6 magatartás ahhoz, hogy boldog legyen a cicád - és Te is!

2019. szeptember 04. 21:18 - Macska_fogó

Számomra a legfontosabb, hogy minél több boldog cica legyen a világon. Ezért, amikor megkértek, hogy segítsek egy cica viselkedésének megváltoztatásában, sosem azt tűzöm ki célnak, és nem is azt mondom, hogy a cica bújós lesz, vagy hízelgős, mindig a gazdi elé fog rohanni, ha hazamegy, és vele is alszik majd. Nem ez a célom, hanem az, hogy a cica kiegyensúlyozott és boldog legyen. A többi dolog majd jön ezután, szinte magától, de enélkül sosem. 

animal-animal-portrait-cat-790033.jpg

A múltkor arról írtam, milyen jelekből tudhatod meg, hogy a cicád boldog, most pedig arról, mit tehetsz, hogy boldogabb legyen. Most nem konkrét cselekvésekről fogok beszélni, hanem inkább a hozzáállásról, amivel rendelkezned kell, hogy boldog cica gazdája legyél. Ezért nem szabályokat vagy teendőket fogalmaztam itt meg, hanem egyfajta magatartást a cicádhoz, hozzáállást a vele való kommunikációban. De a hozzáállás ugyanannyira, ha nem fontosabb, mint a tettek. A cicák ugyanis nagyon szenzitívek a körülötte élők érzéseire és akár gondolataira is, ezért nagyon fontos, hogy tudd, hogyan kell gondolnod a cicádra, hogy ő jól érezze magát.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

1. Figyelj rá!

animals-bed-bedroom-2215599.jpg

Ez a legfontosabb dolog, enélkül a többit sem fogod tudni véghezvinni. De szerencsére szerintem ez a legkönnyebb is. A figyelem azt is jelenti, hogy figyelmes vagy vele, és látod rajta, ha valami nem teszik neki, vagy ha éppen imádja. Ez az alapja annak, hogy tudd, mivel tudod boldoggá tenni őt.

2. Ismerd ki!

animal-animal-photography-cat-2870553.jpg

Ha megfigyeled a viselkedését, akkor ki tudod ismerni a cicád. Ha pedig már ismered, tudsz is rajta változtatni, ha szükséges. Egyszerűen csak figyeld meg a cicád viselkedését egyes helyeken, helyzetekben. Például hol szeret lenni, vagy-e kedvenc helye? Játékos-e vagy inkább nyugis? Szereti a vendégeket, vagy olyankor elbújik? 

3. Légy nyitott!

alluring-animal-attractive-1451124.jpg

Ne hidd azt, hogy a macskák úgy gondolkodnak, ahogyan te. Legyél kész arra, hogy máshogyan látják a világot, és más fontos nekik, mint neked, vagy mint amit hittél, hogy fontos lesz neki. És fogadd el azt, amit mondani akar neked a cicád egy cselekedetével vagy viselkedésével!

4. Ne tárgyként, családtagként gondolj rá!

adorable-animal-cat-2113368.jpg

Egy jó gazdi nem állatot tart, hanem együtt él vele. Nem "egérfogó berendezésnek" gondolja, hanem egy érző lénynek. Családtagként kezeld, akinek vannak igényei, de ugyanakkor tud adni is neked sok mindent: figyelmet, törődést, szeretet, és még számos dolgot. 

5. Köss kompromisszumot!

adorable-animal-bite-1202481.jpg

Ha együtt élsz valakivel, sokszor vannak "összezördülések", emberekkel is. A párod a focimeccset nézné, te inkább az Esmeraldát. Ő pizzát enne a sarkon, te egy vegán étterembe szeretnél elmenni. Egy jó kapcsolathoz mindkettőtöknek kompromisszumokat kell kötnie, néha engedni kell bizonyos dolgokban, hogy jól működjetek együtt. Ugyanígy van ez a cicáddal is. Engedned kell, hogy bemenjen a hálószobába, így hozzád bújik amikor lefekszel, és haza kell érned etetésidőre, hogy nyugodt, dorombolós cicád legyen.  Ahogy az ember a gyerekét sem hagyja az iskolában egy sörözés miatt a kollégákkal. Felelősséget vállaltál egy (vagy több) cica befogadásával, aminek vannak buktatói, de sok szép élménnyel is gazdagodhatsz cserébe. 

6. Szeresd - de ahogy ő szeretné!

animal-animal-photography-arm-2646483.jpg

Ez a legfontosabb, tehát ezzel kellett volna kezdeni, de a legnehezebb is, és az első öt pont nélkül nem fogod tudni "jól szeretni" a cicád. Szeretni mindenki tud, de úgy szeretni, ahogy a másik vágyik rá, csak kevesen. Sokan "rátelepedve szeretnek", a macskát folyton felkapják, ölelgetik, a macska pedig emiatt menekül, ahová csak tud. Mások minden nyávogásra adnak neki enni, így túlsúlyos lesz a cica, és ez sok betegséget okoz neki. Megint mások enni is csak ritkán adnak a macskának, úgyis fog egeret. Melyikük szeretni valóban a macskáját? 

adorable-beautiful-cat-2118863.jpg

Elsőre úgy tűnhet, hogy az első kettő gazdi imádja a cicáját, és ők a harmadikat valószínűleg állatkínzónak kiáltanák ki. De a valóság az, hogy egyikük sem szereti őket igazán. Nem szeretik annyira a cicájukat, hogy figyeljenek rájuk, hogy valójában mit szeretnének. Az első gazdit nem érdekli, ha a cicája magányra vágyik. A második gazdi el sem tudja képzelni, hogy a cicája mást akarhat, mint enni. Pedig lehet, hogy játszani akar, vagy bemenni valahova, vagy fáj valamije. A harmadik gazdit pedig nem érdekli, ha a cicája vele akar lenni a házban, mert ő ezt nevetségesnek gondolja, de az sem, milyen veszélynek teszi ki a cicáját az utcán, hiszen a macska "szabad állat".

animal-cat-cat-face-693651.jpg

De valójában egyik sem jó energiájú szeretet. Mert lehet "túlszeretni" és csak "mondva szeretni" a cicákat, de "figyelmesen szeretni" csak azok tudnak, akik figyelnek a cicájukra. Akik így ismerik őt, és tudják, mit szeret és mit nem, mi okoz neki örömöt és mi nem tetszik neki. Ehhez kezdetben figyelned kell a cicádat, kiismerni, és megadni neki azt, amit szeretne, addig, ameddig neked is jó. Ezt nem lehet megtanítani, leírni hozzá praktikákat, ehhez figyelni kell, és érezni. Annyira nem bonyolult, mert sokan képesek rá, kezd el a rá való figyeléssel, és haladj tovább! Ha pedig ez sikerül, akkor nem csak a cicád, hanem Te is boldog leszel. 

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr815032374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása