Macskakaparás vs. bútorok 1. rész

2018. január 10. 21:59 - Macska_fogó

Értsd meg, mit és hogyan kapar a cicád!

Korábban feltettem egy kérdést a Facebook-oldalamon, hogy két téma közül melyik érdekel jobban titeket, és ha nem is nagy különbséggel, de a cicák kaparászását választottátok. Ez nem meglepő, mert sok gazdinak okoz problémát, mikor kedvence szétszedi a kanapéját, és sokan ezért nem tartanak cicát. Ezért most elmagyarázom, miért csinálja ezt a macska, és hogyan lehet ellene védekezni, illetve megszüntetni! 

wp_001822_4.jpg

Miért kapar a cicád?

Kezdjük az elmélettel: egyáltalán miért kaparja a kedvenc bútorainkat a cica, akivel megosztjuk az otthonunkat, akit minden nap etetünk, ellátunk és szeretünk? Bosszantani akar minket? Dehogy! Ha ezt gondolod, akkor rossz úton jársz! Számára ez inkább olyan, mint amikor te kiteszel egy névtáblát az ajtódra vagy a postaládára: azt mutatod meg ezzel a világnak, hogy ez a hely a tied.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

 

A kaparással ugyanis a cicák egyszerűen megjelölik a területüket, azt mondják: "Ez az én otthonom". Kicsit megkarmolja a szövetet, és ezzel otthagyja a saját szagát. Ha pedig egyszer már megcsinálta, utána a saját szaga is odavonzza, hogy megismételje. Mindezzel pedig a saját önbizalmát is növeli, mert sokkal inkább érzi magáénak a területet. És csak mondom, hogy ez még mindig jobb, mintha lepisilné vagy lekakálná a kanapét, ahogyan azt sok félős, magát biztonságban nem érző cica megteszi. Persze ezen és azon is lehet segíteni.

Azért választják a kedvenc ülő- és fekvőalkalmatosságainkat, mert mi ott töltjük a legtöbb időt, ezért a mi szagunk is ott legerősebb. És a cica szerint a gazdi szaga mellé a legjobb tenni a saját szagát, mert ezzel is kifejezi az összetartozást veled.

A cicák szeretnek tornázni is, ezért is kaparhatnak valamit. Ugyanis közben ki tudják nyújtani a tagjaikat, ez egyfajta cica-aerobik. Valamint a karmaik elhalt szarurétegének eltávolítására is szolgál ez a mozdulat, tehát ilyen haszna is van a dolognak.

Miért nem használja a kaparófát?

2015-08-28_15_32_48.jpg

Vettél neki egy méregdrága, többszintes macskabútort, amiben sok kaparófa is van, de még sosem láttad, hogy használta volna? Ideges vagy emiatt? Akkor hadd kérdezzem meg, felmérted előtte, hogy mik a cicád igényei? Vagy csak megvetted a neked tetsző kaparót az üzletben? Vagyis megkérdezted-e a cicád, hogy mit akar? Hogy közelebb hozzam hozzád a dolgot, amikor Karácsonyra egyik rokonodtól piros kötött pulcsit kapsz, XL-es méretben, pedig te utálod a piros színt, és L-es a méreted, fel fogod valaha is venni? Nem? Na akkor amikor a cicád nem használja a kaparófát, akkor ugyanezért nem teszi: nem rá van szabva, nem tetszik neki.

A legtipikusabb hibák a kaparófáknál

Rengeteg kaparófát és macskabútort lehet kapni az áruházakban. A legtöbbet viszont legfeljebb tüzelőnek lehet használni, mert annyira átgondolatlan és silány minőség. Ezért vagy nézd meg jól, mit vásárolsz, vagy készíttesd el a saját terveid alapján szakemberrel (asztalossal vagy ismerős/rokon hozzáértővel), esetleg csináld meg magad. De mik ezek a tipikus hibák?

Instabil: főleg a nagy, emeletes, szerteágazó cicabútoroknál látom ezt, de majdnem mindegyiknél. Izegnek-mozognak, nem állnak stabilan a talajon, a legkisebb erőhatásra egyszerűen eldőlnek. Ez nem biztonságos a cicádnak, akár meg is sérülhet, de az biztos, hogy egy lezuhanás után sosem fogja többet használni a bútort.

Nem könnyű megmászni: túl messze vannak egymástól a szintek. Lehet, hogy a cicád képes lenne akkorát ugrani, de egyszerűen nem akar, mert túl fárasztó. Idős cicák már fizikailag sem képesek akkora mutatványokra, erre is gondolnod kell. Nem kell, sőt nem szabad túl kényelmessé tenned a mászást, mert egy kis kihívás és tornázás fontos, de ha túlzásba viszed pont nem fogja senki használni.

Nem abból az anyagból van, amit a cicád szeret: Vannak cicák, akik inkább fán szeretnek kaparni, vannak akik a szőnyeget részesítik előnyben, mások a papírdobozokat imádják és így tovább. A cicák által kedvelt anyagokról később írok, addig gondold át, mit kapar szívesen a cicád!

Nincs jó helyen: Vettél egy új plazmatévét, betölti az egész falat. Hova rakod a távirányítót, a kanapé elé, a dohányzóasztalra, vagy a szoba legmesszebb lévő sarkába? Ha utóbbi, akkor sokszor fogod kapcsolgatni a tévét? Na ugyanez a helyzet akkor, ha nem olyan helyre teszed a kaparófát, ahol a cicád szívesen kapar: nem fogja használni. De mik a kedvenc helyei? Ezeket kell neked feltérképezned és megismerned! Adok némi mankót lentebb, de ne feledd, a saját cicád igényeit kell szem előtt tartanod!

Hogyan kapar a cicád?

pexels-cats-coming-978555.jpg

Bizony, nem minden cica kapar ugyanúgy, és ezt fontos megismerned, hogy a te cicád hogyan, milyen pózban kapar, hogy a kanapé helyett a neki, és ezáltal neked is megfelelő helyet válassza! Az se mindegy, milyen anyagot szeret. Három "kaparási póz" van.

A cicád kaparhat:

  • függőlegesen
  • vízszintesen
  • döntötten

Mit kapar?

  • kartont
  • szőnyeget
  • fát
  • parafát
  • sodrott kötelet
  • szövetet
  • jógamatracot

Hol legyen a kaparófa?

Az is fontos persze, hová teszed a kaparófát. Ehhez szintén tudnod kell, hol szeret kaparni a cicád. Kicsit segítek, a tipikus helyek az alábbiak.

Ajtók mellett: az egyes helyiségek bejáratai fontosak, ha a cicád ide elhelyezi a szagát, akkor minden erre elhaladó macska a belépéskor érzi, hogy ez kinek a területe. Sokszor magát az ajtót kaparják a cicák, vagy a szőnyeget, vagy a lambériát, parkettát.

Kanapé, ágy mellett: ezek a helyek fontos társasági terek, és itt található meg a te szagod a leginkább. Ezért ezeken, vagy ezek közelébe szívesen helyezi el saját szagát a cicád.

Ez tehát az elmélet, a következő részben gyakorlati tippeket adok a megvalósításhoz! 

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr6612618083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása