Két cica és egy energiabomba kutyus - 2. rész: alakul a barátság

2021. június 10. 22:45 - Macska_fogó

Dóri (a gazdi), Panka (kutya), Mona és Lisa (macskák) kapcsolatát az előző részben megismerhettétek, most ott folytatjuk, hogy van, ami javult, de új problémák is felmerültek. Dóri pártfogója lett a blognak a Patreon oldalamon keresztül, így kért segítséget tőlem. Cuki képgaléria a cikk végén pedig most is van!

mona_lisa.jpg

Minden összeszoktatás során nagyon fontos azt megértenünk, hogy az állatok nem "utálják" egymást, nem gonoszak és azért csinálnak valami "rosszat", hanem mert vagy nem értik a helyzetet, vagy a területüket féltik, vagy csak annyira új nekik a helyzet, hogy nem tudják, mit kéne csinálni. Ezért vagy elmenekülnek, vagy támadnak. Ezért nekünk kell megtanítanunk az állatainknak, hogy mik a jó reakciók ezekben a helyzetekben.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Evés és morgás

Az előző beszélgetés után Dóri megfogadta a tanácsaim, és pár hét utána következőkkel jelentkezett:

Eleinte elég hullámzó volt az etetés, de mostanra beállt a dolog arra, hogy Lisa már magától kijön a konyhába, felmegy a pultra, Mona kijön, de ő még tart Pankától és próbálja kikerülni, aminek az a vége, hogy a hűtő tetején bénázik és onnan átrakjuk. Panka eleinte ha végzett az evéssel , óvatosan felszagolt a pultra, mondtuk neki, hogy nem szabad és már nem is próbálkozik olyannal, hogy a cicákat vagy táljukat ellenőrizze. Lisa már nem morog evés közben (eleinte úgy evett, hogy morogva habzsolt). Mona a módszer nyertese, ő teljesen nyugodtan eszik és már attól sem kell tartania, hogy Lisa lop a táljából. Lisa sokat közeledett a kutyához, sokszor összedugják az orrukat, fejlődött a kapcsolatuk.

De lett egy furcsaság, Lisa folyamatosan morog. Ma hajnalban is arra ébredtem, hogy áll Panka fölött, bámulja és morog. Nem ijed meg ha Panka közeledik, nem pánikol, picit tart még tőle és folyamatosan morog. Ezzel tudunk valamit csinálni, vagy majd elmúlik? Mona nem nagyon közeledik, de már szabadon mozog a lakásban, az egy méteres távolságot tartja, ha Panka közeledik hozzá, akkor borzol, fúj, menekül. Van, hogy vele is összeszagolnak. Olyan eset is volt, mintha Mona hívta volna játszani Pankát, de a kergetőzős játék ötletét én inkább elvetettem helyettük is. Mindkét cica már fixen lent alszik velünk az ágyban (ágy végében földön van a kutyaágy), ritkábban vonulnak fel a galériára. És egyikük sem hagyja, hogy Panka megszagolja a feneküket, csak az orr összedugás megy még. Panka néha elbízza magát, hogy milyen jóban vannak, és hívja játszani őket, meg lendülettel közeledik, ami még ijesztő a cicáknak. Neki még valahogy meg kell tanulnia, hogy akkor is óvatosabban közeledjen, ha úgy érzi, hogy jóban vannak. Szerinted hogy haladunk? Én érzem a fejlődést, nem tudom a morgással, távolságtartással, ijedezéssel tudunk e még valamit kezdeni, jól csináljuk e, változtassunk valamit? Köszönöm a segítséget!

Idő kell és tér

A válaszomban az idő, a tér és a cica kapcsolatát mutattam be:

Szerintem sok mindent elértetek már, például hogy lejönnek a cicák, és az is jó, hogy nagyjából együtt esznek. Ahogy elmúlt az evés közbeni morgás, úgy a kutyára való is el fog, csak idő kell, hogy megszokják jobban egymást. Ehhez valószínűleg az is kell majd, hogy Panka megtanulja a határokat, meddig mehet el a cicákkal. A morgás egyébként sem feltétlenül rossz dolog, mert egy jelzés, kommunikáció, és abból ért a másik fél is. Monának kell majd valószínűleg egy kis idő, azzal tudnál neki segíteni, ha minél több olyan lehetőség lenne, ahol a kutya elől el tud gyorsan menni biztonságos helyre. Például egy székre, dobozra, polcra, bármire, ami magasabban van, ott inkább érezni magát biztonságban. Szerintem jól haladtok, csak így tovább!

A következő részben kiderül, lett-e barátság, vagy legalább békés elfogadás a két cica és a kajla kutya kapcsolatából. Ti mit gondoltok? A fenti galériát pedig mindenképpen nézzétek meg, sokat segít a kérdés megválaszolásában!

Ha neked is van kérdésed cicád viselkedésével kapcsolatban, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd Te is a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Valamint lépj be a blog Facebook-csoportjába, ahol szintén kaphatsz a tagoktól segítséget, és beszélgethetsz a cicák viselkedéséről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr4816588498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása