Cuki gyilkos kiscicáink

2024. augusztus 04. 15:06 - Macska_fogó

Ez a cikk ismét a macskák kijárása ellen fog szólni, de most más szemszögből. Eddig leginkább arról beszéltem többször is, milyen rossz hatással van a cicáinkra az, ha engedjük őket kóborolni, most viszont azt mutatom be, mennyi fájdalmat és halált okoznak ők a szabadban, ahová nem is valók. A cikkben 10 olyan Facebook-posztot is bemutatok fotókkal, ahol házimacska kapott el vagy ölt meg madarat.
pexels-diogo-miranda-2044514-25430609.jpg

Először is leszögezem, hogy természetesen nem a macskák ellen beszélek (egy macskákkal foglalkozó oldalon ez nyilvánvaló is), mert amit a kóborolni hagyott házikedvencek tesznek, az természetesen a felelőtlen gazdáik felelőssége. Nekik kötelességük ugyanis biztonságban és saját portán belül tartani az állataikat, és igen, a macskát is. Ahogyan kitenni és magára hagyni a "nem kívánt" szaporulatot is törvénytelen és erkölcstelen is, ráadásul véleményem szerint természetkárosítás is.  Aki macskát tart, annak kötelessége felelősséget vállalni az állatért, és nem csak az ő testi épségéért, hanem azért is, hogy a macskája ne okozzon kárt és ne öljön meg más állatokat. 

LEGYÉL PÁRTFOGÓ!  Ha te is kérdeznél tőlem a cicád viselkedése miatt, akkor kérlek legyél pártfogó! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Nem a fauna része!

A házimacska (ahogy a nevében is benne van) háziállat, és mind ilyennek, nincs már helye a természetben. Egyszerűen nem a fauna része, ha kiengedjük Cirmikét "kicsit szaladgálni", akkor pont úgy cseleszünk, mintha egy nem honos faj egyik egyedét engednénk el, annak pedig mindig katasztrofális következményei voltak eddig is a természetre nézve. Pár évvel ezelőtt Ausztráliában pontosan ezért kezdték el kiirtani az oda behurcolt szerencsétlen macskákat, mert évente 377 millió madár (forrás) és 649 millió hüllő (forrás) halálát okozták, becslések szerint pedig

Amerikában évi 1,4-3 milliárd madarat és 6,3-22,3 milliárd kisemlőst ölnek meg a házimacskák (forrás).

Én természetesen nem értek egyet a macskák lemészárlásával, de azzal sem, hogy más fajokat irtanak ki. A megoldás ez ellen az lett volna, ha az ember nem engedi szélnek a neki már nem kellő állatokat, és teszi ki a kiscicákat az erdő szélére, vagy nem hagyja, hogy a kijárós ivaros macskája még több felesleges almot csináljon.

Játékos gyilkos

A házimacska az egyike azoknak a ritka állatfajoknak, akik nem csak élelemszerzés vagy ön- vagy területvédelem  miatt ölnek, hanem szórakozásból is - ebben is hasonlítanak a gazdáikra, ránk. Egy kijárós cica valószínűleg nem éhes, hiszen a gazdájától naponta többször kap enni, viszont tele van energiával és unatkozik, valamint nagyszerű vadásztulajdonságokat örökölt vad őseitől. Ezért mindenre támad, ami mozog, és van hogy sikerrel is jár sajnos. De az elkapott madarat vagy kisemlőst általában nem eszi meg, "csak" játszik vele, ameddig az meg nem hal, vagy hazaviszi "ajándékba" a gazdájának. Így ezek teljesen felesleges halálok, ráadásul védett állatok túlélését is veszélyezteti.

02.jpg

"Mérgező" macskák

Ráadásul egy madár esetében az se szerencse, ha a macska nem öli meg, csak kicsit megtépi, megharapdálja, mert egy kis, veszélytelennek tűnő karcolásba is belehalnak a madarak. A macskáink szája ugyanis tele van mindenféle baktériummal, amik ha bejutnak a madár szervezetébe - egy apró sérülésen keresztül is -, akkor megfelelő kezelés nélkül hamar a halálát okozzák. Ezért szükséges minden, macska szájából mentett madár orvosi ellátása és antibiotikumos kezelése, mert így még lehet esélye a túlélésre.

05.jpg

A fiókák vannak leginkább veszélyben

A költési időszakban vannak leginkább veszélyben a madarak, mert az ilyenkor még röpképtelen fiókák sokszor a talajon vannak, és várják a szüleiket, akik élelmet gyűjtenek nekik. Ezek a kicsik még nem tudnak repülni, képtelenek védekezni már egy kölyökcica ellen is, így rengetegen esnek áldozatul ilyenkor macskáknak. Aki belép bármilyen madármentő vagy madárbarát Facebook-csoportba, az láthatja, ahogy március végétől augusztus közepéig mennyi olyan poszt kerül ezen csoportokba, hogy "a cicám elkapta", "macska szájából szedtük ki", "hazahozta a macska", stb, az áldozatok között pedig védett és nem védett madarak egyaránt vannak. Emellett pedig a már valamiért sérült - pl. elgázolt - nagyobb madarakat is előszeretettel kapja el a kijárós Cirmi - legyen akár az egy bagoly is.

Megnéztem, hogy csupán egyetlen csoportban, a Madármentés - kizárólag vadon élő madarak számára csoportban idén, tehát 2024. január 1 - július 31 között, ha rákeresek a "macska", majd a "cica" szavakra, hány találatot kapok. Számomra is meglepő volt, hogy egyetlen madaras Facebook-csoportban

7 hónap alatt 150 poszt született olyan madarakról, akiket macska kapott el vagy ölt meg.

És ez csak egy csoport volt, és csak két szót kerestem, más csoportokban biztosan még több találat lenne, illetve azokról a madarakról, akiknek nem kérnek segítséget, vagy észre sem veszik, nyilván nem születik poszt. A cikkbe ezekből a posztokból tettem be képeket, érdemes őket megnézni és elolvasni. 

De a macska szabad állat, és így boldog!

Nem, a fenti mondat egyik része sem igaz. A macska háziállat, így törvény is kötelez arra minden gazdát, hogy a saját birtokán belül tartsa, ahogyan a kutyát is. A macskák nem attól boldogok, hogy ki vannak csapva reggel a házból, hanem ha megfelelő ingereket kapnak és foglalkoznak velük. Arról nem is beszélve, mennyi veszélynek teszi ki a macskáját az, aki hagyja kóborolni: elüti egy autó, megöli egy kutya,mérget eszik fel, elkapja az egyik halálos macskabetegséget verekedés közben, ellopják, stb.

Aki szereti a macskáját, az tehát nem engedi ki. Aki szereti a természetet, szeret madáréneket hallgatni, az sem engedi ki. Inkább foglalkozik a macskájával, bent tartja vagy épít kifutót neki, de nem veszélyezteti se a többi állat életét, se a macskájáét. Aki szereti a macskáját, az nem hagyja, hogy kóbor macskák ezreit csinálja meg az ivaros kandúrja, miközben halálos betegséget szerez a kis kedvence. Aki szereti a cicákat, az nem teszi ki magukra hagyva a "feleslegesen" megszületett nőstény cicája kölykeit, mert ennek a viselkedésnek a hatására lett Magyarországon ma több millió kóbor macska. Ehelyett felelősen gondolkozik, ivartalanít, és vigyáz a természetre és a benne élő állatokra, és a saját állataira is.

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd Te is a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

A támogatás után van lehetőséged személyre szabott tanácsadásra tőlem, írásban vagy szóban.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr8618459941
süti beállítások módosítása