Hogyan legyél pártfogó? - lépésről lépésre

2020. július 15. 21:11 - Macska_fogó

Elindítottam a Patreon támogatói oldalát a blognak, már vannak is pártfogóim, akiknek itt is köszönöm a bizalmat. Korábban leírtam már, miért hoztam ezt létre, most a technikai megvalósításhoz akarok egy kis segítséget adni.
black-cat-holding-persons-arm-1049764_1.jpg

Mi az a Patreon?

A Patreon egy weboldal (Patreon.com), ami lehetővé teszi az un. közösségi finanszírozást. Vagyis azt, hogy írók, művészek, bloggerek vagy bárki más, aki ad valamit a közösségnek, anyagi támogatásban részesüljön. Rendszeres, havi támogatásról van elsősorban szó, a havi 1 dollár/eurótól kezdve. Ez nettó ár, tehát a magyarországi forgalmi adót (27%) még hozzáadja a fizetéskor. A Patreon pedig összegyűjti a támogatásotok, én pedig le tudom azt hívni, de kb. 20%-ot levon belőle költségként, tehát nem kapom meg a teljes összeget.

Miért adj pénzt a tartalomért?

Egy ilyen blog működtetése bizony sok időt és pénzt is felemészt. Egyrészt egy cikk megírása több órát, olykor napot vagy hetet is eltart, ez idő alatt nem tudok mást csinálni. Valamint ehhez az a tudás és tapasztalat is szükséges, amit megszereztem az évek során. Ha kíváncsi vagy, miért csinálom és honnan van a tudásom, olvasd el a bemutatkozásom. A blogban már most is 200 cikket találsz a macskák viselkedéséről, ennyit írtam 6 év alatt, és ez minden héten egy újabbal bővül. Ezt a tartalmat sehol máshol nem találod meg. Emellett feltehetsz nekem kérdéseket, ha segítségre van szükséged, a Facebook-oldalon is küldhetsz üzenetet. Eddig nagyjából félezer kétségbeesett gazdinak segítettem már közvetlenül a tanácsaimmal. Valamint a blog Facebook-csoportjában is tehetsz fel kérdéseket, ahol több tapasztalt macskatartóval tudod megbeszélni a problémát. Sehol sem kapsz ennyi támogatást ahhoz, hogy megismerd jobban a macskád, vagy megold a viselkedései problémáit. 

A blog támogatásával egyrészt elismered, hogy hasznos munkát végzek, másrészt ösztönzöl arra, hogy folytassam, és még több és jobb tartalmat gyártsak.

Hogyan működik?

A Patreon oldalán bankkártyával vagy PayPal regisztrációval (szintén bankkártyával) tudsz fizetni. Egyszer meg kell adnod az adataid, és utána havonta levonja a Patreon a támogatást. Ha már nem akarod tovább támogatni a munkámat, akkor bármikor visszavonhatod azt.

Biztonságos?

0_biztonsagos.jpg

A Patreonon való fizetés annyira biztonságos, amennyire a bankkártyás fizetés, vagy a PayPal fizetés. Az adataid megadása végig biztonságos oldalon történik, érvényes tanúsítványa van az oldalnak, így a megadott adataid nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe (ezt te is tudod ellenőrizni, a weboldal címe előtti lakatra kattintással, ahogy a képen is látod). Ha rendelkezel PayPal-al, akkor pedig még biztonságosabbá tudod tenni a fizetést, hiszen a kártyaadataid megadása helyett a PayPal accountod kell megadni. 

Hogyan tudsz pártfogója lenni a macskás blognak? - Lépésről lépésre

Ugyan pár kattintás az egész, de segítek azzal, hogy lépésről lépésre megmutatom, mit kell tenni. Először is fel kell menned a blog Patreon oldalára, kattints ide: https://www.patreon.com/szac

01_forditas.jpg

A Patreon sajnos csak angolul érhető el. Ezért ha az angolt nem beszéled olyan jól, és asztali gépen Chrome böngészőt használsz (itt tudod letölteni, ha nincs), akkor van lehetőséged kérni az oldal fordítását. Nem olyan ékes magyarsággal fog hozzád szólni az oldal, de azért könnyen rá lehet jönni, mi mit jelenthet. Kattints az oldal egy fehér, üres részén jobb gombbal, és válaszd a Fordítás magyar nyelvre lehetőséget!

Ennek ellenére most végigmegyünk a folyamaton, így ha egy egy szót sem értesz angolul, akkor is egyértelmű és könnyű lesz számodra a folyamat. Mobilon is hasonlóan néz ki, csak a képernyő felosztása más természetesen. Mobilon sajnos az oldal fordítása nem lehetséges.

Válaszd ki, milyen szintű pártfogó szeretnél lenni!

02_valaszt.jpg

Ez az első lépés. Jelenleg háromfajta színt között választhatsz:

  • A Macskás blog támogatója szinten havi 5 euró támogatással kifejezheted, hogy tetszik neked, amit csinálok, és ezért értesítést kapsz mindig az új tartalmakról
  • A Segítséget kérek a cicám neveléséhez! szinten tanácsot tudsz kérni tőlem írásban a cicád viselkedési problémáinak megoldásához
  • Telefonos segítséget kérek a cicámhoz! szinttel pedig havi 2 alkalommal telefonos/videóchates segítséget adok neked és a cicádnak egy égető probléma megoldásához 

A "Join" (vagy ha kértél fordítást, akkor "Csatlakozás") gombra kell kattintanod, annál a szintnél, amit választottál.

Miért jó pártfogónak lenni?

Több jó ok is van arra, hogy támogasd  blogot.

  • Minden pártfogó minden cikkről és posztról értesítést kap emailen, tehát nem maradsz le semmiről sem
  • Minden pártfogó hozzáférhet a csak támogatók számára elérhető tartalmakhoz. Ezek száma folyamatosan nő, havi 1-2 ilyen várható, és a blogba vagy Facebookra nem kerülnek fel.
  • Közvetlenül tőlem kérhetsz tanácsot a cicád egy vagy több viselkedési problémájának megoldásához

Emellett elmondhatod magadról, hogy olyan kezdeményezést támogatsz, ami több száz macskának és gazdinak segített már megtalálni a boldogságot! Hát kell ennél több?

Regisztrálj!

Ha kiválasztottad a támogatásod szintjét, akkor be kell regisztrálnod az oldalra. Ez nagyon egyszerű, sorban meg kell adnod a neved, email címed, email címed megerősítését (az emailed még egyszer), és a jelszavad, amivel majd be fogsz lépni később (ennek legalább 6 karakteresnek kell lennie). Az email címedre kapni fogsz még egy megerősítő levelet "Patreon Email Confirmation" tárggyal, ott kattints a "Confirm email" gombra.

03_regisztracio.jpg

De választhatod azt is, hogy Google vagy Facebook fiókkal regisztrálsz, akkor ugyanazokat kell megadnod, amivel belépsz ezekbe (email és jelszó jellemzően). Ha már van Patreon fiókod, akkor a Log in (bejelentkezés) gombot kell a képernyő alján választanod. 

Válassz fizetési módot!

Add meg, hogyan szeretnéd fizetni a támogatásod. Ahogy korábban írtam, választhatsz bankkártyás és PayPal fizetés között. Itt most a bankkártyás fizetést fogom bemutatni, akinek van PayPal fiókja, annak ez nem fog gondot okozni, egyébként a képernyő alján kell kiválasztani a PayPalt, és meg kell adni a fiók adatait (email és jelszó).

04_fizetesi_mod.jpg

Tehát a kártyás fizetést (Card) vesszük tovább, ez sem ördöngösség.

  • Elsőnek meg kell adnod a kártyán szereplő neved (Name),
  • utána a kártyaszámot (Card number, 16 karakter),
  • majd a lejárati dátum (Expiration, a kártyaszám alatt van, a kártya jobb oldalán, hónap/év, pl. 06/22),
  • illetve a CVV kódot (ez a kártya hátoldalán szerepel, három szám. Arra figyelj, hogy a CVV kód előtt szerepel a kártya utolsó 4 számjegye is, azt nem kell beírnod, csak az utána lévő három számot! Pl. 1234 333, akkor neked a "333"-at kell beírnod CVV kódnak.
  • Kéri, hogy add meg az irányítószámod (Postal code) is. Ez statisztika miatt kell, nyugodtan kamuzhatsz is (pl. 1111).

Jobb oldalt látod, mennyit fog levonni a számládról a Patreon minden hónap elején. Kattints a nagy kék Update (Frissítés) gombra, engedélyezed a fizetést a bankodnak, ha kell (SMS vagy applikáció segítségével), és kész is! Ha mindent jól adtál meg, de nem sikerült a fizetés, akkor vedd fel a kapcsolatot a bankoddal, ők tudnak segíteni. Ennyi az egész, egyszerű volt, ugye?

Támogatásod módosítása vagy törlése

torles.jpg

Ha később meggondolnád magad, ugyanitt találod meg a támogatásod módosítását vagy visszavonását is, az "Edit or Cancel Membership" (A tagság szerkesztése vagy törlése) linkre kattintva tudsz másik szintet választani, vagy törölni a támogatásod. Tudsz szintet váltani nagyobb vagy kisebb csomagra, és persze vissza is tudod vonni a támogatásod.

Fontos, hogy ez egy havi előfizetés, tehát havonta levonja az általad kiválasztott összeget a Patreon a bankkártyád segítségével. Korábban ezt mindig a hónap első napján tette meg, de 2022. októbertől már van olyan lehetőség is, hogy minden hónapban a csatlakozásod napján terheli be az összeget a Patreon. Tehát ha te október 22-én csatlakozol, akkor a következő terhelés november 22-én lesz (korábban november elsején lett volna). Visszamenőleg ez nem érvényes, a korábban csatlakozott pártfogóktól továbbra is mindig elsején vonja le a támogatást a Patreon. Természetesen én is áttértem erre a megoldásra, mert sokkal igazságosabb felétek, és könnyebben tudjátok átlátni.

Remélem hasznos lett ez a kis leírás, és hamarosan téged is a pártfogóim között üdvözölhetlek! Előre is köszönöm a támogatásod!

Ha tetszenek az írásaim, lájkold a Facebook-oldalam! Ha pedig kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr5016007678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása