Magabiztos vagy bizonytalan a cicád?

2019. július 30. 18:58 - Macska_fogó

Amikor segítséget kértek tőlem a cicátok viselkedéséhez, mindig hangsúlyozom, hogy a legfontosabb a cicád megismerése. Tudnod kell, mit szeret és mit nem, hogyan reagál bizonyos dolgokra, hogy tudjuk, min kell változtatni, De egy kiegyensúlyozott cica gazdijának is jól jön, ha ismeri a kedvencét. Egy korábbi cikkemben azokat a helyeket vizsgáltam meg, ahol ha szívesen tartózkodik a cicád, következtethetsz a jellemére, most pedig három cica-viselkedési kategóriát fogok bemutatni, és azt, honnan tudhatod, hogy a te cicád melyikbe tartozik.

adorable-angry-animal-208984.jpg

A magabiztos macska

Őmiatta sosem kerestek meg, de ez az az állapot, amit mindig el akarunk érni, vagy legalábbis megközelíteni. Hangsúlyozom, nem lesz minden cicából szuper magabiztos macska, hiszen minden cica egyéniség, és a saját személyiségéből kell kihozni a legtöbbet.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

wp_001822_2.jpg

De miről ismerszik meg a magabiztos cicus? Először is sokat van jelen, vagyis szinte mindig látod. Ő az, aki a nappali közepén fekszik elterülve a szőnyegen, aki elsőként üdvözli a vendégeid, a lábaik között dörgölőzve hozzájuk. A dörgölőzés egyébként nem csupán kedvesség, a cicák ezzel szagnyomokat hagynak rajtunk, jelezve, hogy "az övé vagyunk".

A magabiztos macska önbizalma abból fakad, hogy birtokolja a a területét, láthatóan jól érzi magát ott, ahol van.

Ez a fenti megállapítás nagyon fontos akkor, ha bizonytalan a cicánk, ugyanis az önbizalmát azáltal tudjuk növelni, hogy megtanítjuk uralni a területét. 

20180717_133225.jpg

Egy ilyen cica tehát mindig nyugodt, kiegyensúlyozott és boldog, büszkén fekszik el a szőnyegen. Ő az, akire jó ránézni, miatta mondják az emberek, hogy bárcsak macskának születtek volna.

A védekező vadmacska

A nem kiegyensúlyozott cicák között két fő típust érdemes megkülönböztetni, de fontos tudni, hogy mindkettő bizonytalansága félelemből fakad. Az egyikük azonban a félelemre agresszióval, vagy legalább is támadó fellépéssel reagál.

animal-animal-photography-blur-399647.jpg

Az ilyen macska az, aki miatt nem hívhatsz vendégeket, mert megtámadja őket, és ő az, aki megkergeti a új cicát a lakásban. Az ő gondolatában ugyanis mindenki betolakodó, és mindenkiről a legrosszabbat feltételezi. Számára minden idegen fenyegetés, amit el kell hárítani, és mindenki el akarja venni tőle azt, ami az övé. Legyen az fekhely, kaja vagy éppen a gazdi. Ezért minden ilyen próbálkozást keményen megtorol: fúj, karmol, odacsap és megkerget mindenkit, akit ér.

A védekező vadmacska minden és mindenkivel szemben védekezik, akkor is, ha senki sem támadja. 

Ilyen cica volt Kemi, akinek átalakulásáról itt a blogban olvashatsz, akinek a teljes változását "kemény macskából kedves kiscicává" a rendszeres bejegyzéseken át is végignézheted.

A félős cica

adorable-animal-cat-2286016.jpg

Ő pont az előző típus ellentéte, annyi önbizalma sincs, mint egy tál lencsének. Őt aztán a vendégeid sosem fogják látni, maximum akkor, amikor véletlenül túl közel mennek a búvóhelyéhez, ahonnan szélsebesen eliszkol, de se fújás, se testi kontaktus nem lesz vele, mert bármi ilyen halálra rémítené. Ha ilyen cicád van, azt a legtöbbször az ágy alatt vagy szekrény mögött, esetleg a tetején találod meg, ahonnan hatalmas szemekkel néz rád, és láthatóan esze ágában sincs előjönni. 

adorable-animal-cat-320014.jpg

Az ilyen cica mindentől és mindenkitől fél, mindenkinél kisebbnek és gyengébbnek gondolja magát. A "bocs hogy élek" felfogás uralkodik felette, éppen csak annyit tesz meg, hogy az alapvető életszükségleteit kielégítse (evés, alomra járás), de játszani vagy nyugodtan elterülni sosem látod őt.

A félős cica retteg az élettől, számára a világban minden félelmetes.

Ilyen cica volt a blogban Félix, Lucifer, Lutri és Glória is, akik közül mindegyik több vagy kevesebb idő alatt, de megváltozott, és kiegyensúlyozott, boldog cicák lettek. Glóriánál az is bebizonyosodott, hogy sokszor egy betegség miatt az orvoshoz való cipelés alatt oldódik fel egy cica, és érti meg, hogy szeretik.

Mi a teendő a bizonytalan cicákkal?

adorable-animal-animal-photography-2698524.jpg

A védekező, vagy pszichológiai szakkifejezés szerint "túlféltő" cicának úgy segíthetsz, ha megmutatod neki, hogy a világ nem olyan gonosz, mint ő gondolja. Jellemzően az ő túlzott védekezését el kell nyomni, és rá kell mutatni, hogyan lehet nyugodtan birtokolni a területét. Rendszert és állandó, napi rutint - pl. az etetéssel - kell vinned az életébe, és fokozatosan kell megmutatnod neki, milyen a jó cicák élete. Fontos tanulságokat és tanácsokat találsz ebben a cikkben, ahol egy túlzottan uralkodó korábbi utcamacskát és egy elkényesztetett, de éppen ezért magát megvédeni képtelen cicát segítettem összeszoktatni.

A félős cicáknak azt kell megmutatni, hogy a világ nem olyan félelmetes, mint ők látják. Ki kell mozdítanod a "diszkomfort-zónájából", vagyis el kell zárnod előle minden elbújási lehetőséget: ágy alatti, szekrény mögötti helyeket. Ilyen helyekre ugyanis rettegni megy, és ha ezt hagyod, sosem lesz belőle magabiztos macska. Helyette adj neki egy olyan kuckót, ahol te is látod, de ő is láthatja a területét, ugyanis a terület belátása már önmagában növeli a macskák önbizalmát. Ehhez, vagyis a "bebábozódáshoz" segítséget találsz ebben a cikkben. Egy félős cicának még fontosabb a napi rutin, vagyis legalább az elején szigorú pontossággal etesd ugyanakkor és ugyanott. A szokások ugyanis rendszert visznek az életébe, lesz, amiben bízhat, és ez az állandóság magabiztossá teszi. Nála is nagyon fontos a fokozatosság, vagyis lassan, a saját tempójában mutass meg neki mindent: magadat, a területét, a többi állatot.  

animal-animal-photography-animal-portrait-2686914.jpg

A blogban sok cikk foglalkozik a cicák viselkedésének megváltoztatásával, a Minden a cicád megneveléséhez bejegyzésben összegyűjtöttem neked őket. Javaslom, hogy ha van időd, mindet olvasd el, de szemezgethetsz belőle, pl. félős cicák esetén az Új cica befogadása cím alatti cikkeket javaslom. 

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr1914973736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása