Hogyan szoktassam össze az új cicámat más állatokkal?

2014. május 30. 10:35 - Macska_fogó

Hogyan szocializáljunk macskát?

1. rész: Felkészülés

 

Most azt olvashatod el, hogyan szoktam én új macskát behozni a már meglévő állatok közé. Meggyőződésem, hogy ennek köszönhető, hogy nálam eddig egy cica se pisilte össze a lakást (mert biztonságban érzi magát), és a kutyák és a macskák között se volt soha komoly vita. A lényeg a fokozatosság, ami leginkább az új cicától függ, és a következetesség. Nem lesz bonyolult, sőt, csak pár dologra kell figyelni az elején, hogy később akár évekig jó legyen az állataid viszonya.

Az alomban ücsörgés tipikusan azt jelenti: félek, nem érzem magam biztonnságban

Mivel nagyon hosszú lett ez a rész, 3 bejegyzésre bontottam:

  • 1. rész: Felkészülés
  • 2. rész: Összeszoktatás más cicákkal
  • 3. rész: Összeszoktatás kutyákkal

Most tehát az előkészületekről fogsz olvasni.

Előkészületek

Mielőtt behozom az újoncot, kialakítok neki egy saját „birodalmat”. Ez lehet egy szoba, vagy az előszoba, egy ketrec, vagy bármi, ahol nincs kapcsolatban más állattal és nyugton lehet. A többi állatot elzárom tőle, és arra törekszem, hogy ne is lássa őket, amikor megérkezik.

Az első nap

Az első nap minél kevesebbet foglalkozom vele. Beteszem a helyére, adok neki enni, tisztítom az almát és ennyi. Nem szeretgetem, nem abajgatom, hagyom, hogy megszokja az új helyét, az új szagokat. És nem engedek hozzá más állatot. Éppen elég stressz neki az új környezet, nem kell rögtön terhelni minden mással. Nem tartom az jó ötletnek, hogy mikor hazaviszünk egy macskát, rögtön bemutatjuk a többi állatnak, végigvisszük a lakáson, hogy „Látod, itt fogsz lakni!”. Van olyan cica, amelynek nem lenne ezzel baja, de amelynek igen, az emiatt akár évekig rosszul érezheti magát nálunk.

A következő napok

A második napon elkezdek foglalkozni vele. Nem veszem fel és hurcolászom, hanem figyelek rá. Mennyire van megijedve? Kíváncsiskodik már? Vagy netán teljesen biztonságban érzi magát? Ha ez utóbbit tapasztalom, akkor jön a második fázis: összeszoktatás a többi állattal.

Mindig mindenben a cica tempóját kövesd, semmit se siettess. Figyelj az új jövevényre, és reagálj rá. Ha nem jól reagáltál, úgyis észreveszed. A lényeg, hogy próbáld megérteni a macskád. Ha ezt megteszed, akkor nagyszerű gazdi leszel.

A következő részben arról olvashatsz, hogyan szoktasd össze más cicákkal.

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, vagy rendszeresen olvasod a blogot, esetleg segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr546234572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.05.31. 14:05:21

Várom a folytatást. Addig olvasom a többi bejegyzést.

Macska_fogó 2014.05.31. 21:03:11

Köszönöm, jövő hét elején érkezik :)
süti beállítások módosítása