Nyafi, a (már nem) agresszív cica! - 1. rész

2023. július 24. 22:04 - Macska_fogó

Macska-fogós kérdések

Mirella másfél hónapja kért tőlem segítséget azért, mert a cicája, Nyafi rendszeresen megtámadta, ő pedig érthető okokból emiatt kétségbe esett. Többször beszéltünk ez idő alatt, és mostanra a kapcsolatuk helyrejött, és elmúltak a támadások is. De hogyan sikerült mindez? Az első részben Nyafit és a problémákat mutatom be, a következő részben pedig a megoldást és a végeredményt mutatom be.
002.JPG

Mirella Patreonon keresztül támogatott, és az első üzenetében is azt írta, hogy SOS segítségre van szüksége. Innen is tudtam, hogy minél gyorsabban kell segítenem. Hamarosan beszéltem vele és párjával videóchaten is, majd pár héttel később is, és mivel azt éreztem, hogy Mirella szereti Nyafit, és megoldást szeretne találni, de nagyon kétségbe van esve, mindenképpen segíteni akartam nekik. Nemrég pedig ezt írta, aminek nagyon örültem, és bebizonyította, hogy megérte a befektetett munkát mindannyiunk részéről:

Nagyon köszönjük a sok sok segítséget! Annyira kétségbe voltunk esve, nagyon sokat segített, hogy tudtunk hozzád fordulni és elérhető voltál szinte mindig! Köszönjük!

De hogyan jutott el ide Mirella és Nyafi másfél hónap alatt? Nézzük, mit tudtam meg, az első videóbeszélgetésből!

LEGYÉL PÁRTFOGÓ!  Ha te is kérdeznél tőlem a cicád viselkedése miatt, akkor kérlek legyél pártfogó! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Nyafi, az "agresszív" cica

Kezdjük először a főszereplő, Nyafi bemutatásával. A cica 4 éves, 2 hónaposan került a gazdihoz, és természetesen ivartalan lakáscica. A gazdi elmondása szerint bújós, de csak ameddig ő szereti, viszont Mirella párját mintha jobban kedvelné. Szokott néha elbújni az ebédlő asztal alá. Egy alom van a lakásban és egy kanapéra felfúrt kaparófa, de azt nem használja, és más anyagú, mint a kanapé. Kizárva nincs sehonnan, és nagyjából mindig ugyanakkor kap enni. A kedvenc játéka a gazdi keze és az alufólia galacsin. 

A probléma

Nagyjából fél kezdődött, amikor a teraszra idegen cicák kezdtek járni a szomszédból (kijárós cicák), ők pedig etetni kezdték ott őket. Egy idő után, ha bejöttek a gazdik a teraszról, akkor Nyafi rájuk támadt, de most már a lakásban bármikor megteszi ezt. Volt hogy náluk vendégeskedő gyerekre támadt, fújt és morgott. Amikor Mirellát támadta, akkor fújt rá, kapott utána és üldözte. Mirella megijedt és kiabált, a cica pedig ezután sokáig morgott. Legfőképpen lábra támadott ilyen esetekben. Gazdi elmondása szerint amikor ő megnyugodott, utána idővel Nyafi is. Kap Zylkene-t (természetes alapú nyugtató), de nem érzik, hogy elég lenne.

Az én meglátásaim

Az ilyen tanácsadások alatt rendszeresen jegyzetelek, és teszek felkiáltójeleket bizonyos szavak mellé. Most ezeket a "felkiáltójeleseket" mutatom meg. 

2 hónaposan került a gazdihoz!

A 8 hetes korban elválasztott cicáknál nagyon sokszor fordul elő különböző viselkedési gond, mert túl korán lettek elválasztva a mamától. Szerintem az ideális ideje ennek a 10-12 hetes kor, ha ennél korábban történik ez meg, akkor például sok cica később durván fog játszani a gazdikkal, sokkal hajlamosabb lesz a lábukat támadni, mint ahogy erről is beszélt Mirella. Ennek megoldásáról mér korábban írtam a blogban.

