Mit csinálj az új cicáddal az első napokban?

2013. december 02. 09:05 - Macska_fogó

Hogyan szocializáljunk macskát?

A "Hogyan szocializáljunk macskát?" sorozatom 7.részében arról írok, én mit szoktam, és mit javaslok, hogy Te is csinálj a frissen befogadott cicáddal az első napokban.

Kép0485.jpg

Semmit!

Ha rövid akarok lenni, azt mondom, hogy leginkább semmit. Hagyd, hogy ő maga fedezze fel az új helyét, semmiképpen se telepedj rá, és akarj neki megmutatni rögtön mindent. Hogy miért? Mert épp elég nagy stressz neki, hogy új helyre került, új emberekhez. Amennyire lehet, próbáld meg lassan adagolni neki a többi új dolgot.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Etetni azért lehet

Természetesen enni adj neki, és víz is legyen előtte mindig. A kaja egyébként is a legfontosabb dolog lesz az első időkben ahhoz, hogy a közelébe férkőzz. Az első nap sokat ne akarj még tőle, tedd le a kaját, és hagyd akár magára, mert lehet, hogy nem eszik a jelenlétedben. Később már egyre inkább igyekezz ott maradni, miután letetted neki az ételt, ezzel is összekapcsol majd téged egy jó dologgal, ami persze a kaja. Aztán megpróbálhatod simogatni is közben, persze csak ha ezt nem veszi zokon. Hogy mindehhez mennyi idő kell, egy nap, kettő, vagy esetleg pár hónap, az a cicán és rajtad is múlik.

Elkülönítve

Ezzel kellett volna kezdeni, mert az első dolog, amit tenned kell, amennyiben más állat, vagy állatokkal együtt fog lakni a cica. Különítsd el, lehetőleg úgy vidd be a lakásba/házba az új jövevényt, hogy ne lássák egymást a régi lakókkal. Jelölj ki neki egy szobát, ahová beteszed, és a többieket ne enged be oda. Erre azért van szükség, mert a macska territoriális állat. Szüksége van egy biztos helyre, ami az övének érezhet ahhoz, hogy kellően magabiztos legyen más állatokkal való találkozáshoz. Szóval az első pár nap más állatot ne lásson, szokja meg az új helyét és téged.

Szagminta vételezés

Amivel segítheted, hogy könnyebben elfogadja később a már ott lakó macskát vagy kutyát, az persze megint a kajához kapcsolódik. Tegyél az új cica etetőtálja alá egy olyan törülközőt, vagy bármilyen rongyot, amin a már meglévő állatod szaga van, és a régi állatod pedig az új cicád szagával ellátott rongyon egyen. Szagmintát cicáról úgy szerezhetsz, ha a törülközővel megtörlöd a pofáját, kutyánál ezt a tappancsával kell megtenni (itt a legerősebbek a szagmirigyek).

A szokásosat!

Ezt már többször mondtam, de nem tudom elégszer hangsúlyozni: a macskák a szokások rabjai. Ez ugyanakkor jó is, mert a szokások biztonságot is adnak nekik. Etesd tehát mindig ugyanakkor, ugyanott, ugyanabból a tálból, hasonló módon.

Fokozatosan!

Kis lépésekben haladj, és mindig az ő tempójában. Figyelj rá, és ha neki már sok valami, akkor állj le. Másnap majd megpróbálhatod, és meg is kell próbálnod újra, de ne erőltess semmit. Nem egy kutyával van dolgod, itt nem te diktálsz.

Ennyi, tényleg nem kell sokat tenned az első pár napban. Inkább hagyd nyugton, hogy megszokja az új helyet és helyzetet. Hidd el, megéri ez a pár nap, mert utána sokkal könnyebb lesz egy magát a területén biztonságban érző macskával élni.

A következő részben azt tudhatod meg, hogyan közelíts az új, (félős) cicádhoz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr985670565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása