Amiket mindenképpen tegyél meg

2013. október 29. 08:35 - Macska_fogó

Hogyan szocializáljunk macskát?

Ebben a részben azt tudhatjátok meg, milyen módszereket ajánlok, amiket én szoktam alkalmazni félős cicák rehabilitációjánál. Semmi bonyolultra ne gondolj, nagyon egyszerű dolgokról van szó, otthon is nyugodtan ki lehet próbálni (sőt, ajánlom, hogy próbáld ki!)

WP_000330.jpg

Figyelj rá!

Szokták nekem mondani, hogy „Persze, neked könnyű, te értesz a macskákhoz!”. Pedig nem, elárulok egy titkot: senki sem ért a macskákhoz. Én sem, csak figyelek rájuk. Arra, hogyan reagálnak, mit akarnak, mi tetszik nekik és mi nem. Ebből pedig tudok arra következtetni, hogy mit csináljak ahhoz, hogy jobban érezze magát. Ez a legfontosabb, figyelj a macskádra, és biztos jobb lesz a kapcsolatotok!

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Etesd!

Szinte minden macska (sőt, minden állat) szeret enni. Adj neki olyan kaját, amit szeret, és maradj a közelében, ameddig eszik. Ezzel ugyanis egy jó dologgal (a kajával) kapcsolod össze a jelenléted. De kajával kicsalogathatod az ágy alól is, sőt, számára idegen helyhez is szoktathatod. Ha mondjuk nem mer kimenni a macska az előszobába, akkor kezd el ott etetni. Először éppen csak tedd ki a tálját a „félelmetes” előszobába, majd lassan vidd egyre messzebb. Idővel rá fog jönni, hogy valójában jó kis ebédlő az a helyiség :)

Kezdeményezz!

Ne hagyd, hogy napokat töltsön elbújva. Foglalkozz vele minden nap kicsit, csalogasd ki, etesd meg, próbáld simogatni, ha hagyja, vagy játssz vele. Meg fogod látni, mi tetszik neki, és mi nem. Ami tetszik neki, azt ismételd meg máskor is. A közös foglalkozások nem csak a kapcsolatotok erősíti, hanem az ő önbizalmát is. De semmiképpen se erőszakoskodj! Ha valamiből kihátrál, akkor hagyj fel vele. Később megpróbálhatod újra, de ráerőltetni egy macskára az akaratod értelmetlen dolog.

Motiváld!

Semmiképpen sem jó taktika, hogy mindenben kiszolgálod a macskát. Sokkal jobb, ha inkább motiválod arra, hogy ő szerezze meg, amit akar. Vagyis ne pakold a fekhelyét, a kajás és vizes tálját, meg az almot egy 1 méter sugarú körbe, mert akkor nagy valószínűséggel egy amúgy is félős macska nem fog onnan kimozdulni. Tedd ezeket inkább szét a lakásban, csinálj neki helyet az ablakban, hogy tudjon nézelődni, tegyél a szekrény mellé egy mászófát vagy széket, hogy fel tudjon a tetejére ugrani.

Hagyj neki teret!

Ez két dolgot jelent. Egyrészt, hogy hagyd neki, hogy maga fedezze fel a lakhelyét, ne legyél folyton a sarkában, és figyeld minden lépését. Ezzel akár jól fel is stresszelheted. A másik, hogy lehetőleg a lakás minél több helyiségébe legyen bejárása. Különösen fontos ez az olyan helyeken, ahol sokat tartózkodsz. Ilyen például a hálószoba, ahol az ágyadon nagyon erős a te szagod az ő számára. Ezért ide mindenképp engedd be, és örülj is neki, ha elfoglalja az ágyad, az ugyanis azt jelenti, hogy bízik benned.

Legyél rendszeres!

A macskák a szokások rabjai. Ezek biztonságot adnak nekik. Ezért etesd nagyjából mindig ugyanakkor, foglalkozz vele hasonló időben. Ez főleg akkor fontos, amikor hozzád kerül a cica, és még nem érzi eléggé magát biztonságban ahhoz, hogy újabb változásokat is elfogadjon.

Legyél következetes!

Ez minden állat esetében fontos. Vagyis ha valamit egyszer megtiltottál neki (pl. nem mehet fel a konyhapultra), akkor ha rajtakapod, mindig vedd le. Ha egyszer is megengeded neki, soha többet nem fogod tudni megtiltani neki.

Tartsd rendben az almot, és gondoskodj az alapvető szükségleteiről!

Takarítsd legalább naponta egyszer, de inkább kétszer. Az alomtálak száma sok mindentől függhet, az ajánlott a macskák száma +1, de ha ezt nem tudod megoldani, mert kicsi a lakás, akkor takarítsd sűrűbben. Víz persze mindig legyen előtte, és tudjon pihenni is valahol.

Ugye hogy nem volt benne semmi bonyolult? Ahhoz, hogy boldog cicád legyen, nem kell elvégezned egy „jó cicagazdi vagyok” tanfolyamot, elegendő mindössze, ha te is figyelsz a macskádra, és betartasz pár egyszerű szabályt. Menni fog, ugye? :)

Legközelebb arról olvashatsz, mit érdemes csinálnod a cica befogadása utána első napokban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr105603944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása