11 érdekes tény a cicákról

2022. április 18. 21:00 - Macska_fogó

A cicák fájdalmukban is dorombolnak? Meg tudják ízlelni a szagokat? Miért örülj, ha rád pislog, vagy előtted mosakszik? Ezt is megtudhatod, és még más érdekességet is a cicádról, ha elolvasod a cikket! 

adorable-animal-cat-cute-384555_1.jpg 

A cicáink az otthonunkban laknak, mégis sok olyan érdekes dolog van velük kapcsolatban, amiket sokan nem tudnak, vagy máshogyan tudnak. Ezekből szedtem most össze egy csokorra valót.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

1. Dorombolhatnak örömből és fájdalom miatt is

A dorombolás tipikus macskás dolog, és azt gondoljuk, minden macskaféle dorombol, pedig nem: a puma, az ocelot és a leopárd nem képes rá.

A dorombolás még kölyökkorból marad meg a cicákban, így kommunikálnak a mamájukkal. Ezzel jelzik azt is neki, hol vannak, és mivel a nyávogást nem, de a dorombolást szoptatás közben is tudják csinálni, így ez megfelelő visszajelzést ad a mamának arról, hogy minden rendben van.

Később lehet az elégedettség jele, vagy éppen a fájdalomé is. A cicák ugyanis akkor is dorombolnak, ha stresszesek vagy betegek. A kiadott hang frekvenciája ugyanis (20-140 Hz) egybeesik azzal a hangtartománnyal, ami a csontjaik gyógyulását segíti, és a gyulladások csökkentését. A dorombolás közben ráadásul endorfin szabadul fel a macska szervezetében, ami természetes fájdalomcsillapító.

De jelezheti azt is egy idegen felé, hogy "nem bántalak", de használják a mi manipulálásunkra is ("adj ennem"), de gyógyító hatása is van ránk is, a fent leírtak miatt.

2. A macskák nekünk nyávognak!

A kiscicák még nyávognak az anyjuknak, de a felnőtt macskák egymás között már nem, hanem szagjelekkel, fújással, nonverbális vagy más módon kommunikálnak egymással.

A macskák azonban rájöttek, hogy mi emberek sokkal nehezebben értjük meg a finomabb jelzéseket és a nonverbális kommunikációt, ezért nálunk is alkalmazzák a korábban csak anyjuknak szánt nyávogást. Tehát a macskák tulajdonképpen a mi kedvünkért, nekünk nyávognak.

brown-cat-lying-on-knitted-textile-952581.jpg

Sok mindent jelenthet a nyávogás: lehet üdvözlés, vagy éhes vagyok, foglalkozz velem, nem tiszta az alom, stb. Nem minden macska egyformán "beszédes", vannak csendesebb cicák, és sokat cserfelők is. Kutatások kimutatták, hogy a macskák több száz (!) különböző hangot képesek kiadni, egyedileg alkalmazkodva a gazdáikhoz, annak nyelvéhez, akcentusához és hangszínéhez is.

3. A macskák NEM éjszakai állatok

A közhiedelemmel ellentétben a macskák nem éjszaka aktívak, hanem hajnalban és alkonyatkor. Ennek több oka is van.

Egyrészt a macskák látása félhomályban a legjobb, ezért ideális nekik ez a két időszak. A cicáink a nekünk látáshoz szükséges fény egyhatodánál is még jól látnak. Tehát sötétben ők sem látnak, csak sokkal kevesebb fényre van szükségük, mint az az embernek.

A szemük kialakítása olyan, hogy nálunk sokkal kevesebb színt látnak, de a szürkületi időszakban a színek amúgy sem jellemzőek. Viszont a legkisebb mozgást is észreveszik ilyenkor, akár 50 méter távolságból is.

Másrészt a zsákmányállataikat is ilyenkor tudják a legkönnyebben elkapni.

4. A cicák képesek megkóstolni az illatokat

Bizony, és ezt az ún. Jacobson-szerv teszi lehetővé, ami több állatnál is megtalálható, mint pl. a kígyók, patkányok vagy az elefántok.

A macskák szaglása nagyon fejlett, annyira, hogy ez a legfontosabb érzékszervük. Ez köszönhető a Jacobson-szervnek is. A cicáink elsősorban a szagok alapján tájékozódnak, ismerik fel a környezetüket, a többi állatot vagy a gazdit. Sőt, az ételt is először megszagolják, és a párzásnál is a kandúr a nőstény illatából tudja, ha készen áll.

black-and-brown-himalayan-cat-close-up-photography-162104.jpg

A Jacobson szervet használja kandúr utóbbi esetben is, mert elsősorban feromonokat tud vele érzékelni. Úgy működik, hogy mikor a macska kissé kitátja a száját, felvesz egy furcsa arckifejezést, aminek hatására a normál légutak elzáródnak, így a levegő a szájpadlás felett lévő szervhez áramlik, ami onnan az orrüregbe nyílik, így meg tudja azt vizsgálni. Szokták közben remegtetni a nyelvüket is, ami segíti az illat terelését és felismerését.

5. Miért dugják össze a cicák az orrukat?

Én úgy mondom, hogy "összeorroznak". Ez a macskáknál egyfajta üdvözlés, mint nálunk kb. a kézfogás, csak sokkal több infót tudnak meg vele. Például a másik egészségi állapotát, kedvét, korát stb. Mint mikor mi megkérdezzük a másikat, hogy "És hogy vagy, minden ok, gyerekkel minden rendben?".

Ha "összeorrozás" után mindenki megy a dolgára, akkor nincs semmi gond köztük, ha egymásnak dörgölik a fejüket, imádják egymást, ha viszont egyik ráfúj a másikra, akkor ott gond van a köztük lévő kapcsolattal, azon dolgozni kell.

5. Miért örülj, ha a cicád mosakszik előtted?

A macskák életük nagy részét - az alvás után - mosakodással töltik, az ébren töltött idejük akár felét is! Így nagyon fontos tevékenység ez számukra.

Ha a cicád előtted, netán az öledben mosakszik, az azt jelenti, hogy biztonságban érzi magát és megbízik benned. Tudja, hogy nem fogja senki sem zavarni vagy bántani egy ilyen bensőséges tevékenység közben.

animals-sweet-cat-kitty-57416.jpg

A macskák tehát sokat mosakodnak, ha viszont túlzásba viszik, akkor szőrkihullást vagy bőrproblémákat is okozhat! Ez szerencsére csak olyankor fordul elő, ha valami testi vagy pszichés oka van. A testi ok lehetnek például bolhák, más élősködök vagy allergia, a pszichés ok pedig valamilyen stressz, szorongás. Minden ilyen esetben fontos, hogy figyeljünk a cicánkra, és kérjünk segítséget szakembertől!

7. Mit jelent, ha a cicád rád pislog?

Szokott rád pislogni a cicád? Akkor örülj neki, mert a pislogás a bizalom első jele. Ha becsukja előtted a szemét, az azt jelenti, hogy bízik benned, tehát nem fél tőled. Ennek ellentéte a tág pupillával rád bámulás.

Ha félős cicád van, vagy most fogadtál be egy mentett cicát, akkor jó kezdet, ha pislogsz rá. Ez azt jelenti számára, hogy nem akarod bántani, és ha visszapislog rád, az már egyfajta kommunikáció is, ami remek kezdet!

8. Miért szeretik a cicák a dobozokat?

Vagy zacskókat, zsákokat, és más, szűk helyeket? Több válasz is van erre:

Egyrészt biztonságban érzik magukat benne. A szűk helyeken úgy érzik, védve vannak. Másrészt ez egy "kuckó" nekik, amiből szemmel tartják a területüket, biztonságérzetet ad nekik, és növeli az önbizalmukat.
- A macskák testhőmérséklete magasabb a mienknél, és 30-36 °C között érzik jól magukat, ezért egy jól szigetelő doboz ideális lehet nekik.

Fontos, hogy ne búvóhelyet csinálj neki, hanem kuckót! Vagyis ne olyan helyet, ahol nem látható és ő sem lát ki, hanem olyan helyet, ahonnan szemmel tarthatja a területét! Ezért ideális megoldás erre egy nyitott doboz!

9. Miért dörgölőznek a cicák?

Miért dörgölik a cicák a fejüket bútorokhoz, más állatokhoz, vagy az ember lábához, kezéhez? A macskák pofáján illatmirigyek vannak, amikből feromont bocsájtanak ki, ezzel jelölik meg a területüket, és a számukra kedves dolgokat, embereket vagy állatokat. Tehát ez egyszerre territoriális jelölés, és annak jelzése, hogy kedvelnek valakit vagy valamit.

10. Miért dagasztanak?

Sok cicagazdi tapasztalta már azt, hogy mikor a cicája az ölébe fekszik, dagasztani kezd, dorombol, sőt, akár mint egy kiscica, "szopni" is kezd. Miért csinálják ezt a cicák, és miért jó nekik?

pexels-pixabay-39283.jpg

  • Ez a viselkedés kölyökkorukból maradt meg, amikor még a mamájuk szoptatta őket.
  • Biztonságérzetet ad nekik, némelyik cica teljesen elengedi ilyenkor magát, olyan nyugodt lesz, mint amikor még a mamájához bújt kicsiként enni.
  • Ha ezt neked csinálja, akkor erősen kötődik hozzád, de dagaszthat feszültséglevezetés miatt is, hogy jobban érezze magát.
  • A fekhelyét is készítheti elő ilyen mozdulatokkal, mintha egy kényelmes vackot készítene magának.
  • A területét is jelölheti a dagasztással, hiszen a macskák mancsaiban illatmirigyek vannak, így a saját szagát is elhelyezi ilyenkor a dagasztás helyén.
  • Az ivaros nőstény macskák tüzelés alatt akkor dagasztanak, ha jelezni akarják a kandúrnak, hogy "készen állnak".

11. Miért "ássák el" az ételt?

Biztos észrevetted már, hogy néha a cicád, amikor leteszed neki a kaját, kaparó mozdulatokat végez körülötte, megpróbálja akár betakarni is a tálkát. Miért csinálja ezt?

Ahogy általában, ennek is többféle oka lehet, és a korábbi ösztönökhöz van köze, amikor a cicák még vadon éltek. A cicák úgymond elássák ilyenkor a kaját, hogy más ne találja meg, hasonlóan ahhoz, amikor a kutyák elássák a csontot.

Ez jelentheti azt is, hogy nem ízlik neki a kapott étel - jellemzően, ha miután megszagolta, már kapar is -, de azt is, hogy egyelőre elég volt, ezért elteszi későbbre a maradékot. Valamint azt is, hogy most egyszerűen nem éhes. Néhány cica, főleg idősebb korban, a nap folyamán többször visszajár a táljához, és így többször eszik kevesebbet.

Ez tehát önmagában nem probléma, de érdemes - főleg több cicás háztartásban, ahol idős is cica is van, ott kiemelten - figyelni arra, hogy minden cica elegendő ételt vegyen magához.

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd Te is a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Valamint lépj be a blog Facebook-csoportjába, ahol szintén kaphatsz a tagoktól segítséget, és beszélgethetsz a cicák viselkedéséről!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr9817810689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.19. 20:13:52

A kiscica a cicama emlőinek dagasztásával több tej termelésére serkenti a tejmirigyeket.

Ez nem csak cicáknál figyelhető meg. A kismalacok pl. az orrukkal döfködik a mamájuk emlőit, mellesleg igen durván szokták tenni, magam is láttam többször.

"Tehát sötétben ők sem látnak"

Már hogy ne látnának, hiszen sötétben világít a szemük, LED reflektor van beépítve nekik. :D

(Csak poén, ne tessék komolyan venni. A tapetum lucidum miatt világít a szemük, ez a retina mögötti fényvisszaverő réteg, visszaveri a retinán átjutó fényt, így növeli a retina által hasznosított fényt.)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2022.04.19. 20:21:04

"Miért dugják össze a cicák az orrukat?"

Nekem két cicám van. Ha az egyiknek azt mondom, hogy "puszi" akkor hozzá nyomja az orrát az orromhoz. :D

]{udarauszkasz 2022.04.20. 15:12:40

Az egyik macseszunk azt szereti,ha az orrat radirozom.(persze,nagyon finoman) nagy dorombolas kozepette hunyorog ilyenkor.
"Lefejelni" is szoktak. Vagy anyosomnak dorombol a masik, kozben a fejet felrebillentve mintha azt kerdezne: "nekem is van valami a tanyerodban?"
A hajnali/esti aktivitast okezom. Ilyenkor megy el az eszuk,rohangalnak,mint a kettyosok. A fekete a pokrocat szokta tancolva dagasztani,mint a medve.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.20. 18:56:51

@]{udarauszkasz:

Ma bolognai makarónit készítettem ebédre, ami nálam darált disznóhús, jó sok oregánó, őrölt feketebors, sok gomba, reszelt vöröshagyma, fokhagyma, édes pirospaprika, sok paradicsompüré - és nagyon sok medvehagyma, mivel szezonja van. Plusz persze a makaróni, majd az egészen jókora adag reszelt sajt.

Az udvaron eszegetem a művemet, amikor a terhességtől majd' szétdurranó hasú egyik kosztosunk szívszaggatósn nyávogni kezd, közben nagyon egyértelműen és sokatmondóan a tányéromat stíröli. Mondom neki, ezt úgysem ennéd meg, vöröshagyma, fekebors, medvehagyma, nem kimondottan cicának való haute cuisine. Aztán a sok rimánkodást megunva adtam neki egy kávéskanályit, amit azonmód felfalt. Erre föl kapott még három evőkanállal, azt is mind betermelte.

A vemhes/szoptatós anyamacskáknak való Happycat száraztáp meg ott árválkodott a teraszon. Igaz, később azt is megette egy másik kosztosunkkal folytatott kooperáció keretében.

]{udarauszkasz 2022.04.21. 06:04:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A mienk az uborka hejat eszi ugy,mintha nem is tudom,milyen fincsi husi lenne. Sokszor egy egesz uborka hejat betolja az arcaba. Macska. Ragadozo. Persze,nyilvan :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.21. 08:01:11

@]{udarauszkasz:

A mi kosztosunknak legalább megvan az a mentsége, hogy terhes, és ilyenkor a jelek szerint a várandós cicamamák is megkívánnak szokatlan ételeket.

A te elfajzott macskádnak ellenben mi a mentsége? :DDD

]{udarauszkasz 2022.04.21. 10:19:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: semmi :D full kettyos, de egyebkent a masik macska se veti meg az ubihejat,es a kutya sem.(habar a kutya nem teljesen ragadozo,ok inkabb olyanok,mint a malac)
A cicak mentsege az,hogy ok egyenisegek :)
süti beállítások módosítása