Miért dorombolnak a macskák?

2019. augusztus 27. 20:02 - Macska_fogó

A dorombolás olyan a macskáknak, mint a kutyának az ugatás - legalább is mi így gondoljuk. De ez ennél sokkal összetettebb, mondhatjuk akár titokzatosnak is, tehát olyan tipikusan "macskás" ez a kérdés is. Miért dorombolnak egyáltalán és hogyan csinálják? Miket jelenthet és valóban gyógyító ereje van? Járjuk körbe ezeket az érdekes kérdéseket, párban még most is viták vannak a tudósok és orvosok között is, de hát a macskák már csak ilyenek!

adorable-animal-blur-617278.jpg

Minden macska dorombol. Vagyis majdnem.

Tehát a dorombolás tipikus macska-dolog. A házi macskák legalább is mindannyian képesek rá, egyesek halkan, mások hangosan, alapvetően elmondható, hogy minden cica máshogyan dorombol. Érdekes megfigyelés, hogy evés közben lehet (ennek okára hamarosan fény derül), de alvás közben sosem végzik ezt a tevékenységet. A nagymacskák közül pedig sokan egyáltalán nem képesek erre, jellemzően csak azok a  macskafajták tudnak dorombolni, akik nem ordítanak, tehát a puma, az ocelot és a leopárd.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

adorable-animal-cat-1359292.jpg

De miért dorombolnak?

A dorombolásnak számtalan oka lehet. Figyelemfelkeltés, kötődés, öröm vagy éppen félelem is. Tehát ha dorombol egy cica, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy jól érzi magát! De menjünk csak végig sorban, mikor és milyen okból halhatunk dorombolást a cicánktól? 

Mama, hol vagy?

adorable-animal-photography-animals-1096091.jpg

A kiscicák, jellemzően mikor még nagyon kicsik, életük átlagosan első hetében nem is látnak, és nagy szükség van a mamájuk védelmére és a rendszeres etetésre. Ezért a kiscicák így kommunikálnak a mamájukkal, dorombolnak neki. Ezzel jelzik azt is neki, hol vannak, és mivel a nyávogást nem, de a dorombolást szoptatás közben is tudják csinálni, így ez megfelelő visszajelzést ad a mamának arról, hogy minden rendben van. És itt alakul ki az első pozitív asszociáció a cicákban, amit később is sokat használunk, ha szocializáljuk a cicánkat. Nevezetesen az, hogy a cica az anyja mellett, melegben, (majdnem) teli hassal, evés közben dorombol, és közben jól érzi magát.

Boldog vagyok!

Éppen ezért ez marad meg a későbbiekben a boldogság kifejezésére. Vagyis mivel kiskorában a macska megtanulta, hogy akkor dorombol, ha elégedett, ha tele a hasa, vagy ha éppen szeretgetik. Vagyis egyszerűen kifejezve, ha jól érzi magát, Kivétel, amikor éppen nem.

animal-animal-photography-background-1276553.jpg

Fáj valami!

Persze a macskáknál ez sem ilyen egyszerű, nem mondhatjuk ki, hogy ha egy cica dorombol, akkor az tuti hogy boldog. Ezzel nyugtatják is magukat - ezért lehet fájdalomcsillapítás is, vagy stresszkezelés a dorombolás. A kiadott hang frekvenciája ugyanis (20-140 Hz) egybeesik azzal a hangtartománnyal, ami a csontjaik gyógyulását segíti, és a gyulladások csökkentését. A dorombolás közben ráadásul endorfin szabadul fel a macska szervezetében, ami természetes fájdalomcsillapító. Ez pedig izgatott vagy kétségbeesett állapotban is felszabadul, ezért lehet hogy mindkét állapotban dorombolnak

Nem bántalak!

Ha két ismeretlen cica találkozik, és az egyik elkezd dorombolni, az általában azt jelenti, hogy ő nem akarja a másikat bántani, tulajdonképpen egy kedves közeledés ez, amiből a másik is rögtön tudhatja, hogy nem kell támadástól tartania.

adorable-animal-cat-1317844_1.jpg

Adj ennem!

Manipulálásra is használják a dorombolást, hogy az emberek odafigyeljenek a szükségleteikre, például hogy itt a vacsoraidő. A dorombolásba belecsempésznek egy magas frekvenciájú hangot, ami hasonlít a sírásra vagy a miau hangra, ez pedig szimpatikus az embereknek.

Meggyógyítalak!

animal-beautiful-black-and-white-36027.jpg

Egyes feltevések szerint holisztikus gyógyító tulajdonsága is van a dorombolásnak, olyan mint egy mantra a meditácó során. Sokszor hallunk olyat, hogy a macskák beteg emberek vagy állatok mellé fekszenek, és dorombolnak nekik, akár hosszú ideig is. Azt nem tudjuk, hogy valóban maga a dorombolás segít-e a betegeknek gyógyulni, de két dolog biztos: egy ölünkben doromboló macska nyugtató hatással van ránk, és ez már önmagában segíti a felépülést. Illetve az is egyértelmű, hogy a macskák mélyen empatikusak, megérzik, ha valami bajunk van, és sokszor foglalkoznak is velünk ilyenkor.

És még ki tudja?

animal-art-backlight-219958.jpg

Számtalan más oka is lehet még ezen kívül, ha dorombol a cicánk, de még nem tudtuk (ezt sem) megfejteni a macskák rejtélyes világából, legalábbis teljes mértékben nem. Azt már megfigyeltük, hogy a többcicás háztartásban inkább embereknek dorombolnak, mint más macskáknak, és az emberek között is máshogyan dorombolnak egyik és másik embernek.

Hogyan csinálják? 

Sokáig rejtély volt a dorombolás mikéntje is előttünk, most már ez kezd kirajzolódni, de viták még mindig vannak arról, hogyan is csinálják. A fenti remek videóban (ami egyébként egy nagyon hasznos ismeretterjesztő film a macskákról, érdemes végignézni!) részletesen be van mutatva. Röviden, a cicák légzéskor a gégéjükkel úgy mozgatják a hangszálaikat, mint egy membránt, és ezzel jön létre az ismert dorombolás.

Remélem ezzel is segítettem, hogy jobban megértsd a cicádat! Ha kérdésed van, tedd fel itt a blogban vagy a Facebook-csoportban. Jó cicázást!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr1013675598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TCrown 2019.08.29. 12:50:48

"hegyi oroszlán" az b+. Felmászott a szavannáról, mi? Elment kirándulni, pár földrésszel arrébb. Onnan lehet megismerni, hogy "North Face" logo van a bundáján, lámpás sisak a fején, és kötélcsomó a vállán.

Puma. Gyakoroljuk a szót. Mountain lion = puma. Puma.

Macska_fogó 2019.08.29. 13:08:51

@TCrown: kis olvasnivaló: "Egyéb ismert elnevezései még a kaguár, hegyi oroszlán, párduc, ezüstoroszlán, catamount és festett macska"
hu.wikipedia.org/wiki/Puma_(%C3%A1llatfaj)

De abban igazad van, hogy a puma az elterjedtebb elnevezés, át is írom. Köszi a javaslatot, és szép napot! :)

mikocami 2019.08.29. 15:17:20

Miért dorombolnak?
Mert csapágyas bennük a dorombváltó tengely.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.29. 16:20:29

Először azt hittem: ezzel jelzik, meg fognak harapni.

Nevelni is kezdtem a macskákat.

Azóta kiderült: nem harapási szándék jele.
süti beállítások módosítása