Öntsünk tiszta vizet a tálkába!

2019. június 27. 16:00 - Macska_fogó

Eleget iszik a cicád a nyári melegben?

Itt a nyár, és vele a tikkasztó forróság: a szabadban, a házban és a lakásban is. Ez nem csak minket, embereket visel meg, hanem kis kedvenceinket is. Ezért adok pár tanácsot, mire figyelj, és miket csinálj, hogy a cicádnak is kellemes legyen a nyár, eleget igyon és ne melegedjen túl!

adorable-animal-art-271955.jpg

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Miért fontos?

Kérdezheted, hogy egyáltalán miért kell erre figyelni? A cica talán nem figyel erre, nem iszik eleget vagy megy hűvösebb helyre? A válasz erre, hogy nem biztos. Egy hirtelen jött meleg felkészületlenül érheti a macskát, és rosszul mérheti fel a képességeit. Az idős vagy beteg cicák (főleg légzőszervi betegségben szenvedők) még nagyobb veszélyben vannak, mert ők hamarabb rosszul lesznek, és végzetesebb lehet a számukra az eredmény, akár halálos is!

adorable-animal-animal-photography-1056251.jpg

Ráadásul egyes cicák hajlamosak egyébként is keveset inni, ami visszavezethető az ő vadászó életmódjukra. A nagymacskák ugyanis sokszor egyáltalán nem isznak, ha a táplálékukból - ami az elejtett állatok -, be tudják vinni a megfelelő folyadékmennyiséget. A szobacica is eredendően ragadozó, ezért ez rá is igaz, még ha a háziasítás nagyban befolyásolta is a viselkedését, egyes egyedeknél ez a mai napig megfigyelhető.  

A kijárós és kinti cicák még nagyobb veszélyben vannak, ezért (is) ne tartsd kint a cicád, mert az autók, kutyák és állatbántalmazó emberek mellett a hőség is veszélyes rá!

Honnan tudod, ha baj van?

A macskák normális testhőmérséklete magasabb, mint az emberé, 38-39 Celcius között van. Ha 39 °C fölé megy, de főleg, ha eléri vagy meghaladja a testhőmérséklete a 40 Celsius fokot, akkor azonnali kezelésre van szükség, ugyanis nagyon gyorsan máj-, vese- vagy agykárosodás léphet fel, majd a cica meghal! Tehát ne vedd félvállról ezt!

animal-animal-photography-cat-1576193.jpg

A jellemző tünetek a szapora légzés, hangos zihálás, az izgatottság, miközben hűvös helyet keres. Előfordulhat hányás, hasmenés és nyáladzás is, ezekben vér is lehet, és az orra is vérezhet.

Mit tehetsz?

Először is mérd meg a testhőmérsékletét a végbélen át. Emiatt tarts mindig otthon elektromos lázmérőt, mert azzal gyorsan meg tudod ezt tenni. A cicák ezt általában nehezen viselik, de lázas állapotban már kevésbé harciasak, persze azért ne becsüld le.

cat-container-decor-1448711.jpg

Ha 39.5-40.5 °C közötti az eredmény, akkor kezd el azonnal kezelni! Vidd hűvös helyre, és állíts rá ventilátort, ha lehetséges. Tegyél rá hideg, nedves ruhát vagy mártsd hideg vízbe, ameddig 39 °C nem lesz a hőmérséklete. Utána szárítsd meg és adj neki elegendő vizet. Figyelj arra is, hogy ne hűtsd túl!

Ha már 40.5 °C felett van a testhő, akkor azonnal vidd állatorvoshoz, mert infúziós kezelésre, oxigénpótlásra van szüksége, és ellenőrizni kell, károsodtak-e a belső szervei!

Hogyan előzd meg?

Mint mindig, most is a legfontosabb és a legegyszerűbb a megelőzés. Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket, én pedig adok néhány tanácsot, mit tegyél, hogy a cicád ne kapjon hűgutát, és eleget igyon! 

adorable-animal-cat-674570.jpg

Nyugodt a hely?

Ez alapvető fontosságú általánosságban is a cicának, de az itatótál elhelyezésekor is érdemes figyelembe venni. Olyan helyre kell tenni, ahol nyugodtan tud inni, nem zavarja semmi. Sőt, minél több helyre tegyél vizestálat! Én a lakás minden helyiségébe, ahová a cicáknak bejárása van, teszek egy tálat, így ha valamiért bentragadna a cica a szobában - mert mondjuk valaki véletlenül bezárja -, akkor is lesz előtte folyadék.

Milyen a tál?

A tál anyag és formája is lehet fontos. Van ugyanis olyan cica, amelyik nem iszik akármilyenből, és a műanyag vagy fém tálakat kerüli. A legtöbb cica azonban szereti a kerámia tálakat, ezért ilyet érdemes beszerezni. De a legjobb, ha megfigyeled, hogy a te cicád milyen tálat szeret.

Elég nagy a tál?

A méret itt is fontos, sok cica nem iszik túl kis tálból. Ennek az a magyarázata, hogy ha kicsi a tál, akkor a bajsza hozzáér a tálhoz, ami zavarja őt. Ezért érdemes nagyobb tálakat is beszerezni, vagy itatókút beszerzésén elgondolkozni, mert sok cica szívesebben iszik "folyó" vízből.

animal-animal-photography-blur-209051.jpg

Tiszta a tál?

A macskák háklisak arra, ha valami piszkos: használt alomtálba sem mennek be, akkor miért innának piszkos vízből? Ez különösen nagy probléma lehet, ha kutyával él együtt a cica, mert ők egy nagyobb séta után a melegben előszeretettel piszkolják össze a vizet akár úgy is, hogy megmossák a tálban a tappancsukat. Ezért javaslom, hogy biztosíts olyan helyen is vizet a cicának, ahol a kutya nem éri el.

adorable-animal-cat-1317844.jpg

Friss a víz?

Állott, vagy csak túl meleg vizet sem iszik szívesen a cicád, ezért rendszeresen ellenőrizd, és ha kell, cseréld a vizet! Naponta legalább kétszer, de akár háromszor is mindenképpen önts tiszta vizet a tálkába!

Elegendő a víz mennyisége?

Azt, hogy mennyit kell igyon a cicád egy nap, nehéz megmondani. Az állatorvosi szakirodalom azt mondja, hogy testsúlykilogrammonként 45 ml folyadékot kell egy egészséges macskának elfogyasztania, de ez nem csak víz lehet, hanem a táplálékkal is beviheti. A fő szabály nálam az, hogy inkább több legyen előtte, mint kevesebb, vagyis mindig legyen előtte víz, akármi is történik, és sose fogyjon el. 

adorable-animal-cat-1645631.jpg

Hova ne tedd?

Alom mellé ne tedd a vizet, mert hamar piszkos lesz. Ez talán egyértelmű, de az talán elsőre nem, hogy a kaja mellé se tedd. Hogy miért ne? Mert mint már mondtam, a cicák ragadozók, és azok nem isznak olyan vízből, ami a kaja (elejtett vad) mellett van, mert az emiatt lehet szennyezett. Tehát tedd távol az etetőtáltól, és minél több, változatos helyre: földre, asztalra, alacsony szekrényre stb.

Hogyan etesd kánikulában?

animal-animal-photography-ashtray-1846389.jpg

Érdemes ilyenkor a nedves eledel vagy a hús mennyiségét növelni, és vízzel is tovább hígíthatod. Egyrészt, mert a melegben a cicádnak is csökkenhet az étvágya, és így többet eszik az ízletes nedvesből, mint a szárazból, másrészt ezekben már eleve van folyadék, így kevesebbet kell innia.

Figyelj tehát a nyári melegben is a cicádra, tudd, mik a szokásai és igényei, és azonnal cselekedj, ha furcsa és szokatlan dolgot tapasztalsz nála, az életét mentheted meg ezzel! De mindenekelőtt persze törekedj most is a baj megelőzésére!

Csatlakozz a blog Facebook-csoportjához, ahol nemcsak ilyen tanácsokat kaphatsz személyesen tőlem és a csoport többi tagjától, hanem a cikkeket is korábban olvashatod el. Ráadásul tehetsz fel kérdéseket is, ha még ezek után sem sikerült megoldani valamilyen problémát a cicáddal kapcsolatban.

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr8114902648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása