Hogyan szoktasd be a mentett cicádat a lakásba?

2020. április 12. 11:54 - Macska_fogó

A blogot elsősorban antiszociális, mentett cicák megsegítésére kezdtem el írni, és azóta is sokan fordultok hozzám emiatt. Sok cikket írtam már erről, de hasznosnak gondolom, ha a legfontosabb lépések egy mentett cica befogadásához egy helyen vannak. Ezért összefoglalom most azokat a tanácsokat, amiket én tartok be és adok nektek minden esetben egy új cica befogadásánál.
pexels-photo-242410.jpeg

Pontokba szedem tehát a tennivalókat, de ez nem fontossági sorrend! Mindegyiket ugyanúgy érdemes megfogadnod, mert úgy lesz könnyebb a beszoktatás. Mivel ezekről már írtam korábban a blogban, belinkeltem azokat a cikkeket is. Érdemes a belinkelteket is elolvasnod, de ha sietsz, vagy ha könnyebb így átlátnod, ezen cikk alapján is elérheted a sikert.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

0. Készülj fel!

Mielőtt azonban elmondom a tennivalókat, át kell gondolnod, mit vállalsz, és meg kell értened, mit érez az új cicád! Enélkül ugyanis nem fogod tudni jól kezelni a helyzetet. Valamint el kell magad kötelezned amellett, hogy végig akarod csinálni, ugyanis ez sokszor nem sétagalop: időt, energiát és pénzt kell szánnod rá, de ő majd cserébe éveken át meghálálja ezt neked!

Éld bele magad a helyzetébe!

Legelőször is azért, hogy jobban megértsd az éppen hazavitt cicát, és ne várj tőle teljesíthetetlen dolgokat, gondolj bele az ő helyzetébe! Honnan jött, hogy élt eddig? A legtöbben fiatal, 1-2 éves cicát fogadtok örökbe, aki addig utcán élt, esetleg menhelyre került onnan. Mit tanult meg addig? El kellett bújnia minden elől, mert nem tudta, ki fogja bántani? Minden nap meg kellett küzdenie azért, hogy legyen mit ennie? Meg kellett küzdenie a többi kóbor macskával azért, hogy legyen hol aludnia?

photo-of-cat-on-dried-leaves-4066707.jpg

Most pedig te hazaviszed, ahol meleg van, van kaja és szeretik. És nem érted, miért nem tetszik neki? Elárulom, mert ő ezt nem tudja és nem érti. Sosem szerették, sosem volt sehol biztonságban, ezért azt sem tudja, hogy ilyen létezik. Meg kell neki mutatnod, és türelmesnek kell vele lenned, figyelned kell rá és meg kell ismerned, mert az eddigi tapasztalatait kell felülírnod, ami nem megy egyik percről a másikra!

Egyszerre mindig csak egy lépést!

A fokozatosság elvét kell követned, amikor egy cicának megmutatod az új otthonát. Az ok nagyon egyszerű, de a legkönnyebben úgy érted ezt meg, ha ismét beleéled magad a cica helyzetébe. Gondolja arra, hogy az eddigi, megszokott környezetedből - ami lehet, nem is volt olyan jó - egyszer csak vadidegenek elvisznek egy számodra ismeretlen helyre, ismeretlen emberek közé, ahol sem a nyelvet, sem a szokásokat nem ismered. Ijesztően hangzik, ugye? Egyből jól éreznéd magad, vagy be lennél tojva, elveszve és egyedül éreznéd magad? Ahogy mi, emberek közül is a legtöbben az utóbbi halmazba tartoznánk, a macskánál is ez a helyzet. 

orange-cat-sleeping-on-white-bed-1560424.jpg

Ezért mindig csak egy új dolgot mutass meg neki, mindig csak egy új inger érje! Ha hazaviszed, ne úgy csináld, hogy ledobod a hordozót a nappali közepébe, és kiengeded, hadd találkozzon rögtön minden ott élő emberrel és állattal, hadd "vegye birtokba a lakást", mert az esetek többségében ennek az lesz az eredménye, hogy egy rettegő cicád lesz! 

Tehát próbáld minimalizálni az új ingereket, és fokozatosan mutass be neki mindent: a lakást, a többi embert, a többi állatot! Így érheted el, hogy magabiztos legyen a cicád, és jól érezze magát nálad!

A cica diktálja a tempót!

pexels-photo-26897.jpg

Sokszor kérdezitek azt, hogy jó, de mennyi idő lesz ez? Mindig azt válaszolom, hogy nem tudom, mert ez nem tőlem függ. Elsősorban a cicátoktól, és másodsorban tőletek. A beszoktatás ideje lehet pár nap, pár hét vagy pár hónap is. Nektek kell figyelni a cicátokra, hogy tudjátok, hol tartotok és meddig mehettek el.  A lényeg, hogy mindig próbálkozzatok, tágítsátok egyre ki a cica komfortzónáját, mert így tudtok eredményt elérni. Az sem baj, ha így néha a cica rosszul reagál. Ilyenkor egyszerűen lépjetek vissza egy lépést, és majd legközelebb megpróbálhatjátok újra. Csak a cica tempójában haladjatok, ne sürgesd, és semmiképpen ne akard első nap, hogy az öledbe menjen, ne kapkodd fel, vagyis ne legyél túl sok neki!

Új cica beszoktatása 10 lépésben

Most pedig jöjjenek a várva várt lépések, amiket meg kell lépned, hogy minél kevesebb probléma legyen később.

1. Különítsd el!

Elsőként zárj el neki egy helyiséget, ami csak az övé, hogy azt megszokja. Ez lehet egy szoba - ne a háló! -, a konyha, vagy akár a fürdő is. Olyan helyiség kell, amit te is használsz, de nem vagy mindig ott, viszont jelenleg más állat ne legyen ott.

2. Zárd el az elbújási lehetőségeket!

eyes-cat-coach-sofa-96938_1.jpg

A macskák rettegni mennek az ágy alá vagy a szekrény mögé. Ahol nem látod a macskát, és ő sem lát ki, az rejtekhely, és rossz hely. Ha hagyod elbújni a cicád, sosem lesz magabiztos, mindig félni fog, és ebből sok más probléma lesz. Zárd tehát el ezeket előle, kartondobozzal, bőröndökkel vagy bármi mással.

3. Adj neki egy saját kuckót!

close-up-photography-of-cat-977935.jpg

A rejtekhely helyett pedig adj neki egy kuckót, ami az övé. A kuckó abban különbözik a rejtekhelytől, hogy a kuckóban a macska látható és ő is kilát belőle. Sőt, belátja belőle a területét, ami azért fontos, mert így úgy érzi majd, hogy ellenőrzése alatt tartja a környéket, amitől pedig magabiztosabb lesz. Kuckó lehet egy fekhely, egy nyitott doboz is, de az alomtál nem! Az alomtálban kucorgó cicák félnek, azért fekszenek a saját vizeletük illatába, mert így egy kicsit biztonságban érzik magukat. Más hely kell tehát kuckónak!

4. Etetéssel alakítsd ki a napi rutint!

A macskák a szokások rabjai. A szokások pedig biztonságot adnak nekik. És mivel a macskák többségének a kaja nagyon fontos, a legkönnyebben az etetéssel tudsz szokásokat kialakítani. Etesd mindig ugyanott, ugyanakkor, ezzel napi rutint alakítasz ki, és a cica várni fogja az etetést már a második nap. Ha pedig pontos vagy, akkor megnyugszik, és ezt minél többször teszed meg, annál nyugodtabb és magabiztosabb lesz. Lesz valami, amiben bízhat, és így másfele is nyitni fog.

UPDATE! Ezt nem írtam le külön, mert nekem egyértelmű, de nagyon fontos, és kérdeztétek, úgyhogy leírom. Ne hagyj elől neki kaját napközben! Az etetés kapcsolódjon hozzád, és a napi rutint is így tudod kialakítani. Etetés csak etetésidőben van, máskor ne kapjon enni!

5. Maradj mellette evés közben!

Ha csak teheted - főleg az első időkben - maradj mellette, amikor eszik. Ezzel ugyanis egyrészt összekötöd magad a kajával a macska szemében. vagyis alkalmazod a kaja=jó, gazdi=kaja, gazdi=jó egyenletet! Valamint a cicák is csak azok előtt esznek, akikben bíznak, ezért a bizalom is növekszik köztetek.

person-feeding-gray-animal-2352276.jpg

Lehet, hogy első alkalommal nem akar közvetlen előtted enni. Semmi baj, akkor menj hátrébb, éppen annyira, hogy már elkezdjen enni. Akár guggolj vagy ülj le a földre, hogy minél kisebbnek - és így kevésbé félelmetesnek - nézz ki. Minden nap mehetsz egyre közelebb, a cél az, hogy idővel pontosan előtted egyen!

6. Simogasd evés közben!

person-s-left-hand-holding-calico-cat-790033_1.jpg

Ha már annyira előtted eszik, hogy meg tudod simogatni, nosza, próbáld meg! Lehet, hogy először elhúzódik, vagy abbahagyja az evést. Ez nem baj, hagyd enni, majd legközelebb ismét próbáld meg! Minden alkalommal egyre többet fogja hagyni a simogatást! 

7. Egyenként mutasd meg neki a többi állatot!

white-and-black-cat-lying-on-white-textile-3967431.jpg

Ha már biztonságban érzi magát a területén, tehát sokat van elől, nem fut el, ha belépsz, láthatóan uralja a területét, akkor meg lehet próbálkozni a többi állat bemutatásával is. Itt is a fokozatosság a lényeg, mindig egy állatot érdemes neki bemutatni úgy, hogy lehetőleg etetés előtt beviszed az ő területére. Ha nem jól fogadják egymást először, akkor abba kell hagyni, és legközelebb úja megpróbálni. Arra kell törekedni, hogy az ilyen találkozások vége jó élmény legyen. Kutyával és macskával való összeszoktatáshoz is találsz a blogban segítséget, "harcias helyzetekre" is.

8. Szobánként mutasd meg neki a lakást!

A lakás többi részét is fokozatosan mutasd meg neki, egyszerre egy helyiséget! Engedd ki a következő helyiségbe, de figyelj arra, hogy akkor más állat ne legyen ott - egyszerre egy inger elég, tudod! Valószínűleg ki fog somfordálni, szimatok kicsit, és valószínűleg hamarosan visszaszalad a biztonságos kuckójába. Ne lepődj meg ezen, ennek így kell történnie, másnap majd újra próbálkozhattok, és idővel egyre bátrabb lesz.

9. Játssz vele!

animal-pet-cute-fur-137049_1.jpg

Bármilyen közös tevékenység, így a játék is erősíti köztetek a bizalmat. Ráadásul a macskák egy része nem kaja-központú, hanem játék-központú, vagyis nem a kajával fogod tudni őt megszelídíteni, hanem ha játszol vele. Akármelyik típusba is tartozik a cicád, a játék mindig jó hatással lesz a kapcsolatotokra. De figyelj arra, hogy félős macskával nem lehet játszani, egy ilyen cicát csak megijeszt egy labda! Tehát először biztonságban kell magát éreznie a cicádnak, magabiztosnak kell lennie, amit a fenti lépésekkel tudsz elérni. Figyeld meg, milyen játék tetszik a legjobban a cicádnak, és játssz jól vele!

10. Írj naplót!

Mi emberek hajlamosak vagyunk kétségbe esni, ha pár nap vagy pár hét alatt nem érjük el a várt eredményt, jelen esetben ha pár hét alatt nem lesz bújós cica a mentettkénkből. Ezért jó ötlet, ha leírod, honnan indultatok, és miket értetek el eddig, Ez emlékeztet majd arra, hogy már nagy utat tettek meg, ebből pedig erőt meríthetsz a további munkára.

black-cat-holding-persons-arm-1049764.jpg

Én ezeket a lépéseket követem új cica befogadásánál, és tanácsolom mindig másoknak is. Remélem neked is hasznos lesz az itt leírt módszer! Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr7115496084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása