A kijárós macskák "boldog" élete - és halála

2020. május 17. 15:39 - Macska_fogó

Már jó ideje érik bennem ez a cikk, és sokat gondolkoztam rajta, megírjam-e, és hogyan. Többször írtam már itt a blogban arról, mit gondolok a kinti és a benti tartásról, sőt, érveket és ellenérveket is felsoroltam egyik és másik mellett. Én magam is megtapasztaltam már jó párszor, de nap mint nap látok a közösségi médiának köszönhetően olyan cicákat, akik a kijárós cicák "boldog" élete miatt már nem is élnek, annyira boldogok. Ezért ezek közül a posztok közül szedtem össze tízet, mert az ő példájukon keresztül talán könnyebben érthető, miért is nem támogatja sok állatvédő a kijárós cicatartást. FIGYELEM, MEGRÁZÓ TARTALOM KÖVETKEZIK!
adorable-animal-cat-cute-15380.jpg

Szabadnak születtek!

Tehát már többször foglalkoztam ezzel a blogban, de mivel még mindig rengeteg macska élete ér véget azért, mert a gazdik nem fogják fel a tetteik súlyát, ezért máshogyan próbálkozom. Korábban már leírtam a kijárás és a benti tartás melletti érveket, és a ti és az én véleményemet is, ezért most csak röviden összefoglalom, én mit gondolok.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

 

A kijárós tartás mellett érvelők legfőbb vezényszavai, hogy a macskák szabadnak születtek, és kint boldogok. De ha belegondolok,

hogyan lehet egy vérben fekvő, haldokló macska boldog, és hogyan lehet egy összezúzott gerincű cica szabad,

akkor nem tudom megérteni az ilyen embereket. Egyrészt a macskatartás felelősség, ugyanannyira, mint a gyereknevelés. A tudósok a kutyákat egy 4-5 éves gyerek értelmi szintjére teszik, fogadjuk most ezt el a macskák esetében is. A 4 éves gyerekedet kiengeded egyedül az utcára, hogy kedvére rohangáljon az autók között, bemenjen idegenek kertjébe, játsszon idegen kutyákkal vagy más, idegen gyerekekkel, esetleg elvigye egy idegen felnőtt? Ha nem, akkor a macskádra miért nem vigyázol?

Másrészt az állatvédelmi törvény is kimondja, hogy köteles vagy a saját állataidat a portádon belül tartani, és ha nem, akkor a te felelősséged, ha bármilyen balesetet okoz vagy éri őt. Arról nem is beszélve, hogy a kijárós macskák előszeretettel kapnak el kisebb madarakat, rombolva ezzel az ökoszisztémát, és kivívva a madármentők haragját.

Milyen bajok történhetnek egy kijárós macskával?

  1. Elüti egy autós és otthagyja meghalni
  2. Elzavarja egy kutya és sosem talál haza
  3. Megöli egy kutya (kóbor vagy a területét őrző)
  4. Megsebzi egy másik macska (pl. kiüti egy szemét, orrát szétkarmolja)
  5. Elkap valamilyen halálos betegséget (verekedés során másik macskától)
  6. Ellopják - jobb esetben hazaviszik saját macskának, rosszabb esetben megkínozhatják
  7. Halálra veri egy ember
  8. A szomszéd elviszi messzire, hogy ne piszkítson a kertjébe
  9. Megmérgezi a szomszéd és meghal
  10. Belesétál egy vadcsapdába és meghal
  11. Beszorul vagy bezárják valahova és meghal

Ha kertes házban laksz, és nem akarod csak a házban tartani a cicád, akkor van lehetőséged macskabiztossá tenni a kerítést, vagy kifutót építeni neki. Igen, ez plusz munka vagy pénz, de ha nem teszed meg, akkor veszélyezteted az állítólag szeretett állatod életét. Az ivaros kijárós macskák pedig tovább növelik az amúgy is elképesztően sok kóbor macskák számát, és még több betegséget szedhetnek össze. Nem kötelező macskát tartani, de ha már tartasz, akkor vigyázz is rá! A keretesben röviden felsorolom, mikre számíthat egy kijárós cica. A lenti példákkal pedig megmutatom a szó szerint is véres valóságot.

De lehet hogy kóbor volt!

selective-focus-photo-of-cats-face-behind-green-leaves-2419176.jpg

Nyilván nem minden esetben lehet tudni, hogy a lent felsorolt esetekben "csak" kijárós, vagy kóbor macskáról van-e szó, de ez nem is fontos. Hiszen egyrészt ugyanazok a hatások érhetik a kijárós és a kint élő macskákat is, valamint minden macskának, vagy valamelyik felmenőjének volt gazdája, akinek végül nem kellett (hiszen házimacskákról beszélünk). De az is sokszor előfordul, hogy egy kutya megkergeti a kijárós cicád, aki túl messzire fut, és nem talál haza, vagy hazaviszi valaki, és onnan elszökik. Sőt, az is lehet, hogy egy szomszédod megelégeli, hogy a macskád a kertjébe piszkít, és elviszi pár kilométerrel arrébb, ahonnan szintén nem talál vissza. Így lehet a kijárós cicádból kóbor macska. Mivel a legtöbb kijárós cica gazdája a chipre is sajnálja a pénzt (ahogy sokszor az oltásokra is, pedig egy kijárós cicának a kombinált+leukózis mellett a veszettség elleni oltást is évente meg kellene kapnia), ezért esélytelen, hogy ha meg is találja valaki a cicát, az visszakerüljön hozzá.

10 "szabad" és "boldog" macska története

Ha nem akarod látni a lenti képeket és elolvasni ennek a tíz cicának a többségében szomorú történetét, akkor ne nézd meg, de akkor ne is engedd ki a macskád. Mert ha mégis, akkor igenis nézd végig, mit okozhatsz neki ezzel a felfogásoddal, mert a te felelősséged, ha történik vele valami! 

FIGYELEM, MEGRÁZÓ KÉPEK KÖVETKEZNEK!

1. Megverték a koronavírus miatt

94600285_3075003005939818_3474359651741466624_n.jpg

Krisztike cicát azért verte meg valaki, mert attól félt, elkapja tőle a Covid-19-et. Egy bottal ütötte, amíg tudta, Krisztikének pedig rekeszsérve lett a veréstől. Én is már korábban leírtam, ahogy sokan mások, hogy az emberi koronavírust nem terjesztik a macskák! De  az emberi butaság sajnos végtelen. Szerencsére egy állatmentő csapat elment érte és megműtötték. Már jól van és gazdikereső, mert az eredeti gazdája nem jelentkezett érte. De végződhetett volna rosszabbul is, halhatott volna meg ő is egyedül egy bokorban. Most szólok, hogy nem lesz több happy enddel végződő történet ebben a cikkben.

2. Forgalmas út melletti "boldog" kijárós cica

89119328_2894921793904856_6824536775159971840_o.jpg

A cica testét a X. kerületben találták, a környéken nagy az autóforgalom, de mégis kiengedi valaki a kölyökmacskáját. Sokszor lesz ez az eredménye sajnos a kijárós macskatartásnak, én is nem egy ilyen esetet találkoztam már. A cica már nem élt a megtalálásakor.

3. Több kutya széttépte

95967238_10216058960138097_6077202746144980992_o.jpg

Budapesten történt - tehát nem egy vidéki zsákfaluban - hogy a fenti képen látható kutyák, akik vagy kóborok, vagy csak " önsétáltatók" - vagyis kiszöknek a kertből -, széttépték a szintén a képen látható macskát. A felvételt biztonsági kamera vette fel egyike este. Szegény cica nem élte túl.

4. Nyüves, de szabad

Tiát egy állatbarát találta, és azonnal segítséget kért. Tia ki volt száradva és hemzsegett a nyüvektől, akik szinte élve felfalták. Nem tudja senki, hogy kijárós volt és elveszett, vagy csak ennyire nem foglalkoztak vele, esetleg egy kijárós macska kölyke volt, aki nem kellett, de mérhetetlen szenvedéseken ment keresztül. Megpróbálták megmenteni, de sajnos nem élte túl. A fenti kép a kezelése elkezdése után készült, ha meg akarod nézni, hogyan nézett ki, amikor megtalálták, kattints a képre! De figyelmeztetlek, nem szép látvány!

5. Ember és betegség is bántotta

94998102_2879571532092744_3951850192742907904_o.jpg

Ezt a cicát nagyon rossz állapotban találták meg. Mint kiderült, laphámrákos, a füle ezért hiányzik, de egy első és hátsó lábának is csak egy része volt meg. A sérülései egy részét feltehetően ember okozta. A cicát el kellett engedni. Lehetett kóbor cica is, de az is elképzelhető, hogy egyszer volt otthona.

6. Hová tűnt a cicám?

elveszett.png

Itt egyértelműen gazdis cicáról van szó, ugyanis a gazdi tette fel Facebookra, hogy eltűnt a kijárós cicája. Ez már a második macskája, ami eltűnik, és egy rokona macskája is elveszett a környéken. Gazdi, hány macskádnak kell még elvesznie, hogy megértsd, vigyáznod kell rájuk?!

7. Meghalt az út szélén

96293254_530302044329338_5896410873823494144_o.jpg

A fenti cicát autó ütötte el, egy út szélén találták meg, sajnos már későn, mert nem élt. Mindennaposak az ilyen bejelentések az állatvédők felé.

8. Két cicája is eltűnt

nevtelen.png

Szintén gazdi posztolta, hogy már a második macskája veszett el rövid időn belül. Tudja azt is, hogy a macska "fogyóeszköz". A kommentekből kiderül, hogy nem egyedi eset, a környéken több kijárós cica elveszett már. Egy másik hozzászóló szerint a vadászok által elhelyezett csapdák ölik meg őket. 

9. Széttörték az állkapcsát

3.png

Sok mindent nem lehet hozzáfűzni, valamivel megütötték, esetleg autó ütötte el. Remélem a gazdi most, hogy már a második macskája halt meg hasonló körülmények között, nem engedi ki a többit, vagy inkább nem tart többet macskát. A posztot törölte a "felelős" gazdi.

10. Kölyök volt még, elütötték

60064500_2256715457700858_2811969102199914496_o.jpg

Fiatal, ivaros kandúr volt, élete elején. Még élt, amikor megtalálták, de már menthetetlen volt. Nagyon sok még óvatlan, tapasztalatlan kiscica hal meg hasonló módon, ők még nem elég elővigyázatosak, nem tudják a saját határaikat sem, és hirtelen egy autó elé ugranak. Valószínűleg ez történt vele is.

Egyszer és mindenkor felelős lettél azért, akit megszelídítettél

A fenti fotókat mind nyilvános Facebook-posztokból szereztem, az elmúlt pár hónapból. Ez csak egy nagyon kis merítés, mindennaposak az állatvédők által megtalált haldokló vagy már halott cicák. A fenti tíz esetből csak egyetlen élte túl biztosan a "nagy szabadságot", ami elég rossz arány. Ezt a cikket azért írtam, mert talán ezt látva pár gazdinak felnyílik a szeme, és elgondolkodik, hogy felelősen tartson macskát, és megvédje az életét. Ehhez pedig nemcsak az ivartalanítás tartozik hozzá most már, vagy a rendszeres orvosi vizsgálat, hanem az is, hogy a saját területén tartja az ember a cicáját. Ideje lenne felfogni, hogy ha a kijárós macskád meghal, az a te felelősséged!

black-cat-walking-on-road-1510543.jpg

Mielőtt pedig valaki felhozná azt, hogy nagyanyáink idejében mi volt, nem számít, mert most élünk. A blogban adtam már tanácsokat az erkély/kert macskabiztossá tételéhez, és a beszoktatáshoz is. Akarat kérdése az egész, és hogy felvállalod a felelősséget, vagy inkább rulettet játszol a macskád életével. Ebben a cikkben - most először - kikapcsoltam a kommenteket, mert nem azért született meg ez a cikk, hogy egymásnak essen a két tábor, hanem hogy felhívjam a figyelmet a veszélyre, ami a kijárós macskákra leselkedik.

Ha segítség kell, vagy kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr2915660480
süti beállítások módosítása