A legfontosabb alapelvek

2013. szeptember 16. 21:31 - Macska_fogó

Hogyan szocializáljunk macskát?

Ebben a részben azokat az alapelveket sorolom fel, amiket mindenképpen betartok, és javaslom, te is tartsd be, ha macskát tartasz, legyen az barátságos, magának való vagy akár félős cica.

A kutya és a macska gondolkodása közti különbség :)

Bizalom és biztonság

Az első dolog, amit el kell érnünk, az az, hogy a macska biztonságban érezze magát. Mivel territoriális állat, a saját területe kiemelten fontos neki. Ami jó hír nekünk, mert ha biztonságban érzi magát a területén, akkor magabiztosabb is lesz. Hogy ezt hogy érhetjük el, később fogom elmesélni. A másik fontos dolog, hogy bennünk bízzon meg, amit leginkább következetességgel és türelemmel építhetünk fel, erről is fogunk majd beszélni.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

A cica diktálja a tempót

Nagyon fontos, hogy ugyan mi kezdeményezünk, és tereljük, vagy próbáljuk egy kívánatos irányba terelni a macska és a köztünk lévő kapcsolatot, de teljes mértékben mégsem mi irányítunk! A kutyával ellentétben ugyanis a macska bármikor kihátrálhat, és ezt valószínűleg meg is fogja tenni, főleg az elején. Mindig tőle függ, meddig mehetünk el. Ha a macskánk nem akar valamit tovább folytatni, legyen az akár játék a gazdival, vagy az ölünkben alvás, akkor ne erőltessük, mert csak rossz élményeket hagyunk ezzel a cicában, és később esetleg kétszer is meggondolja, hogy még egyszer megtegye-e. Tehát ne rohanjunk, és örüljünk minden kis lépésnek!

Nincs rossz macska, csak rossz gazdi

Amennyiben nem most került hozzánk a cica, hanem már egy ideje velünk él, és ez alatt több rossz szokást vett fel, bizony gondolkozzunk el rajta: mit csinálunk rosszul? Az esetek többségében ugyanis a gazdi viselkedése felelős a cicája rosszaságáért. Az ágyunk lepisilése, az éjjeli koncertezés, vagy konfliktus más állatokkal mind-mind azt jelenti, hogy valamit rosszul csinálunk. A későbbi fejezetben ezek kijavításáról is szó lesz.

Egy életen át tartó felelősség

„Egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” (Exupery: A kis Herceg)

Ha macska befogadásán, különösen ha egy problémás macska befogadásán gondolkozol, pár dolgot alaposan járj körül. Először is, hosszú távon gondolkodj. Egy macska 10, de akár 20 évet is élhet! Ez idő alatt neked kell gondoskodni róla, etetni, szeretgetni, szórakoztatni. Rendszeres orvosi költségekkel (oltások, ivartalanítás) is számolnod kell, illetve beteg is lehet a cicád. Ha nyaralni mész, meg kell oldanod az ellátását, és ha elköltözöl, akkor is magaddal kell vigyed. A macska nem egy megunt fotel, amit ott hagyhatsz a következő lakónak, mert nem fért el az új lakásodban!

Hatalmas öröm

Mindemellett persze macskát tartani hatalmas öröm is, hiszen minden nap vár valaki minket egy fárasztó munkanap után, aki igényli, és sokszor ki is harcolja a figyelmünket. Más érzés az, amikor a macska, saját döntése alapján ugrik fel az ölünkbe és dorombol egy kis simogatásért, mint amikor a kutyánkat hívjuk magunkhoz, hogy játsszunk vele. Az pedig, ha egy korábban félős, zárkózott cicából kiegyensúlyozott, magabiztos macskát tudunk faragni, megér minden küszködést. Arról nem is beszélve, hogy kutatók kimutatták, hogy aki macskát tart otthon, az jobban megbirkózik a stresszel, boldogabb és tovább is él. Tehát, tiszta haszon a macskatartás :)

Remélem a hosszú felvezetés ellenére mindenki kedvet kapott, és a következő részt is olvasni fogja, ami arról fog szólni, hogyan készítsük fel a lakást a (félős) cica érkezésére.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr455519325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása