Íme a bizonyíték, hogy a macskák szeretnek minket!

2020. március 08. 16:35 - Macska_fogó

Régi és téves sztereotípia, hogy a macskák csak a kajáért vannak az ember mellett. Nyilván nekik is fontos a pocakjuk megtömése, de minden cicagazdi tud olyan sztorit mesélni, hogy a cicája vacsora után hogyan bújik hozzá, lefekvéskor mellé fekszik, napközben az ölébe ül, ezeknek pedig semmi közük sincs ahhoz, hogy éhes-e a cica, vagy hogy mikor fog enni kapni. Egyszerűen csak kötődik hozzánk, sőt, jobban, mint egy kutya (!), még ha ezt máshogyan is mutatja ki. Ez a cikk egyben a nőnapi meglepetésem is a hölgy olvasóimnak, akik egyértelműen többségben vannak a férfiakkal szemben. A cikk végén lévő képek többségén gyönyörű macskák és hölgygazdik képei láthatóak, a képeket a gazdik maguk küldték, bizonyítva, hogy mennyire szereti őket a cicájuk. Itt is köszönöm a közreműködést, én ezzel tisztelgek ma a nők előtt!

grayscale-photo-of-woman-and-cat-36027.jpg

Ezért most több oldalról is megközelítem a témát, és a cikket elolvasva már senkinek sem lehet kétsége arról, hogy a cicáink igenis szeretnek minket! Két tudományos kísérletet mutatok be, amiben igazolták a macskák gazdájukhoz való kötődését, utána pedig kiakasztom a cukiságmérőt, mert az általatok küldött fotókkal illusztrálom, hogyan mutatják ki a cicák a szeretetüket! 

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

A hormonok nem hazudnak

Pár éve brit etológusok végeztek egy kísérletet, amiben bebizonyosodott, hogy a macskák érzelmileg is kötődnek a gazdájukhoz. Az oxitocin termelését mérték a gazdi jelenlétében a macskák szervezetében, ezt hívják ugye "szerethormonnak". Ez a hormon akkor szabadul fel az emlősök szervezetében, amikor valakiről gondoskodnak, vagy egy szeretett lénnyel vannak együtt. Laboratóriumi körülmények között is sikerült a macskákban ilyen hormon termelését kimutatni a gazdájukra reagálva, bár jóval kevesebbet, mint a kutyákban.

orange-tabby-cat-beside-fawn-short-coated-puppy-46024.jpg

Ennek a kutatók szerint az is az oka, hogy a macskák evolúciós okokból kevésbé szociálisak, mint a falkaállat ősökkel rendelkező kutyák, és sokkal territoriálisabbak is. Így az idegen környezet - mint a laboratórium, ahol végezték a kísérletet - sokkal jobban megviseli a macskákat, mint a kutyákat. A kutatást végző Paul Zak professzor azon is meglepődött, hogy a laboratóriumi körülmények között egyáltalán oxitocint termeltek a macskák. A neves kutatók véleményéhez én csak annyit tennék hozzá, hogy szerintem a cicák máshogyan szocializálódnak, mint a kutyák, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé szociálisak, ahogy a következő kísérlet ezt be is bizonyítja.

A gyerekhez hasonlóan kötődnek

photo-of-woman-holding-a-tabby-cat-2772012.jpg

Egy másik kutatás azt mutatta ki, hogy a "kisbabákhoz és a kutyákhoz hasonlóan a macskák is kimutatnak kötődést a gondozójuk, tehát a gazdájuk felé" - mondja Kristyn Vitale, az Oregoni Állami Egyetem kutatója. A tanulmányukban egy biztosbázis-tesztnek vetettek alá macskákat, hasonlóan ahhoz a teszthekhez, amely a gyermekek és a kutyák kötődését vizsgálják. A tesztben 79 kiscicát és 38 felnőtt macskát figyeltek meg. A macskák két percet töltöttek egy új szobában a gazdájukkal, majd két percet egyedül, majd újabb két percet ismét együtt. Amikor a gazdájuk visszatér a két perces távollét után, a biztosan kötődő macskák kevésbé stresszesek, és figyelmüket megosztják az ember és a környezet között. A kísérlet során bebizonyosodott, hogy

a macskák a kutyáknál is jobban kötődnek hozzánk!

A kutatások alapján kiderült, hogy a kiscicák 64,3 százaléka biztonságosan kötődött, a felnőtt macskáknak pedig 65,8 százaléka. Érdekes, hogy ezek az arányok egybeesnek a gyerekek eredményeivel (65 százalékos biztonságos kötődés), és túlmutatnak a kutyák eredményein (61 százalékos biztonságos kötődés). Ez azért meglepő eredmény, ugye?

Egy kép többet mond ezer szónál

woman-carrying-her-cat-3270974.jpg

Feltettem nemrég egy kérdést a blog Facebook-csoportjában, hogy szerintetek igaz-e, hogy a cicák csak önző okokból (pl. a kaja) vannak velünk, és ha nem, akkor fotókkal bizonyítsátok, hogy a Ti cicátok bizony szeret titeket.

Ezt nagyon sokan meg is tettétek, ezért most nem is egy, hanem mindjárt három szép nagy galériában meg tudom mutatni, mennyire szeretnek minket a cicáink! Körülbelül ötven képet töltöttetek fel egyetlen nap alatt a posztom alá, ezért nem kis feladat volt ezeket kiválogatni. Ha valakié nem került be, attól elnézést kérek, de nagyon nehéz volt a döntés, majd legközelebb!

A kis bársonytalpúak bújnak, simogatnak, puszit adnak, átölelnek minket, a gazdikat, mi mást jelentene ez, ha nem azt, hogy imádnak? Köszönöm a képeket nektek, és remélem, hogy sokakat, akik eddig hittek ennek az előítéletnek, ez az ötven kép elgondolkoztat, és elkezd nyitni a cicák felé!

Ha kérdésed van cicád viselkedéséve kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr4315508180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2020.03.09. 14:38:42

"a képeket a gazdik maguk küldték, bizonyítva, hogy mennyire szereti őket a cicájuk." Ott bukik meg a dolog, hogy ugyanezek a macskák random idegenhez de akár egy ledobott szőrmekabárhoz is pont ugyanigy odabújnak szóval a macskák az egész világot szeretik ha épp jóllakottak és nem vadászni van kedvük hanem tunyulni.

zirrian 2020.03.09. 15:09:24

@eßemfaßom meg áll: Saját macskám pl. nem, de oké.

Meridian74 2020.03.09. 15:36:46

@eßemfaßom meg áll: Ez persze pont nem igaz. Egy macska eleve berzenkedik idegenektől.
A miénk viszont különleges: megvéd a kutyáktól is! A nagytestű kutyákat is elkergeti a kerítésünktől. Ha átmegyünk a szomszédba jön velünk, mikor elmegyünk onnan jön utánunk. Mindig ott szerte lenni ahol mi éppen vagyunk és csinálunk valamit.

Örömhernyó 2020.03.09. 16:57:02

@Meridian74: Persze, a macska kötődik az ember adta biztonsághoz, szálláshoz, kényelemhez, élelemhez. De ez nem szeretet. A macskák leszarják az embert. Amúgy a kutyák is leszarják az embert, csak máshogy. Nyilván egyik állat se szereti az embert, hanem eltérő stratégiák alapján kötődik hozzá.
Azt szeretem, amikkr kiválasztanak egy különösen kötődő, "értelmes" kutyát és rajta keresztül szemléltetik, hogy mennyire jóarcok a kutyák. Holott a kutyák 99%-a buta, udvaron csaholó dög. A macskák nagy része meg napi 20 órát alszik, ehhez jól jön az ember biztosította otthon. A maradék 4 órában meg csinál dolgokat. Hazahoz levadászott madarakat, patkányfarkat. Hát köszi.

Meridian74 2020.03.09. 18:03:24

@Örömhernyó: Nem ismered a mi macskánkat. Hihetetlen. Ilyet egyik kutyánk sem csinált soha. Amúgy - én most apámmal élek - vagy hozzám jön aludni és mindenképpen a fejemhez bújik, és meggyúrja a karomat (le takarnom a takaróval mert karmait is kiengedi kicsit sajnos) vagy egy zsinttel lejjeb, apámhoz megyés nála meg a lábánál nyúlik el és dorombol. Pedig egyáltalán nem hízeleg, nem dorombol csak úgy mint más átlag macska. Ez nem. Azt sem szereti ha csak úgy simogatjuk. De ha jön és bújik, akkor dorombol. Amúgy mindkettőnk autójának hangját megismeri, és elénk jön, és bekíséri az autót. Az úttesten megtanulta nem szabad tatózkodni, és körülnéz mielőtt átmegy rajta. (szeme láttára gázolták el a nagy haverját, a szomszédék cicáját... tanult a látványból). Ha apám átmegy valamelyik szomszédhoz, akkor utána megy és hangos nyávogással kiköveteli azt, hogy őt is engedik be. Be szokták :) Aztán körben néz és odaül apám lába mellé mint egy kutya. Amúgy máskor nem megy messzebb szomszédhoz, csak a közvetlenekhez.
Patkányokat megfogja és hazahozza és mutatja én meg ezt hoztam nektek, a kajáért scerébe amit ti szoktatok adni nekem. Ja, és beszél hozzánk. Változatos hangokat ad ki, nemcsak szimplán nyávog.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.03.09. 20:10:16

@Meridian74: Hahaha, beste jószágja...
:D
Nekünk is volt ilyen,ha a házból hátra mentünk a garázshoz a kocsival vagy bármivel vacakolni, akkor 10-ből 9x jött utűánunk.Ha későn vette észre, hogy elindultunk, akkor úgy galoppozott utánunk, mint egy század katona...
:D
Ha muterom elment szintén szomszédolni, 3-4 házzal odébb az utcában, akkor őutána is ment, bár nem követelte be magát az adott helyen.Meg a ház elé is kiült, igaz nem kocsival jártam még akkor, így az időpontot tudta valszeg megjegyezni.És az is beszélt hozzánk elég sokat.Lehet, hogy a mi macskánk született újra nálatok?
:-)))
Ez a mienk olyan 30 éve élt kb.

eßemfaßom meg áll 2020.03.09. 20:47:06

@Meridian74: Macskája válogatja. Amelyik bújós az mindenkit szeret. Amelyik nem az a gazdáját is csak etetéskor szereti.

Persze ez csak általánosítás az alapján a soktucatnyi saját és környékbeli macska alapján amivel az elmúlt 40 évben összefutottam

Meridian74 2020.03.09. 20:49:11

@geegee: lehet, de ez a macsek nagyon aranyos... és hoyg ragaoszkodik hozzánk az mi sem bizonyítja jobban, hogy megvéd minket (feleslegesen amúgy) az utcán flangáló kutyáktól. :D De sajna mindig olyan váratlan a helyzet hogy sosem tudtam még videóra venni, pedig tuti lángolna az internet. :)

moonshadow 2020.03.09. 22:37:08

A macskák őszinték, annyit adnak vissza, amennyit kapnak.
A kutyák ezzel szemben elvtelen seggnyalók.

morph on deer 2020.03.10. 01:15:42

@moonshadow:
Itt a pont!
A macska lényegében autonóm módon eldönti, hogy kivel, mikor és hogyan viselkedjen, és valóban viszonossági alapon.
Jobb tudni, hogy becsapni nem lehet, tudja, hogy ki szereti.
Egyébként teljesen más a “társasági” kedveskedés, mint a ragaszkodás kifejezése, legalább os tapasztalatom szerint.
Időnként tényleg olyan mint egy gyerek, csak több lába van.:)

Dan da Man 2020.03.10. 08:21:03

@eßemfaßom meg áll: Igen. Így lesz a világ a zsidó háttérhatalom martaléka, és minden pap pedofíl.

Szóval gondold ezt újra, testvérem. Csak eggyel szerényebben. Mert lehet, hogy mégsem vagy olyan jó megfigyelő, mint hitted...

(De az is lehet, hogy a statisztikai szórás véletlenül tényleg ilyen macskákat dobott neked. Bár ez elég valószínűtlen.)

n3spr3ss0 2020.03.10. 08:23:54

Nekünk kettő cicánk van, mindkettő szó szerint imád minket, ha éhesek kérnek enni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.10. 08:30:08

A szomszédasszonyom egyik cicája bárhová elkísér, ahova megyek. Pl. elmegyek a boltba (kb. 1km), a cica előttem szalad, időnként hátranéz, hogy még megyek-e utána. A bolt bejárata előtt megvár. Ha hazafelé jövet bemegyek valakihez, ott is megvár a ház előtt, majd mikor kijövök, jön velem tovább haza.

Előfordult többször, hogy több órát voltunk bent egy háznál (tőlünk szintén kb. egy kilométerre, jóval a cica szokásos területén kívü), a cica türelmesen megvárt bennünket a ház előtt, majd hazajött velünk.

Mellesleg ugyanezen szomszédasszonyom kecskéje is ezt teszi, bár őt nagyon ritkán engedi ki az udvarról. A kecske is elkísér bennünket a presszóig, leül a bejárat elé, mint egy kutya, órákat képes várni ránk, majd hazajön velünk.

atomic squirrel 2020.03.12. 22:25:55

@moonshadow: Megfogtad a lényeget. Igen, a macska azt szereti, aki őt szereti és gondozza. A kutya sajnos akkor is "szereti" a "gazdáját", ha az csak bántja, rugdalja és éhezteti.

Reactor 2020.03.21. 19:34:35

A cirmókok nagyon is képesek a hálára és a szeretet viszonzására. Már hosszú-hosszú ideje csak magam mentette cicák élnek velem. Olyan is volt, akit rendkívül rossz állapotban találtam meg. Nos, rajtuk azt vettem észre, hogy mindig velem akartak lenni, akármit csináltam, a társaságomat keresték, a családom többi tagjától viszont menekültek, még etetéskor se jöttek nekik elő (ha épp távol voltam), csak a kikészített ételt ették meg. A mostani macskám is ilyen: mindenkitől fél, csak tőlem nem. Mikor még nem volt megműtve és megfialt, senki mást nem is engedett a kölykei közelébe. Lehet, hogy az ő nyelvükön a szeretet mást jelent, de igenis ki tudják mutatni.
Nem hiszem, hogy elsősorban a kaja érdekli őket, mert az mindig van kikészítve nekik elől. Kaja után pedig első dolguk, hogy bekéredzkednek hozzám, a fiúmacska pedig már jön is az ölembe, hogy hagyjam a számítógépet, vele foglalkozzak...
Részükről igenis megvan a szeretet és a bizalom kérdése, de hogy kinek mennyit adnak belőle, az az ő egyedi preferenciájuk. A macskák is külön személyiségek, mint az emberek. Részben igaz, hogy öntörvényűek, makacsok, és nem olyan engedelmesek, mint a kutyák, de hogy nagy általánosságban csak az érdek köti őket az emberekhez, az egészen biztosan nem igaz.

Gery87 2020.08.24. 21:34:41

A házimacska sohasem "nő fel" teljesen, a gazdára pedig mint szülőjére tekint.....ezért fogad el, ezért vár tőled kaját és élvezi ha simogatod, dorombol neked és játszik veled.
Ennyi az egész:)

Egy kóbor gazdátlan macskát pedig ezért nem fogsz soha megnevelni és nem fog elfogadni soha, egy idegen faj leszel neki akitől tart.

Kriszcsó 2021.01.25. 12:33:24

Szerintem rossz a megközelítés!Egyszerüen csak el kell fogadni,hogy hozzánk bújik,dorombol,hízeleg.Nem kell analizálni,hogy miért teszi és hányszor,hiszen mi emberek sem ölelgetjük a családtagjainkat állandóan.Az én cicám félős,emiatt néha agresszív,néha komolyan megharap,de vannak napszakok,szituációk,amikor dagaszt,dorombol ezerrel és belebújik a tenyerünkbe.Ezeket a pillanatokat kell megragadni,nem kell viszzaélni vele és főleg nem azt boncolgatni,hogy miért teszi.

dr. HáziMacska 2021.02.17. 10:14:59

@Gery87: És sajnos emiatt a szomorú tény miatt soha nem történt olyan, hogy gazdátlan macskát be lehetett volna fogadni, és házi kedvencé vált... Oh,wait. De.
Szép elmélet, csak a tények mást mutatnak.

Konzervtigris 2023.03.14. 21:04:47

@Gery87: Mondjuk, hogy másképp. Ha rendszeresen eteted, egy idő után elfogad, és megkedvel, de simogatni nem fogja hagyni magát úgy, mint egy szobamacska.
süti beállítások módosítása