Hogyan lesz bújós cica a menhelyi cicám? - 1. rész

2015. június 29. 20:44 - Macska_fogó

Macska-fogós kérdések

PomPom élete nem lehetett egyszerű, már csak ha a megtalálásából indulunk ki sem,  Egy gázolás után menekülhetett fel egy fára. Törött állkapoccsal, vérző szájjal, és más sérülésekkel. Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány és az Állatmentő Liga nem kis erőfeszítésekkel leszedte onnan, és a Noé Állatotthon gondozásába került, onnan 2 hónap múlva pedig gazdihoz. Nem minden ment egy csapásra...

11172004_10152825003652894_1356933561_o.jpg

Azt tudni kell, hogy a legtöbb menhelyre került cicának már előélete van. Utcán élt, nélkülözött, lehet hogy bántották is. Mindezek kialakítottak benne reflexeket, így tudott csak túlélni. Sok esetben viszont ezek a reflexek a gazdisodás után már feleslegesek, sőt, egyenesen hátráltatóak. Hogyan lehet ezeket kiiktatni? Teljesen talán sosem múlnak el ezek a sebek, de sok mindent lehet tenni az enyhítésükre. Zsuzsanna és Pompika (ahogyan ő nevezi) története remekül bemutatja ezt. Zsuzsa írt nekem pár hónapja, hogy gondok vannak a cicával, nem tudott beilleszkedni.

Nemrég fogadtunk örökbe egy cicát, Pompikát menhelyről. Amikor készültem a cica fogadására, akkor fedeztem fel a blogodat, és nagyon tetszik! Pomipka szelídítésre – nevelésre szorul, és mostanra konkretizálódott is néhány kérdés bennem. Szívesen fogadnám a tanácsaidat.

Röviden Pompikáról: kb. 1 éves kiskandúr a doki szerint (szerintem 9-10 hónapos lehet). A menhelyre került, miután a Váci úton találták meg egy fán, összetört állkapoccsal, és egyéb arckoponya sérülésekkel. Megműtötték, majd 2 hónapig lábadozott, aztán került hozzánk. Az első 10 órát a mosdószekrény alatti 15 cm-es résben töltötte, aztán nagyon lassan megismerkedett a lakással, de még mindig nem használja ki teljesen a teret. Alapvetően a konyhában-előszobában-nagyszobában érzi jól magát. Nem lehet felvenni, elugrik, és egyáltalán nem szeret magasan lenni, még az ablakokba sem nagyon ugrik fel, földszintes cica. Két dolgot szeret nagyon: enni és labdázni

Az első kérdésem az evéssel kapcsolatos. Valószínűleg nagyon meg kellett küzdenie a kajáért, mer fal, habzsol, szinte beszippantja a kaját, bármit és bármennyit teszek elé. Alig kap levegőt! Ilyet még sosem láttam! Irtó gyorsan betol mindent. Elég erős kontroll kell a kaja felett, mert képes lenne halálra zabálni magát (napi 300g-ra lövöm be a napi adagot kb, csak benti cica). Szerinted, ez valaha változni fog-e? Mit tehetünk ez ügyben? El fogja-e hinni valaha, hogy senki sem eszi meg előle a kajáját? Ez a falás majd akkor okoz igazából problémát, ha egyedül kell majd hagynunk pl. 2 napra, és a szomszéd sem ér rá. Ha kiteszek neki 2 napi kaját egyben, akkor ő azt megeszi, és felfordul.

Tapasztalatom szerint idővel javulni fog a habzsolása, talán meg is szűnik. Ha elutaztok pár napra, akkor arra ügyelj, hogy elég víz legyen előtte. A macskák vadászok, akár napokig kibírják élelem nélkül, persze szándékosan ne éheztessük őket.

Második kérdés, hogyan lehetne kicsit bújósabbá tenni? Simogatni úgy lehet, hogy lehajolunk hozzá, leülünk, lefekszünk mellé a földre. De akkor sem lehet mindig. Kezdetben irtó ijedős volt, és a kicsit hirtelenbb mozdulatokat most sem bírja. Valószínűleg bánthatták (és valami férfi, mert a férjemtől jobban tart). Jó lenne elérni, hogy néha feljöjjön hozzánk a kanapéra, esetleg ha az ölünkben simogathanánk egy kicsit, és ő is élvezné. Pl. az előző macskám, ha aludt, akkor nagyon szerette a simogatást. Pompikát zavarja ha alvás közben megsimogatjuk, nincs az a jóízű cicanyújtózkodás-dorombolás ilyenkor. Amikor nagyon szeret mindekit, és dorombol, az akkor van, amikor üdvözölhet: amikor fölkelünk, vagy hazaérünk. Hogyan lehetne kicsit lenyugtatni? Pompika olyan, mintha speedezne. Ijedős, szaladós, gyorsan dobog a kis szíve, idegesek a mozdulatai. Jó, azért ez lassan-lassan javul.

A simogatás és bújás akkor fog javulni, ha biztonságban érzi magát majd. Ehhez idő kell. Nagyon jó, hogy észrevetted, hogy ha "lemész a szintjére", akkor közeledik. Csinálj így, és ameddig engedi, simogasd. De sose erőltess semmit, a lényeg, hogy neki jó élmény legyen. A kajával is javíthatsz a dolgon. Etesd úgy, hogy leguggolsz vagy leülsz a földre, és magad elé teszed a kaját. Hagyd ott a kezed a tál mellett, és amikor elkezd enni, finoman kezdd el simogatni. Ha elhúzódik, ne mozdulj, visszamegy majd a kajához, akkor megint simogasd meg. Idővel hagyni fogja, hogy simogasd kajálás alatt.

1509668_900909609961778_4497710419989475079_n.jpg

Az idegessége is annak köszönhető, hogy nem érzi még magát biztonságban. A területét is ki kell nyújtani, ebben is segít a kaja. Etesd egyre kijjebb a "komfortzónájából". Mindig csak kicsit tedd egyre tovább a tálját.

Az utolsó kérdés rám vonatkozik. Az előző cicám kinti-benti volt, és nem kellett kb. soha szórakoztatni, hiszen annyi minden érdekes dolog volt kinn. Pompika ideje nagy részét egyedül tölti, mert dolgozunk. Esténként vagyunk vele, nagyon pivit reggel, meg hétvégén. Attól tartok mindig, hogy unatkozik, vagy rossz neki. Tudom, hogy hülyeség, hiszen előtt nagyon rossz élete volt, és a menhelyen sem volt jobb. Nincsenek arra utaló jelek, hogy unná magát: nem rongál, nem lök le semmit, nem kakál-pisil félre soha. De hogy tudnám a magányos óráit feldobni, vagy legalább a lelkiismeretemet megnyugtatni, hogy jó életet biztosított neki?

Az unatkozás miatt szerintem egyelőre ne izgulj. Előbb nyugodjon le, és utána nézzük meg, mennyi mozgásra van szüksége. A labdázást is felhasználhatod a kapcsolatotok javítására, ez ráadásul játék és közös foglalkozás is egyben. A lényeg, hogy mindig kis lépésekben, fokozatosan haladj, az ő tempójában.

Szerintetek Zsuzsának és Pompikának sikerül összebarátkoznia, és boldogan tudnak együtt élni? Vagy nem lesz happy end? A következő héten kiderül!

Neked is kérdésed van? Tedd fel a Kérdésed van cicás témában? poszt alatt!

A képek egy része a Noé Állatotthon galériájából vannak.

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr187580670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása