A lakás felkészítése

2013. szeptember 24. 09:03 - Macska_fogó

Hogyan szocializáljunk macskát?

Van néhány alapszabály, amiket szem előtt kell tartanunk, ha félős cicát fogadunk be. De én alapvetően minden esetben, akármilyen macskát is viszünk haza, ajánlom ezeknek a megfogadását.

pexels-abby-chung-1626232.jpg

Zárjunk el minden veszélyes helyet!

A macska ne tudjon bebújni a hűtő mögé, a szekrénysor vagy a radiátor mögé. Egyrészt, mert nem férünk hozzá, másrészt, mert veszélyes lehet rá nézve. Megéghet, vagy nem tud kijönni, és sérülést okoz magának. Ezért ezeket torlaszoljuk el mindenképp!

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Zárjunk el minden olyan helyet, ahol nem férünk hozzá!

Félős macskánál az előző és ez a szabály is kiemelten azért fontos még, mert ha a félős cica talál egy jó sötét, elzárt helyet, ahol senki sem zargatja, akkor minden idejét ott tölti. Ez viszont csak azt erősíti meg benne, hogy elbújni jó, a kinti világ pedig félelmetes. Tehát csökkenti az önbizalmát.  Mi pedig pont az ellenkezőjét akarjuk elérni, tehát tegyünk dobozokat az ágy alá, hogy ne tudjon bebújni alá.

Kép0563.jpg

 

Kiszökési lehetőségeket szüntessük meg!

Az első időben, amikor a macska még nem érzi magát biztonságban, könnyen előfordulhat, hogy menekülni akar. Ha pedig egy számára idegen környékre kijut a cica, valószínűleg sose látjuk viszont. De akár rögtön tragédiába torkolhat a cica befogadása, ha menekülés közben eltöri a gerincét a bukóra hagyott ablakon. Ezért az ablakokat csukjuk be abban a helyiségben, ahová el akarjuk szállásolni a hazaérkezéskor.

Adjunk neki egy biztonságos zugot!

Ha már minden elbújási és menekülési útvonalat megszüntettünk, adjunk neki egy olyan helyet, ahová visszahúzódhat, ahol biztonságban érezheti magát. Fontos viszont, hogy ne legyen hozzáférhetetlen itt sem a cica, látható legyen, és ő is szemmel tudja tartani onnan a területet! Ez fontos, ugyanis így nagyobb biztonságban fogja magát érezni, és mi is könnyebben közelíthetünk hozzá. Ennek megfelelhet egy papírdoboz, de nekem a képen látható, félig nyitott fekhely jött be leginkább.

Különítsük el!

Ha több állat közé visszük, több okból is fontos az elkülönítés.  Egyrészt az esetleges fertőzések átadásának kizárása is lehet ok, de az az egyszerű ok is, hogy ne egyszerre érje az új macskát minden stresszforrás.  Éppen elég neki, hogy idegen helyre kerül, egy idegen ember járkál körülötte, nem kell még neki pár macska, vagy kutya, akiktől vagy frászt kap, vagy ők kapnak tőle azt.

Milyen legyen az a helyiség, ahová az első időbe helyezzük?

A macskát pár napig, vagy akár hétig is érdemes egy külön, neki elkülönített helyen tartanom elzárva minden más állattól, ahol viszont ő szabadon mozoghat. Ennek megfelel egy konyha, vagy világos előszoba is. Ne legyen túl szűk, se túl sötét, nyugodt legyen, de ne ingerszegény. A hideg és sötét kamra tehát nem jó választás, de a gyerekünk szobája sem, főleg ha a gyerek tinédzser és dobolni tanul. A helyiségben legyen inkább ablak, legyen így világos, legyen benne lehetősége székre vagy magasabb helyre is felmenni, elbújni viszont ne tudjon. Nem baj, ha ezt a helyiséget mi is használjuk, hiszen meg kell szoknia minket, de az első pár napban igyekezzünk kevesebb időt ott tölteni, és akkor kerüljük a hirtelen mozdulatokat.

Gondoskodjunk az alapvető szükségleteiről!

Ezt talán le se kellene írnom, de azért a biztonság kedvéért: legyen etető- és itatótálja, legyen így szárazeledel és konzerv (a szoktatás elején ez különösen fontos!) kajája is, legalább egy alomtál, és persze bele alom. Lehet még egy fekhely, lehetőleg a félig fedett fajtából, de ezt dobozból is megcsinálhatjuk. Ennyi, játékokat később is vehetünk/csinálhatunk neki, amikor már jobban megismertük, mit szeret, illetve a kaparófa sem létszükséglet, bár tény, hogy nagyon hasznos (ha használja).

Legközelebb kicsit gondolkodni fogunk, hogy tényleg eléggé akarjuk-e ezt, és ha igen a válasz, beleugrunk a dolgok közepébe.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr295530806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

záporeső 2013.09.24. 15:53:56

Az elmúlt pár évben nálam is volt ideiglenesben pár alom mentett kölyök cica.

A leírtak nagy részével egyetértek, viszont én nem zártam le minden olyan helyet ahova elbújhatnának. Főleg azért mert az ilyen félig nyitott fekvőhely, vagy egy olyan doboz amihez hozzá férünk, az ő szemükben nem egy biztonságos zug. Pont azért mert hozzáférünk, és ezért végig amikor a szobában vagyunk retteg a cica, mert nem tud elbújni.
Szóval én hagyni szoktam had bújjon el. Idő kell nekik amíg feloldódnak. Egy idő után úgyis győzni fog bennük a kíváncsiság.

A másik az ami nálunk segít a szelídítésben pont a saját cicáim. Bár tudom, hogy főleg a betegségek miatt jó lenne, de én nem tudom hetekig külön tartani őket, csak pár napot vannak külön. Utána össze vannak engedve a sajátjaimmal. A sajátok úgyis megkapnak minden lehetséges oltást így nekik még soha nem lett semmi bajuk a kis kóboroktól...
Szerencsére a két cicám valamelyike mindig szárnyai alá veszi a kicsiket, soha nem bántják őket. Ez a kicsiknek is jó, mert látják, hogy a nagyok mit csinálnak, így ők is felbátorodnak. Ráadásul valamennyire a szükséges anyai gondoskodást is megkapják.

Persze evvel nem azt akarom mondani, hogy ami fent le van írva, az nem igaz. Ha pl. egyszerre több alomból lennének kiscicák nálam, őket tutira különzárva tartanám hosszabb időre is, mert elkaphatnának egymástól mindenféle betegséget...
Ráadásul tényleg ismerni kell, hogy a saját macska hogy reagál az újakra, mert nem mind tűri meg a betolakodókat.

Macska_fogó 2013.09.24. 18:01:27

szia Záporeső,
örülök a hozzászólásodnak, sok mindenben egyet is értünk :)
Én itt elsősorban az antiszociális macskákra teszem a hangsúlyt, egy normál kölyökmacska is teljesen máshogy viselkedik. Ott inkább az elevensége miatt szoktam elzárni a veszélyes helyeket. Én már szedtem ki hűtő mögé beszorult rémült macskát, neki se volt jó élmény. Ezért én inkább biztosra megyek.
Valamint gondolom abban is egyetértünk, hogy a félénk macskák elbújnak, általában földfelszínben, a magabiztos macskák pedig inkább elöl vannak, sokszor magasabb helyeken, kvázi "uralják" a terepet. Én pedig úgy gondolom, hogy a viselkedést azzal is befolyásolhatjuk, hogy milyen helyeket biztosítunk nekik. Tehát ha igaz, hogy a magasan lévő macska magabiztos, akkor visszafelé is igaz, hogy ha a macska magasan van, akkor magabiztos(abb) lesz.
Abban teljesen egyetértek veled, hogy a saját macskáim sokat segítettek mindig egy új jövevénynek. Könnyebben kommunikált velük, a sajátjai között biztonságban érezte magát, és sok mindent eltanulhatott. Azonban én úgy gondolom, hogy mivel a macska territoriális állat, egy új állatot mindig be kel mutatni a már ott lévőknek. Az új cicának pedig fontos a szakaszos megismerés, mind a lakás, mind a többi ott lakóra értem ezt. Gondolj bele: elvisz téged a vadidegen egy számodra idegen helyre. Semmit sem ismersz, és még félsz is. Erre hirtelen rengeteg dolgot megmutatnak neked, sok ismeretlennel találkozol, akik közül páran nem is barátságosak. Valószínűleg teljesen beparázol, ugye? :) Ha viszont kis részletekben ismersz meg már mindent, ez sokkal könnyebben elfogható neked is. Főleg, ha egy alapvetően félős kiscica vagy. Ezért én az elkülönítést mindig megtartom. Azt, hogy ez mennyi idő, mindig a macska dönti el. Lucifernél ez talán egy hét volt, és a kutya miatt, mert a macskákkal már pár nap után összeengedtem. De Félixnél (a képen) egy hónap. Akkor még az én macskáim is nehezebben fogadták el őt, és azóta ugye sokat edződtek, és ő is más eset volt. Szóval ez cicafüggő :)
Az egyik cicám, Tomi bácsi - aki egy idős, néha kicsit mogorva öregúr -, az előző ideiglenes gazdinál összepisilt mindent. Mikor hozzám került, rögtön almot használt, és azóta sem volt semmi gond. Az előző helyen rögtön össze lett engedve a többi macskával, itt kapott 1-2 hetet. Azóta sokat oldódott, Lucifert rögtön befogadta, és nemrég igazi nagypapaként játszott egy kölyökcicával :)
süti beállítások módosítása