Hogyan menekülj cicával?

2022. február 27. 20:24 - Macska_fogó

Az elmúlt napok történései miatt többen kérdeztétek, mit javaslok, ha nektek is hirtelen el kell hagyni az otthonotok, hogyan tudjátok a leggyorsabban magatokkal vinni a cicátok? Ez most nagyon aktuális, hiszen a szomszéd országból hozzánk is menekülnek a háború elől, és ugyan minket egyelőre ez nem fenyeget, de akkor is kell szerintem erről beszélni. Egyrészt azért, mert a legfontosabb ilyenkor a felkészülés, másrészt pedig azért, mert megnyugtató lehet, ha van rá tervünk.

fb_img_1645803126652.jpg

Az orosz-ukrán háború sokakat ráébresztett arra, mennyire megváltozhat az életünk egyik pillanatról a másikra. Az ukránok most menekülni kényszerülnek, vagy csak metró-aluljárókba éjszakára, vagy el kell hagyniuk az országot is, ahol eddig éltek. De ehhez nem kell feltétlenül egy háborús helyzet, egy tűz a szomszéd lakásban, vagy egy II. világháborús bomba, amit megtalálnak a szomszéd építkezésen is okozhatja, hogy el kell hagynod a lakást. Valamint a lenti tanácsok a hétköznapokban is segíthetnek, mert az állatorvoshoz való elvitelt is megkönnyíthetik.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Megkérdeztem a SzaC Facebook-oldalán, hogy ti magatokkal vinnétek-e hasonló helyzetben a cicátok, és több mint százan azt mondtátok, hogy igen. Valamint sokatokat foglalkoztat az, hogy ilyen esetben mit kell csinálni, mit kell magatokkal vinni, és hogyan. Ezért most ehhez adok tanácsokat, a fotók pedig most az ukrán menekülteket és cicáikat mutatják be, amik a közösségi médiában jelentek meg. Igazán jó érzés látni, hogy az emberek még egy ilyen kétségbeejtő helyzetben is gondoskodnak az állataikról.

Ennél csak azt jobb látni, mennyien akarnak és segítenek a bajbajutottakon. Több karitatív szervezet, köztük állatmentők is felajánlották a segítségüket, és olyanok is, akik eddig nem foglalkoztak ilyennel. Ez természetesen jó, de mindenki gondolja először át, mi az, amit tud vállalni, és annak megfelelően segítsen.

Készülj fel arra, amire tudsz!

Az előrelátás nagyon fontos egy olyan helyzetben, ami számunkra idegen és ismeretlen. Fontos, hogy tájékozódjunk, mire számíthatunk, és készüljünk fel, amire tudunk. Így azokra a váratlan helyzetekre, amiket nem láttunk nyilván előre, jobban tudunk reagálni, hiszen nem köti le a figyelmünket annyi minden. 

Gondold tehát át: hány állatod van? A cicáid mennyire könnyen megfoghatóak? Könnyen be tudod tenni őket a hordozóba? Vagy hámot tudsz rájuk adni? Egyáltalán hány állatot tudsz egyszerre magaddal vinni?  Ezeket a kérdéseket is átnézzük most.

Hány cicád van?

Ha egy cicád van, akkor a legegyszerűbb a helyzeted. Ha kettő, akkor még két kézzel kivitelezhető, hogy egyikbe fogod az egyiket, a másikba a másikat. De háromtól már nehezedik a helyzet, ilyenkor már be kell vonnod családtagokat vagy szomszédokat abba, hogy segítsenek kimenekíteni a cicákat. Ezt pedig előre meg kell velük beszélned! Nyilván bizonyos létszám felett ez nem kivitelezhető, vagy komolyabb logisztikát kíván, ebben az esetben pedig még inkább fontos, hogy előre megtervezd a teendőket! A lentiekben arról lesz szó, ha két-három cicád van, a menhelyi mennyiségekre nyilván ez nem kivitelezhető.

Hova tudsz menni?

Beszéld meg rokonokkal vagy ismerősökkel, hogy egy vészhelyzetben mehetsz-e hozzájuk. Tájékozódj arról, hogy a lakóhelyed közelében milyen (ovó)helyek vannak, ahol meghúzhatjátok magatokat. Régen ilyen hely volt a templom, ma már inkább a metróaluljáró a biztonságosabb.

274696057_10159871086410929_6891834407304511746_n.jpg

Mennyire ijed meg a cicád egy új helyzettől?

A legfontosabb ismét csak az, hogy ismerned kell a cicád: mennyire magabiztos egy ismeretlen helyzetben, vagy akkor, ha körülötte mindenki ideges, vagy nagy zajokat hall kintről, stb.? Egy magabiztos cica jobban reagál egy ilyen váratlan helyzetre is, egy félős pedig nyilván rosszabbul. Ha nem tudod biztosan, a te cicád melyik kategória, akkor segít, ha elolvasod a blogban az erről szóló cikket, illetve kitölthetsz egy tesztet is kifejezetten erről.

Meg tudod könnyen fogni a cicád?

Vannak cicák, akik nem szeretik, ha felveszik őket, míg mások ezt imádják. Utóbbiakat nyilván egyszerűbb felvenni, de ha a te cicád az előbbi csapatot erősíti, akkor érdemes már most elkezdened "kezesebbé" tenni. A legkönnyebb módszer erre az, ha etetés közben mellette maradsz, és a "kényszersimi" félelmetesnek hangzó módszerét alkalmazod. Ez egyáltalán nem olyan szőrnyű, mint hangzik, és sokat tud javítani a mindennapokban is a cicáddal való kapcsolatodon. A lényege röviden az, hogy miközben a cica eszik, elkezded simogatni, hogy szokja az érintést. Hosszabban a fenti linken olvashatsz erről, és sajátíthatod el.

Hordozó vagy hám?

Azt is előre el kell döntened, hogyan akarod majd magaddal vinni a cicádat. A hordozónak és a hámnak is megvannak az előnyei és hátrányai, ezeket veszem most át.

fb_img_1645861573301.jpg

A hám

A hámhoz mindenképpen szoktatni kell a cicádat, ráadásul nem mindegyik cica szereti. Tehát ezt semmiképpen sem akkor kell kipróbálnod, amikor hirtelen mennetek kell, hanem ezt már jóval előtte el kell kezdened. De előtte arról beszélnék, milyen előnyei és hátrányai vannak a hámnak. Az előnye az, hogy a cica szabadabban mozoghat benne, nincs bezárva, el tudja végezni a kis- és nagy dolgát is adott esetben akár az utcán is. Hátránya pedig az, hogy nem védi a macskát sehogyan sem, egy kutya könnyebben elkaphatja, vagy megijedhet és kitépheti magát a gazdája kezéből. Nyilvánvalóan az időjárásnak is jobban ki van téve, és ha pánikba esik, nehezebb elvinni onnan, mert karmolhat, vagy menekülni is próbálhat.

A hámhoz szoktatás

Már a hám feladása sem egyszerű a legtöbb esetben, ezt tudod könnyíteni azzal, ha eteted közben a cicát. Ha ez a művelet sikerült, akkor először hagyd, hogy a lakásban járkáljon benne, majd vedd le, és legközelebb próbáld ki a lakásban pórázon sétáltatni. Amikor már ez megy, akkor szép lassan kiviheted a lakásból pórázon, de valószínűleg az első pár alkalommal elég lassan fogtok haladni, már ha egyáltalán.

Ha úgy látod, hogy a cicád egyáltalán nem fogadja el a hámot, vagy kint esik teljesen kétségbe, akkor ne erőltesd, nem minden cica viseli ezt el. 

A hordozó

A hordozó előnye az, hogy zárt, így valamennyire fizikailag is megvédi a macskát. Ráadásul kuckónak is használható. A hátránya, hogy a cica nem tud benne mozogni, a kis- nagy dolgát végezni, vagy hát igen, de csak maga alá...

fb_img_1645861557387.jpg

Milyen legyen a hordozó?

A hordozóból is többféle van, a két legnagyobb kategória a műanyagból illetve a szövetből készültek. Én az előbbit ajánlom, ugyanis egyrészt stabilabb, másrészt könnyebben tisztítható. Egy menekülési helyzetben nem tudsz kimosni egy szövethordozót, hogy visszatedd a macskát, de a műanyagot ki tudod törölni egy vizes ronggyal, és máris használható újra.

Emellett olyan hordozóra van szükség, ami nehezen esik szét, és nehéz kinyitni a macskának az ajtaját. A fémajtajú hordozókkal általában könnyebben boldogulnak a cicák, a műanyagokkal nehezebben. Van olyan is, hogy a hordozó tetején is van ajtó, ami segít a cicát betenni, de fontos, hogy az is jól zárható legyen, és belülről a macska ne tudja a mancsával kinyitni (volt már ilyen)!

Hogyan készítsd elő a hordozót?

A hordozóba tegyél egy puha ruhát, takarót vagy törülközőt (de akár egy régi polódat is használhatod, amin legalább a te szagodat érzi), és arra tegyél egy kisméretű kutyapelenkát. Így ha szerencséd van, akkor ha történik is "baleset", csak a pelenkát kell cserélned.

A hordozót érdemes egy nagy (IKEÁS) zacskóba tenni, hogy ne essen szét út közben, a szatyor nagy füleit pedig összekötni. Mindezeket pedig természetesen elő kell készíteni, például nálam az előszobaszekrényben van két hordozó útra készen, csak le kell venni őket, és mehet bele a macska. De az is nagyon jó megoldás, de "kuckósítod" a hordozót.

Hogyan tedd barátságossá a hordozót?

A legtöbb cica nem szereti a hordozót, ennek pedig egyik oka az, hogy csak akkor kerül elő, ha orvoshoz viszik. Nyilván egy rossz élményhez van kötve, ezért jó ötlet, ha máskor is használod, és jó élményekhez kötöd: etesd a hordozóban, vagy tegyél bele puha pokrócot, és csinálj kuckót belőle. A lényeg, hogy a cicád rendszeresen használja, és jó dolgokhoz társítsa. Erről bővebben itt olvashatsz.

Hogyan tedd be a hordozóba? 

Amennyiben a hordozó egyben kuckó is, lehet, hogy a cica magától bemegy, és csak az ajtót kell rátenned. De ha nem ilyen szerencsés helyzetben vagy, és sürgősen mennetek kell, mit tegyél? Először is ne ess pánikba! Ne kezd el kergetni a cicát a lakásban, mert csak megijeszted, és lehet hogy kárt tesz magában is menekülés közben, vagy te teszel saját magadban.  

274806844_10159871086305929_5150348181704033638_n.jpg

Az egyik megoldás az, hogy leülsz (vagy lefekszel) egy olyan helyre, ahová oda szokott menni a cicád hozzád az öledbe vagy melléd feküdni, és amikor ezt teszi, elkezded simogatni és megfogod a grabancánál. Ez a legtöbb macskát lemerevíti, így pedig tedd be gyorsan a hordozóba.

Ha így is ellenáll - mondjuk a mancsaival és lábaival betámaszt a hordozó ajtajában -, akkor állítsd a hordozót ajtóval felfelé, és így engedd bele a macskát. Ilyenkor érdemes kicsit megigazítani a macska alatt a plédet és a pelenkát, mielőtt elengeded. Tedd rá az ajtót a hordozóra, zárd be, és kész is!

De kajával is magadhoz csalhatod, vagy ha semmi sem megy, és nem vagy gyakorlott ebben, akkor zárd be sorban a lakás helyiségeit, és tereld egy kicsi helyiségbe a macskát (például az előszobába), ahol nem tud sehová sem elbújni, dobj rá egy törülközőt, azzal gyorsan kapd fel és tedd be a hordozóba.

Mit vigyél még magaddal?

Érdemes az előkészített hordozók mellé pár kutyapelenkát is tenni tartaléknak, illetve másik takarót. Ez azért is hasznos lehet, mert le tudod vele takarni a hordozót, így még kevesebb stressz éri a cicát, hiszen nem lát ki.

Egy kisebb tálat - ami lehet akár összecsukható is -, érdemes betenni, amiben ételt és vizet tudsz adni a cicának, és valamennyi adag ételt is vegyél magadhoz neki is.

Emellett érdemes az oltási könyvet vagy útlevelet lefotózni, és feltölteni felhőbe, hogy ha a könyv el is veszik, meglegyenek az adatok.

Chipeltesd be!

Ennél még jobb megoldás, ha chipeled a cicát, mert akkor a nyilvántartásban sok hasznos adat meglesz, és ha elveszne, sokkal könnyeben juthat vissza hozzád. Ennek egyszeri költsége van, nem fájdalmasabb egy injekciónál, de nagyon megkönnyíti a cica beazonosítását.

Mit kell tudnod az állatútlevélről?

Amennyiben külföldre kell menned a cicáddal, és ha EU-s országba utaztok (ennek van ugye a legnagyobb valószínűsége, ezért most csak erről írok), akkor szükség van európai uniós állatútlevélre. A legfontosabb, amiket tartalmaz, az az állat egyértelmű azonosítása, illetve az EU-ban kötelező veszettség oltás megléte. 

Állatútlevelet állatorvos állíthat ki, ez egy sorszámozott, szigorú számadású okirat, melyet a jogosult állatorvosok a Magyar Állatorvosi Kamarától szereznek be. Tehát normál esetben nem elég az oltási könyv megléte, az ugyanis nem okirat!

Az állat egyértelmű beazonosításához tetoválás vagy chip szükséges. Ma Magyarországon a macskák chipelése nem kötelező, de ha külföldre akarsz vele utazni, akkor szükséges (a macskák tetoválása nem jellemző, valamint már a kivezetése is zajlik ennek az azonosítási módszernek).

A veszettség oltás sem kötelező a macskákra nézve, de ha külföldre akarod vinni, akkor már szükség van rá. Valamint nagyon fontos, hogyha nincs érvényes veszettség oltása a macskának (évente kell ismételni, tehát ha 365 napon belül nem ismétlik, akkor nem érvényes), abban az esetben 21 napot kell várni az oltás beadása után, ameddig az érvényes lesz. Tehát az oltás beadása után 21 nap múlva utazhatsz csak a macskával EU-s országba!

Azt nyilván tudja mindenki, hogy a mostani ukrán helyzet miatt a főállatorvos engedélyezte, hogy Ukrajnából veszettség oltás nélkül is átjöhetnek a háziállatok, de ez egy kivételes eset, nem ez a jellemző.

Remélem, hogy neked nem lesz sohasem szükséged a fentiekre, de jobb felkészülni, mint megijedni! 

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd Te is a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Valamint lépj be a blog Facebook-csoportjába, ahol szintén kaphatsz a tagoktól segítséget, és beszélgethetsz a cicák viselkedéséről!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr1117767500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2022.02.28. 14:14:13

Nalunk az a baj,hogy az idosebbik cicank fel a hirtelen zajoktol,ralohettek kiskoraban (egy lyuk is van a bundajan) mielott a menhelyrol elhoztuk.
Fegyverropogas, robbanasok eseten nem tudom,hogy fognank meg...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.02.28. 14:21:40

Cafka cicák, haj!
A macskák még a katonákat is meghülyítik.Különösképpen a kétlábú, az első galériaképen!Gyönyörűség!
:-)))
Az a hátizsa is fantasztikus, a sasolókuplával.És a börtönlakók is murisak.
(Most az utazásra okot adó témától eltekintve, természetesen.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.02.28. 14:26:17

@]{udarauszkasz: Kölökkoromban a mienknek a füle volt lyukas, mert egy verekedés után rosszul forrt össze.Mindig mondtam neki, hogy bammeg, veszek neked fülbevalót.
Q-khoz járkált, azért volt a verekedés is.
:-)

Dan da Man 2022.03.06. 09:36:33

@CSOKKI MÁLNA: Nem úgy, mint te, meg a fajtád ("ostoba, arcoskodó troll"), aki mindegyik világnak a problémája.

Kérném a blogírótól a hozzászólását (majd az azt követőt és végül az enyémet is) törölni. A dolog nem minősül cenzúrának, mert a provokáció nem számít véleménynek.
süti beállítások módosítása