A félelmetes hordozóról

2021. augusztus 23. 21:09 - Macska_fogó

Vagyis hogyan és miért használd a hordozót?

A hordozó nagy mumus a cicáknak és a gazdiknak is. De szükség van rá - lentebb ki is fejtem, hogy miért -, és pár "trükk" segítségével könnyebbé tehetjük a használatát nemcsak nekünk, hanem a cicánknak is. A cikk végén pedig tanácsok is vannak orvosi látogatás utánra.

pexels-pixabay-209042.jpg

Ha a cicát be kell tenni a hordozóba, az sokszor legalább annyi stressz a gazdinak, mint a cicának. A cica menekül, nem akar bemenni, mi küszködünk,  először kedvesen, majd a végén már idegesen próbáljuk kedvencüket betuszkolni a "dobozba". Olyan is előfordult már, hogy a cica kiszökött a hordozóból, és el is szökött.  Ezért ebben a cikkben leírom, szerintem milyen a jó hordozó, hogyan tudod a cicádnak komfortosabbá tenni, mitől lesz még biztonságosabb, és hogyan tedd be a cicádat a "félelmetes boxba".

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Miért van rá szükség?

Kezdjük azonban ott, hogy miért kell egyáltalán a hordozó? Miért nem jó, ha csak felkapjuk a macskát, és az ölünkben visszük el az orvoshoz, vagy hámot teszünk rá, miért kell bezárni egy dobozba? A rövid válasz erre az, hogy mert így biztonságos.

A hosszabb az, hogy a legtöbb macska nem érzi jól magát idegen helyen, ami akár lehet a ház előtt az utca, vagy a kocsid is. Megijed, kiugrik a kezedből és elrohan, az is lehet, hogy sosem látod. Megijesztheti egy kutya, de egy hangos zaj is. De a hordozó védi az időjárástól is, és biztonságot is ad neki, sokkal jobban, mintha csak az öledben lenne.

Milyen a jó hordozó?

Rendben, akkor kell, de milyen kell? - kérdezheted most. Több szempontot is érdemes figyelembe venni. Van, aki a szövet hordozókat szereti, mert puhák és kényelmesek a cicának. Én ezeket azért nem ajánlom, mert egy hosszabb utazás során, ha a cica maga alá pisil, sokkal nehezebb út közben kitakarítani. A másik megoldás a műanyag hordozók, de itt is sokféle van. Milyen szempontokat vegyél figyelembe?

  • A legfontosabb, hogy ne legyen túl kicsi a macskának. Meg tudjon benne fordulni, és el tudjon benne feküdni.
  • Ugyanennyire fontos, hogy erős és stabil legyen, elbírja a cicát, és ne essen szét.
  • Könnyen és biztosan zárható legyen - neked, de a macska ne tudja kinyitni!

A legtöbb hordozónak elől van az ajtaja, de néhánynak van a tetején is. Ez nagyon jó ötlet, mert így sokkal könnyebb betenni a cicát (erről lentebb írok), de láttam már olyat, hogy a cica könnyedén kinyitotta a felső ajtót. Ezért ellenőrizzük mindig, hogy mennyire könnyű lehet kinyitni egy cicának az ajtókat (kifér-e a mancsa a reteszhez, vagy elég csak kicsit meglöknie az ajtót, stb.) Általánosságban az is igaz, hogy a fémajtók hamarabb kinyílnak, a műanyag ajtókat pedig nehezebb kilökni.

Hogyan tedd kényelmesebbé?

Hogy a cicád ne érezze annyira rosszul magát, amíg bent van, pár dolgot megtehetsz még. Tegyél be egy puha anyagú pólót vagy törölközőt, arra pedig tegyél egy kutyapelenkát. Így nem a kemény műanyagon fog a cicád feküdni, és ha lenne egy kis "baleset", akkor egy kis szerencsével elég a pelenkát kicserélni, és addig sem a saját vizeletében kell ülnie, mert a pelenka felszívja a nagy részét.

img_1943_3.JPG

Hogyan tedd biztonságosabbá?

Hogy szállítás közben ne tudjon kiugrani, és hozzá se férhessen se más állat, se semmi, valamint még kevesebb esélye legyen a hordozóból való kiszökésnek, én egy kék ikeás zacskóba szoktam tenni a hordozót, és a hosszabbik füleket be is kötöm. Így ha a hordozó le is esne, és szét is nyílna, a zacskó még fogja annyira, hogy a macska ne tudjon olyan könnyen kijutni belőle. Ráadásul így a zacskó fülét fogom meg, még kevesebb esélyt adva arra, hogy a hordozó szétnyíljon, vagy a füle leszakadjon. Ezek a zacskók lukacsosak, ezért levegőt fog kapni, de megvédi fizikailag is a cicát, és a külvilágot is kevésbé látja.

