, lakást nem alakítja át. Nagyon békés és barátságos jószág. Madarat sajnos néha fog.

Zoli

Bejegyzés: 6 jele annak, hogy boldog a cicád