Elbújik az asztal alá!

Ha egy félős cica elbújik olyan helyre, ahol nem látható, azzal a félelmét növeli. Ez egy 22-es csapdája, ezért kell ilyenkor az elbújási lehetőségeket megszüntetni, mert már ezzel is növeljük a cica önbizalmát.

001.JPG

Egy alom, egy nem használt kaparófa!

A cicáknak is kellenek saját cuccok, hogy azt érezzék, otthon vannak. Ahhoz szoktam hasonlítani, amikor összejövünk valakivel, és egy idő után hagyunk nála egy fogkefét, váltás ruhát, majd egyre több dolgunk lesz a lakásban. Ezzel is jelezve, hogy ide tartozunk, ez a hely a mienk is. A cicáknál is hasonlóan van, a saját dolgok, bútorok, fekhelyek, stb. jelzik számukra, hogy ide tartoznak. Ráadásul az alom mindig fontos territoriális jelzőeszköz, a különböző kaparóeszközök úgyszintén. Viszont nem mindegy, hogy ezek milyen anyagból vannak, hol és hogyan helyezkednek el, mert a cicák bizony ezekben is válogatnak, ahogy erről már írtam.

A kedvenc játéka a gazdi keze!

Nagy piros felkiáltójel kellene ide, ugyanis sokszor fordul elő, hogy a gazdi szerint nagyon cuki a 2-3 hónapos cica, ahogy a kezét harapdálja, de amikor egy év múlva is ezt csinálja, akkor már nem örül annyira neki. Ezért sose szoktassuk erre rá a cicát, sose engedjük neki, hogy a kezünkkel, lábunkkal játsszon, mindig csak is kizárólag eszközzel játsszunk vele! Ez lehet egy madzag, bot, alufóliagalacsin vagy bármi más.

Idegen cicák a teraszon!

A macskák legalább annyira védik a területüket, mint a kutyák, viszont számukra a legnagyobb fenyegetés mindig egy másik macska. Ha egy bizonytalan cica területére másik macska vagy macskák mennek be, akkor ő hajlamos lesz elbizonytalanodni, és vagy a vizeletével hagyja ott a nyomot, hogy ez pedig az ő területe, vagy mint Nyafi, megtámad minden "betolakodót", legyen az akár a gazdi is.

Gazdi megijedt!

Teljesen természetes reakció, ha megijedünk, amikor a kedves kiscicánk, morog ránk és nekünk támad, egy ZS kategóriás horrorfilmben is remekül festene a gazdira támadó kiscica, gondoljunk csak például a Madarak című filmre. Azonban amennyire természetes, annyira kontraproduktív, ugyanis ha a nagy és erős gazdi megijed, mit csinálhat a kicsi és bizonytalan cica? Persze hogy még jobban megijed, aminek a következménye lehet menekülés vagy támadás. Az is sokatmondó, hogy a gazdi barátját mostanában jobban kedveli és inkább neki bújik. A férfiak ugyanis általában sokkal nyugodtabban reagálnak a kritikus helyzetekben is, kevésbé ijednek meg, és minden állat, de egy bizonytalan állat pedig inkább egy magabiztos ember mellett érzi magát biztonságban. De ez nem nemfüggő, bárki, aki kicsit képes a viselkedését szabályozni, képes arra, hogy ezt szabályozza, és megnyugtassa önmagát és ezáltal a mellette lévő állatokat is. Ráadásul erre vannak egyszerű praktikák is, amik közül egyet meg is tanítottam Mirellának.

Legközelebb tehát elmondom, miket javasoltam Mirellának, beszélek a második, újabb "támadás" utána beszélgetésünkről, majd pedig a boldog végkifejletről. Kíváncsiak vagytok már rá?

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd Te is a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Valamint lépj be a blog Facebook-csoportjába, ahol szintén kaphatsz a tagoktól segítséget, és beszélgethetsz a cicák viselkedéséről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr6418178163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása