Tüsszög a cicám, mit tegyek?!

2014. november 14. 21:33 - Macska_fogó

Először is: ne ess pánikba! Lehet persze ez betegség jele is, de először érdemes megvizsgálni, mi változott a cica környezetében. A tüsszögés bizonyos fokig normális, ugyanúgy, ahogy nálunk is: foglalkozni vele akkor kell, ha túl sokszor és túl intenzíven fordul elő.

pexels-engin-akyurt-1437348.jpg

Nemrég egyik volt ideiglenesem, Félix gazdija kétségbeesetten fordult hozzám: több napja tüsszög a cica, mi lehet a baj? A végén egészen rendhagyó válasz született, én is meglepődtem :) Mi okozhat tehát tüsszögési rohamot a cicánál?

Macskanátha

Ez nagyrészt fertőző betegség, ami macskák között terjed, de ritka esetben kialakulhat e nélkül is.Találkozott más cicával a macska? Ilyenkor a tüsszögés mellett a cica lázas, folyik az orra, begyullad a szeme (hasonlók a tünetek az emberi megfázáshoz). Ez nagyon veszélyes is lehet, a cica akár bele is halhat!

Allergia

Ilyenkor a tüsszögés mellett előfordulhat, hogy sokat nyalogatja a mancsát, dörzsölgeti az arcát, vagy köhög.Át kell gondolni, hogy volt-e valami változás a lakásban, ami kiválthat ilyen reakciót? Új növény, vagy szőnyeg, stb. Por is okozhatja, vagy valamilyen bogárcsípés, érdemes tehát ellenőrizni a testét is.

Túl száraz levegő

Télen a fűtés kiszárítja a levegőt, ez is okozhatja a tüneteket. Érdemes párologtatót tenni a fűtőtestekre.

Nem is tüsszögés

Az is lehet, hogy valami mást nézünk tüsszögésnek. A cicák a rendszeres mosakodás során szőrt nyelnek le, amit időnként fel szoktak köhögni és kihányni. Ezt is lehet tüsszögésnek hinni. 

Na és mi a baja Félixnek?

Félixnél egészen meglepő kiváltó volt: a füstölő. Embereknél előfordulhat, hogy allergiásak a füstölőre, de cicáknál erre nincs jelenleg vizsgálat. Ezért ezt most egyszerűen csak mellőzni kell. És amit mindig el szoktam mondani: figyeljünk a cicákra, és ha valami furcsát tapasztalunk rajta, próbáljunk rájönni, mi okozhatta, mi változott a környezetében? Tehát megint csak a legfontosabb a figyelem! Jó egészséget a cicátoknak!
Neked is kérdésed van? Tedd fel a Kérdésed van cicás témában? poszt alatt!

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, vagy rendszeresen olvasod a blogot, esetleg segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr876897717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gizella Hojdák 2016.01.27. 08:24:16

azt szeretném kérdezni, ha a lenyelt szőr miatt tüsszög a cica , de nem tudja kihányni, mit kell tenni ? lehasal és úgy öklendezik vagy tüsszög , de nem jön ki semmi

Macska_fogó 2016.01.27. 17:20:12

@Gizella Hojdák: Biztos, hogy szőrt nyelt le? A macskák füvet szoktak enni, hogy könnyebben ki tudják hányni a lenyelt szőrt, ezt érdemes megpróbálni. Ha hosszabb ideig nem múlik el az öklendezés és tüsszögés, esetleg a levegőt sem jól veszi, akkor érdemes elvinni orvoshoz, mert lehet, hogy mást nyelt le!

Jázmin Natália Szilvási 2019.10.28. 18:23:59

Jó estét kívánok! Szeretném megkérdezni hogy, a cicám sokat tüsszög ,folyik az orra , hány és megy a hasa, a hangulata egy kicsit megváltozott és nem eszik annyit mint amennyit szokott. Szeretném megkérdezni hogy mi lehet a baja a cicusomnak? A válaszukat előre is köszönöm. Szilvási Jázmin Natália

Macska_fogó 2019.10.28. 19:12:10

A cicád nagy valószínűséggel beteg, vidd el orvoshoz minél előbb!
süti beállítások módosítása