Hogyan tedd barátságosabbá?

A külvilágtól való elzárás azért is jó, mert néhány cica nagyon kétségbe tudni esni utazás közben, ezért ilyenkor nekik érdemes le is takarnia hordozót, vagy a fenti zacskós trükköt alkalmazni, hogy ne lássanak ki. A boxot barátságosabbá otthon tudod tenni, mégpedig úgy, hogy kuckót készítesz belőle. Leveszed a tetejét és az ajtaját, teszel vele valami kényelmes ruhát, és várod, hogy a cicád felfedezze. De etetheted akár a hordozóban is. 

Készülj fel előre!

Érdemes a hordozót mindig elkészítve tartani, hogy csak elő keljen venni és már mehessen is bele a macska. Egyrészt, ha akkor kezded el összerakni, amikor mennétek, a cicád észreveszi, és más spurizik is, másrészt ha valami miatt hirtelen kellene őt betenni (mondjuk mert rosszul lesz), akkor jó, ha kéznél van. Nekem az előszobaszekrényben van annyi hordozó előkészítve, ahány macskám van.

Hogyan tedd be a hordozóba?

pexels-sam-lion-6001771.jpg

El is érkeztünk ahhoz a kérdéshez, ami már biztos foglalkoztat. Oké, kész van a hordozó, de hogyan tegyem bele a macskát? Több módszer is van erre, attól függően, milyen a cicád és a te viselkedésed, illetve mi éppen az aktuális helyzet. De mindegyik esetben alapszabály, hogy minél gyorsabban, a cicának minél kevesebb stresszt okozva próbáld "bedobozolni". Pár lehetőség:

  • csald be kajával vagy játékkal,
  • hívd az öledbe, és akkor fogd meg,
  • alvás vagy evés közben fogd meg,
  • végső esetben zárd be egy helyiségbe, ahol nem tud elbújni, és dobj rá egy pokrócot, hogy elkaphasd.

De bárhogyan is kapod el, mindig a grabancánál fogd meg, állítsd ajtóval felfelé a hordozót, és engedd bele a macskát a hordozóba. Ha a hordozó tetején is van ajtó, akkor nyilván nem kell felfordítani. Gyorsan tedd a helyére az ajtót, és zárd jól be. 

Hogyan vedd ki?

Orvosnál valószínűleg segíteni fognak, de ha mégis neked kell kivenned, akkor először mindig győződj meg róla, hogy az ajtók és ablakok zárva vannak. Vedd le a hordozó tetejét, és fogd meg a cicát. Ha hazaértetek, akkor pedig csak tedd le a hordozót és nyisd ki az ajtót, nem kell valószínűleg kétszer mondani neki, hogy elhagyja.

Kábítás után

Az előző mondat alól egy kivétel van, mégpedig ha a cica kábítva vagy altatva volt, mert ebben az esetben érdemes jobban kontrollálni őt. A legtöbb állatorvosi rendelőben már eleve megvárják az állat ébredését, de még akkor is jól teszed, ha jobban figyelsz rá a hazaérkezés után. Amiket tehát ne tegyél meg ilyenkor:

  • ne adj neki enni, de inni se nagyon, ameddig ki nem megy az altató - félrenyelhet
  • ne engedd elbújni - nem látod, ha rosszul lesz
  • ne engedd fel magasra - leeshet
  • ne engedd össze a többi állattal - más a szaga, fura a járása és viselkedése, megtámadhatják

Egy éjszaka általában elég, hogy az altató hatása teljesen elmúljon. Ha viszont azt tapasztalod, hogy utána félősebb lett, akkor a napi rutin tartásával adhatsz neki ismét biztonságot. A legegyszerűbb az, ha ugyanakkor és ugyanott eteted, és nem engeded olyan helyekre elbújni, ahol nem látod.

Remélem a fentiekkel segítettem kicsit elüldözni a hordozó-mumust, és könnyebben tudjátok majd használni a cicáddal, ha szükséges.

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd Te is a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Valamint lépj be a blog Facebook-csoportjába, ahol szintén kaphatsz a tagoktól segítséget, és beszélgethetsz a cicák viselkedéséről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr4216662144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása