9 dolog amit mindenképpen tegyél meg a cicádért!

2022. október 10. 22:27 - Macska_fogó

A 9 éves cicás blogot ünnepelve korábban már leírtam, mit ne tegyél meg semmiképpen a cicáddal, most pedig arról írok, mi az, amit mindenképpen meg kell tenned, ha jó gazdi szeretnél lenni, és boldog cicát szeretnél.
pexels-larissa-barbosa-1870376.jpg
Macskát vagy macskákat tartani hatalmas boldogság, de bizony kötelesség és felelősség is jár vele. Most kilenc olyan dolgot szedtem össze, ami szerintem nagyban segít a cicádnak és neked is abban, hogy kiegyensúlyozottan és boldogan élhessetek együtt, minél hosszabb ideig. Érdemes az egyes linkelt szövegekre is kattintani, mert ott korábbi cikkekben kifejtem a részleteket az adott témában.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Ha pedig kérdeznél tőlem a cicád viselkedése miatt, azt is így tudott megtenni. Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

1. Szeresd a cicádat!

Ez a legfontosabb! A macskák megérzik az érzelmeinket, a hozzáállásunkat velük kapcsolatban, és ez nagyon hatással van az ő viselkedésükre is. Csak akkor lesznek kiegyensúlyozottak és boldogok, ha a környezetükben senki sem neheztel rájuk. Ha mégis így van, akkor annak egyenes következménye lehet az almon kívüli területjelölés is, szóval inkább szeresd a cicád, az neked is jobb, és így ő is viszont szerethet téged!

2. Figyelj a cicádra!

A szeretet nagyon fontos, de nem minden! Figyelned is kell a cicádra, például hogy mik az igényei, ő mit szeret vagy mit nem szeret. Ezt nem csak a kajában kell megtenned, de ha nem szereti, ha "tutujgatod", akkor ezt is figyelembe kell venned, vagy ösztönöznöd kell rá, hogy "simogathatóbb" legyen.

3. Oszd el a területén a dolgait!

Ne egy helyre pakolj neki mindent, több okból sem. Tipikus hiba, hogy egy frissen befogadott cicát betesznek egy fekhelyre, és elé tesznek mindent: kaját, vizet, almot, játékot. Így viszont nincs motiválva arra, hogy megismerje a lakás többi részét. Tedd tehát különböző helyekre a különböző dolgokat, de ne csak ezért! 

A kajás- és a vizestálat nem jó ötlet egymás mellé tenni, ugyanis a vadonban a vadászó állatok sosem isznak ott, ahol esznek, hiszen az elejtett tetem beszennyezheti a vizet. 

pexels-fox-1265624.jpg

A fekvőhelyekből is több kell, és érdemes a macskát beengedni az ágyba és a kanapéra is, mert ezek amúgy is a kedvenc helyei. De ha valahonnan - például a konyhapultról - le akarod szoktatni, akkor érdemes mellette adni neki egy saját helyet. Több cicás lakásban a függőleges építkezés is fontos lehet - a konfliktusok megelőzése érdekében -, pár polc és mászóka csodákat tehet.

Rendkívül fontosak még a különböző kaparók és szagnyomokat tároló eszközök, amiket érdemes a lakásban több helyen elhelyezni. Egyrészt az egyes bejáratoknál (szobaajtók után, hogy belépés után érezze a saját szagát), illetve olyan bútorok mellé, amiket meg szeretnénk védeni a macska karmaitól. Érdemes itt is alkalmazkodni az igényeihez, és hasonló anyagú kaparót beszerezni, mint amit szeret már kaparni.

4. Alomtálból legyen elég, jó helyeken!

Az alomtálak pedig a legfontosabb territoriális jelzések nekik, ezért azokat központi helyekre érdemes tenni: kanapé mellé, ágy mellé, nem a spájz végébe. Valamint az alapszabály az, hogy eggyel több alomtál kell, mint amennyi macska, tehát egy cica esetén kettő, kettőnél három és így tovább. Valamint nem érdemes csalni, mert két alomtál egymás mellett az egynek számít! Tessék szépen ezeket is elosztani.

5. Cicásítsd a lakást!

A macskatartás bizony áldozatokkal is jár. Nemcsak a ruháid lesznek szőrösek, de bizonyos dolgoktól el kell búcsúznod, vagy megfontoltabbnak kell lenned. Például el kell zárnod előlük a tisztítószereket, édességeket, és érdemes a növényeket és virágokat vagy elzárni előlük, vagy (sajnos) megszabadulni tőlük, ugyanis sok mérgező rájuk nézve (pl. anyósnyelv).

Az ablakpárkányt is biztonságossá kell tenni neki, hogy ne essen le róla, de a függönyöket is óvatosan kell megválasztani, bizonyosakat száműzni érdemes. A spagettifüggönyt például sok cica előszeretettel "eszi meg", ami viszont nagyon veszélyes, mert rátekeredhet a belekre és elzárhatja őket. Emellett szerelj fel az ablakokra macskahálót, a bukóablakokra pedig védőrácsot!

pexels-tomas-ryant-2653752.jpg

Ne hagyj elől égő gyertyát sem, mert nagyon könnyen belelengetheti a cicád a farkát, és annak igen tragikus következményei lehetnek. Karácsonykor pedig a fát is érdemes kikötni.

Valamint az is fontos, hogyha cicával élsz, akkor az a lakásban is rögtön látszódjon: legyenek a cicának saját fekhelyei, kaparófája, sőt, akár pár polcot is felfúrhatsz.

6. Játssz a cicáddal!

A macskák szeretnek játszani. Persze mivel minden macska egyéniség, némelyik cica jobban, másik kevésbé, és persze ez függ az életkortól is, de egy magabiztos, egészséges cicát rá lehet venni a játékra minden nap, csak azt kell legfeljebb megtalálni, hogy mivel és hogyan szeret játszani.

7. Legyen a napi rutinba építve minden!

A macskák a szokások rabjai. Ha valami minden nap ugyanakkor, ugyanott, ugyanúgy történik, az állandóságot és így biztonságot ad nekik, ezért fontos a napi rutin nekik. Legyen mindig ugyanakkor az etetés, a játék, a "simiidő" és az alvás is. Már ezzel nagyban hozzájárulsz ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott cicád legyen.

pexels-jo_o-jesus-4198370.jpg

8. Vigyázz az egészségére!

A cicád egészsége sok mindentől függ, olyan dolgoktól is, amit nem tudsz befolyásolni: a hozott genetikától, az előéletétől (pl. kóbornak született vagy tenyésztőnél), betegségektől, stb. De rengeteg olyan dolog van, amit te is tudsz irányítani, és így hosszabbá és boldogabbá tudod tenni az életét. Ezek közé tartozik, hogy minőségi tápot adsz neki, megfelelő mennyiségben (tehát nem túl sokat és nem túl keveset), rendszeres mozgásra és gondolkodásra készteted, és rendszeresen - különösen 7 éves kora után - orvosi vizsgálatra viszed. Valamint ide tartozik az is, hogy nem hagyod kóborolni, ugyanakkor a lakást is biztonságossá és számára is komfortossá teszed.

9. Fejleszd magad a "kellemetlen dolgokban"

Igen, a macskákkal nem csak kellemes, hanem kellemetlen dolgok is járnak. Gondolj az alomtakarításra - hiszen attól egyesek undorodnak -, vagy a hétvégén is reggeli kelésre, mert éhes a "hercegnő". De vannak ennél sokak számára kellemetlenebb és nehezebb dolgok is, mint az orvoshoz vitel, vagyis a "bedobozolás", vagy a rendszeres karomnyírás, esetleg a gyógyszerbeadás vagy a fésülés. A hordozóhoz érdemes minél hamarabb szoktatni, erre többféle módszer is van, a karomnyírást pedig vagy úgy úszod meg, hogy annyira a hordozóhoz szoktatod, hogy inkább rendszeresen elviszed dokihoz vagy kozmetikushoz, vagy pedig kajával és figyelemmel tereled el közben az ő figyelmét. A gyógyszerbeadást pedig idővel úgyis meg kell tanulnod, ilyenkor érdemes minél gyorsabban és kisebb stresszel ezt véghezvinni.

pexels-cottonbro-6865166.jpg

Amiről nem tudtam részletesen ebben a cikkben írni, arról vagy olvashatsz a belinkelt, már elkészült cikkekben, vagy később fogok róluk beszélni. Ha érdekel valami bővebben, kérlek írd le kommentben, de azt is leírhatod, ha valami hasznos vagy meglepő volt neked.

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd Te is a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Valamint lépj be a blog Facebook-csoportjába, ahol szintén kaphatsz a tagoktól segítséget, és beszélgethetsz a cicák viselkedéséről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr3817938870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása