Utolsó kommentek:

vividfluxury 2018.10.09. 16:41:03

Szia!

Júliusban írtam utoljára Gomezzel és Vandával kapcsolatban, azóta történt egy és más. :)

Először is, a pisis gondok megszűntek, már elég nekik az egy nagyobb alomtálca is. Lekopogom, de már több mint egy hónapja csak egy tálca van, és azóta semmi probléma nem volt. Fokozatosan tértünk át az új alomra is.

Másodszor: Vanda két héttel ezelőtt meglógott a két pillanatra épphogy nyitott ajtón és leszaladt a ház hatalmas pincéjébe, ahonnan sikerült őket becserkésznem tavaly. Mivel nagyon félős még mindig, nem tudtuk visszacsalogatni és a cicahordozóba is csak félig ment be (természetesen épp mindig akkor jött valaki, amikor rá tudtuk volna csukni a hordozó ajtaját, amitől persze újra megijedt, úgyhogy én minden este órákat ültem a lépcsőházban és vártam, hátha most sikerül). Így kicsit drasztikusabb megoldáshoz kellett folyamodnunk és csapdával tudtuk csak elfogni. Mindezt lassította, hogy nekem megint utaznom kellett, anyukám és a szomszédok segítettek, de mivel nem akartuk, hogy a csapdában legyen akár egy teljes éjszakán át (ráadásul csapdát sem volt egyszerű szereznünk), ezért csak hosszas szervezés után tudtuk a csapdát használni és a cica két teljes hétig volt kint.
Szerencsére semmi baja nem lett és a lakásban úgy viselkedik, mintha semmi nem történt volna.
Gomez viszont más lett. Amióta Vanda visszakerült, nem olyan játékosak már a kergetőzések, elveszi előle a jutalomfalatot (Vanda nem is mer közelebb jönni, ha Gomez ott van a közelben, inkább a sarokban összekuporodik), a játékot, este/éjeszaka állandóan kergeti, Vanda pedig már tőle is fél, nagyon morog és fúj rá, próbál elbújni előle, Gomez pedig gyakorlatilag nem hagyja nyugodni. Felmerült bennem, hogy mivel Gomez élvezte a két hétnyi egyedüllétet, nyugodtabbnak is tűnt, rám sem fúj már, lehet ez valamiféle féltékenység, hogy már megint nem csak ő van? Vandának egyértelműen nem tetszik Gomez viselkedése (nekem sem), és hirtelen ötletem sincs, hogyan tudnám csillapítani a kedélyeket. Elzárni őket egymástól nem tudom (egyterű a lakás).
Egész éjszaka megy már a morgás, fújás és egymás pofozása. (Én meg nem adom fel.)

Köszönöm!

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Gicus03 2018.10.07. 19:15:10

Kedves Macska-fogó!

Tenyésztőtől érkezik hozzám cica, kb 2 hónap múlva. 12 hetes lesz akkor. A szuper tanácsok alapján azt már nagyjából tudom, hogyan viselkedjek vele :-). Eddig azt gondoltam, addigra beszerzek egy kaparófát a padlótól a plafonig. Illetve lépcsős megoldásokat a falra, hogy tudjon közlekedni. A blogod elolvasása után elbizonytalanodtam. Véleményed szerint várnom kéne? Figyeljem meg a cicust, hogy szeret-e magasra menni és csak akkor alakítsam ki ezt, ha neki erre lesz szüksége? Nem tudom mit csináljak. A kuckós, rejtekhelyes rész nem annyira világos számomra.
Előre is köszönöm a válaszod!

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Edithorn 2018.10.02. 22:13:03

Szia!
Van egy nagyon rendes ivartalanított 4 éves kandúr cicám. Két napja amikor elfekszik mellettem aludni fájdalmasan nyávog és belém harap (ráfog a kezemre). Utána mindig ijedten néz pedig nem is emelem fel a hangom se. Már végig tapogattam nyomkodtam forgattam, de nem mutatja, hogy fájna neki bármi is. Játszik, eszik, iszik. Minden jó, ezt most kezdte el :(
Ötletek? A net nem ír semmit...

