A cicám összepisili a lakást!

2014. május 20. 17:32 - Macska_fogó

A macskák alapvetően tiszta állatok, ez abból is látszik, hogy életük nagyjából egyharmadát tisztálkodással töltik. Így, ha a macska az almon kívül máshova is űrit vagy pisil, az biztosan jelent valamit. Ha a macska például az ágyunkra vizel, vagy a szoba közepén a szőnyegre űrit, akkor valamit mondani akar nekünk. A lehetséges kiváltó okokra próbálok rávilágítani, és hogy mivel tudjuk megoldani a problémát.

106887241-litter-box-etiquette-632x475.jpg

Tehát a felmerülő problémák:

  • Ha a cica a szőnyeg közepére pisil/kakál…
  • Ha az ágyadat pisili le, vagy a ruháidat…
  • Ha az alom mellé pisil…

Mi a teendő? Ami mindig, próbáljuk megérteni a cicánkat. Íme tehát a lehetséges kiváltó okok és megoldásuk. 

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Félelem

A cicák is be tudnak pisilni félelmükben. Gondolkodjunk, nem-e ijesztette-e meg mostanában valami: vihar, idegen kutya vagy macska, esetleg egy vendégünk. Szélsőséges esetben, ha a macska nagyon fél, akkor könnyen lehet, hogy egész nap az alomban csücsül, vagy maga alá pisil. Mindezt azért csinálja, mert a saját vizeletének szaga megnyugtatja. Ilyen esetben mindenképpen próbáljunk rájönni, mi okozza ezt a félelemérzetet. Ez lehet egy másik állat a lakásban vagy akár egy, a kertbe bejáró idegen macska, egy ember, akitől félt vagy rossz érzéseket vált ki belőle, de az is, hogy új neki a hely.

Összeszoktatás hiánya

Azt vallom, hogy nem jó megoldás az, ha hazavisszük a cicát, majd elengedjük a lakásban, hogy "tessék, fedezd fel!" Nem ismer minket, nem ismeri az esetleges többi állatot, és új neki a hely is. Gondoljunk bele, hogy megfognak minket, elvisznek eddig ismeretlen helyre ismeretlen emberek közé, majd azt mondják, hogy mostantól te itt élsz. Nem mindannyian viselnénk könnyen, igaz? Na, ugyanez van a macskáknál is. Fokozatosság kell, egyszerre mindig egy dolgot mutassunk meg neki. Zárjuk el pár napra egy szobába, majd fokozatosan mutassuk meg neki a többi állatot és a lakás többi részét. Így van ideje ezeket feldolgozni és elfogadni.

Territórium jelölése

A macskák territoriális állatok, és bizony vizelettel jelölik meg a területüket. Akinek volt már tavasszal ivaros kandúrja, az tudja, milyen kellemetlen, orrfacsaró szaga van a kandúrjelölésnek. Ezt az ivartalanítás természetesen megszünteti, de előfordulhat, hogy ha a macska nem érzi biztonságban magát a területén, akkor a vizeletével próbál egy kis megnyugvást szerezni. Új macska érkezésekor fordulhat ilyen elő, vagy ha idegen kutya megy be a lakásba, esetleg olyan ember, akiről rossz emlékei vannak.

Bosszú?

Többször hallottam már olyat gazdiktól, hogy miután hazaérkeztek egy hosszabb utazásból, a cicájuk az ágyukra, vagy a szoba közepére pisiltek/kakáltak, majd miután újra helyreállt a rend, többet nem fordult ilyen elő. Nem tudom, hogy a macskák képesek-e a bosszúra, de az biztos, hogy bármilyen változás érzékenyen érintheti őket, és ez lehet az is, hogy hosszabb ideig nem látják a gazdit.

Új alom, vagy alomtál

Bizonyos macskák annyira megszoktak egy alomtípust, vagy az alomtáljukat, hogy ha ezek megváltoznak, felborul számukra a rend. Térjünk vissza a régi alomra, vagy ha mindenképp váltani akarunk, alkalmazzuk a fokozatosság elvét: keverjünk a régi alomhoz az újból, egyre nagyobb arányban, és a végén már csak az új almot használjuk. Új alomtálnál tegyük a régi tál mellé az újat.

9B-36442-FS54307H_798-cat.jpg

Fedett alomtartó és ajtó

Egyes macskák nem hajlandóak fedett alomtálba bemenni, sőt, az alomajtó egyenesen elrettentő számukra. Valószínűleg az zavarja őket, hogy miután bemennek, az ajtó a hátukon van. Vegyük le az ajtót, és nézzük meg, javul-e a helyzet, végső esetben pedig vegyük le az alomtál tetejét.

Kicsi alomtál

Azt is vegyük figyelembe, hogy ne legyen túl kicsi az alomtál. Ha a macskánk nem fér el benne kényelmesen, akkor szinte biztos, hogy ki fog belőle kerülni a cucc. Több cica esetén pedig nagyobb és több alomtál szükséges.

Nem tiszta alom

Mondtam már, hogy a macskák tiszta állatok? Egyesek tisztaságmániások, és nem mennek be a már egyszer használt alomba, ameddig a gazdi ki nem takarítja, más cicákat pedig ez kevésbé izgatja. Általában azt szokták mondani, hogy annyi alomtál legyen, ahány macska van, és még egy. Ez 1-2 cica tartásánál még megoldható, de én azt mondom, inkább törekedjünk arra, hogy a cicáink kulturált körülmények között végezhessék el a dolgukat.

Új lakásba költözés, vagy az alomtál áthelyezése

Ez is megzavarhatja kedvencünket. Ilyenkor két dolgot tehetünk: vagy visszatesszük eredeti helyére az alomtálat, és esetleg az új helyre is teszünk egyet, és csak ha már használja az új helyen, akkor vesszük el a régi helyről; vagy (például költözés esetén) addig takarítunk cicánk után, ameddig meg nem szokja az új helyzetet. A macskát evés vagy rossz helyre pisilés után az alomtálba tenni lehet, de értelme nincs. Ettől ugyanis nem fogja megérteni, mit akarunk. Legyünk türelmesek, ez egy macskatartónál amúgy is alapkövetelmény :)

Betegség

Cicánk a pisiléssel azt is jelezheti felénk, hogy valamit testi baja van. Egyik reggel azt vettem észre, hogy a legkedvesebb cicám a hófehér szőnyeg közepére pisil, a szemem láttára. Mikor megnéztem, a pisi véres volt. Persze azonnal elvittem orvoshoz, és szerencsére csak egy kisebb felfázás volt. De volt annyi esze, hogy egyértelműen jelezze felém, hogy valami baja van.

cat-toilet_1.jpg

Először is ismét leírom, amit már oly sokszor, hogy a macskák a szokások rabjai. A legkisebb változás is a megszokott ritmusban megzavarhatja őket. Figyeljünk tehát macskánkra, és ha megváltozik a viselkedése, próbáljunk rájönni, mi lehet az oka, és szüntessük meg!

Legközelebb azt tudhatod meg, hogyan szoktasd össze cicádat más állatokkal.

Neked is kérdésed van? Tedd fel a Kérdésed van cicás témában? poszt alatt!

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, vagy rendszeresen olvasod a blogot, esetleg segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr96184979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pockómackó 2014.07.24. 14:25:56

Sziasztok!
Nekem a macskámmal lenne problémám. A macskuszom 8 éves lány cica, nincs ivartalanítva mert nem csináltattam meg, meg lakásban előző macskám sem volt ( azzal se volt baj). De utóbbi 2 évben a macskám megőrült. Élőszőr havonta 1x pisit a lakásba az almon kívülre az ágyba emiatt ki is kellet dobnom, aztán most már ott tartok hogy egy héten 2x-3x-4x próbálja. Meg is teszi, csak nejlonnal le van takarva így nem csinál kárt. De elkezdte kaparni így lassan a műanyag fólia alá csurog. Lassan tarthatatlan állapotok lessznek, mert a szennyes tartóba is belepisil. Csináltam úgy, hogy 1-2-3-4 naponta cseréltem az almos tálcát-nem sikerült. más almokat hordtam-nem sikerült, Többet játszottam vele-nem igényelte, akkor simogattam-de akkor is bepisilt. Így tanácsot kérnék. Ivartalanítsam (6évig nem volt baj) ? Tegyek be több almos tálat (50nm2-es lakás+erkély) lakásba? Minden tanácsot szívesen fogadok, de sajnos több anyagi kárt nem tudok elviselni, mert a szőnyeget és egy bútort is szét pisilt.
U.i.: A cica egészséges látta orvos.

Macska_fogó 2014.07.24. 21:14:45

@pockómackó: Kedves pockómackó!
Köszönöm a kérdésed! Ez egy nagyon fontos probléma, ami egyre több gazdinak okoz gondot. A problémát több dolog okozhatja, de egy valami biztos: ha egy cica almon kívül pisil, akkor azzal jelezni akar valamit. Hogy mit? Nézzük:
1. Az esetek kis részében okozza ezt testi probléma, de mivel mondtad, hogy orvos látta a cicát, ezek szerint a húgyúti- vagy veseproblémát kizárhatjuk.
2. Ivarosság: általában az ivaros kandúrok szokták a területüket jelölni, de a nőstények is félthetik a "birtokukat". Ezért, és azért is javaslom az ivartalanítást, mert számos betegség megelőzhető vele.
3. Változás: sokszor mondtam már, hogy a macskák a szokások rabjai. A rendszeresség biztonságot ad nekik, azonban ha megváltozik valami, az összezavarhatja őket. Ez lehet egy új állat, új ember, új alom vagy alomtál, új lakásba költözés, a lakás átrendezése, stb.
4. Változás bennünk, a gazdiban. Az esetek többségében nem az eddig elmondottak, hanem ez az egy dolog okozza a bepisilés problémát. A macskánk figyel ránk, és reagál a változásainkra. Tehát legtöbbször magunkban kell keresni a hibát. Gondolj vissza, mi történt akkor, 2 évvel ezelőtt az életedben? Min változtattál? Ez bármi lehet, pl.:
- szakítás, halál, új kapcsolat
- feszültség, félelem, stressz. Okozhatja új munkahely, anyagi problémák, családi problémák, bármi. Nem kell kimutatnod, a cicád érezni fogja akkor is.
- Nem szereti valaki a cicát. Te, a párod, gyereked, stb. nem szereti a cicát, nem figyel rá. Ezt a cica megérzi, és nem lesz tőle boldogabb, ahogy te se lennél valószínűleg.

Mit tehetsz? Amit én javaslok:
- tegyél be több alomtálat, esetleg próbálj ki új almot is
- ha eddig nem volt, vigyél rendszert az életébe. Rendszer = biztonság. Etesd mindig ugyanakkor, már ez is elég lehet.
- Ivartalanítsd. Sok más problémát is megoldasz vele.
- Gondolkozz el, mi történhetett 2 éve, mi változott. Mit tudsz te tenni azért, hogy biztonságban érezze magát a cica?
- És a legfontosabb: figyelj rá! Ha semmi mást nem is csinálsz, csak figyelsz a cicádra, és megpróbálod minél boldogabbá tenni az életét, akkor biztos el fog ez a probléma múlni. De ne a saját igényeid erőltesd rá! Azt add meg neki, amire neki van szüksége. Ez nem egyszerű feladat, de ha elég kitartó vagy, biztos vagyok benne, hogy mindketten boldogabbak lesztek! Sok sikert!

pockómackó 2014.07.25. 13:18:53

Köszönöm a gyors választ!
Sok változás volt az biztos az életünkben, szinte minden amit a változások közé írtál. Meg több munka van nálam is az biztos, de nem szeretném elajándékozni 8év után. Plusz, h lett egy újabb állat a háznál (mondjuk ő 4 hete van meg és kutya ),de nem hiszem,hogy végleges lesz mert remélem találok gazdit neki.
Megpróbálom azt, hogy beteszek plusz egy új alomtálcát a lakásba és elviszem ivartalanításra jövő 7en. Többet foglalkozok vele. A rendszer mindig meg volt az életében 8 éve ugyan úgy kapja a kaját-vizet és cseréljük az almosat.
Szerinted, ha eltűrtem és nem tettem ki az alatt a 2 év alatt amíg össze pisikélt mindent most feladom? :)ha nem megy keresek gazdit neki de ez a leges legutolsó-mert lehet én leszek a baj forássa a sok munkával :( a kutyusnál nincs baj mert párom hamarabb ér haza,de a macskusz már más tészta ővé vagyok neki párom nem jó.

Viszont lenne másik probléma:
Anyukámnak 2 macskája van és a 6 éves ivartalanított macska kezdet mindent össze hugyozni, nála is rendszer van és biztonság. Semmi se változott utóbbi 5 évben. Nála nem értem már tényleg mi lehet a probléma. 2 db. macska almos tálcája van .....és egyfolytában.

Macska_fogó 2014.07.26. 17:07:16

@pockómackó: Nincs mit, majd kérlek pár hét múlva jelentkezz, van-e változás!
Nem ismerlek, és sajnos több esetben találkoztam már azzal, hogy egy tizenéves cicát/kutyát azért tettek ki, mert gond lett vele, beteg lett stb. Örülök, hogy te nem így gondolkodsz :)
A párod nem jó neki? Ez mit jelent? Mert ez is lehet a baj forrása. Ha a pároddal nincs meg a harmónia, vagy netán nem annyira kedveli a cicát, vagy éppen a cica nem kedveli őt annyira, akkor ezen érdemes lenne változtatni. Pl. etesse ő a cicát, játszatok a cicával együtt. A lényeg, hogy mindkettőtökkel legyen jó a kapcsolata.

Anyukád cicájánál is sok minden okozhatja a pisilést, ő volt már orvosnál? Illetve ő kijárós vagy szobacica? Ha otthon minden rendben is van, akár a szomszédban történt változások is stresszelhetik a cicát. Pl. új cica költözött a szomszédba, és bejár a kertbe. Elég, ha ezt anyukád cicája a szomszédból látja. Ha nem ezek okozzák, akkor el kell gondolkodni, mi történhetett anyukád életében, ami a cicára is hatással volt. Így messziről sajnos többet nem tudok segíteni.

ZPS 2016.07.06. 12:28:00

Örülök, hogy erre az oldalra bukkantam, remélem, még él.

Szóval: Rafi kandúr macska, befogadott, ivartalanított 1.5 éves. Egy 5 éves Lola nevű nőstény macska mellé érkezett hozzánk.

Rafi hozzánk kerülésétől számítva hetekig nem jelölgetett, pisilgetett. Valószínű azért, mert ez volt a megszokás, megismerkedés időszaka. Aztán kezdett felmelegedni, bátrabbá válni. Minket, embereket elfogad, szeret (mi is őt :) ), csakhogy szerintem Lolát nem. Igaz, ahogy itt olvasgattam a posztjaidat, a fenék szagolgatás rendszeres náluk, de mégis...

Ha játszunk velük, akkor is egymás mellett vagy felváltva játszanak, csak velünk, egymással sose… Sőt, az utóbbi időben Rafi bedurvult, észrevettünk egy-két olyan esetet, amikor láthatóan agresszív volt, fájdalmat akart okozni Lolának (erőből nekiugorva a nyakába harapott). Persze azonnal és határozottan rászóltunk, de ennek ellenére, ha ritkán is, de elő- előfordul. Kérdés, mi van, ha nem vagyunk itthon?! Persze Lolát sem kell félteni, kifejezetten undok tud lenni Rafival.

Jelölgetés, pisilgetés. A megszokás idejére lányom szobájában volt Rafi, ott nyugalomban, biztonságban érezhette magát (Julcsi kollégista). Csakhogy, Julcsi időnként hazajön… Rafi valószínűleg úgy érzi, ilyenkor kitúrja a birodalmából (pedig nem, ott aludhatott Julcsival) és megkezdődött az őrület. Lepisilte (tocsogósra) az ágyneműjét, takaróját, szőnyegét, párnáját, ruháját. A vége az lett, hogy nem engedjük be ebbe a szobába (párszor beszökött és még mindig pisilt).
Csakhogy ezzel nem lett vége a dolognak, folytatta a többi helyiségben (nappali, háló). Itt már inkább Lola kiszorítása lehet a célja, annak ellenére, hogy van egy állandó helye, ahol senki (Lola sem) háborgatja. A nagyszőnyeget nem lehet kimosni (de más holmiból sem megy ki a szag egy mosással), elkezdtünk rettentően büdösödni. Felmerült, hogy ez nem mehet tovább, vissza kell adnunk Rafit, hiszen az egészségünk a tét.
Megegyezett a család abban, hogy jelezzük az örökbeadónak és tanácsot kérünk első körben. Ajánlott egy készüléket (Feliway spré), megrendeltük, eddig semmi hatását nem vettük észre (8. nap).
Arra, hogy melyikünkhöz ragaszkodik jobban Rafi, nem jöttünk rá. Mintha még nem választott volna. Dörgölődzik mindhármunkhoz, ha hazajövünk, vagy reggel felkelünk, nyávogva fogad bennünk. Férjemmel alszik, Julcsit követi, amerre megy, velem játszani szeret, meg bírja, ha a szőnyegen tornázom (jön és simogattatja magát).
Ami biztos, Lolát nem kedveli, az a maximum, hogy közömbösen elvannak. Időnként megszagolgatják egymást, de ennek sokszor pofozás lesz a vége, tényleg az az ember benyomása, ahogy mondani szokták, hogy még egymás szagát sem bírják.
A pisilgetést ugyebár az emberek közötti feszültség, veszekedés is kiválthatja, de ezt mint okot kizárhatjuk szerencsére. (Régi cicánk ilyenkor őrült tempóban szokott cikázni kettőnk között, mintha azt mondta volna, hagyjátok már abba ).

Orvoshoz is elvittük, egészséges, UH-gal a veseproblémát is kizárta.

Az almot naponta takarítjuk (egy nagy van nekik), a pisilgetés előtt is így működött ez.

Mit tehetünk, hogy abbamaradjon a pisilgetés, van valami ötleted?

Macska_fogó 2016.07.15. 22:24:15

@ZPS: A leírásod alapján én is úgy vélem, hogy a probléma forrása a msik macska, Lola. Volt Rafi befogadása után összeszoktatás, vagy rögtön össze lettek engedve a cicák és mindenhova mehetett? Ha nem volt, akkor érdemes elkezdeni a kaptafától. Elzárni Rafit egy helyiségbe, és mindent újra megmutatni neki. A lakást, titeket és Lolát is. Az etetést hogy zajlik? Ehhez a blogban találsz segítséget: szeretemacicamat.blog.hu/2014/06/03/uj_cica_osszeszoktatasa_masik_macskaval
szeretemacicamat.blog.hu/tags/macska_nevel%C3%A9si_tan%C3%A1csok
Illetve az etetés hogy zajlik? Mindig van előttük kaja, vagy ti adjátok, és ha eszik meg, felveszitek? Utóbbit javaslom, és azt, hogy mindig ugyanakkor, ugyanott etessétek. A rituálék fontosak a macskáknak, állandóságot és biztonságot adnak nekik. Az egymáshoz minél közelebbi evés erőltetése is jó hatással lehet a cicák kapcsolatára. Minél közelebb esznek egymáshoz, annál nagyobb a békesség, Ezt lehet a szoba két különböző sarkából is kezdeni, és szép lassan közelíteni a tálakat. A lényeg, hogy akkor fog megszünni a probléma, ha a két macska nem fogja utálni egymást.
Sok sikert, és jelezz vissza kérlek!

ZPS 2016.07.19. 22:21:20

Rafi kb. egy hétig a lányom szobájában volt egyedül. (Biztos azért érzi a magáénak és jelölgeti.) Ez után eresztettük őket össze.
Etetés: kezdetektől szorosan egymás mellett vannak a táljaik. Csak a száraz van közös tálból. Itt udvariasan megvárják, míg a másik eszik, aztán látnak hozzá. Max. a száraz tápból marad későbbre is, a zacsis azonnal elfogy. Az etetés szinte óramű pontossággal zajlik, Loláék nem is hagynák, hogy lazáskodjunk :)
Az etetésnél felfüggesztik az ellenségeskedést, de utána csakis támadják egymást! Nincs haveri közeledés, nincs baráti bratyizás.
Mindkettő macs' befogadott, lelkileg sérült lehet. Lolának fogalma sincs, hogyan közeledjen barátságosan egy fajta társhoz, Rafi állandóan fél, minden (félresikerült) közeledést támadásnak vesz... Szerintem félnek egymástól.
Hát ez a jelenlegi helyzet, ami nem könnyű.
Z.

ZPS 2016.07.20. 16:59:17

Ja, és már többször előfordult, hogy megszagolták egymás fenekét! Aztán vmelyik lekever egy pofont a másiknak...

Macska_fogó 2016.07.26. 21:59:50

@ZPS: Az már jó irány, h érdeklődnek egymás iránt, és szagolgatják egymást. Eleinte elcsattanhat egy-két pofon utána, idővel ez el fog múlni.
Rafi nyilván nem érzi még magáénak a területet, és a másik macskával se tud mit kezdeni. Az pedig, h egyszer csak megérkezik a lányod, és elfoglalja a biztonságos kis helyét, végképp kiborítja. Én itt a biztonságérzet megerősítését tartom fontosnak, a fokozatosságot és a veletek való jó kapcsolat felhasználását mindkét macska felé. Az etetés maradjon meg, de ha utána feszültség van, válasszátok őket szét, és jelezzétek, hogy ez nem tetszik, Ha viszont minden rendben van, azt is fejezzétek ki. Lassan haladjatok, a cicák ütemére kell hangolódni, ők diktálnak. Így lesz csak tartós a hatás.

edukaaaa 2016.07.28. 19:35:32

Kedves Macska_fogó!

Az alábbi problémára szeretnék tanácsot kérni. 2015 februárjában először került a magánházunkba állat pontosabban egy cica. A cica nőstény cica világ életében szobacica volt sose volt még szándékosan a szabadban. A kezdetektől fogva nagyjából szobatiszta. Azonban kis kora óta azt csinálja, hogy odapisil bizonyos helyekre, dolgokba. Az elején ezt csak annak hittük, hogy kicsi és félénk még. Ekkor utazótáskába, virághoz pisilt néha-néha ágyra nagy ritkán. A történethez hozzátartozik, hogy éjszakára az alagsorba van becsukva ahol rengeteg tere és lehetősége van ablakokkal együtt. Ide önszántából jár le esténként úgy tűnik, hogy szeret itt lenni. Történt egy kisebb malőr és kiszabadult egyszer ivarzás közben a macska (kifutott a 10 másodpercig nyitott ajtón) és mint később kiderült vemhes lett. Azonban ez úgy derült ki amikor az ivartalanításra vittük. A doktor úr azonban nem távolította el a méhét a cicus elvetélt (találtunk kis véres egyedet/embriót). A műtét után szintén csinálja még az ivarzáskor megszokott hátsó lábakkal való taposást és a "szenvedős" nyávogást. Voltunk dokinál is aki csinált elvileg hormonszintes vérvizsgálatot ilyen tünet alatt és nem mutatott ki semmit. Korábban kapott a cica emberi fogamzásgátlót (Proverát) és akkor nem csinálta ezeket a tüneteket. Az egészhez hozzátartozik hogy a házban millió helyen találtunk pisifoltot pisiszagot ágyakon szőnyegeken elég sok helyen többek között a saját alvóhelyére is odapisilt.

Remélem nagyjából érhető voltam és ezekre a problémákra keresünk problémát.

Köszi.

Macska_fogó 2016.08.01. 22:43:55

@edukaaaa: szia, ez inkább orvosi kérdésnek tűnik. Az alapján, amit írsz, arra gondolok, hogy lehet hogy nem jól lett eltávolítva a petefészek és visszanőtt, vagy maradt egy csökevény. Ha így van, ki kell venni a méhét.
Vidd el orvoshoz, mond el a problémát és hogy mire gyanakszol. És írj kérlek majd utána, sok sikert!

siriq111 2016.10.07. 01:54:38

En azt vettem eszre , hogy meg kell talni az oszhangot a macskaval. A mstani elott volt egy 15.x evet megelt macsek. Hianyoztam neki igy ki is fejezte. Ha betegvolt , ugyan ez. Szinte bekesen halt meg a kezeim kozott hosszu ido utan , miutan nem talalkoztunk. A mostani macsek meg szinte szerelmesen nez ram. Meg van az esti kenyezteto rutin. Ugy 15-20 percet vesz igenybe. Elerni nem volt egyszeru. Az elejen meg amikor kicsi volt meg siman ment, de ahogy kamaszodott megvaltozott. Szamara is kemyelmesen probaltam ugyan azt az esti idopontot megtalani . Ma mar tok mindegy mikor van, ugyan az a hatas. 2 perc es mar hasisimi megy. Nincs pisi, nyavog ha ki kell mennie ha eppen en elaludtam es neki most mennie kell. Igazabol, kolcsonosen tiszteletben tartjuk egymast es szuksegleteit. Mindig nezem, milyen tipusu kajat szeret. Igy adagolom. Ha kint akar aludni tobb napon keresztul hat legyen.

siriq111 2016.10.07. 02:01:38

Lehet en ilyen szabad elvu gazda vagyok aztan a macska is az lett :D
Amugy miota a kutyat mutetre vittem es 3 napot virrasztottam mellette , egy bensoseges kapcsolat alakult ki. Kivetel amikor a szukak tuzelnek. Bar meg akkor is hallgat ram csak , eroteljesebben kell szolnom :D .

Macska_fogó 2016.10.09. 23:24:33

@siriq111: Ebben egyetértünk, megértenünk kell a macskánkat, és rájönnünk, hogyan tudjuk a dolgokat úgy alakítani, hogy neki is én nekünk is jó legyen. A rendszeres rutin pedig nagyon fontos a macskáknak, mert az ismétlődő dolgok biztonságot adnak nekik. Ahogy mondani szoktam, a macskák a szokások rabjai :)
A beteg kutya/macska, vagy más állat ápolása pedig a saját tapasztalataim alapján is erős kötődést tud kialakítani mindkét félben, valóban. Hiszen mi is hálásak vagyunk annak, aki minket ápol, ha betegek vagyunk, nem? :)

Syracuse 2017.08.22. 11:56:22

Szerintem valami vagy szobatiszta, vagy nem. Ha sikerül szobatisztaságra szoktatni, akkor oké, de ha összepisál, meg -kakál mindent, akkor ne vigyétek a lakásba, és nem lesz gond.

Macska_fogó 2017.08.25. 22:27:48

@Syracuse: Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor nem lenne ennyi kérdés erről a blogban :P

Dominik Szénási 2020.06.01. 20:54:16

Üdv! Gyors segítségre lenne szükségem
Négy napja van egy 6 hetes fiú cicám
Semmivel nem volt gond első nap, az alomot megmutattam neki és egy órával később már oda is kakilt és pisilt viszont később az ágyam alá pisilt, majd másnap is az alomba végezte dolgát mind pisi mind kaki, majd este megint az ágy mellé pisilt, ezt követően reggelre a takarómat is lepisilte, az alom kozel van tisztan van tartva es napkozben ha abba a szobaba nem tud bemenni akkor az alomba pisil de ha be tud menni akkor szerintem most is oda pisilne. Mit tegyek mitol van? Nagyon idegesit mert padlo szonyeget pisil le ilyenkor...koszonom a segitseget
Ja es utolag a macska nagyon jo viszonyba volt velem mar elso nap es ragaszkodo is

Macska_fogó 2020.06.02. 08:31:45

@Dominik Szénási: Muszáj pár kérdést előtte feltennem.
Miből gondolod, hogy 6 hetes? Ha annyi, miért lett ilyen korán elválasztva? Ilyenkor még az anyja mellett a helye, a legjobb 10-12 hetes korában elválasztani őket. Ilyen fiatalon még nagyon sok mindent tanulna az anyjától, a szobatisztaságot is például.
Orvos látta már? Mert lehet valamilyen betegsége is, ami ezt okozza. Utána tudunk foglalkozni a viselkedésével.

Attila Kovács író 2020.06.23. 13:23:53

Tiszteletem!

Egy olyan problémával szeretnék önhöz fordulni, ami a cicánk bevizelésével kapcoslatos.

Egy 4 éves ivartalanított teknőc cicalányról van szó, akit az utcáról fogadtunk be. Az elején nem is volt vele semmi probléma, de ahogy az első gyerekünk érkezett, elkezdett bepisilni. Azóta, kisebb nagyobb szünetekkel csinálja. Figyelek az étkezésére, az almára, a vízre és a szeretgetésre is. (Mellesleg jól kijön a kutyával és a gyerekkel is) Ennek ellenére, 4-5 napnál tovább nem hajlandó abbahagyni a bepisilést, amit általában a bejárati ajtónál végez és előszeretettel a vizes táljába. (Korábban kaptam rajta,hogy a felmosóvízbe vagy a WC csészébe pisil)

Érdekes, ha 1-2 napot nem vagyunk otthon nem pisil be. De tegnap, lepisilt, egy ruhát, utána a tálhoz, és ma reggek mikor a család hazament a sétából megint pisi várta őket. Pedig előtte megint 4.5 napig semmi.

Nagyon kétségbe vagyok esve, mert nem szívesen adnám örökbe a cicát, viszont a második babánkat várjuk és úgy néz ki semmivel nem tudok a kedvére tenni. Nagy szükségem lenne önre.

*Facebookon is megírtam ezt önnek.

Köszönettel

Kovács Attila

Macska_fogó 2020.07.05. 21:54:02

@Attila Kovács Supras: ahogy fent is írtam, rengeteg oka lehet az almon kívüli pisilésnek, szervi és lelki is. Ezért fontos, hogy orvos látta már emiatt?
Van-e saját kuckója - ami nem búvóhely! Van-e rendszer az életében, vagyis kb. ugyanakkor kap-e mindig enni, van játék, esti takarodó? Hány alom van, és ezek hol vannak? Milyen sűrűn vannak takarítva? Fedettek vagy nyitottak? Hova pisil: mindig ugyanoda, vagy teljesen máshova? A leírtak legalább 4 helyet említenek, azt kellene megtudni, hogy ezek állandó helyek, vagy csak egyszer-kétszer fordult elő oda pisilés?

Kasza Tamás 2020.08.24. 18:09:50

2 hét szabadság is okozhatja ezt? A szőnyegre végzi mindkét dolgát (mindig egy helyre). Most, hogy odatettem az almot, belemegy de nem teljesen. A kis dolga a szőnyegre a nagy dolga meg is is. Az utóbbit máskor is csinálta.

Mamasan 2021.08.28. 20:09:16

Üdvözlöm! Segítséget szeretnék kérni, mert már saját kútfőből kifogytunk.
Kettő MC cicám van. Fél év különbséggel kerültek hozzám 6 évvel ezelőtt. Az egyik egy kisebb termetű a fél évvel később érkező nagytestű. Az elején idilli volt minden, gyorsan összebarátkoztak. Aztán történt valami, nem tudom mi, onnantól már csak elviselték egymást. 3 éve új házba költöztünk, ez is rendben lezajlott. Nemrég a kisebb termetű cicát el kellett vinni orvoshoz, mert elkezdett mellépiszkítani az alomnak, de csak kaksit. kb fél óra múlva haza is értünk. Kinyitottuk a hordozót és az otthonlévő nagytestű cica olyan hangokat adott ki és ment volna neki a másik cicának, hogy megrémültem. Először arra gondoltunk, hogy érzi az "orvos szagot", és majd lecseng ez rövid idő alatt. Én még ilyet nem láttam, hallottam. Mint egy vadállat. Még szerencse, hogy nem egyedül voltam, így sikerült a két cicát két felé terelni. A nagytermetű cicát egy másik helyiségbe elzártuk, de nem teljesen elzárt ajtóval, hanem gyorsan összeszereltünk egy hálós ajtót, hogy azért ne legyen teljesen elzárva tőlünk. Úgy gondoltuk hogy szép lassan elkezdjük az újra összeszoktatást, ahogy eddig hallottuk hogy kell. Egymáshoz átvittünk textilt, ajtó két oldalán etetés egyidőben. Mivel már szépen működött a fent felsorolt dolog, úgy gondoltuk hogy kinyitjuk az ajtót és játszunk párhuzamosan a két cicával és utána párhuzamosan egymástól nem túl távol etetés is volt. Ez napi kb 30-40 perc volt amit együtt töltöttek. Szépen működött. A kicsi - gondolom a korábbi rossz tapasztalatok miatt - időnként fújt, morgott, de csak tessék-lássék módon. Tegnap is ez zajlott, minden szépen működött is, de egy szempillantás alatt a nagy ráugrott a kisebbre, közben sikítva üvöltött. A másik próbált menekülni, védeni magát, de a nagy újra ráugrott ordítva. Párnákkal próbáltuk szétválasztani őket. Repkedtek a szőrcsomók. A kicsi végül elbújt egy szekrény mögé, a nagyot több nagy párnával próbáltuk szeparálni, majd visszaterelni a másik helyre, ahol az elmúlt időben lakott. Ez az összeszoktatás próbálkozás kb 1 hónapja zajlik. Próbáltuk fokozatossá tenni. Tanácstalan vagyok. Emberekkel mindketten nagyon cukik, kedvesek, nem agresszívek. A kisebb testű félősebb, hogyha idegen jön, ő elbújik. Ő egyébként is olyan kis finom, érzékeny lélek, kis királylány. A másik mozgásában is sokkal erőteljesebb, nem csak termetében :-) kis buldózer. Elefánt a porcelánboltban típus.
Ebben szeretném a segítséged kérni, hátha tudnál olyan ötletet adni, amit még nem próbáltunk, vagy valamit nem jól próbáltunk.
Köszönöm előre is

Mamasan 2021.08.28. 20:15:35

@Mamasan: ami még eszembe jutott, hogy a nagyobb termetű cica úgy érkezett a tenyésztőtől, hogy nagyon butának tűnt. Valami nem stimmelt. Nem ismert játékokat, csak ült bámulta ahogy a másikkal játszunk. Szinte engem nem is vett tudomásul. Csak a másik cicával volt hajlandó barátkozni. kb 5 évembe telt, míg megölelhettem. Hosszú utat jártunk be együtt az ő tempójában. Most úgy érzem, hogy nagyon ragaszkodik hozzám, állandóan jön utánam, mindig hozzám akar érni. Mondjuk ölbe nem lehet venni :-)

Tylwyth Teg 2022.11.05. 08:58:37

Sziasztok!
Nem tudom olvassa e még valaki az oldalt és tud e segíteni, de már nagyon el vagyok keseredve ezért leírom a helyzetünket.
Van egy két éves ivartalanított kandúrom aki egészen augusztusig kinti-benti macska volt egy kertes házban. Két másik macska is volt, de őket kiskora óta ismerte. Tökéletes macska volt, nem volt soha semmilyen probléma a viselkedésével.Mivel a párommal laktam ott és szakítottunk, elköltöztem a barátaimhoz macskástól. Ez egy 3 szintes ház. Alagsor ahol jelenleg én lakom, földszint és egy emelet. Erdő mellett lakunk ahol róka és minden féle vad van ezért benti cica lett belőle. Tudni kell hogy itt van 2 macska, akik szintén bent laknak, ivartalanítottak. És 4 kutya akik bejárnak. A szokatás viszonylag jól ment legalábbis úgy éreztük. Hamar megszokta a kutyákat és a többi macskával is jóban lett. Van két gyerek is egy 7 és egy 5 éves. Ők is nagyon figyelmesek vele. Egy ideig bárhova bemehetett minden ajtó nyitva volt. Velem aludt lent mint azelőtt. Aztán észre vettük a pisi szagot amit nem tudtunk honnan jött. Majd egyszer szemtanúja voltam ahogy előttem pisili le az ágyam mellett lévő kanapét. Akkor úgy döntöttünk hogy kizárjuk lentről. Így is lett. A helyzet nem javult hanem idővel egyre rosszabb lett. A nappaliban lévő bőrkanapé össze vissza van pisilve. Megállás nélkül mossuk a holmikat de van amiből azóta se tudjuk kiirtani a szagot. Mindent zárunk. A gyerekek szobáját se kíméli. Nem csak pisit hagy maga után hanem oda is kakil. Főleg az ágyra. Próbáltuk illóolajjal bekenni a dolgokat amit utál. Most vettünk feliway párologtatót ami után kicsivel jobb lett a helyzet. A kanapé n azóta nem találtunk pisit. A szobák ajtaja viszont a gyerekek miatt sokszor nyitva marad és ott folyton fedezünk fel újakat. A barátom aki a vendéglátom mondta hogy hajnal 4 kor arra kelt hogy a macskám épp a feje mellett pisil az ágyra. Hatalmas károkat okoz ezzel nap mint nap. Az éjszakai ordításról nem is beszélve. Amit szintén alig tudok kezelni. Mindig beszédes cica volt de most egészen undorító módon üvöltve nyávog ha mindneki elvonul aludni. Nem akarok megválni tőle, de nincs más hely ahova költözhetnék,ha a barátaimnak elege lesz ebből az ámokfutásból. Mindig rendszeresen kap enni, reggel és este mert ha elől hagyjuk az ételt addig eszik amíg látja. A másik két macska már fogyni kezdett. Alom van két helyen, az emeleten egy külön helységben és egy a földszinten a pince lejáró mellett. A lentit folyton takarítom mert tudom nem szereti ha kicsit is használt az alom. Szoktam szeretgetni simogatni, játszani vele. Főleg most hogy otthon vagyok mert felmondtam. A másik két macskával is játszik. Kértünk már tanácsot mástól. Valaki azt mondta, hogy zárjuk egy helységbe ami az öve lesz és hátha abbamarad a dolog. De addig is minden olyan lesz. Vagy szokjunk hozzá mert sose múlik el mert ő ilyen. Nem tudom mit tehetnék még így minden tanácsot megköszönök. Már nagyon tanácstalan vagyok és aggódom mi lesz így.
süti beállítások módosítása