Miért nem használja a cicád az alomtálcát? - 2. rész

2018. november 25. 17:09 - Macska_fogó

A cicám összepisili a lakást - 4. rész

Folytatódik az egyik legtöbbeteket érdeklő téma, vagyis hogy mit csinálj, ha a cicád almon kívül pisil. Leginkább figyeljetek a cicátokra, elsőként zárjátok ki az orvosi problémákat, és utána fogadjatok meg pár tanácsot a lentiekből.

5184981332_bf56b9d711_c.jpgAlomtípusok

Ma már többféle alom közül választhatsz, felsorolok párat:

  • homok
  • bentonit alapú ("kavicsos")
  • szilikon kristályos
  • papír alapú
  • faforgács
  • bio macskaalom

Hogy melyik lesz a cicádnak a legjobb, azt neked kell megfigyelned. Van amelyik cica a homokos, puha almokat nem szereti, a másik pedig a keményebb darabokat utálja. A szilikonos alom van hogy elsőre furcsa a cicának, nekem pedig azért nem kedvencem, mert nem látom mindig, ha kiszórja kaparás közben, és azon taposok :). A papír alapúak között is vannak már egészen jók, amelyek több nedvességet szívnak be, mint az egyszerű forgács. A bio macskaalom pedig biológiailag lebomló, normál WC-be kiönthető, különösen magas felszívó képességű, és jó szagelszívó.

DE! Nem mindegyik tetszik a cicának! Kísérletezz, melyik jön be neki!

Miért nem használja a cicád az almot?

Ennek ugye lehet nagyon sok oka, akár viselkedési is, ezekről a sorozat első két részében (1. és 2.) beszéltem már. Most az alommal kapcsolatos problémákat tárgyalom ki.

Túl sok az alom

Bizony, a sok sem mindig jó. Vannak cicák, akik nem szeretik, ha túl sok almot teszel a tálcába. Elsülyednek  benne, vagy zavarja őket, hogy a mancsukba szorul pár kis alomdarab. Elsősorban a hosszú szűrű cicákra, és a nagyobb testűekre jellemzőbb ez, de más macskára is előfordulhat.

Túl kevés az alom

Oké, azért ne ess kétségbe, hogy semmi se jó! De ha túl kevés almot teszel, és nem szívja fel a "folyadékot", és közben a cica mancsára folyik, annak ő se örül, meg te se. Főleg mikor utána felugrik az ágyadra. És így elkaparni se tudja rendesen a "termést". Szóval arany középút, se túl sok, se túl kevés!

person-cleaning-a-cat-litter-box-2822555_2.jpg

Túl kicsi az alomtálca

Ha nem fér el benne a cica kényelmesen, akkor szinte biztos, hogy ki fog belőle kerülni valami, vagy akár a cica bele sem megy. Tehát a szabály: a cica hosszának legalább másfélszerese legyen!

Kevés az alomtálca

Ha szabályt szeretnél, akkor ahogy mondtam, eggyel több alomtál kell, mint ahány macska van. Így biztosan lesz mindenkinek olyan tálja, amit szívesen használ, és nagyobb eséllyel lesz tiszta alomtál.

Túl magas az alomtálca pereme

Ha nehezen tud bemenni az alomba, akkor lehet meg se próbálja. Gondolj arra, hogy nagyon nehéz kinyítni a WC ajtaját, neked viszont nagyon sürgős lenne bemenned. Na ugye hogy nem örülnél? Ez általában a kiscicáknál, az idős, és/vagy nehezebben mozgó vagy túlsúlyos cicáknál fordul elő.

Zárt a láda

Igen, ahogy említettem a zárt alomládát nem minden cica szereti. Lehet, hogy azért, mert nem érzi magát biztonságban benne, de lehet azért is, mert nem tud benne megfordulni, nem fér kényelmesen be, vagy zavarja az ajtó. Egy nagytestű, túlsúlyos vagy idős cica sem rajong ezért.4877576787_2ca5bb84e9_c.jpg

 

Túl puha az alom vagy túl durva szemű

Bizony, az se jó, ha puha, az se, ha durva! De ez persze macskafüggő, van amelyik ezt nem szereti, van amelyik azt. Ezt neked kell kitapasztalnod. Például van olyan cica, aki a szilikonos almot nem hajlandó használni, míg másik pedig a puha, homokos almot.

Már nem tiszta

Ez szinte minden cicára igaz valamennyire. Gondolj bele, te se szívesen ülsz le egy piszkos ülökére! Ragozzam még? Inkább takarítsd rendszeresen! Ne csak vedd ki naponta többször, ami belekerült, hanem rendszeresen ürítsd ki az egészet, és fertőtlenítsd, mosd ki! Valamint azért is fontos, hogy több alomtál legyen, mert így később telnek meg.

Illatosított almok

Ez tök jópofa dolog, hogy pl. jázmin illatú almot is lehet kapni, de nem biztos, hogy a te cicád szereti. Sőt, lehet, hogy taszítja az illat, mert elfedi az ő szagát, vagy csak egyszerűen nem szereti.

Almot váltottál

Ha kicseréled az eddig megszokott almot az is okozhat stresszt a macskának, és hirtelen már nem is használja a tálcát. Ezért az ilyet mindig óvatosan vidd véghez! Ha például új alomtípust akarsz használni, akkor tegyél egy másik alomtálat a meglévő mellé, és abba tedd az új almot. Ha pedig már látod, hogy azt használják, akkor válts át az újra!

Arrébb tetted az alomtálcát

Ha máshová teszed az alomtálat, ugyanúgy hathat a macskádra, mint az alomváltás. A javaslatom az, hogy ha új helyre akarod vinni a tálcát, akkor azt fokozatosan tedd meg! Told kicsivel (de tényleg kicsivel, először csak pár centivel!) arrébb, és ha már ott is használja, akkor told megint kicsit arrébb, és így tovább. Így úgy tudod arrébb vinni az almot, hogy a cica szinte észre sem veszi.

13903303007_4f16c3420f_z.jpg

Költözés

Figyelem, költözésnél is előfordulhat ilyen, vagy ha most fogadtad be a cicát! Ilyenkor kicsit úgy csalhatsz, hogy beleteszed a cica szagát a friss alomba. Például beleöntöd vagy beleforgatod a "terméket", és megszagoltatod a cicával, beleteszed az alomba. Sokszor ez felesleges, mert a cica rögtön "tudja a dolgát", de ha nem, ez a trükk jól jöhet.

Tippek

A végére pedig három egyszerű, de nagyszerű tipp:

Ha csatlakozol az újonnan létrehozott Facebook-csoportomhoz, akkor nemcsak ilyen tippeket kaphatsz meg minden nap, hanem a cikkeket is korábban olvashatod el. Ráadásul tehetsz fel kérdéseket is, ha még ezek után sem sikerült megoldani a "pisiproblémát".

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr1814392356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kacija 2022.06.19. 11:47:49

Vegigjartam a kísérletezés útját a cicammal,mivel rendszeresen az ágyra vagy a ruhaimra pisilt vagy a mosdokagyloba. Alomtalcat cseréltünk első lepesben, aztán a piacon kapható szinte minden almot kipróbáltunk, és végül egy jázmin illatú kanadai apró szemű bentonit alom lett a befuto. Amióta azt használjuk, megszűnt minden probléma, és a cica boldogan használja az almot.

Macska_fogó 2022.06.23. 20:40:01

@Kacija: gratulálok, és örülök, hogy megtaláltad a megoldást, és köszönöm hogy ilyen kitartóan kerested és megosztottad velünk, jó ezt olvasni :)
süti beállítások módosítása