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

EszterLondon 2018.09.23. 08:01:16

Kedves Macska_fogo!
Atneztem az eddigi kommenteket, de sajnos pont ilyen problemaval nem keresett meg meg senki.
Egy hete erkezett 9hetes kis uszkarunk a 5es fel honapos ivartalanitott kandurunk melle. Kovettuk az osszeszoktatas lepeseit, minden jonak is tunt eleinte. Sokat jatszanak egyutt az allatok, ugy tunik kolcsonos a kezdemenyezes is. Az ejszakak is nyugalomban teltek eleinte, mignem tegnap es ma hajnalban ugyanaz lejatszodott, hogy a cicank 5-5:30 kozt feljott hozzank a haloszobaba (neki szabad jarasa van a hazban, mig a kiskutyat az also szintre “korlatoztuk”) es belepisilt az agyunkba. Mindketszer az en takaromra es joforman ugyanoda. Termeszetesen a kiskutya lent orvendezett mikor lementunk, de nem tudom ebren volt-e elotte vagy miattunk kelt fel. Az elso par napban pont ilyen volt az alvas leosztasa problema mentesen, annyi kulonbseggel hogy a cica fent aludt a mi agyunkban egy par nappal ezelottig. Magatol jott el onnan. Mit tudnek tenni, hogy ne pisiljen hozzank? Amugy kinti-benti cica, sokat van kint is de amikor be akar jonni mindig beengedjuk. Az ejszakakat eddig sosem akarta kint tolteni. Tanacsodat elore is nagyon koszonom!!!

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Bárány Nikoletta 2018.09.19. 18:19:36

Szia :) Nem regiben kaptam egy házi cicát (ez az elsö cicusom : "Bogyó" .Azzal a kérdésekkel fordulnék hozzád hogy a cicám most 5 honapos es elég gyakran harap es karmol akár simogatás közben akár amikor csak szaladgál a házban hogyan tudnám erröl leszokatni hogy ne harapgáljon ?
A masik kerdésem hogy otthon hogyan tudnám biztonsagosan a cicám fülét megtisztitani ?
Valamint utolsó kerdésem hogy milyen védö oltások vagy teendöim vannak még a cicával hogy egészseges es boldog elete legyen válaszodat előre is köszönöm :)

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Bamba Béla 2018.09.19. 10:09:02

Kedves Macska-fogó,
mi a tapasztalat, mi történik olyankor, ha van két közel egyidős, 6-7 hónapos kandúrunk, és az csak egyiket ivartalanítjuk? Az ivaros dominánssá válik? Most jól kijönnek, kedvelik egymást, együtt esznek, alszanak, kiskoruk óta együtt vannak. (Tudom, szerinted mindkettőt ivartalanítani kellene... azért csak az egyiken gondolkodunk, mert nem baj, ha van egy komoly kandúr a háznál, a többi macskát elűzni.) Szigorúan kinti macskák, falusi/erdei környezet.

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Tímea Bodogán 2018.09.19. 05:19:50

Kedves Macska-fogó!
A segitsegedet kérném. 16 éves nőstény, ivartalanitott cicánk az utóbbi egy évben teljesen megváltozott. Eleinte azt vettük észre, hogy elkezdett fogyni és éjszakánként fura mód elkezdett bömbölve óbégatni. Mindig is csendes cica volt, alig volt hangja, csak kicsiket nyikkantott etetéskor. Így ezután rögtön elvittük orvoshoz. Kiderült hogy vese baja van. Szedett gyógyszert pár hónapig és azóta diétás kaját kap. Hamarosan megyünk az utolsó kontrollra, hogy azt is elhagyhassuk.
A bömbölés viszont nem szűnt meg csak rosszabb lett. Nagyon fura, mert csak éjjel és hajnalban csinálja, napközben sosem. Mindig csak 1-2 perc az egész de borzasztó hangos és olyan keserves, mintha baja lenne. (Kivizsgálták, a veséjén kívül nincs semmi és az is már javul. Gyógyszer már nem is kell). Néha olyan mintha tüzelne, mert gyakran kelleti magát meg őrült mód dörgölözik a puffon fekve. De már kiskorában ivartalanitva lett, úgyhogy nyilván nem ez van.
Időközben terhes lettem, ami meg tovább rontott a helyzeten, mert ugye tartózkodom kellett a cicatól. Nem engedtük fel többet az ágyunkba és én kevesebbet simogattam, párom takarította az almot. A dolog láthatóan rosszul érintette, de mióta megvan a babánk minden rosszabb lett. Éjjelente úgy üvölt, hogy felébreszti a gyereket. Így próbáltam spricnivel lefújni, hogy abbahagyja. Meg is értette, mert mikor csinálja és elindulok felé a spricnivel rögtön elhallgat. Viszont most elkezdte összepisilni a kanapét. Eddig is előfordult már olykor-olykor hogy az alomtálca mellé pisilt ha nem tetszett neki valami, de bútort még sosem pisilt össze ezelőtt.
Egyértelmű hogy a problémát a mi megváltozott viselkedésünk is okozza, és persze nyilván a baba is: új lakó, hangosan sír, miatta nem mehet oda ahova akar. De az eredeti bömbölős nyávogást ez sem magyarázza.
A kérdésem az lenne, hogy mit csináljunk hogy segítsünk neki megszokni az új rendet és abbahagyja a pisilést? A fura nyávogást mi okozhatja? Nekem ötletem sincs miért csinálja. Párszor azt hittük talán kint lát valamit és azért csinálja, de teljesen random a hálószobában és az alom használata után is rákezd.
Előre is nagyon köszönöm!

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

szusedli 2018.09.10. 14:34:56

Szia,

Az én cicám már lassan egy éve van nálunk. Teljesen otthonosan mozog a lakásban, nyugodt és játékos. Mostanában elkezdett az alomtálcában heverészni. Nem kuksol, nem les, nyugodtan fekszik. Az étvágya rendben van, a hangulata sem változott. Mi lehet az oka, hogy mégis az alomban fekszik? Mivel benti cicáról van szó, nem túl jó, hogy az alomból az ágyunkra jön, ezért szeretnénk megszűntetni ezt a viselkedést.

Előre is köszönöm a segítséget.

Bejegyzés: Barátságos kuckó vagy félelmetes rejtekhely?

BettiW 2018.09.08. 14:19:41

Kedves Macska-fogó!
Van egy 18 napos vörös kiscicám, akinél azt érzem, hogy vak, vagy legalábbis nem lát teljesen jól. Nem követi a szemével a mozgásokat, neki megy egy-két dolognak, nem találja az anyuciját, ugyanakkor azt is észrevettem, felfigyel dolgokra, lesi a madarakat. Tudom, pici még, biztos fejlődik még a látása, de nekem annyira furcsa, nem vettem észre eddig még én ilyet kiscicánál. Lehet egyáltalán egy ilyen apróság vak?
Válaszod előre köszönöm! :)

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Emma16 2018.08.29. 13:53:42

Kedves Macska-fogó!
Nagyon szeretem az állatokat, jelenleg 2 örökbefogadott kislány cicám és egy menhelyről hozott kutyusom van. Az idősebb kislány 5 éve van nálunk a kisebbik október óta mindkettő ivartalanított, kijáró. Együtt elég jól elvannak bár néha a kicsi megtámadja az idősebbet de nem vadul csak játszó szándékkal bár ezt az idősebb nem nagyon szereti. Egy hete hoztunk vidékről egy mentett ivartalan fiú cicát, aki eddig több cicával egyetemben egy kis faházban külön ketrecben lakott. Kedves nyugis cicának tünt. A leírt módszered szerint próbáltuk összeszoktatni a másik kettővel de egyik módszer sem vált be. A kisebbik cica gőzerővel fúj és morog rá a nagyobbik fél és próbálja inkább elkerülni. Tegnap este -már 2. alkalommal - a leírt etetési módszer szerint, a kisebbiket elkülönítve- próbáltam a félőst és az új jövevényt tisztes távolságban de együtt etetni a szagmintás ruha használatával. Az új kis jövevény ahelyett, hogy a tányérhoz fordult volna ráugrott a kis félősre tépte, harapta az meg üvöltött, morgott és félelmében bepisilt alig tudtam őket szétválasztani és a kislányt megnyugtatni. El vagyok keseredve, szeretném a kisfiút megtartani - ha csak ketten vagyunk, egy aranyos bújós cica - de nem szeretném ha a másik kettő bármilyen szempontból sérülne vagy esetleg elszökne. Mit tegyek? Most teljesen el vannak különítve de ez nem megoldás, sajnos nem tudunk mindíg arra figyelni, hogy állandóan szeparáljuk őket, csukjuk az ajtókat. Várom szíves sos válaszodat. Előre is köszönöm!

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

candy747 2018.08.16. 14:16:35

Szia
Én tanácsot szeretnék kérni. Dániában egy kollégiumban 3 évig etettem meg cicahazat vettem egy ott született, vad cicalanynak. Meg is operaltattam. De három év alatt csak odáig jutottunk, hogy követ mindenhová mikor a kutyával sétálunk, még tudom simogatni, de a lakásba nem tudtam bevinni. Viszont sajnos mivel el kellett költözünk dönteni kellett. Magunkkal vittük, értelem szerűen bezártuk. A kutyával nagyon szeretik egymást. Nagyon igényli a simagatast, a hasát is mutatja, de kb le kell vadásznom H simogatni tudjam. Azt is csak éjjel, nappal bujkálva alszik. Két napja este viszont sikerült kinyitnia az ablakot és kijutni. Szerencsére este megtaláltam, de megfogni nem tudom. Relatív biztonságban lenne kint, ha nem kéne q házhoz jutáshoz egy úttesten átkelnie. Ahol ezelőtt élt nem voltak utak, csak egy parkoló. Nem tudom, hogy meg tudja e szökni vagy egyáltalán hogy mit csináljak aki neki lenne a legjobb. Csapdazzam le és zárjam be újra, vagy hagyjam kint így, hogy már tudja hova kell jönni enni, még hol a háza, és reméljem, hogy megtanul autók közt élni, vagy vigyem vissza az eredeti környezetébe, ami biztonságos, viszont nem garantált, hogy valaki napi szinten etetné. Sok ember él ott, lehet, hogy lenne még egy ilyen őrült, a ki tudja. A bezártságot viszont nagyon rosszul viseli. Egész éjjel próbál kijutni. Fel alá mászkál a lakásban. Meg tudom simogatni akkor, még a kutyához is bújik, de ki akar menni. Kb 5 éves lány cica amúgy. Ha van ötlete valakinek, nagyon örülnék neki. :( Köszi

Bejegyzés: Hogyan szelidíthető kézhez egy elvadult cica?

Hecate66 2018.08.10. 16:15:38

Kedves Macska-fogó!

Sajnos nagyon el vagyok keseredve, remélem te tudsz nekem segíteni. :(
Van egy 6 èves ivartalanitott lány cicám, aki kissè fèlős ès nèha antiszociális szemèlyisèg. Kiskorában sokat bántotta a többi macska mielött mèg hozzám került, nálunk egyedüli cicakènt tengette az èletèt 5 és fèl èvig.
2 hete örökbe fogadtunk egy 10 hetes kiskandurt, akinek a szemèlyisègèt/fejlődèsèt 3 hetes kora óta nyomon követtük és ez alapján esett rá a választásunk. Láttuk, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott kiscica, a többi macskával is jól kijött. Elvittem állatorvoshoz kètszer is vidèken, a doki is áldását adta rá, hogy mehet másik cica mellè, mert kinti macskának a kölyke. Vidèken elkezdtük a karantènozást /külön szoba/, az összeszoktatás első lèpèseit, mint pèldául szagminta, ajtó túloldalán etetès. Egy hèt elteltével találkoztak szemtől szemben, akkor a nagy macskám fújni és morogni kezdett, de nála ez a szokásos reakció, még szokott nyugodni egy idő után. Továbbra is korlátozzuk a kèt macska találkozási idejèt, az estèt külön zárva töltik. Így is lett, itthon már kevesebb morgás és fújás volt, a nagy tartja a kicsivel a távolságot, ha nagyon közel megy akkor megy a morgás, de mindig biztosítjuk neki, hogy magasabb ponton legyen és onnan nèzhesse a picit. Nagyon sokat játszom a picivel napi szinten, de mintha sosem akarna kifáradni. Amikor játszunk a nagyot is próbálom bevonni, ami működött egy darabig, de a picinek új hobbija lett, hogy a nagyot cseszteti, és szó szerint terrorizálják. Hiába morog rá ès fúj, nem is érdekli, pofont is kapott a nagytól de az se èrdekli, szekálja tovább... Már ott tartunk, hogy a nagy nem mer szabadon közlekedni a lakásban, ha a pici ki van engedve a helyéről ès retteg.
A pici fèkezhetetlen, hiába szólok rá, hiába húzom el, vagy próbálom pálcás játékkal terelni, de akkor is vergődik, hogy a nagyot csesztesse. Próbáltam spriccelőt, tapsolni, hangokat kiadni, mellècsapni, hogy meghátráljon, de egyszerűen fèkezhetetlen. Nem tudom mivel megállítani, csak ha külön zárom őket.
Nem akarok a kicsinek új gazdát keresni, de ha így megy tovább, hogy a másikat igy stresszeli akkor sajnos nincs más választásom. :(
Te vagy az utolsó remènyem, kèrlek, ha van valami ötleted, akkor szívesen fogadom és nagyon megköszönöm!

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Reactor 2018.08.06. 01:19:24

Az én pici cicám pont ilyen - dörgöli a fejét és az orrocskáját is, de csak akkor, ha simogatom! Alapból sose szokta csinálni, csak ha cirógatást kap. Nem tudom, biztos azért, mert nőstény. Egyedüli macs, úgyhogy versenyezni sincs nagyon kivel a territóriumért.

Bejegyzés: Miért bújnak a cicák?

Macska_fogó 2018.07.26. 09:37:00

@zsiki_borza: Szerintem jó úton haladtok. Ha mosdatja, az egyrészt törődés, másrészt azt jelenti, hogy a magasabb rendű csapatban, és ha a kicsit ezt elfogadja, az sokat segít az ismerkedésen. Időt kell neki adni, hogy megszokja az új helyzetet. Ha nem játszanak együtt, akkor olyan távolságban játsszatok velük, ahol már nem a másik cicát figyeli. Ez lehet egy kanapé vagy fal két oldalán, tehát nem kell látniuk egymást feltétlenül, úgyis tudni fognak egymásról. És fokozatosan kell egyre közelebb vinni őket egymáshoz. Ebben a közös etetés tud még sokat segíteni, és az, hogy a nagy cicának legyen hova visszavonulnia, ha megunta a kicsit. Szerintem jól csináljátok, drukkolok!

Bejegyzés: Új cica összeszoktatása másik macskával

zsiki_borza 2018.07.25. 17:59:09

@Macska_fogó:
Kedves Macskafogó!
Elég érdekesen alakul/nem alakul a kapcsolat a két cica között. Sajnos a régi cicánk, pedig csak 1,5 éves elég nehezen játékba vonható, illetve, ha sikerül is, mindig az új cicán tartja a szemét. Nem tud feloldódni.
Próbáljuk fegyelmezni, ráfújni, de ha egy pillanatra is nem nézünk oda, egyből ráugrik a kicsire. Tudja, hogy rosszat csinál, mert lapít, illetve ha még időben rászólunk, elsomfordál a kicsitől. A fegyelmezés ellenére is szeret minket továbbra is, azaz nem veszem észre, hogy haragudna ránk. A kicsit mégsem viseli. Bár már volt olyan, hogy nyalogatta. Mindkettő fiú, a nagy ivartalanított 8 hónapos kora óta. Már megszoktuk a logisztikát, és hogy folyamatosan figyeljük őket, amikor egy térben vannak, ezért nem is sürgetni szeretném a folyamatot, csak egy visszajelzést kérni tőled, hogy mi is történik közöttük. Nagyon köszönöm!

Bejegyzés: Új cica összeszoktatása másik macskával

zsiki_borza 2018.07.25. 17:57:01

@zsiki_borza:
Kedves Macskafogó!
Elég érdekesen alakul/nem alakul a kapcsolat a két cica között. Sajnos a régi cicánk, pedig csak 1,5 éves elég nehezen játékba vonható, illetve, ha sikerül is, mindig az új cicán tartja a szemét. Nem tud feloldódni.
Próbáljuk fegyelmezni, ráfújni, de ha egy pillanatra is nem nézünk oda, egyből ráugrik a kicsire. Tudja, hogy rosszat csinál, mert lapít, illetve ha még időben rászólunk, elsomfordál a kicsitől. A fegyelmezés ellenére is szeret minket továbbra is, azaz nem veszem észre, hogy haragudna ránk. A kicsit mégsem viseli. Bár már volt olyan, hogy nyalogatta. Mindkettő fiú, a nagy ivartalanított 8 hónapos kora óta. Már megszoktuk a logisztikát, és hogy folyamatosan figyeljük őket, amikor egy térben vannak, ezért nem is sürgetni szeretném a folyamatot, csak egy visszajelzést kérni tőled, hogy mi is történik közöttük. Nagyon köszönöm!

Bejegyzés: Új cica összeszoktatása másik macskával

Sic2 2018.07.20. 22:00:15

Szerintem meg csak vakaróznak. Hozzád dörzsölődik, mert ez olyan, mintha simogatnák. A mi macskánk minden kiálló dologhoz hozzádörzsölődik, főként a nyakát szokta vele vakarni. Ettől még persze lehet, hogy a szagával meg is jelöl közben, de hogy saját magát is kényezteti vele, az tuti! :)

Bejegyzés: Miért bújnak a cicák?

Ngaba 2018.07.20. 10:05:20

@Macska_fogó: Köszönöm gyors válaszát.
A "cicanyelv" ráfújás bejött köszönöm szépen :D már nem ugrik annyira nekem. Tegnap megkapta a második oltását, Simán bevonult orvos előtt a szállítójába. Nyugodtan tűrte a vizsgálatot az utazást. ( ő volt a legnyugodtabb cica a váróba, cica tv-et az ablakon keresztül :) más nem érdekelte ). Azóta nyugodtabb is. Veszettség ellen is kapott oltást az orvos megengedte a kinti sétát amiért ilyen rendes és nyugodt. Persze 100% os felügyelet mellett hámmal, amit tegnap kapott is kipróbáltuk 10-15 percig utálta aztán el is felejtette :D és játszott tovább. A cica játéka szerinte még nem is olyan durva 6 hónaposan ki növi, ugyh megnyugodtunk. Köszönöm a segítséget, követem a tanácsait a blogon és remélem most mar rendben leszünk :)

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Berényi Barbara 2018.07.19. 01:20:25

@Macska_fogó:
Köszönöm a gyors választ!
Oltási könyve , útlevele van. Márciusban lett oltva, és mikor elhozták látta orvos, aki kereste fáj e valamilye, szívét hallgatta, lázmérés, de természetesen én is viszem dokihoz, csak az ajándékozási papírt nem kaptam még meg, elég kacifántisan hoztuk el, de nem szerettük volna időt húzni. Tudom nem szabad hirtelen mozdulatot csinálni, de olyan hirtelen fúj, meglep vele. Öszintén nagyon meglepett, hogy ennyire nyitott felénk, mert sokkal rosszabbra számítottunk. Még csak fél napja van velünk, és már a pociját mutogatja. Elolvastam blogjaidat, találtam benne hasznosat, és én is néztem, nézem Jackson Galaxy műsorait. Még lenne pár kérdésem az evés: fogos kérdés, mivel inni már láttam és simiztem is közben, de előtte az idimaminál sem evett nagyon és eddig még nálunk sem, és az egy helyre az rendben van, de amíg nem eszik addig ez rendszert, hogy vezetem be. Ne hagyjam előtte, vagy kérdezzem meg az orvost, hátha vitamin vagy valami segíthet? Mikor engedjük ki az egész lakásba, és akkor is hagyjam a fürdőben a dolgait vagy utána lassanként áttehetem máshova? A mikort nem időre, hanem mit várjak meg viselkedésben? Köszönettel: Barbara és Szabolcs

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?

Macska_fogó 2018.07.19. 00:42:44

@Berényi Barbara: Kedves Barbara!
Valószínűleg úgy van, ahogy leírod, ő sem tudja, mit is akar. Új neki ez a helyzet, bízni akar, de nem mer. Ezt idővel és odafigyeléssel lehet leginkább orvosolni. Azt kell neki bebizonyítani, hogy biztonságban van, senki sem bántja. Ezt a nap rutinnal és kiszámítható viselkedéssel tudod neki megadni. Például etesd mindig ugyanakkor, ugyanott, és maradj ott ilyenkor mellette. Kerüld a hirtelen mozdulatokat, és ha úgy látod, valami sok neki, hagyd abba. A lenti bejegyzésem Új cica befogadása cím alatti cikkekben több tanácsot találsz. Orvos látta már a cicát?

szeretemacicamat.blog.hu/2018/02/16/utcamacska_vs_szobacica

Bejegyzés: Kérdésed van cicás témában?