A varázslatos "kényszersimi"

2020. október 14. 10:29 - Macska_fogó

A félelmetes nevű "kényszersimi" hasznos lehet, ha utcáról vagy menhelyről fogadsz be félős cicát. Én is sokszor alkalmaztam a blogban bemutatott cicákon is, és sok más állatmentő is használja. De mi pontosan ez, miben segít, és hogyan kell csinálni?

photo-of-brown-tabby-cat-2698524_2.jpg

Szoktatok panaszkodni arra is, hogy a cicátok nem olyan bújós, nem engedi magát simogatni sem. Ilyen esetben is meg lehet próbálni a lenti módszert, de vedd figyelembe, hogy minden macska egyéniség, és bizony vannak kevésbé hízelgős példányok is.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Mikor alkalmazz "kényszersimit"?

Tehát ha a cicád nagyon fél tőled, vagy csak nem engedi magát megsimogatni, akkor tudod alkalmazni ezt a módszert. Fontos, hogy a "kényszersimi" nem azt jelenti, hogy felkapod a cicát, és addig simogatod, ameddig akarod, vagy ameddig a cica félelmében ki nem ugrik a kezedből! Hanem azt, hogy valóban kis kényszert alkalmazol, de éppen csak egy kicsit, hogy megismertesd a cicát a simogatással. A cél az, hogy jó érzésként élje meg, és így később vágyjon rá!

Hogyan csináld?

Ahhoz, hogy a simogatás jó élményként rögzüljön a cicában, össze kell kapcsolnod egy számára kellemes dologgal. A legegyértelműbb ilyen jó dolog a kaja. Ezért a kényszersimit kezd akkor, amikor enni adsz neki. Az első lépés az, hogy megtűrjön maga mellett, amikor eszik. Ha ezt már elérted, akkor kezdheted el simogatni. Ha nem, akkor fokozatosan menj minden alkalommal egyre közelebb, egészen addig, ameddig már teljesen mellette vagy. Kezd el lassan és finoman simogatni, és figyeld a reakciókat! Ha odakap, vagy elfut, akkor hagyd abba, engedd, hogy megegye a kaját, és próbáld újra legközelebb. Minden nap egy kicsivel tovább fogja engedni a simogatást. Ha eszik, de morog közben, az alapvetően nem baj, emiatt ne hagyd abba, de figyelj arra, mikor lesz neki már túl sok.

pexels-engin-akyurt-1907666.jpg

Mit ne csinálj?

Semmiképpen se legyél túl erőszakos! Ha a cica már nem érzi jól magát a szituációban, akkor hagyd abba! Ne kapkodd fel, ne simogasd túl erőteljesen vagy gyorsan! Ne hajolj fölé és ne szorítsd be, mert ezzel támadást válthatsz ki tőle! Lassan, a cica tempójában kell haladnod, figyelned a reakcióit, és annak megfelelően haladhatsz tovább vagy léphetsz vissza!

Törekedj tehát arra, hogy mindig jó élmény maradjon a simogatás a cicának, mert így tudod azt elérni, hogy később ő kérje azt.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr516238698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása